Завършване на жилище

• 85 843
  • 998
  •   1
Отговори
# 435
Моя приятел нищо не е барал. Аз лично бих си завил крушките и до там. С боядисване не се хващам, а това изобщо едва ли ще ми е основен разход. Освен това, който шпаклова по принцип искал и да боядиса.

Моето мнение е, че всеки трябва да върши това, в което е добър. Когато искаш да се учиш на нещо ново е друг въпрос. Само, че не строя кучешка колибка, за да се уча на строителство. А и честно казано не ме влече Simple Smile.

П.С. Боядисвал съм разни неща, но не стаи и не с латекс. И въобще не е лесна работа, затова не желая да се пробвам и после пак да плащам на някой да го оправя.

# 436
Пишете ми на лични. Мога да споделя личен опит и то съвсем пресен.  Peace

# 437
Ок. Между другото днес бях в жилището, свършили са подовата замазка и финната шпаклковка. Шпакловката ми изглежда много добра и гладко, но сигурно има нужда да се дошпаклова.

# 438
  • до най-прекрасния мъж
Качвам идея за оползотворяване на ъгъл в кухнята. Много идейно се е получило

# 439
Разбира се, че си има хора за всичко. Има хора да ти отварят вратите, да носят багажа, да паркират на трудни места 😊
Ние поне ще спестим по груби сметки около 10-15к от доста неща, но идеята е, че все пак сме правили предишни жилища и рядко нялой майстор ще докара до детайл така. Иначе вече минаха едни Кърти, чисти, става дума за панелка с доста малко неща за къртене. По телефон офертата беше 350-400 лв, реалността - 800 лв. И не че лъжат, а като добавиш детайлчета....
Истината е, че никой няма да ви свърши работа за без пари, наистина в момента всички ремон.услуги са скъпи.

# 440
Magnifique, ами те и сайтовете са скъпи в момента, дали майсторите си ги правят сами?
Да, на първия сайт ще им е трудно, ама после ще се научат Simple Smile

Шегата настрана, ако ти се отдава нещо, направи си го сам, но ако професията ти е съвсем различна и изкарваш пари по друг начин, смятам, че всеки трябва да прави това, което може най-добре. Например няколко часа овъртайм или някой страничен проект според мен ще дадат бюджета за майстор.
Да, някои мъже (и жени) умеят много неща като боядисване, лакиране, сглобяване. Аз съм пробвала да мина “тънко” със сглобяване на мебели и ми излезе през носа. Впрегнах двама мениджъри (защото такива са моите приятели) да сглобяват мебели, защото ми се свидеха пари за майстори и всеки ми казваше да съм впрегнела мъжа и приятели. Загубихме дружно една събота, останаха половината болтчета, обелихме една страница и счупихме талашитен гръб. Накрая ме беше яд, че осрах чисто нови мебели, а и бях длъжница за почерпка за свършената работа. Единия шкаф остана без чела месеци по-късно.
Приятел игра номера с “направи си сам” и после плаща на майстор. Та за да спестя 100-тина лева почти съсипах мебели за 1000.
За мен не е слабост, че не си добър в нещо, даже е рационално мислене да го осъзнаеш.

# 441
Ето това е моя начин на мислене, само, че изказан по по-добър начин, отколкото аз бих го изказал някога Simple Smile

Ще добавя, че има според мен едно друго много ценно умение - да си подбереш с кои хора да работиш. Може би в тази сфера ще ми е трудно, но досега винаги съм успявал да усетя кога някой е добър в нещо и кога е въздух под налягане. И винаги съм намирал най-квалифицирания човек, за най-разумната цена. Има много майстори, които вземат мега скъпо защото се мислят за богове, а всъщност са около средното ниво или дори по-ниско. Има и други, които са скромни, бачкат здраво и качествено и вземат нормални цени. Поне при автомонтьорите, с които съм много навътре е така. Ако тука нещата са подобни, надявам се, че ще се оправя.

# 442
Сега да си кажа поредната дилема Simple Smile Засега строежа върви добре. Направили са финанта шпакловка, циментовата замазка, тръбите за парното отдолу. Моето жилище е готово напълно(само няма входна врата). Около 50 процента от блока има външна изолация без мазилка. На последния етаж още няма тухли. Гледам бачкат нещо вътре, ама какво правят нямам идея. Слагат някакви железа по таваните в общите части май Simple Smile

Та. какъв е проблема? В момента нямам никакъв останал сериозен кеш. Не съм вземал кредит, успях да си платя втората вноска с 300 зора без потребителски кредит. Казаха, че на АКТ 15 мога да започна да го довършвам. Тогава обаче няма да мога да взема кредит, защото няма да имам ипотека. Майстора за мебелите се нуждае от 2 месеца да ги направи. Като подпишем договор и започне работа трябва да му платя 60 процента. Първо обаче ми се струва, че трябва да направя банята. Да кажем, че за банята ще събера пари до тогава. За другото обаче трудно. А мебелите се слагат последни.

Потребителски кредит?

Вариант е да чакам АКТ 16 и чак тогава да започна всичко, но така нещата ще се забавят доста.

Как бихте ме посъветвали да структурирам нещата и да подредя финансово-довършителната схема?

# 443
Скрит текст:
Сега да си кажа поредната дилема Simple Smile Засега строежа върви добре. Направили са финанта шпакловка, циментовата замазка, тръбите за парното отдолу. Моето жилище е готово напълно(само няма входна врата). Около 50 процента от блока има външна изолация без мазилка. На последния етаж още няма тухли. Гледам бачкат нещо вътре, ама какво правят нямам идея. Слагат някакви железа по таваните в общите части май Simple Smile

Та. какъв е проблема? В момента нямам никакъв останал сериозен кеш. Не съм вземал кредит, успях да си платя втората вноска с 300 зора без потребителски кредит. Казаха, че на АКТ 15 мога да започна да го довършвам. Тогава обаче няма да мога да взема кредит, защото няма да имам ипотека. Майстора за мебелите се нуждае от 2 месеца да ги направи. Като подпишем договор и започне работа трябва да му платя 60 процента. Първо обаче ми се струва, че трябва да направя банята. Да кажем, че за банята ще събера пари до тогава. За другото обаче трудно. А мебелите се слагат последни.

Вариант е да чакам АКТ 16 и чак тогава да започна всичко, но така нещата ще се забавят доста.

Как бихте ме посъветвали да структурирам нещата и да подредя финансово-довършителната схема?
Не се набутвай с потребителски, ако това ти се върти в главата.
Не ти е спешно, до колкото знам си под наем. Изчакай да събереш някой лев. Знам, че си нетърпелив да поръчаш всичко, но реално не си на зор да бързаш. Peace

# 444
По принцип да. АКТ 16 обаче не е ясно колко ще се забави Simple Smile Просто ми се иска да намеря начин като вземе АКТ 15 да се започне работа там.

# 445
Струва ми се най-разумно да оползотвориш времето не като плащаш за реални неща, а да планираш. Но много точен и подробен план. Какво точно искаш. Намери го от мястото, на което най-много те устройва. Така хем ще вършиш нещо и ще решиш проблема с психологическия момент да усещаш, че движиш нещата, хем ще има огромна полза от тази предварителна подготовка като се хвърлиш в боя. Понякога излизат малки детайли и ако се появят по време на действието на майстор често няма време да се осмислят и не се взима най-доброто решение.
Между другото, ти ли даде местоположението на контактите на строителя? Също съобразно решението на банята някои инсталации може да се мръднат малко.

# 446
По принцип да. АКТ 16 обаче не е ясно колко ще се забави Simple Smile Просто ми се иска да намеря начин като вземе АКТ 15 да се започне работа там.
Иване има и един друг много сериозен проблем, а именно влагата. Да знаеш, че ще е много! Недей бърза с ламинати, мебели и т. н.  Остави жилището в топлите месеци да подиша малко, иначе че се видиш в чудо зимата.

# 447
Ми то влага ще има сигурно поне 2 години, няма да чакам две години Simple Smile И все пак питам, как трябва да се случат нещата. За влагата съм подготвен психически, ще се вземе климатик и влагоабсорбатор ли уловител ли каквото беше там...

# 448
Струва ми се най-разумно да оползотвориш времето не като плащаш за реални неща, а да планираш. Но много точен и подробен план. Какво точно искаш. Намери го от мястото, на което най-много те устройва. Така хем ще вършиш нещо и ще решиш проблема с психологическия момент да усещаш, че движиш нещата, хем ще има огромна полза от тази предварителна подготовка като се хвърлиш в боя. Понякога излизат малки детайли и ако се появят по време на действието на майстор често няма време да се осмислят и не се взима най-доброто решение.
Между другото, ти ли даде местоположението на контактите на строителя? Също съобразно решението на банята някои инсталации може да се мръднат малко.

Дадох контактите, в банята направиха каквото можаха спроед желанията ми. Като цяло каквото са правили строителите са правели по жилището ми, от тях беше до тук Simple Smile Сега трябва да си свършат останалата работа по сградата.

# 449
За парите акъл не мога да ти дам, ти си знаеш как и какво изкарваш. То е ясно, че влага ще има сигурно 2 години, ама не е добре да поръчаш мебели и те са се съсипят. Помисли реално, казваш, че и изолация слагат сега в зимното време, което ще рече, че ще запечатат мокри стени. Тази влага няма как да излезе навън, а ще избие вътре в жилището. Направи си първо бяня, ако има и други плочки и изчакай пролетта и лятото, когато е топло времето. Оставяй жилището да се проветрява  поне месец и тогава започвай с мебели. Да не ревеш като започнеш да газиш в локви върху ламината в спалнята.

Общи условия

Активация на акаунт