Бързи здравословни въпроси и отговори – 9

• 50 727
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
Срязах дълбоко с кухненския нож възглавничката на показалеца. Тече доста кръв. Моя съвет към порязването с бръсначката е да сложите тампон с йод и отгоре лепенката. За два/три дни раната ще почне да заздравява.

# 121
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
йод на раната няма ли да щипе?

# 122
И ако няма алергия към йод като мен. Аз разбрах за нея по трудния начин.

# 123
От йода щипе да, но не е непоносимо и минава за секунди. Може да не се оставя тампона върху раната, а само да се намаже и отгоре лепенката.

# 124
  • София
Спря ли кръвта ?
Мисля , че хирурзите също използват йод в/у прорезни рани , от течния
Понякога съм много благодарна на мъжа ми , че с моята хипохондрия , ме е спирал за супер безумни неща да ходя на лекар.

# 125
От йода щипе да, но не е непоносимо и минава за секунди. Може да не се оставя тампона върху раната, а само да се намаже и отгоре лепенката.

Йод не се слага на открита рана с кръв, не заблуждавайте, пише го на етикета на шишето. За такова срязване промивка с кислородна вода и някакъв антисептичен прах от типа на сулфатиацол (който вече не се продава за съжаление).

Шият се по-дълбоките и големи срязвания.

# 126
Защо да не се слага йод?
Рани зарастват най-бързо с йодасепт, това в хирургиите го прилагат редовно.

# 127
Защо да не се слага йод?
Рани зарастват най-бързо с йодасепт, това в хирургиите го прилагат редовно.

"В хирургиите" предполагам го слагат върху зашита вече рана. Ето извлечение от упътването:

Скрит текст:
Начин на прилагане и път на въвеждане:

Прилага се външно върху засегнатата повърхност, чрез нанасяне с помощта на подходящ тампон 1 - 2 пъти дневно.

Показания:

Антисептично средство при обработка на кожни повърхности около открити рани, при екскориации и епидермофития.

Противопоказания:

Повишена чувствителност към йод и етанол.

Да не се употребява при бременност и кърмене.

Специални предупреждения и специални предпазни мерки при употреба:

Да не се прилага върху лигавици и открити рани!

Още за ЙОДОВА ТИНКТУРА 5 % 50 гр. (TINCTURE OF IODINE 5% 50 g.), цена и информация от Framar.bg: https://apteka.framar.bg/30019818/%D0%B9%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B2 … -50-%D0%B3%D1%80-

# 128

Йод не се слага на открита рана с кръв, не заблуждавайте, пише го на етикета на шишето. За такова срязване промивка с кислородна вода и някакъв антисептичен прах от типа на сулфатиацол (който вече не се продава за съжаление).

Шият се по-дълбоките и големи срязвания.

Всъщност никого не заблуждавам. Тук не става въпрос за голяма, дълбока порезна рана, от която шурти кръв. Освен това порязването не е прясно. Както и да е  - в такива случаи помага  йод, йодасепт, кислородна вода, риванол,  На упътването действително пише така, но моето порязване  го излекувах и то доста бързо. Също така си спомням, когато бях дете и някой от групата ни, когато паднеше навън, имахме една съседка и всички рани по колена и лакти лекуваше именно така - с йод.
Исках да помогна, а не да навредя, както може би е прозвучало на някого.

# 129
Как да си отпуша носа без капки?

# 130
  • Варна

Стеримар или физиологичен разтвор.

# 131

Стеримар или физиологичен разтвор.
Имам предвид без лекарства. Защото наблизо нямам отворена аптека. 🤒

# 132
Инхалация над тенджера на котлона.
Но е временно. Пак си се запушва после...трябва да си минат там 7 дена...няма как
Топъл чай също...
Памук с ракия пред носа..да миришеш също съм чувала.

# 133
Аз съм си отпушвала с капка сок от лук, много е гадно, но ефикасно

# 134
Вместо физиологичен разтвор, в чаша вода разтваряш чаена лъжичка сол. Разбъркваш добре и капеш в  носа.

Общи условия

Активация на акаунт