За любители на салати

• 99 011
  • 748
  •   1
Отговори
# 120
Напоследък пека цвеклото- на морска сол. Просто го "забравям" на долния ред във фурната, докато пека нещо друго.  Whistling Пак или заливам със зехтин и увивам във фолио, или директно в тавичката. Така ми харесва много повече от свареното, а почти цял живот само сварено съм яла.  Simple Smile
Дайте идеи и за изпитани и тачени дресинги, моля?  Hug

Това ще го пробвам, значи в тавата слагам морска сол и отгоре цвеклото, трябва ли да се нареже на 2-3 или директно цяло и мазнина някаква слага ли се?

# 121
Доколкото разбрах,  цвеклото се полива със зехтин и се увива във фолио...
А калъв зехтин ползвате?  Аз си поръчвам екстра върджин( от Одрин)- 3 л.  в тенекия- идва ми около 25-30

# 122
Още една разядка, върви с арабски питки:

Печени патладжани
Червена сварена леща
Кимион
Скилидка -2 пасиран чесън
Черни каламата маслини
Зехтин
Сушени домати

Всичко се пасира

Може да се добавят фъстъци, на мен лично не ми харесва

# 123
  • Sofia
Аз зехтин ползвам San Lazaro, защото от това което се намира в Кауфланд (където пазарувам) този е най-малко горчив. Иначе когато ходим в Гърция или Сандански си купувам по някоя тенекия гръцки, но понеже не им познавам марките, не винаги уцелвам хубав. Последния път беше доста горчив, а аз не обичам.

# 124
От мен една топла салата от леща. Сварявате лещата и я отцеждате хубаво. Докато лещата се вари, слагате във фурната върху хартия за печене моркови и лук нарязани на шайби, поляти с балсамико, малко бяло вино или вода, зехтин, сол и мед или кафява захар. Смесвате отцедената леща със запечените до леко карамелизиране моркови и лук. Малко люспи лют червен пипер идват добре.

# 125
Цвеклото го пека цяло, не го режа. Измивам,може да го подсуша леко с кърпа или хартия и го слагам в тавата. Не винаги го и увивам, не е задължително, това си е моя приумица. Simple Smile
Относно зехтина- като марка едва ли бих могла да съм полезна, но ползвам основно Extra virgin olive oil, като напоследък почти изцяло съм изместила зехтина с авокадово олио.  Peace

the wishmaster, това тея дни по- скоро за основно ще го предложа вкъщи. Правя нещо подобно, но ти крада идеята за карамелизираните зеленчуци!   Hug

Ох, из най- обичам на ръка да си накълцам всичко- и според различното нещо, което приготвям- по различен начин /форма, размер/, за различните зеленчуци си имам любими ножове /откъм удобство и захват/... луда работа. Ще рече човек, че нон- стоп вися в кухнята, а реално не е така. Crazy

# 126
  • Sofia
От мен една топла салата от леща. Сварявате лещата и я отцеждате хубаво. Докато лещата се вари, слагате във фурната върху хартия за печене моркови и лук нарязани на шайби, поляти с балсамико, малко бяло вино или вода, зехтин, сол и мед или кафява захар. Смесвате отцедената леща със запечените до леко карамелизиране моркови и лук. Малко люспи лют червен пипер идват добре.
Звучи страхотно. Ако заменя лещата с боб дали ще стане? Че в къщи само аз ям леща.  newsm78

# 127
Вариант на печения карфиол:
"Roasted Cauliflower Salad With Watercress, Walnuts and Gruyère"

Хубав вариант на печеното цвекло:
"Roasted Beet, Avocado, and Orange Salad "

И една много любима моя салата от тези, дето са за наяждане и пропускане на "готвенето"

# 128
Това е прекрасно!!! Крада!
Леща и подобни варя винаги в тенджера под налягане - бързо и лесно, под 20 мин!

Режа с нож, единственото ренде, което някога ми е харесало е немското Бьорнер от едно време, другият ми "уред" е един ръчен пасатор за крем супите. Това е!

# 129
Ако заменя лещата с боб дали ще стане? Че в къщи само аз ям леща.  newsm78
Разбира се. И с нахут ще стане.

ТиЛи, тя си е точно за наяждане.

# 130
Много обичам салати, мога само на салати и супи да карам.
Дресинг правя най-различен, в последно време най-често правя песто с магданоз, копър, чесън и зехтин или от кисело мляко, горчица, стафиди и червена боровинка. Отгоре наръсвам с прясно запечени бадеми, сусам или леко осолен слънчоглед.

# 131
Много обичам салати, мога само на салати и супи да карам.
Дресинг правя най-различен, в последно време най-често правя песто с магданоз, копър, чесън и зехтин или от кисело мляко, горчица, стафиди и червена боровинка. Отгоре наръсвам с прясно запечени бадеми, сусам или леко осолен слънчоглед.

Оооо, това директно отива в мъст- листа.

# 132
  • София
Страхотна тема, много интересни идеи давате.

Ето и няколко предложения от мен:

- салата от маринована дребна риба тип "перла" с праз и лимонов сок (с или без маслини); пие много водка Simple Smile
- пак праз, но с доматен сок и нарязани домати от консерва, сол и олио на вкус;
- към салатата от зеле и моркови обичам да добавям краставица или домат, но никога и двете; добавям и много копър, а понякога и чесън;
- пресни домати с чесън и магданоз; понякога добавям сирене и/или варено яйце; подправям само със сол, берен пипер и зехтин;
- настърган алабаш с морков и в добавка някаква печена ядка, но най-често слънчогледови или тиквени семки; правя салата или само с ряпа, или само с алабаш; при алабаш и морко добавям и зелена ябълка при наличност;
- авокадо (ако доживее до салата, а не е изядено още при разрязване с лимон, сол и чаена лъжичка) намачквам с вилица и добавям натрошено сирене, варени яйца на кубчета, пресован чесън, сол, черен пипер, лимон и зехтин/майонеза - става тежко, но адски вкусно;
- рибата тон, освен със зелена салата, харесвам и само с краставица и копър;

Зелената салата и аз ям с кисело мляко Simple Smile Обичам и репички във всякаква форма, дори само с пресен лук и дресинг, но ги ям и като бонбони, та обикновено от измиването до добавянето в салата стига само 30-50% от предвиденото количество  Mr. Green

По темата карфиол и броколи - често ги правя бланширани и разбъркани само със сметана/кис. мляко/майонеза самостоятелно или във всякакви комбинации, добавям сол и черен пипер. Според настроението добавям кашкавал и/или пак семки.

Скоро ще дойде и времето на туршиите, които също уважавам доста. Вкъщи си правим царска туршия, но в малки количества.

Вечер, след дълъг ден и в безумно късни часове, на салатата най-много й обичам ракията  Joy Предполагам не съм само аз.

# 133
За цвеклото на фурна се сетих, че имам запазенa версия с екстра фенси сос:
http://abc.go.com/shows/the-chew/recipes/holidays-mario-batali-r … adish-vinaigrette

Интересни "авторски" дресинги и идеи съм чела тук:
https://www.boggiattoproduce.com/salad-dressing-recipes/
https://blog.pamperedchef.com/food-drink/7-easy-salad-dressings- … can-make-at-home/

Аз (за моя мъка) съм отвикнала да пия ракия последните 11 год и сега ми е твърде силна и миризлива....

А от този сайт мисля, че за първи път отнесох идеята за салата от спанак с ягоди и червен лук Simple Smile Страхотно!
http://everydayfrenchchef.com/recipes/salads/

Последна редакция: пт, 06 окт 2017, 03:03 от Agent Provocateur

# 134
Ракии пиех през студентските години различни - миризливи, плодови ... сега от миризмата само ми се повдига.
Залагам на совиньона, шардонето и коктейли аз ... нищо, че не вървят със салата.

Ето една "салата за пиене" от мен, класическо Блъди Мери:

- хубава водка;
- доматен сок;
- черен пипер;
- табаско;
- Уорчестър сос;
- лайм сок;
* - зелени маслини с обелен бадем

Всичко се разбърква добре и се украсява със селъри и резен лайм, аз си добавям и маслинките ...

Общи условия

Активация на акаунт