За напъните по време на нормално раждане

• 12 576
  • 83
  •   1
Отговори
# 30
Ааа не казвам аз какво е правилно и какво не, не съм доктор.  Казвам какво са ми казали доктори в САЩ. И аз в момента се радвах, че го избута това голямо бебе,  но не съм сигурна,  че няма последствия за синът ми,  дори си мисля,  че има.  По-скоро се ядосах,  че след толкова прегледи и преносване не го видяха,  че е голям и не ме насочиха към секцио.  Много неща щяхме да си спестим.  Между другото методът на Кристелер по книга не би трябвало да се практикува и в Бг, обаче явно все още се практикува доста. Явно е преценено,  че рискът е по-голям от ползата,  но нямам сила да ровя и да се информирам,  защото ако открия,  че проблемите на детето ми са поради това,  ще се почувствам много зле.

Все пак напъване в продължение на часове си е доста често срещано,  затова пазете си силите.

# 31
Какви последствия може да има за детето?

# 32
  • Майна Сити
Аз пък мисля че методът на Кристелер помага, стига да се прави от доктор, който си разбира от работата. Не от хамали, които са чували че се скача и айде, давай да го правим, за да не останем по-назад и да сме модерни. Не знам от кога е забранен, но 2014 на мен ми го приложиха - един натиск и малкият беше вънка. Без последствие за него, без синини, счупени ребра, отоци или квото и да било за мен. Даже и въздухът не ми спряха даже. Така че ако наистина докторът е учил с желание, а не е бил преписвач в училище, не мисля че би имало проблеми с този метод.

# 33
Не знам дали авторката се успокои, но мен много ме наплашихте с това натискане на корема, звучи ми твърде жестоко Rolling Eyes

# 34
Чак пък жестоко- на финала общо взето и лекарят, и акушерката виждат къде е дупето на бебето и му дават един тласък. По-добре е, отколкото да се бавите и да излезе посиняло.

# 35
Аз си казах, че няма да чета,  ама само с едно бързо гугълване н статия от дневник от 30/09/16 интервю с Йете Клаусен,  акушерка от Дания се научават много неща.

# 36
Последно забранено ли е натискането на корема в БГ и откога? Не че не продължава да се практикува, но ми е интересно.

Не мога да изкажа категорично мнение дали трябва да се забрани или не, все пак не съм медицинско лице и колкото и да е неприятно и болезнено не мога да съм сигурна, че няма смисъл от него в определени ситуации.

Аз съм се появила след като доктора е "скочил" на корема на майка ми. След 16 часа раждане общо, от които 4 часа напъни. Тя не е имала изобщо сила да напъва повече, била съм с увита пъпна връв, излязла съм цялата синя, със смачкана глава и не съм изплакала. Ако доктора не беше скочил може би сега нямаше да ме има. А майка ми е нямала нито един шев  Peace

На мен също ми натискаха много корема и това беше най - ужасното нещо от  цялото раждане. Но бях с епидурална, не напъвах ефективно, не дишах както трябва и въобще не знаех какво правя, защото не усещах нищо. Нито контракции, нито напъни. Дъщеря ми също не изплака веднага, дори са я сложили на кислород за кратко. Та не знам ако доктора не ме беше натиснал какво щеше да стане - форцепс, вакуум, секцио, задушаване на бебето? Кой знае...можеше и всичко да е наред, ама аз няма как да го преценя.
Така че щом едно нещо се прилага вече толкова години и то не само в БГ явно не е съвсем напразно.
Сега ако се практикува с цел жената да роди за 10 мин. че да може доктора да си ходи, тогава е друга работа, но то вече повечето им действия и практики са насочени натам за съжаление...

# 37
Явно аз съм попаднала на много опитна лекарка, защото не усетих нито болка, нито спиране на въздух. За секунда ме натисна и бебето излезе. Ако не я бях видяла, сигурно нямаше да разбера изобщо какво е станало. Grinning

# 38
  • над кукувичето гнездо
След цяла нощ будуване и преумора заради контракции, на сутринта вече нямах сили да напъвам, когато имах разкритие и зелена светлина за напъване, въпреки системите и т.н. и на края буквално заспивах на магарето. Бебето се беше и позаклещило, но с малко помощ излезе. Мисълта ми е не да всявам страх, а просто да отбележа, че нещата не винаги могат да са като по план - изтичат води, става разкритие, напъвам еди-колко-си и то излиза. Въпреки това, второто пак съм решила да е естествено раждане, живот и здраве!
Пък и ходи им обяснявай на тези доктори, че до сега чак ТАКЪВ запек не си имала...Blush

# 39
Аз си казах, че няма да чета,  ама само с едно бързо гугълване н статия от дневник от 30/09/16 интервю с Йете Клаусен,  акушерка от Дания се научават много неща.
Ти да видиш, с едно бързо гугълване се научават повече неща, отколкото знаят и могат акушерки с десетилетия практика в родилна зала...както и дипломирани лекари.

Сори ама като опре ножът до кокала, фигуративно казано, няма време за Гугъл.

И си представям как някой доктор ще те остава да се напъваш 100 часа, щото в Гугъл пише, че не може да ти помогне с натискане...

# 40
То човек до напъването да я докара!  Peace

Мен и двата пъти ме пришпориха с Окситоцин, та напъването ми се вижда най-малкия проблем.  ooooh!

# 41
Първия път така ме бяха наплашили с тоя окситоцин, че направо си мислех, че отрова ще ми вливат. Втория път си казах- ох, пак ли система...третия път вече- ама как така ще чакате няколко часа, къде ми е системата, айде да се почва и да се свършва. Между другото, дълги часове с непродуктивни контракции също са гадно нещо.

# 42
Моите контракции бяха нерегулярни и часове наред никакво разкритие, та може би окситоцина ми помогна.

А иначе, да, авторката до напъване да я докара. Аз преди раждането се притеснявах как ще изтърпя контракциите, а за напъните изобщо не ми е хрумвало да мисля.

# 43
Ти да видиш, с едно бързо гугълване се научават повече неща, отколкото знаят и могат акушерки с десетилетия практика в родилна зала...както и дипломирани лекари.

Сори ама като опре ножът до кокала, фигуративно казано, няма време за Гугъл.

И си представям как някой доктор ще те остава да се напъваш 100 часа, щото в Гугъл пише, че не може да ти помогне с натискане...

Няма нужда от сарказъм,  не сме малоумни тука.  Хората го казват,  НЕ се прави по света и толкова.  Прави се само в Източна Европа и то масово.  И от натискане до натискане има голяма разлика,  на мен и кислород ми пускаха  след това. Искате нормално и цивилизовано отношение като стане време за раждане,  пък подкрепяте средновековните методи на малкото останали в Бг доктори. Другата дивотия е да не ти дадат глътка вода с часове,  дори в жегата лятото.  После напъвай с часове дехидратиран и с кръвно 90/60. Ами не става,  това са прости неща в медицината,  няма защо да се открива топлата вода.  Чудя си се на акъла сега защо настоявах толкова за нормално раждане.  Да бях легнала под ножа,  поне детето ми щеше да е добре...

# 44
Родихмънинормално, без упойка и... болката се забравя, колкото ми беше противно да го чувам.

Контракциите ми започнаха в 3 ч. през нощта, а родих в 14:25. Като по едно време контракциите бяха непоносими за мен и са ми текнали сълзички, но крайна сметка, след като видях това мъниче си заслужаваше всичко.

А самитв напъни не болят, болят контракциите.

Напъваш, все едно ходиш по голяма нужда.

Общи условия

Активация на акаунт