Плетем красоти за топлите дни .. тема 96

• 93 904
  • 735
  •   1
Отговори
# 240
Нещо, което започнах доста време:
Скрит текст:

1 килограм Donna Lanoso и около 600 гр. Амалия.

# 241
Здравейте, майсторки на плетките!
И аз се оправям горе-долу с плетенето. Уча се от нета. Първо се научих да плета чорапи на 5 куки, а тази зима се научих да плета шапки. Голямата ми гордост е една шапка в техника бриош. Успях да се справя и с първия пуловер - безшевен.
Отдавна ви чета темите и съм попадала на доста полезни съвети тук,  за което благодаря на всички!

ПС Как се плете тази прекрасна ирландска дантела ?

# 242
  • Пловдив
Нещо, което започнах доста време:
Скрит текст:

1 килограм Donna Lanoso и около 600 гр. Амалия.
Уникално!!!! Има ли някъде урок за тази техника ?

# 243
Идеята е от тук. Беше ми останал един квадрат от първото одеало, чак сега му дойде времето. Променила съм лентите между квадратите (лицева вместо жартиерна).

# 244
  • на малък остров в океана
Страхотно е одеалото. Винаги съм искала да направя нещо подобно, но все не остава време.

# 245
Прекрасно одеало 😍😍😍

Похвали дами че имате толкова търпение.

# 246
  • в здрача
..
ПС Как се плете тази прекрасна ирландска дантела ?
Плетеш си на една кука мотивите - каквито искаш. После идва сглобяването, за което има няколко неписани правила.
1. Трябва ти кройка на това, което ще плетеш /може да е стара блуза със съответен размер, желателно е да е от плат, по-лесно е, а и на ръкавите е добре да я разпориш/.
2. Трябва ти и поставка, нещо, на което да забучваш карфици, от тези с по-големите топки отгоре, че е по-лесно.
3. Закърфичваш елементите върху кройката, поставена върху поставката ти с лицето надолу.
4. Плетеш на една кука / свързването трябва да е с по-тънък конец отколкото са елементите и съответно кука, може и да не е с по-тънък, но не изглежда така красиво/.
Ето видео:

Самото свързване е както ти пасне, както ти харесва, както дойде ... развихряш фантазията си.
Аз използвам за поставка една много дебела възглавница  10 см от дунапрен - така не ми стърчат като на клипчето карфиците, мотивите са по-стабилни и е по-лесно за свързване и една стара памучна риза, която съм разпорила единия ръкав за ръкавните извивки и деколтето - то кройката ти е важна именно в тази част независимо дали е блуза или жилетка. И първо трябва да си си изплела елементите или поне да са изплетени повечето от тях преди да започнеш да ги свързваш.

Аз сега съм започнала паралелно 2 такива проекта - за една риза и за една рокля. И на двете имам основата, т.е. тоалета над който ще надграждам. Даже за роклята първо  направих чантата, защото нея мога да я нося и с други тоалети, пък до носенето на роклята има поне 2 месеца. А и тя може да си се носи преди да и сложа украсите. Имам към момента от нейната дантела само 20 на 30 см изплетени и свързани, ама сега си плета елементите за бялата риза - и те ще са бели /останаха ми 2 кълбета от мартениците и ми писна да плета мартеници/. А ще трябва да го изоставя, че малката иска за края на учебната година рокля - полата и ще е от плат - пълен клош, а горната част ще е с ирландска дантела и ще ми трябва и основа за предницата и. Обмислям я още. Каза, че отдавна не съм и плела рокля /от миналата година/, ама тя още и става пък.... ама този път трябвало да е изцяло розова. И моята не е лесна.

# 247

Цитат
....  И моята не е лесна.

Дааа, никак не е лесна Simple Smile
Но пък правиш страхотни неща! За мене са доста сложни, не бих се хванала, а и на 1 кука още не съм се научила.

# 248
  • в здрача
Мен баба ме беше научила на една кука само синджир да плета. Преди 10 години започнах да плета първо чорапи на 5 куки, че не можех да си намеря хубави зимни чорапи, а само едни термични уж, ама в тях ми се потяха краката, друго си е вълната и топли, и не се потиш. После блузки за децата, след това като станаха 2 децата и направих сметка колко 100 мартеници ми трябват хванах едната кука и си спомних синджирчето, от него с клипчета от тубата пък цветя и като се влюбих в едната кука... сега ми е досадно да плета на обръч или 5 куки, ама чорапи и терлици не са добри на една кука. Не мога да намеря модел който да не се отпуска или да изкара повече от 1 сезон хем здрав, хем красив, хем удобен. Тази вечер завърших един експеримент от остатъци и сега го нося. Изглежда обещаващо. А и едната кука си има толкова предимства - носиш си я навсякъде, ако сбъркаш дърпаш конеца и гониш само една бримка.

# 249
  • В полите на Пирин планина
Страхотно одеяло!

И аз много обичам едната кука. Обаче имам твърде малко време за плетене.

На Tsv нещата са великолепни. Трябва да взема да се пробвам. Simple Smile

# 250
На мен ми изглежда трудно да плета на една кука и дори не се захващам.

Иначе в момента плета детска пола, ще пусна и снимки.

# 251
Мен баба ме беше научила на една кука само синджир да плета. Преди 10 години започнах да плета първо чорапи на 5 куки, че не можех да си намеря хубави зимни чорапи, а само едни термични уж, ама в тях ми се потяха краката, друго си е вълната и топли, и не се потиш. После блузки за децата, след това като станаха 2 децата и направих сметка колко 100 мартеници ми трябват хванах едната кука и си спомних синджирчето, от него с клипчета от тубата пък цветя и като се влюбих в едната кука... сега ми е досадно да плета на обръч или 5 куки, ама чорапи и терлици не са добри на една кука. Не мога да намеря модел който да не се отпуска или да изкара повече от 1 сезон хем здрав, хем красив, хем удобен. Тази вечер завърших един експеримент от остатъци и сега го нося. Изглежда обещаващо. А и едната кука си има толкова предимства - носиш си я навсякъде, ако сбъркаш дърпаш конеца и гониш само една бримка.

Ти си карала последователно.  Това с мартениците ми е много познато, но аз ги плета на ръка с разни видове възли, вкл. и тъкаческия. Нямам нерви да ги плета на една кука и може би затова не се научих. Различните видове възли са ми по-интересни. Имам една торба шнурове и куп оплетени гривни.  Но при мене това тръгна като хоби, а те хобитата при мене мнооого Simple Smile. Дори и хамаци за семейството съм направила - само плат и възли.
Вълнените чорапи и аз много ги обичам. Майка ми се опитваше да ме научи, но не прихващах. Когато си отиде, вече нямаше кой да ми плете и хванах куките, припомнях си какво ми е показвала, накрая се получи. Сега мога да плета няколко вида пети, само най-стандартната (зная я като немска пета) не съм плела, защото не ми харесва. Тази зима нямах шапка, а  от магазинските не си харесах и така оплетох няколко шапки.  Като снимам, може и аз да се пофукам тук ") Осмелих се и пуловер по едно клипче в тубата, добре стана, но нещо , въпреки всичкото мерене и смятане, стана малко по-широк, отколкото ми се искаше. Това ми е проблемът, с пресмятането и кройките. Надявам се тук да се науча.
 Не разбирам и от прежди. Предполагам, че и при тебе не е до модела, а до качеството на прежда - затова се отпускат, стават на фитили. Затова пуснах една тема за качествени материали, но май никой не се осмелява да пише в нея. Започвам да си мисля, че май няма качествени прежди на нашия пазар.

# 252
... пуснах една тема за качествени материали, но май никой не се осмелява да пише в нея. Започвам да си мисля, че май няма качествени прежди на нашия пазар.
На пазар за прежди, обръчи и куки 2 е мъртва и заключена от доста време.

Кашмир, кауни, дундага...
Памук, мерино, вискоза...
Drops повечето памучни ги правят/правеха в България и могат да се намерят по магазините в София.
Yarn paradise имат доста добри, но и скъпи.

Обръчи на Addi. Всякакви размери и дължини.

# 253
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
плета бг имат разпродажба на есенно зимни прежди.
мисля, че имаше добри отзиви, аз лично съм доволна от преждите за шалове.
самодива https://www.pleta.bg/bg/samodiva.hml
аржентина https://www.pleta.bg/bg/arzhentina.hml
монблан https://www.pleta.bg/bg/mon-blan-7184.hml
Simple Smile някой показа одеялце от "мелба" или "пудинг", изглеждаше добре.

# 254
  • в здрача
Diorela не е до качеството на преждата. От една и съща прежда /домашна вълна, от домашни овце, на почти половин век от моят прадядо гледани и стригани овцете, от моята прабаба чепкана, прана и т.н. вълната, има още един чувал от нея/ имам изплетени пуловер /туника/, жилетка /вече на 23 г, нищо и няма, даже и ми става още/, терлици на 5 куки, чорапи на 5 куки, телици на обръч и терлици на една кука. Е как само тези на една кука се отпускат, при това без значение дали са тип балетни пантовки или маратонки.
Балетни пантовки съм плела и от акрил, че малката госпожица има претенции към цветовете на терлиците, а вълната все и боцка. Е, предимството им е, че растат с нея и си ги носи по 2-3 години, нищо че когато са плетени са и били точно по мярка. Такъв тип имам предвид

маратонките са подобни, само че се плете подметка /аз към нея даже добавям  изкуствена кожа от стара чанта, палто или обувки и стелка от обувка, не ми се шие, а и без шило не става, та ги прилепям с горещ силикон, капки горещ силикон слагам и отдолу на кожата за да е сигурно, че няма да се пързаля и по ламината/ и нагоре както се плете обувка или точно по клипчетата маратонка, ама не го завършвам като маратонка, че никой не харесва тези модерни модели от близките ми, а мъжете са ги квалифицирали като немъжествени, а с ластик на 5 куки /едно лицево, едно опъково, за да не се изсулва/ и нарочно вече ги правя по-тесни, че като се отпуснат да не ме е яд. Първите си красиви такива терлици подарих на етърва ми, че е с по-голям крак от моя. Бяха украсени допълнително с цветя, направила си ги бях като за принцеса за да покажа нагледно на госпожиците ми, че терлици в къщи освен да ти топлят на краката могат и да бъдат като украшение само и само да поискат да им оплета и да ги носят, че то и чехлите си губят из къщата, а нямаме домашен любимец, който да е виновен за мистериозното им изчезване.

The ant is. възхищавам ти се на търпението за изплитане на одеало.

Общи условия

Активация на акаунт