За любители на салати

• 98 983
  • 748
  •   1
Отговори
# 75
Аз обичам салата от моркови с чеснов сос, мога да изям тонове...
А някой може ли да предложи нещо със зеле, имам голяма зелка и ми се иска да направя нещо по различно за вечеря Simple Smile

# 76
Прясно зеле с копър, домати и сурови гъби. Подправям с оцет, олио и копът.

# 77
От мен, прясно зеле с царевица и риба тон.

# 78
  • Русе/София
Страхотна тема.В къщи обожаваме салати,и те винаги присъстват за обяд и вечеря.

# 79
Уауу изглежда страхотно, а кренбъри много обичам. Ще я направя. Благодаря за идеята  bouquet
Няма за какво Simple Smile да ви е сладко!
Една салатка която много обичам-сварен и отцеден лимец,ситно нарязан розов домат,авокадо,червен лук,магданоз-дресинг сол,зехтин и лимонов сок.Отгоре слагам плочка сирене. chef
Благодаря за идеята - моят вариант е с киноа или гречка (елда) или нахут (и често пропускам сиренето, че уж по-диетично), за лимец не се бях сетила
А някой може ли да предложи нещо със зеле, имам голяма зелка и ми се иска да направя нещо по различно за вечеря Simple Smile
Рецептата търпи много вариации Simple Smile
http://www.foodnetwork.com/recipes/alton-brown/asian-slaw-recipe-1913307
Много често разнообразявам позната и повтръснала салата като сменям дресинга - понякога е достатъчно да сложиш лъжица песто и балсамов оцет вмест олио+винен за да получиш съвсем различен вкус. Или сусамово олио (може и люто) и оризов оцет - страшно върви със зелеви салати и с такива, в които има паста/нудли.

# 80
Аз обичам салата от моркови с чеснов сос, мога да изям тонове...

Редена салата

Приготвя се следния сос за заливане между редовете:
Майонеза (може да се разреди с лъжица или  кисело мляко); чаена лъжица горчица, кетчуп, соев сос и черен пипер., могат да се добавят маслини, нарязани л/ти червени чушлена за декорация.

Ред варени картофи настъргани, отгоре се намазва с приготвения сос;
ред ситно нарязано зеле - отново сос;
ред моркови (сос);
ред магданоз (сос).

Така подредената салата се оставя в хладилник за 4 часа,  за да поеме соса.
Преди сервиране декорираме с настъргана моцарела/пармезан и яйца (3-4).

И един вариант на италианска салата със зелена салата, рукола и спанак като основа. Добавят се чери доматчета, авокадо, запечени кедрови ядки, малко мед, пармезан, зехтин, стафиди и при желание лимон/лайм.

Последна редакция: вт, 03 окт 2017, 17:22 от Stardust@

# 81
Много често разнообразявам позната и повтръснала салата като сменям дресинга - понякога е достатъчно да сложиш лъжица песто и балсамов оцет вмест олио+винен за да получиш съвсем различен вкус. Или сусамово олио (може и люто) и оризов оцет - страшно върви със зелеви салати и с такива, в които има паста/нудли.

Дайте идеи за песто, моля.
Правя единствено с босилек, запечени кедрови ядки, чесън, лимонов сок, понякога слагам настърган пармезан, по- често е без него, зехтин.

# 82
Сетих се за 2 салати, които са малко нетрадиционни, по-скоро като разядка:

1. Сварени оризови спагети се заливат със соев сос и смес от масло, лимонов сок и пасиран чесън. Като поизстине (да не е вряла) се добавят ситно нарязани краставички.

2. Рачета от консерва се смесват с пасиран бял лук и майонеза. Добавя се лимонов сок накрая, консумира се като тарама хайвер.

Табуле и киноа аз лично не харесвам в салати, както и паста (с изкл/чение на китайската по-горе).
Зелевите и бобовите ме подуват ужасно и също в по-редки случаи ги ползвам, иначе са много вкусни.

# 83
Много полезна тема.
Сега за сезона в нашето семейство много консумираме това.
1. Печен патладжан, печена чушка, розово домати, прави се заливка от главичка чесън нарязана на филийки, запържен в олио и червен пипер. Залива се салатата с горещата смес. Сол на вкус.
2. Зеле, моркови, майонеза, зехтин, лимонов сок, сол на вкус.
Зимата обожавам кисело зеле с олио, червен пипер и праз.
Обичам всеки сезон картофи, варени със сол, олио и лук, който предварително се запържва и се обърква с картофите.
 Зелената салата я консумираме с краставици, зелен лук, зехтин, лимонов сок, сол. По същия начин приготвяне и салата айсберг.

# 84
Хубава тема и аз съм от салатоунищожителите  Simple Smile Много ми хареса и на мен предложението за салата със сурово броколи на Agent Provocateur  chef
За салата зеле - моркови, магданоз, олио/зехтин, рулца от раци (може да се заменят с риба тон в олио/зехтин) и нещо което може да е необичайно - лимон най-напред изстискан в салатата и после парченцата нарязани в нея - много са вкусни. За заливка: майонеза кисело мляко копър семена копър орехи.

Зимна салата с рулца от раци

Последна редакция: ср, 04 окт 2017, 09:20 от Кристал7

# 85
Ути  по тв-то в момента направи салата от 3 вида гъби (всеки приготвен различно), бейби спанак и варени 🐔 гърди в чесън и оцет. Уникално.

# 86
Наскоро правих печен патладжан, тахан, чесън, лук, може и малко зехтин- всичко заминава в пасатора и се разбива до гладка косистенция. Върху брускети и с наситнен домат върху него е нещо безумно вкусно. Иначе може да се консумира и така, като разядка, в този случай може да се поръсят отгоре зърна от нар. И в двата случая по желание се поръсва с магданоз.

# 87
  • Пловдив
В къщи много често приготвяме така наречената от нас Кипърска салата (защото в Кипър все ни гощаваха с такава) - зеле, домати и краставици - всичко объркано общо със зехтин и балсамико, може и с олио и оцет. Почти цяло лято караме на нея.
Зимата приготвяме вариант на по-горе казания винегрет - варено цвекло, картофи, кисели краставички, кисело зеле, грах, нарязан лук - всичко смесено и овкусено с олио.
Много често зимата си правим обикновено нарязано кисело зеле, поръсено с червен пипер и олио - всички в къщи много го каресват.

# 88
Кисело зеле, праз, червен пипер и олио.

# 89
Наскоро правих печен патладжан, тахан, чесън, лук, може и малко зехтин- всичко заминава в пасатора и се разбива до гладка косистенция. Върху брускети и с наситнен домат върху него е нещо безумно вкусно. Иначе може да се консумира и така, като разядка, в този случай може да се поръсят отгоре зърна от нар. И в двата случая по желание се поръсва с магданоз.

ТиЛи, това звучи извънземно. Скоро ще имам гости и мисля да го предложа.

Общи условия

Активация на акаунт