Великобритания - Тема 71 Есенно - Предколедна

• 58 040
  • 733
  •   1
Отговори
# 105
На мен като дете в България също изчакаха да ми паднат всички млечни зъби преди да ми сложат апаратче, но в крайна сметка се размина.

В Англия около мен имам няколко деца със скоби. Също чакаха да паднат млечните, да се наместят хубаво зъбите в устата(при някои се самокоригираха в голяма степен сами) и чак тогава им сложиха скоби, които просто довършиха процеса.
Предполагам всеки случай има и своята специфика, но лично аз не бих избързвала на своя глава да правя каквото и да е на частно в Бг.

За жалост имам дългогодишен лош опит с бг здравеопазването и едва не ме умориха точно светилата на София-каймака на лекарите, че и с връзки ме вкараха при тях, защото иначе няма дореждане. И не е само за мен това, а и за всичките ми приятели и познати, които бягат да се лекуват в Турция или където имат шанс по света. В бг здравеопазването има само някои млади скоро завършили лекари, които могат да бъдат наречени кадърни.....да не ти се налага да се разболееш.
Покрай детето сме постоянно на лекари. Откакто сме дошли се родих. Разбрах какво е да имаш спокойствие и професионално отношение, а сме само на NHS без никакви частни застраховки. В Бг ми умираше в ръцете и ми вдигаха рамене идиотите, и ме пращаха вкъщи. Наложи се да почна да чета чуждестранна медицинска литература, за да овладеем положението и да знам какво да правя. То и за това всеки в Бг е пишман лекар, защото здравеопзаването е на страхотно ниво.

И аз имах тоя проблем с youtube. За това го научих направо в Google да пише каквото иска да гледа. Т.е. знае първите букви и като е гледано много пъти му излиза директно в падащо меню заглавието след като набере буквата/буквите. Научих го още да вземаме книжки от библиотеката, вкл. и с песнички и да търсим и тях. Те четата/пеят, той прелиства и повтаря по тях. Така отстрани почнаха да излизат само реклами на книжки и на сходни истории. Хареса ли си някоя нова и следващия път вземаме нея. Стана му интересно и още като беше на 2г6м почна да търси целенасочени неща и спря да цъка безразборно и да гледа простотии.Често взема таблета и ме моли да му напиша нещо, а вече и да му го спелувам сам да го пише(направи 4г сега)на определени тематики или неща, които му привличат вниманието. Е, случва му се понякога и да залитне по някоя глупост, но аз съм около него и играя ролята на антивирусна програма.😉 Няма как да ги пазим вечно от света около тях, трябва да ги научим сами да отсяват.

# 106
Как да науча дъщеря ми, която догодина ще е в 7-и клас да не подражава сляпо на съученичките си и ако види клип на Андреа или Сузанита да не го гледа ... това е моята болка.
Съгласна съм дори да си платя за софтуер, който да блокира от рутера youtube ...
Досега отчитам като голямо постижение, че нямат социални медии, в България е чудо!

# 107
  • UK
Agent007, българско училище има в Нотингам, мисля на около 30 мили от Линкълн, има и в Ковънтри и Бирмингам, те май са ви по-далеч. Колко голямо е детенцето ви? Успех с местенето. Родителите като цяло тук се включват доста в мероприятия в училище. Пиши, ще помагаме с каквото можем.

# 108
  • Великобритания
Stardust - в самия youtube Има клипове как да се забрани изцяло достъпа до него ,
аз търсих как да огранича канали и клипове , но такъв начин няма

# 109
Има как да се забрани от всяко устройство, но при наличието на телефони, плейстейшъни, камери с уайфай  и не знам какво си няма как да се забрани.
Пробвах от провайдъра, но не действа.

# 110
Благодаря на всички за полезните отговори. За държавните училища има ли някакви такси, освен за извънкласни събития, униформи, храна...? Моята информация е, че няма, но в БГ чувам противоположни отзиви.

# 111
di_p, точно за твоето дете и детето на Мая се бях сетила вчера като ставаше въпрос за училища. Дано скоро и двете да се похвалите!

Хм, моята още не пускала глупости в тубата и не разбирам за какво говорите, тя повече гледа в Нетфликс или в  ББС плейър детски неща. Но ще внимавам повече и аз.

Агент, такса ще поискат за някой трип - примерно до зоопарк, кино, Legoland... , изобщо за място, където децата влизат с билети. Искат от време на време пари, но изобщо не е като в България
"- от колко започва родителската среща?
 - 0т 60лв."

# 112
Мерси Блу!
Има време за резултатите. Младежът излезе усмихнат и каза, че е било по-лесно отколкото очаквал.

Аз тук имах обикаляне по лекари. Вярно, отне доста време, но не се отказаха докато не ми поставиха диагноза. Сега са ме записали при сестри, с които се виждам от време на време и ако имам проблем мога да им се обадя и да ме насочат на някъде. А не пак да чакам с месеци докато стигна до специалиста.

В същото време в България майка ми има подобни проблеми и се влоши сериозно докато беше в болница под наблюдение. Епикризата и диагнозите са измислени, за да усвоят пътеки и въобще не може да се отиде при друг лекар за консултация с тези документи. Като плюс и загубиха част от изследванията някъде и въобще - ужасно несериозно. Не знаели какво има, не смеели да и дадат силни лекарства, защото може да се влоши и неофициално и казали да пробва в чужбина.

# 113
Благодаря на всички за полезните отговори. За държавните училища има ли някакви такси, освен за извънкласни събития, униформи, храна...? Моята информация е, че няма, но в БГ чувам противоположни отзиви.

При нас молят родителите да помагат с каквото могат за закупуване на допълнито плодове, мляко и помощни материали, физическа помощ от родителите също. Молбата е или да се дарява £1 на седмица или да се носят от вкъщи, или въобще кой с каквото може да помага без да е задължително.

# 114
  • София
Е така де,ама аз се чудя как са още живички всички тези хора,защото доста се чака за преглед при специалист. Аз имам час при ендокринолог за 27 ноември....от други хора разбирам,че и те чакат доста и то за спешни неща...примерно моята приятелка,бременна и със силно повръщане и задух...не знам,след 27 ще имам по-голямо наблюдение за големите болници....

# 115
Според мен предценяват колко е спешно...
Аз като бях спешна моето GP се обади лично в болницата по време на прегледа и имах час при специалист за същия следобед.
Сигурно има и издънки все някога.
Също тогава все още не работех и съответно не се осигурявах, но ми направиха безброй изследвания, ЯМР включително. И имах общо над 10 срещи с различни специалисти. Сметка после не са ми изпращали...

# 116
  • Cambridge, UK
нещо като запис

Luska, имах в предвид английския вариант, който е Dbs certificate. Не мога да ти копирам страицата на gov.co.uk, но ако напишеш в Гугъл, ще ти излезе. Направо можеш да подаваш документи, а те нали са още в Евросъюза, ще си направят справката с бг властите. Досега не бях чувала някой да си носи свидетелство от родината или да вади в посолството. Но може и аз да бъркам нещо. Със сигурност по-нататък ще ти искат dbs, ако ти правят друга проверка. На нас ни ги искат ако не всяка, то всеки 2 години ( моето нали е онлайн и изобщо вече и не следя)

ако си живял в различна от Uk страна през последните 5 години искат свидетелство за съдимост и от там, независимо че имаш DBS изкаран
аз бях до БГ изкарах си за OFSTED и те сега ме изненадаха че искали и на мъжа ми!
ще звъня и аз да се моля в посолството да ми издадат без да ходя до там

# 117
Преценяват според спешността. И ние сме имали няколко случая директно личния или от уолк ин центъра да звънят на специалист и да имаме назначен час до часове.
Чакахме обаче 2м за алерголог на дребния, но откакто влязохме в клиниката всичко става бързо и те го организират, поемат кореспонденцията помежду си и т.н.
Харесва ми много и личното отношение. Една урина не им харесала и чак главния лекар ми звънял по време на отпуската на личния телефон. След като не ме намерил беше изпратил няколко писма до вкъщи, беше се свързал и с личния лекар на детето....Само за да я повторим и да се види, че всичко е ОК.
А единят от ЛЛ в нашата поликлиника обеща да ми провери нещо, за което не беше сигурен и после звънна да го разискваме. Имам и много други такива примери.

# 118
От септември миналата година чакам за операция, междувременно минах два скана, не знам си колко прегледа при ДжиПи и 3 при доктори в болницата. Последно waiting list-a ми казаха че стига до лятото, направо ме попариха. Година и половина за една тъпа миома. А искам второ дете, сега съм в дилема. Няма как да отида и до Бг, няма кой да ми гледа детето...Ясно че случая ми не е спешен, но година и половина чакане, имам чувството че едната ръка не знае какво прави другата, никаква организация и координация между отделите. Раждах в същата болница, и беше супер, но явно си зависи от отделенията.

# 119
Veggie, някъде около Лондон ли си? Неотдавна четох как листа за чакащи е с години напред. Дори за среща с ЛЛ се чакало с месеци?!?!Направо онемях.

Общи условия

Активация на акаунт