Плетем красоти за топлите дни .. тема 96

• 93 080
  • 735
  •   1
Отговори
# 120
  • в здрача
Краищата на шаловете са като краищата на всяка блуза, но докато блузата я зашиваш, края на шала си стои. Сещам се за 2 варианта - 1. Накрая като го изплетеш го обрамчваш допълнително на една кука. 2. Оставяш по 3 крайни бримки. Редуваш  ги 1 лице, 1 опако, 1 лице. На следващия ред ги обръщаш - 1 опако, 1 лице, 1 опако.

Аз съм на камбанки за коледния базар в училище. Бързам, че понеделник трябва да се предадат. И снежинки правя, че за коледния концерт трябва да е в червено и бяло. Уших една червена тюл пола, изплетох червена блуза именно с идея за концерта, но детето писна - ами бялото? Та решихме - снежинки. Ще ги тропосам върху блузата за концерта и после ще ги махна.

# 121
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте, момичета!
След няколко дни проба-грешка и безрезултатно търсене в google и  ровене в книги, опрях пак до бг мама. Начинаеща съм и имам  проблем с крайните бримки на шала, който плета и разплитам вече 3-ти път. Въпросът ми е: как се изплитат крайните бримки, така че да се получи красиво и да не увисват краищата, а да са стегнати и подредени в красива "плитка"?
Това, което правя е да изплитам крайната бримка на всеки ред лицево, а на следващия ред тази бримка /падаща се първа/ я вземам без изплитане. Направи ми впечатление, че двата края изглеждат различно и не мога да си го обясня. Плетката е следната: Крайна бримка, 2 лицеви бримки, английски ластик нечетен брой бримки, 2 лицеви бримки, крайна бримка.
Забелязах още нещо: когато плета с пробна прежда, тънка и с малък номер игли  - получава се сякаш по-добре в краищата. Като взема дебелите игли и дебелата прежда - краищата увисват. Опитвам се да плета стегнато в края, пробвам разни варианти с обръщане на първата бримка... нищо.
Има ли тук някаква тънкост?

Simple Smile може би обръщаш бримката и вместо прав, равен край се получава насечен.
не знам как да го обясня, но ако е направена както трябва последната бримка, крайчето изглежда като синджирче на една кука, ако се засуче бримка изглежда сякаш имаш опъкова бримка между правите.

потърсих помощ в нета и попаднах на тези съвети Simple Smile това, за което пиша е на картинка 3, четвъртото е ново и за мен Simple Smile

# 122
Плели ли сте с т.нар. макарони?
Одеве си купих от тези на Ярн арт, препоръчителния рамер за една кука е 15, но сякаш ми се струва твърде голяма?

# 123
  • Пловдив
Poliii,  аз плетох на една кука , но  на 10-ка. Стана много дебело , стегнато и твърдо.  За килим или за чанта ми е  ок, но зависи какво смяташ да правиш и как искаш да изглежда изплетеното.

# 124
И аз не знам още какво ще правя Grinning може би възглавница и някакво малко килимче.
Исках да взема 12-ка, но в магазина нямаше, пък и реших веднъж да спазя инструкциите Grinning макар че сега като ровя из сайтовете, си пише 12-15..

# 125
Единия терлик е готов,  ред е на другия 😃

# 126
  • Варна - Черна гора
Здравейте, момичета!
След няколко дни проба-грешка и безрезултатно търсене в google и  ровене в книги, опрях пак до бг мама. Начинаеща съм и имам  проблем с крайните бримки на шала, който плета и разплитам вече 3-ти път. Въпросът ми е: как се изплитат крайните бримки, така че да се получи красиво и да не увисват краищата, а да са стегнати и подредени в красива "плитка"?
Това, което правя е да изплитам крайната бримка на всеки ред лицево, а на следващия ред тази бримка /падаща се първа/ я вземам без изплитане. Направи ми впечатление, че двата края изглеждат различно и не мога да си го обясня. Плетката е следната: Крайна бримка, 2 лицеви бримки, английски ластик нечетен брой бримки, 2 лицеви бримки, крайна бримка.
Забелязах още нещо: когато плета с пробна прежда, тънка и с малък номер игли  - получава се сякаш по-добре в краищата. Като взема дебелите игли и дебелата прежда - краищата увисват. Опитвам се да плета стегнато в края, пробвам разни варианти с обръщане на първата бримка... нищо.
Има ли тук някаква тънкост?

Здравей mutafova78,
ето описание на руски: http://klu.vjagu.ru/1/203/6170/

А описанието по-долу копирам от една група във Facebook. Написано е от Хр.Милева:
Крайна бримка : Накратко-от лицевата страна -първата прехвърляме без да плетем,втората плетем лицево.....и в края на реда– предпоследната прехвърляме без да плетем,конеца е зад плетивото ,последната плетем лицево.От опаковата страна-първата прехвърляме без да плетем,втората плетем опаково....предпоследната прехвърляме,конеца пред плетивото,последната плетем лицево.
( Можно практически с любой вязкой сочетать для обработки открытого края, особенно для цельновязанных планок:
-делаются по две кромочные с каждой стороны, в лицевом ряду провязываются так: первую снимаем, не провязывая, вторую провязываем лицевой; в конце ряда предпоследнюю снимаем, не провязывая (нить ЗА работой), кромочную провязываем лицевой.
Повернули вязание, в изнаночном: кромочную снимаем, не провязывая, следующую за ней провязываем изнаночной; в конце ряда предпоследнюю снимаем, не провязывая (нить ПЕРЕД работой), кромочную провязываем лицевой.)

Peace

# 127
  • Бургас
mutafova78, Всяко плетиво си има крайна бр., например когато плетеш някакъв модел който се дели на 10бр примерно можеш да имаш и 2бр за край зависи от самия модел как ще изглежда. Ето два варианта
https://www.bonboneta.net/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0/%D0%BA … D0%BC%D0%BA%D0%B0
Не на последно място е и самата прежда.
За преждата макарони плетете с номера който е указан в случая 15 да не става сбито

# 128
  • София
Плели ли сте с т.нар. макарони?
Одеве си купих от тези на Ярн арт, препоръчителния рамер за една кука е 15, но сякаш ми се струва твърде голяма?
Макарони плета на №10, но има няколко важни момента:

1. моите макарони сама си ги правих и според дебелината на трикото регулирам широчината на лентата спрямо изделието, което ще правя

2. различните марки макарони/спагети/някакви други имена, а дори и различните цветове от една и съща марка могат да са различно дебели. Дори съм чела отзиви, че от една и съща марка даден цвят е много равна лента, а друг е съвсем неравномерна - широки участъци, както и съвсем изтънени

3. материалът може да е различен - има 100% памук, има памук с малко еластан, има 50/50 памук с полиестер. Всичко това прави поведението на изплетеното изделие различно. Та начинът е проба-грешка, докато видиш как се получава.

Аз съм правила чанти и панери, за тях е подходяща по-стегната плетка, за да държи форма, така че кука 10 ми е ок.

# 129
В интерес на истината двата цвята, които купих нямат нищо общо като дебелина. Тънкия се получи добре дори със 7ца , а днес след като смених 15ката за 10ка, пробвах и втория цвят и става супер сбито. Доста разочароващо..

Последна редакция: пн, 04 дек 2017, 19:37 от Poliiii

# 130
  • Варна
Здравейте момичета!
Аз съм новак в плетенето на една кука, но пък много се старая. Relaxed Успях да сътворя това, но все се набират по краищата и стават на вълнички. Някой може ли да ми каже къде бъркам? Persevere

# 131
  • по света... (иначе от Пловдив)
Здравейте, обхванала ме е някаква коледна лудост и не стига, че плета от една седмица, ами се и хвърлям на едни големи проекти и затова, моля за помощ. Не успявам да рзчета едни схеми от руски и ако някой се чувства запознат и може да ми помогне, ще бъда благодарна. И понеже времето е ценно, готова съм да си платя за консултацията.

Това, над което се тормозя от няколко дни, изглежда така :

Поздрави и благодаря предварително, RelaxedKissing Heart

# 132
  • в здрача
MrsAlwaysRight кръгчето около някакъв пръстен ли го правиш, или си плетеш синджирче? Принципно така се "нагърчва" когато са повече бримките. Например когато си плета синджирче от 6, на следващия ред тях ги изплитам 12. 

MiaDi не съм спец по руските означения /знам само, че петли е бримка/, а това със стрелкичката ми прилича на бримки за допълнителна игла /обръч/ - от онези с които се правят плетениците.

# 133
  • Варна
Tsv, благодаря! Добавих няколко бримки и се получи! Simple Smile

# 134
  • Бургас

Ето ви едни елхички, аз изплетох и напълних с памук. На схемата има ствола на дървото аз не го изплетох, плетете две и после ги окантвате заедно, вътре може да сложите памук за пълнеж или някакво подаръче.
Миади дай една снимка и на самото плетиво да видим как става

Общи условия

Активация на акаунт