За любители на салати

• 99 005
  • 748
  •   1
Отговори
# 105
Въпросът е до време, не до желание. След работа в 6ч. няма как да започна да пека патладжани или чушки и от там нататък да правя салати.
Въпрос на вкус.
Аз по принцип не обичам да готвя - салати и разядки съм ок, но всичко, изискващо приготовление над 30 мин. през седмицата ми е овъртайм и не ми се занимава
.

# 106
У нас всичко, което е свързано с грила е работа на съпруга ми, аз имам официална забрана да му пипам любимия грил... ъъъ, и за любимия му тиган важи тази забрана Simple Smile))
Като изпече няколко тона зеленчуци на грила в събота ги мятам директно в някоя огромна купа, добавям връзка копър или връзка магданоз или пресен босилек, няколко скилидки чесън, заливам с зехтин! и балсамико и гарнитурата за седмицата е готова.
По същият начин пълня буркан с печени на грил люти чушлета, но слагам много повече зехтин+оцет и после ароматизираният и овкусен зехтин го ползвам за салатите.

Мило, за теб извадих буркана с пестото да го видя какво е (това специално е популярно и харесвано у нас):
Spice World Original Italian Pesto Alla Genovese
Ingredients
Sunflowers Oil, Basil, Cashew Nuts, Extra Virgin Olive Oil, Parmigiano Reggiano Cheese, Salt, Pine Nuts And Garlic.

Диво ненавиждам да готвя и моят праг на толеранс е 30 мин! Затова съм и такъв факир на салати Simple Smile))))))

# 107
Реално, подготовката на някоя  мултикомпонентна салата често отнема повече от 30 минути- с всичките му рязания и накълцвания. Хем съм фен на всевъзможните кухненски помощници във вид на уреди и прибори /например, това, което реже яйцето на слайсове и на кубчета какво е?- уред или прибор newsm78/, така и не съм попадала на нищо, от което да останадоволна в рязането на зеленчуци и да ми отнеме тази ми функция. Някой ако има препоръки в тази насока, ще се радвам да сподели.

Пестото го онагледих, ако го мерна някъде, ще му дам шанс, но единствено заради твоята препоръка!  Hug Видях, че съдържа и кашу, освен кедрови ядки. Ще се експериментира!

# 108
Това имах предвид, ТиЛи.

Ако започна да пека патладжани и чушки, после да чакам да изстинат, да беля и да реша и от там да пасирам ...
Нямам толкова много уреди - само блендер и малък робот, достатъчни са ми. Салатата я накъсвам, останалите ги пускам в робота. Някои зеленчуци естествено не стават за там и си ги нарязвам, но каквото мога да пусна в машинките го правя.
Моите не са толкова сложни, песто и аз купувам готово от един италиански магазин в кварталния мол.
Патладжанът, който аз купувам е в стъклени бурканчета, не е маринован, на въглища е печен, много е хубав. чушлетата са избелени, дебели и перфектно изчистени.

# 109
Ами повечето от нас или работим в момента, или на минал етап от живота ни сме работили, или се занимаваме с нещо друго, което ни изяжда времето. Патладжанът ако съм решила да го правя вечерта- може сутринта да го метна във фурната със ставането, не му трябва много време- докато се измия, оправя, гримирам и той готов- оставям си го в тавичката във фурната и като се прибера,  си ме чака. Или ако го правя утре, ще го сложа да се пече докато режа прясната салата днес, докато вечеряме... варианти бол, просто малко планиране трябва, тип от днес за утре. Аз поне така съм свикнала и не това е нещото, което ми отнема време, честно казано.

Продължавам по темата:
- варено/ печено цвекло, на парчета или на шайби, карфиол /суров, или леко бланширан/, червен лук, сметанов/ млечен сос, към който може да се добави и тахан. А към тази салата може да се добави и авокадо;
- снежанка, но вместо с краставици- с моркови, забелязала съм, че много се цени от мъжката част на компанията.

Последна редакция: ср, 04 окт 2017, 19:46 от Анонимен

# 110
снежанка с броколи
Броколито се сварява,отцежда се хубаво на хартия и се нарязва на ситно.Смесва се с кофичка цедено кисело мляко,смачкан чесън,олио и копър.Сол на вкус.Всичко се разбърква хубаво и се изстудява.Може да се поръси със смлени орехи.
млечна салата с броколи на Пепчо
http://pep-4o.blogspot.bg/2015/03/blog-post_23.html?m=1
шведска салата със скариди
http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2017/08/swedish-shrimp- … agenrora.html?m=1
лютиво зеле по китайски
Ситно нарязано зеле,настъргани моркови,сусамово олио,сол,оцет и лют червен пипер на люспи(любима ми е за питие)
китайска зелева салата
Нарязано зеле,настъргани моркови,краставица на лентички,царевица от консерва,соеви кълнове,сусамово олио,оцет и сол.(много любима също)
салата от крастваци
Нарязани краставици,копър,зехтин,сол и сос от нар.
салата нудълс с риба тон
Нудълс/оризови спагети или фиде се сваряват и отцеждат хубаво.Като изстинат се смесват с отцедена консерва риба тон,червен лук,чери домати на половинки,айсберг накъсан и малко царевица от консерва.Подправя се със сол,зехтин и изтискан лимонов сок.
селска салата
Нарязани домати,отгоре нарязани печени червени чушки,червен лук,настъргано варено яйце и краве сирене,смлени орехи,сол,оцет и олио

# 111
  • Sofia
Снощи импровизирах, но се получи чудесна салата: зелена и червена къдрава салата, краставица, авокадо, слънчогледови и тиквени семки и дресинг от сол, оцет, зехтин, горчица и мед.

Патладжаните са ми много лесни за печене. Слагам ги в тава във фурната, по 4-5 наведнъж. Изпичат се сравнително бързо и се белят много лесно. Не е кой знае какъв ангажимент. Чушките пека в чушкопек, което изисква повече време, защото трябва да им висиш докато се пекат. Но пък понеже обожавам печени чушки не ми тежи толкова.

# 112
  • София
И у нас без салата не се сяда. Цяло лято хапваме домати и краставици, печени чушки. Сега през есента сме на зеле с моркови, зелени най-различна, цвекло, ряпа и морков.
Някой по -горе беше споменал за варено цвекло с чесън и магданоз. Дали ще можа да сподели рецепта?

# 113
  • Sofia
Някой по -горе беше споменал за варено цвекло с чесън и магданоз. Дали ще можа да сподели рецепта?
Бях я написала по-горе, но ще повторя.
Сваряваш цвеклото цяло, само измито в подсолена вода. Обелваш и нарязваш на дебели шайби. Нареждаш в чиния, като между цвеклото слагаш нарязан на филийки чесън. Добавяш ситно нарязан магданоз. Заливаш със сол, оцет и олио (повечко оцет). Добре е да престои поне 3-4 ч, за да се овкуси. Спокойно изкарва 3-4 дни в хладилник.

# 114
  • В градината...
От вариациите "Снежанка"- с измита и леко попарена коприва, накълцва се - домашно цедено мляко, сол, олио и орехи. Доста чесън. Много се тачи.
Патладжанът става най-хубав на фурна, но да се пече нарязан на 4 или на дълги дебели филии, поръсен с олио. Става мозък. Първо си го държа в солена вода. А като се изпече, става и за салата, и за лютеница. А за салата му трябва само чесън, балсамико, пресни листа босилек и чери домати, които съм добавила към края на печенето.

# 115
Звучи извънземно.

Коприва в Англия няма от къде да си намеря май, или поне не съм разбрала ... newsm78

# 116
  • София
savina_33 много ти благодаря. Ще я пробвам тази салата.
А колко време се вари цвеклото? Сигурно трябва да е твърдо сварено, щом  се реже на филии? Извинявай за "русия" въпрос, обичам цвекло, но освен настъргано и сурово, под друга форма не съм го яла.

# 117
  • Sofia
Не съм засичала колко време. Трябва като го набодеш с вилица да е меко. Като сварен картоф. Да не хрупа.

# 118
Напоследък пека цвеклото- на морска сол. Просто го "забравям" на долния ред във фурната, докато пека нещо друго.  Whistling Пак или заливам със зехтин и увивам във фолио, или директно в тавичката. Така ми харесва много повече от свареното, а почти цял живот само сварено съм яла.  Simple Smile
Дайте идеи и за изпитани и тачени дресинги, моля?  Hug

# 119
Йейййй,  това с цвеклоъо на фурна- ще се пробва!  Не бях се сетила до сега!  Патладжанът и аь го пека във тавата на самата фурна- побира додтс- за доста разядки и салати- тска че си заслужава времето!  Аз имам доста рендета и уреди,  но предпочитсм да си кълцам с големия нож и това е:))) Удоволстеието е друго! 
Снощи направих салатс от спанак,  краставички,  червен маруля,  зелен лук,  сирене фета и много лимон,  зехтин и магданоз!

Общи условия

Активация на акаунт