За любители на салати

• 98 986
  • 748
  •   1
Отговори
# 90
  • Русе
Наскоро правих печен патладжан, тахан, чесън, лук, може и малко зехтин- всичко заминава в пасатора и се разбива до гладка косистенция. Върху брускети и с наситнен домат върху него е нещо безумно вкусно. Иначе може да се консумира и така, като разядка, в този случай може да се поръсят отгоре зърна от нар. И в двата случая по желание се поръсва с магданоз.
   И аз правя такава разядка. Прибавям малко люто чушка и лимонов сок. Колко тахан слагаш. Понеже си го измислих и експериментирам вече трети път,още експериментирам със съставките и количеството.

# 91
  • София
Аз тази вечер експериментирах- 1 авокадо, 1 краставици, 3 варени яйца, 2 малки зелени чушки, малко сирене, дресинга беше зехтин, балсамико и зърнеста горчица. Много добре стана, но е тежичка.

# 92
  • София

Дайте идеи за песто, моля.
Правя единствено с босилек, запечени кедрови ядки, чесън, лимонов сок, понякога слагам настърган пармезан, по- често е без него, зехтин.

Песто с черни маслини

Песто с риган и бадеми

# 93
Дано не се отклонявам много от салатите - друга разядка

Извара
червен пипер
Кимион
чесън
зехтин
всичко се пасира и поднася на брускети

Последна редакция: ср, 04 окт 2017, 11:04 от Stardust@

# 94

И аз действам на око. Зависи най- вече от количеството патладжан, както и от тахана- някои са с по- силен вкус, други не съвсем. Като цяло, не повече от една супена лъжица...

~Étoile~- още утре ще се пробва, за обяд най- вероятно.

Vanja77- благодаря!

# 95
Благодаря за по-горната рецепта с извара.
Давайте и други идеи за салата/разядка/гарнитура с извара - в хладилника имам неразпечатана опаковка, срока й изтича след три дни.

Сетих се, че онзи ден правих супер успешна салата, става и за гарнитура:

Голяма глава карфиол се разделя на розички, разпределят се върху хартия за печене в плоска тава, поръсват се с 3 с.л. олио, сол на вкус, 1/4 чаена лъжичка куркума и 1/4 чаена лъжичка червен пипер, разбъркват се. Пекат се в предварително загрята фурна на около 150 градуса.

Дори детето я яде, а сега е доста претенциозен Grinning

# 96
  • София
Благодаря за по-горната рецепта с извара.
Давайте и други идеи за салата/разядка/гарнитура с извара - в хладилника имам неразпечатана опаковка, срока й изтича след три дни.

Разядка с рикота, но и с извара ще стане.  Peace

Мус от пушена сьомга

Хайвер от овесени ядки и домати

# 97

Сетих се, че онзи ден правих супер успешна салата, става и за гарнитура:

Голяма глава карфиол се разделя на розички, разпределят се върху хартия за печене в плоска тава, поръсват се с 3 с.л. олио, сол на вкус, 1/4 чаена лъжичка куркума и 1/4 чаена лъжичка червен пипер, разбъркват се. Пекат се в предварително загрята фурна на около 150 градуса.

Дори детето я яде, а сега е доста претенциозен Grinning

Това с карфиола звучи страхотно (вкъщи го ядем само на туршия), още довечера ще го пробвам...Може би ще е вкусно и с чеснов към него.

Снощи правих салата от домати, червен лук, сирене на кубчета, царевица, всичко полято обилно със зехтин и чубрица.

# 98
  • Пловдив
Ние с малката редовно ядем и много ни харесва суров карфиол, накъсан на розички със зехтин, балсамов оцет и олио. Само това.

# 99
Скоро открих това с печения карфиол, дъщеря ми ми го каза, страхотно е.

# 100
И аз ще опитам. Моите и двамата не ядат карфиол под никаква форма ужасни претенции са.

# 101
Не е салата, но е интересна рецепта с карфиол. "Ориз от карфиол"- карфиолът се настъргва на ренде, получават се зрънца точно като ориз, задушават се в зехтин, след което се добавят разбити яйца. Бъркат се, докато придобие консистенцията на ориз с бъркани яйца. Малко индийско орехче и бял пипер му идват добре.

# 102
https://www.bonappetit.com/story/homemade-ranch-dressing-never-fail
и
https://barefeetinthekitchen.com/homemade-ranch-salad-dressing/

Ще е чудно със печения кардиол и със салатата със сурови броколи!

Последна редакция: ср, 04 окт 2017, 19:36 от Agent Provocateur

# 103
Опазил ме Господ да пека патладжани или чушки  Joy
Купувам готови от магазина.

Нито имам времето, нито мисля да се умирисвам ... И всичко смесвам или в робота или в нутрибулета.

# 104
Ако се сложи патладжанът увит във фолио във фурната да се пече нито се губи време, нито се умирисва каквото и да било.   Laughing Чушките- или на барбекюто на двора, или на ел. грил, пак на двора /в краен случай и под абсорбатора, има достатъчно мощни/- става за отрицателно време. Даже децата се радват, като им дам за задача те да ги "стотвят".  Laughing  Ако попадна на хубави чушки, което се случва изключително рядко, пека на едро направо, после слагам във фризера. Да си ги купувам печени, или пък цвеклото- сварено и пакетирано- няма нужда. Ако пък става дума за мариновани, купувам, но не слагам знак за равенство между мариновани и печени, разликата е огромна.
Песто от магазин съм купувала точно два пъти- не ми хареса въобще и просто не потретих. Сосовете също предпочитам да си ги правя сама, доставя ми удоволствие и ми е вид терапия. Виж, ако не съм в настроение, просто не се заемам да правя каквото и да било, така или иначе като не се прави нещо с желание и любов, няма как да има добър резултат.  Crazy
По темата за сосове и печен карфиол- като печете карфиола, увийте и няколко скилидки/ глава чесън поляти със зехтин във фолио, да се пече заедно с карфиола. После, ако приготвяте млечен сос към карфиола, или по друг повод- сложете вътре и обеления, намачкан чесън.

Момичета, давате страхотни линкове и идеи, благодаря ви!  bouquet

Агент, мъж ти има сериозен довод!!!  Laughing

Скрит текст:
Направих си салатата с краставица, половин авокадо, 2 яйца, наситнен червен лук, от мен добавих малко цвекло /имах останало печено на сол/,  залях с дресинг от гъсто кисело мляко, горчица, лимонов сок, сол. Много вкусно стана, ще се прави редовно.

Последна редакция: ср, 04 окт 2017, 17:42 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт