За любители на салати

• 99 018
  • 748
  •   1
Отговори
# 135
  Този уред за сушене на салати нещо подобно ли е: https://www.vivre.bg/p-206610/%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%B4_%D0%B7%D0 … D1%82%D0%B0_turbo. Или пък този уред: https://pochehli.com/tsentrofuga-za-salata-vin-bouquet

За първи път разбрах, че има такъв уред за сушене на зелени и листеви салати. Откъде може да се купи такъв уред? Доста практично ми се вижда.

Уредът е уникален, "центрофугирам" с него всякакви зелении и така салатите издържат повече време в хладилник (ако има кой да ги остави де). Купих си го от Джъмбо, цената мисля беше 10 лв. Препоръчвам!

# 136
Присъединява се още един маниак на тема салати Simple Smile Обожавам суров карфиол в салата с печени чушки, нахут, домати, краставици, маслини. Друга любима е - извара, смесена с кисело мляко, зелена чушка на ситно, много копър и магданоз, орехи на ситно, зехтин и сол. Виждала съм я с добавка киноа. Уникално вкусна е Simple Smile

# 137
Нахутът много се обича с рибата тон. Като добавим малко хубав зехтин, лимонов сок, ивици червен лук и много магданоз, става супер.

# 138
Цвеклото "по Савина" от снощи се маринова в кутия, ще му прибавя наситнен червен лук, манго и ананас, може и някой дресинг, това ще е салатата на масата ни довечера.
Ракия пия рядко, основно от кайсиевата, която прави свекърва ми, уникална- и на аромат, и на вкус, и на послевкус.  Mr. Green

Сега се сещам, че много обичам ананас със сметана/ майонеза и по желание лук. Специфично е и осъзнавам, че не много хора го оценяват по достойнство, затова го "презентирам" като чътни.  Whistling Бая хвалебствия е отнесло.  Peace

Мило, спасибо тебе большое!!!  Hug Heart Eyes

Последна редакция: пт, 06 окт 2017, 13:03 от Анонимен

# 139
Върху хартия за печене нарязвам тиквички на по-едри парчета, поръсвам ги с мазнина и запичам на силна фурна. Като изстинат, ги понамачквам с вилица, подправям с чесън и свежи подправки и разбъквам с цедено кисело мляко.
пп: от темата научавам, че броколи и карфиол могат да се ядат сурови, никога не ми е хрумвало дори да пробвам, но щом обожавате, значи ще опитам и аз.

# 140
Хахах, Янечек, и аз като теб с броколито и карфиола. Почти. Разбрах преди няколко години, че могат да се консумират И сурови, но едва преди 2- 3 седмици пробвах, с карфиол. Учудващо, но ми хареса. Не съм повторила де, но е все защото карфиолът заминава Я за печене, Я за супа, Я за дива ферментация. Явно просто трябва да купувам по две, вместо по една глава седмично. С броколито още не съм се престрашила, не съм узряла достатъчно явно.  Mr. Green

# 141
Броколи и карфиол ям и сурови и всякак,но като са сурови много ми наподобяват вкуса на нормалното зеле(те са си вид зеле де:) затова предпочитам да ги обработвам:)Тогава стават по-екзотични:)))))))))))

# 142
Броколите у нас са основна хранителна група - ядем ги по 5/седмично - най-вече защото зеленчуците, които моите безкрайно пощеливи деца ядат се броят на пръстите на едната ми ръка Sad Та оттам съм готова да направя и най-невероятната идея, та да има малко разнообразиe от броколи на пара, поръсени със зехтин и соев сос (което според моите изчадия е един от двата върха в кулинарията и гастрономическото удоволствие!) :eyeroll:

Мило, моля! Да му се ненадяваш на Марио Батали какъв руски коз извади Wink
Броколи и карфиол ям ... предпочитам да обработвам Simple Smile Тогава стават по-екзотични:)))))))))))
Абсолютно, иначе са си едно просто зеле, но метнеш им индийско къри, става индийска манджа...поръсиш ги със "френски микс" подправки -  френска манджа Simple Smile Прекрасни са, защото нямат много "личен" вкус и се връзват със всичко. От тази порода за мен е авокадото (и олиото от авокадо на ТиЛИ!) - аз слагам авокадо и в салати, и в супи и в течен шоколад.

Карфиол купуваме по 2 големи глави/седм. Иде сезона на тикви, сладки картофи и други кореноплодни, което ми напомня да питам една приятелка за рецептата и за чудна топла салата от алабаш и подобни, която аз успешно конвертирах в крем супа, когато се озовах с половин тава "остатък"

Последна редакция: пт, 06 окт 2017, 15:34 от Agent Provocateur

# 143
  • в кукувиче гнездо
За това време от годината имам една любима салата, наречена у нас ракиена. Буркан мариновани кисели краставички се нарязва на дребно, добавят се половин чаша начукани на едро орехи, печени червени чуеки, майонеза и малко заквасена сметана, леко сол и черен пипер. По някога в добавка слагам сирене и яйца.

# 144
Това е по-скоро разядка - няма никакви зеленчуци!

# 145
  • в кукувиче гнездо
а краставиците към кое спадат?

# 146
а краставиците към кое спадат?

И чушките?

Няма значение, звучи ми много добре, аз досега не съм се сещала да комбинирам кис. краставици с орехи. Ще я забъркам някой път, на ракиена софра.  Wink

# 147

Няма значение, звучи ми много добре, аз досега не съм се сещала да комбинирам кис. краставици с орехи. Ще я забъркам някой път, на ракиена софра.  Wink
Пробвай Снежанка с кисели краставички, чесън и натрошени орехи, мммм най-любима ми е така, особено ако си изцедя от домашното мляко.

# 148
Пробвала съм я и така, много ми харесва също. Но орехите са ми били по- скоро за украса и несъществена част от салатата, както е в ракиеното мезе на  lechugitka.

# 149
Ако няма поне 1 пресен зеленчук поне за мен не е салата.

Като англичаните, те имат 1000 "салати" с паста, майонеза и разни чатнита ...

Общи условия

Активация на акаунт