Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: X
Например тук. Форум "татковци" - мъртвило. Веднъж месечно някой 30 годишен заекващ и агресивен девственик или 50 годишен стар ерген си търсят запознанство, понеже очевидно конкуренцията по специализираните сайтове е твърде голяма.

Извън това - мъртвило. Гледам горе тема за представяния "аз съм на едикояси бг-мама съпругът" в общи линии. Ще взема да прегледам историята, но подозирам, че ще е същото...

Форум бг-татко - мъртвило, нелепи подфоруми, най-пълен е форумът за "хумор" - просташки вицове.

Фейсбук страница "татковците на софия" - 6 пича се снимали с колички и е очевидно, че и 1 минута не са се мотали по такъв начин в парка, за разлика от характерния мамешки строй, който може да се види почти всеки ден из по-бебешките паркове.

Реалността - там е най-зле, почти не се споменават деца, бебета. Има изключения, но примерно от 2ма приятели, с които мога изобщо да проведа някакъв смислен разговор за детето и за бебешки въпроси/проблеми, единият дори не е татко, информацията, която споделя е от негови близки - просто човекът се интересува от другите.

Не разбирам защо е така в 21ви век? Защо мъжете масово смятат отглеждането, възпитанието на детето и повечето решения свързани с него за задължение, специализация и привилегия на майките? Защо не се интересуват, защо не участват наравно с майките в грижата и възпитанието на децата си? А ако го правят - защо го правят "тайно" и "срамежливо" без изобщо да споделят или обсъдят помежду си по начина, по който жените го правят?  

Толкова тъпотии изписани по автофоруми, на "колега" си говорят чак, на някаква тъпа и не чак толкова сложна машина смяната на някой чарк се превърнала в религия, ама тази жива машинка дето расте под носовете им и е безкрайно по-сложна и по-интересна във всяко едно отношение от глупавия таралясник - никакъв интерес, гордост или желание за обсъждане явно не предизвиква.

Какво мислите, имате ли различни наблюдения от моите? Има ли татковски форуми (които да си отговарят на предназначението) на английски примерно?

# 1
 • Мнения: 1 891
Защото България (а и много други държави) не е еволюирала от тази гледна точка по-напред от неандерталците. А лошото е, че и не иска.
Жена трябва мете пещера, пере препаска, бърше задник на ревящо нещо. Мъж трябва лови мамут, язди кон, бие с пета в гърдите, че запалил огън...

# 2
 • Мнения: 3 419
Аз пък имам други наблюдения. Поне тези татковци, които познавам, включително и този на дъщеря ми, са доста грижовни. Знаят как да си гледат децата като са болни и здрави, играят с тях, водят по лекари и зъболекари, както и да правят изследвания, водят на допълнителни занимания, правят прически, преобличат барбита, ходят на родителски срещи, пазаруват дрехи. ММ май само кок и плитки не може да прави. Смело твърдя, че от доста време дори съчетава дрехите безупречно. Обаче и във форуми за деца не пишат. Стига им един друг да обсъдят някой проблем покрай децата. Не търсят мнения от хиляда източника.

Миналата година в детската градина го бяха помолили да се включи в тържеството за майката. Трябваше да танцуват танц с детето. Смятах, че ще се спече тотално. Репетираха тайно от мен всяка вечер. Той си купи чисто нова риза за повода и смея да твърдя, че се представиха отлично. Общо бяха трима бащи и три дъщери.

# 3
 • Мнения: 7 319
И моите наблюдения са различни. Не чета татковски форуми ( тукашни ), но пък парковете са пълни с бащи играещи си с принцовете и принцесите си. В училището сутрин и на обед също идват много бащи. Мъжът ми също е привързан родител и използва времето си с хлапето пълноценно. Не мога да кажа нищо лошо и за отношението му към големият, но там общуването е на съвсем различно ниво.
Не че няма и такива каквито описваш, мъжете на няколко мои познати са такива, но като цяло смятам, че съвременните родители са доста по-добри от нашите и мисленето и нагласите им са много различни от
Цитат
мъжете масово смятат отглеждането, възпитанието на детето и повечето решения свързани с него за задължение, специализация и привилегия на майките

# 4
 • Мнения: X
Защото България (а и много други държави) не е еволюирала от тази гледна точка по-напред от неандерталците. А лошото е, че и не иска.

Добре, дайте форуми или фейсбук групи от напредничава страна да видим там как е. С гугл транслейт все ще се оправим някак, дори да не са на английски форумите.

# 5
 • Мнения: X
Аз пък имам други наблюдения.

Не, нямате други наблюдения, защото аз не питам как се справят, питам защо не говорят никъде по въпроса.

Жените взимате решения на база разни теми като в този форум. Мъжете взимат решения (ако изобщо взимат решения) на база същите женски теми, защото просто свои теми нямат, а помежду си не говорят.

За какви решения говоря - дано да няма нужда да казвам - примерно кога и дали да се постави ваксина, с какво и дали да се лекува детето, как да се захранва, кога и как да се маха памперса, какво да се прави като прави тантрум и безброй, безброй, безброй такива въпроси.

Защо жените активно ги обсъждат помежду си, а мъжете не? И тайничко, без да кажат на никого, гледат клипчета как се прави рибена кост, или как се къпе новородено?

# 6
 • Мнения: X
Не пишат по форуми, не пишат по фейсбук страници, ама са перфектни татковци, нали... Брей, голяма работа сме били мъжете - вие тук и в безбрежните теми на страници като майките на софия, "отчетни" и подобни обсъждате какво ли не свързано с децата, ама мъжете някакси не ви отстъпваме по никакъв начин без нищо от това?

Уникални сме явно в гледането на деца. Отвътре ни извира, родени сме с това знание, дискусии не са нужни.

Или пък летвата Ви е ниска...

А въпросът ми е защо мъжете не обсъждат децата си. Не ги обсъждат по форуми, не ги обсъждат във фейсбук, не ги обсъждат в мъжка компания, не ги обсъждат и в смесена компания с някои изключения, които обикновено са свързани с някоя дейност, върху която таткото особено много се е фокусирал (примерно да изчишква детенцето). Ако бъркам за мъжката и за смесената компании - кажете.

Очаквам и включвания от татковците по темата Wink

# 7
 • Мнения: 39 258
Първо жената е пряко засегната от забременяването и раждането. Дори да влезе мъж да попита нещо, най-добре ще си опише тя какво й е, за да получи по-точен отговор, например за здравословен проблем.
След това в повечето случаи майката взима майчинство и основно тя гледа детето, малко са бащите, които след работа и в почивните дни изцяло ще поемат бебето/детето. Затова като има някакъв проблем се сблъсква тя, съответно търси решение. След това може и да го обсъдят, но вече тя е изровила информацията още когато е възникнал въпроса.
Ако има проблем с кърменето - също.
Обикновено през отпуска по майчинство тя приготвя храната за бебето, ето защо и тя влиза за рецепти.

Не на последно място е отношението на обществото - много мъже, които смятат гледането на деца за женска работа, както и жени, чиито мъже не се грижат за децата им, се подиграват с какви ли не определения. Затова повечето си мълчат и не обясняват много.

Иначе конкретно за моя мъж - не обича като цяло да пише. И във форуми за коли, и във ФБ, навсякъде основно чете.

# 8
 • Мнения: 3 882
Бг Татко, на теория съм съгласна с тебе, че даже и подобна тема съм пускала преди време, само че с една идея по-различен фокус - беше как обществото гледа на татковците, грижещи се активно за децата си, докато твоята е защо татковците не говорят помежду си как се гледат деца. Та, на теория съм съгласна с тебе, обаче на практика, ако в петъчна вечер в някой бар се натъкна на all-male компания, обсъждаща разпалено над няколко бири с тиква ли се захранва шестмесечното или с картоф, сигурно ще се прекръстя и завъртя очи към тавана. Нямам обяснение, gut feeling някакъв.

# 9
 • Мнения: 39 258
То и такава женска компания да видя, пак ще се прекръстя, абсурдно е Joy

# 10
 • Мнения: 3 419
Моя мъж фейсбук няма и във форуми не пише. Иначе съм ги чувала, че обсъждат поведение, болести и т.н. Понякога и заедно всички обсъждаме, особено ако има наболял проблем.
Зъболекаря на малката той го избира, не е сгрешил. Личния лекар също.

Иначе сме имали ситуации, в които той е смятал, че трябва да го давам по-спокойно, да изчакам да мине съответния труден период в израстването, а аз съм пускала теми тук и да рева какъв голям проблем имаме. След време наистина се оказва, че, като аз успокоя топката и нещата се наместват, цялото ми "реване" е било безсмислено. Преодолях си паниката вече, давам шанс на нещата да се случат и просто чакам да отмине и някак всичко се наглася доста по-безболезнено, отколкото в началото, когато вдигах пара за кажи речи всичко - не спи, не яде, не пикае където трябва, реве и т.н.

Като цяло съм забелязала, че татковците наистина са по-спокойни за доста неща, свързани с детето и не вдигат врява до небесата. Ние, майките, имаме винаги поне пет версии за изход от дадена ситуация, които не включват нищо забавно.

# 11
 • Мнения: 39 258
Като цяло съм забелязала, че татковците наистина са по-спокойни за доста неща, свързани с детето и не вдигат врява до небесата. Ние, майките, имаме винаги поне пет версии за изход от дадена ситуация, които не включват нищо забавно.
При нас е обратното. Но аз съм си темерут по принцип...
Иначе като цяло си права, но това е защото повечето смятат, че отговорността да се намери решение е нейна, защото жената гледа децата, мъжът няма работа там. Той евентуално може да "помогне" Grin

# 12
 • Мнения: X
Та, на теория съм съгласна с тебе, обаче на практика, ако в петъчна вечер в някой бар се натъкна на all-male компания, обсъждаща разпалено над няколко бири с тиква ли се захранва шестмесечното или с картоф, сигурно ще се прекръстя и завъртя очи към тавана. Нямам обяснение, gut feeling някакъв.

Ама това е безкрайно безкрайно по-интересна тема от това дали новия нексус или стария ай фон или предпоследното галакси прави по-хубави снимки! Или коли, мотори и някакви клюки кой кого е*ал или как се е прее*ал.

И за тиква или картоф няма какво да се обсъжда, и двете стават (ние почнахме с тиквата), ама baby led weaning примерно - ми искам пък в петък вече с мъжка компания да го обсъдя! Има теми които са ми по-интересни, но те са маргинални и не са за мъжка компания - сядаме си с някой приятел който се интересува и разбира и пием по 2 бутилки уиски и обсъждаме. Ама в широка мъжка компания се обсъждат много малоумни теми, а не се обсъжда темата, която е най-естествено да се обсъжда. Или ако някой сподели нещо свързано с деца, то не предполага обсъждане обикновено.

Също репродуктивни проблеми никога не се обсъждат! Един познат лъжеше, че не пиел бира, защото му се случило не знам какво си (някакви абсурно детински причини бяха) и в някакъв разговор стана ясно, че не мастурбирал, защото се "пазел" за жена си и си "пазел жизнената енергия". Години по-късно разбрах (от жена!!),че много дълго време са се опитвали за дете и явно е имало мъжки фактор и затова въздържанието (и от бира и от "жизнената енергия"). След като им се роди си пие без органичения, за другото не знам и не искам да знам Simple Smile

Да не изброявам - много такива истории мога да кажа. Иначе с 2ма татковци обсъждаме, особено с единия - той е много въвлечен. Но са големи изключения това. В повечето случаи не знаят кога и как е тръгнало на детска хлапето, кога и как е свален памперса, не знаят какво яде и т.н. И отговорите на тия въпроси са просто нелепо общи.

# 13
 • Мнения: 3 419
НСЧ, съгласна съм, че повечето смятат така. Дори моите родители смятат така. Те виждат как ММ се грижи за детето и го хвалят навсякъде. А аз, че давам същата грижа - е, че то това си е нормално. Ама зетя, зетя как си гледа детето. За тях, че дори и за свекърва ми е много странно, че примерно днес той ще я заведе до личната за преглед или някакви изследвания, или на зъболекар, ще се прибере, ще я нагласи за балет, ще я заведе до там, ще чака два часа с други майки и после ще я прибере. А примерно през това време тоз уморен мъж може просто да си почива, защото е мъж.
Свекърва ми изпадна в шок, когато разбра, че сина й води дъщеря си на ваксина, с колата, сам. Като я попитах аз как го правя същото това упражнение, получих отговор - е ти си майка  Mr. Green

Иначе паниката у дома съм аз. Може би защото дъщеря ми се роди недоносена и ми се наложи да се сблъскам с доста неща и да се преборя със страховете си. Той винаги е бил спокоен и на 99% прав в преценките си. Понякога чак ме ядосва  Joy

# 14
 • Мнения: 7 319
Виж сега, детето е центъра на вселената за родителите си, не за целият свят. Аз не слушам и не се интересувам от разговорите на мъжът ми, но имам някаква представа за хората с които говори. С някои може да се обсъждат детски теми с други не. Ние не сме млади родители, второто ни дете дойде когато бяхме на около 35, повечето му познати отдавна са забравили бебешкият/детският период на отрочетата си. С тях тази тема няма как да се обсъжда. От друга страна пък живеем в среда в която няма приятели, има познати. Семейството е нещо за което се говори малко и с много, много подбрани хора. Та защо мъжете не говорят за децата си е дълга и многопластова тема.
На мен лично ми е достатъчно мъжът ми да е баща на децата ни, предпочитам да не ги обсъжда с чужди хора,

Общи условия

Активация на акаунт