Отговори
# 90
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Чек е права. Моя случай е точно такъв. Подала съм молба ноември 2016г. Делото беше през декември 2016г. А решението излезе чак февруари 2017г. Аз разбира се не съм подозирала, че има такъв закон и направих поредното си ин витро през март и реално ако бебето подрани с около 5 дни трябва да водя дело, за да не носи имената на бившия ми съпруг. Нелепо е, още повече, че и при ин витро разполагам с документ, който доказва, че бившия няма нищо общо с бебето. Ама като не съм се интересувала какви са законите при едно подранило бебе ще трябва да водя дело. No Mouth

а защо не попиташ съответните служби как се процедира, след като имаш документ, че детето не е от лицето ХХХ? аз, да си призная, не знам кои са тези служби, но можеш да започнеш с женската консултация и болницата, в която ще раждаш.
ако не са те, поне ще те насочат къде да идеш и да декларираш/представиш документа и на негова база да не се вписва бившият.
може би адвокат ще помогне повече от форума.

# 91
  • София
Добри, консултирах се с адвокат. И тя ми каза същото. Даже нямало да стигне документа от клиниката, че и ДНК тест ще трябва да правим, за да доказвам, че бившия не е баща на бебето. Закона е хубав в часта, в която пази интересите на детето, но в случаи като моя е просто нелеп.

# 92
Затова някои държави изрично регламентират инвитро само за съпрузи или за неомъжена жена.
Да Ви е живо и здраво бебчето, но имате полезен ход - брак. 

# 93
Да Ви е живо и здраво бебчето, но имате полезен ход - брак. 
С кой?
(Къде е пляскащото се по главата човече?)

Ако жена иска да направи ин-витро без да има партньор,  какъв и е полезния ход? Не би ли било по-лесно в закона да се дефинират изключения,  при които той не важи, вместо да се правят някакви акробатики и да се пращат жени, забременели инвитро,  спешно да си търсят съпруг?!?

# 94
Анелия,  Грубо и не на място  коментирате. Очевидно, рядко Ви се налага да анализирате. Никъде питащата не е заявила, че е правила инвитро с донор, поради което презюмирам наличието на нов мъж в живота и. А ако е предприела инвитро без мъж в живота си, то е било наложително да ползва елементарна юридическа консултация преди да предприеме напълно съзнателно тази стъпка.
Стореното е сторено. Живо и здраво бебче да се роди, другите неща ще се наредят с малко търпение.

# 95
Деборана, грубото в случая е да отпишете цяла една група от жени, желаещи да имат дете.
"Презюмирането" явно не сполучи.
...биологичния баща на детето(който да поясня, не е обещавал да бъде баща, а по-скоро ми предложи да ми стане донор - историята е много сложна), е напълно възможно да не припознае бебето...
До тук с личните нападки дали мога да анализирам или не... (тук ми липсва търкалящото се човече)

А сега сериозно - позицията ми не е против закона и необходимостта му, а по отношение на това, че има нужда от актуализация, за да може да покрие нови случаи, като този на eldorado_f. Все пак, "класическото семейство" отдавна не е това, което беше.

Последна редакция: чт, 26 окт 2017, 00:43 от anelliya

# 96
  • Пловдив
Елдорадо, не мисля, че във вашия случай ще трябва ДНК-тест. Съдебно дело - да, ДНК-тест - аз лично не виждам необходимост. При теб е напълно доказуемо, че си забременяла ин витро със сперма не от мъжа ти, и според мен би трябвало да е достатъчно да представите пред съда документите, доказващи всичко това. Разбира се, това ще го прецени адвокатът ти, когато прави доказателствените искания.
Законът е един и същ за всички, няма как да се направи един за тези, а друг - за онези.
А има ли вариант да родиш след 9 декември? Wink Или ще бъдеш с планирано секцио например, за дата преди това?

Анелия, ти си поредният човек, който пее едно и също за безсмисления закон в тази тема, и на мен ми писна да си обясняваме едно и също. Законът поставя предположение, дава и начини за оборването му. Напълно достатъчно. Вярно, с някой лев и някой месец разход, но нищо повече. И между другото, каза се и това, не е българска идея предположението за бащинство на бившия съпруг. Който не е доволен, да стане депутат и да внесе предложение за промяна в Семейния кодекс.

Последна редакция: чт, 26 окт 2017, 08:12 от Магдена

# 97
  • София
Магдена, при мен остава само да се надявам, че бебка ще се появи на термин - 14.12.
А иначе адвокатката ми каза, че независимо от факта, че е ин витро, че имам документи и т.н. стандартно ще трябва и ДНК тест. И за съжаление сумата за цялото дело ще бъде в порядъка на 1200 - 1300лв. Определено ще ми създаде някои неудобства това, но здраве да е. При мен май най-лоша шега ми изигра времето от делото до решението на съда. Става въпрос за два месеца,  ако не бяха проточили толкова издаването на решението този проблем нямаше да го имам.

# 98
eldorado, ако бившия ти съпруг ти не оспорва, всякакъв ДНК тест се явява излишен. Не е ли така? В смисъл не е ли достатъчно той да потвърди, че не сте имали контакти в дадения период ит н.?

# 99
  • София
Бианка,  и аз така си мислех, но адвокатката каза, че това не тежало в съда. Те ще си държат на експертизата.

# 100
Елдорадо, Пази се, не се товари излишно. Ако се роди преди изтичането на срока, ще си подготвите доказателствените искания с твоя адвокат и нещата ще се подредят. Анелия, Магдена е била ясна, за стотен път да се обяснява защо са консервативни нормите за презумпциите за бащинство и майчинство, няма смисъл.  Внимателният прочит на Елдорадо насочва към допускане на вероятност за припознаване, което напълно изключва неизвестен донор. Промените в законодателството засягат всеки и всички, това убягва на предлагащите новости. Ако не е ясно как,  тук трудно би било обяснено накратко.

# 101
И между другото, каза се и това, не е българска идея предположението за бащинство на бившия съпруг. Който не е доволен, да стане депутат и да внесе предложение за промяна в Семейния кодекс.

Презумпцията за бащинство е остатък от римското право.

Скрит текст:
При царящия в онези времена разврат е било силно наложително да се сложи ред и да се знае за кое дете кой мъж отговаря. А и развързвало ръцете (и съответно завързвало кесиите за претендентите за наследство) на аристократите, които имали за хоби да спят с жените на подчинените си, пък и на приятелите си. С презумпцията за бащинство са решили проблема много елегантно – баща на детето е съпругът на майката и точка по въпроса. Нищо че цялата страна знае, че тя е любовница на цезаря или че спи с коняря си, а мъжът ѝ е евнух например.

За да съществува вече толкова века, явно не са се намерили достатъчно силни основания да бъде отменено. За осъвременяване – може би наистина се налага, особено в случаите на инвитро и др.

# 102
Как Сийке, Нанесени са вече промените, осъвременена е матетията.
За инвитро с донорска сперма по време на брака вече са нанесени и там няма проблем. Баща си е съпругът и при надлежни документи за процедурата, не се налага да се стига до съд и пр. За инвитро с донорска яйцеклетка си работи презумпцията за майчинство от раждането, надлежни документи,  та там също няма проблем.
 А обясненията за Римското право нямам време да ги излагам, но
 твърдението , че "бащата винаги е неизвестен", означава, че актът на зачеване е невидим, а излизането на бебето от майката подлежи на обективно възприемане. Сексуалният акт е видим, но не винаги е съпроводен със зачеване. Оттам идват двете презумпции.

Последна редакция: чт, 26 окт 2017, 10:08 от Deborana

# 103
Анелия, Магдена е била ясна, за стотен път да се обяснява защо са консервативни нормите за презумпциите за бащинство и майчинство, няма смисъл.  Внимателният прочит на Елдорадо насочва към допускане на вероятност за припознаване, което напълно изключва неизвестен донор. Промените в законодателството засягат всеки и всички, това убягва на предлагащите новости. Ако не е ясно как,  тук трудно би било обяснено накратко.
Не, моля те... опитай се да ми обясниш. Аз схващам сравнително бързо въпреки проблемите с анализирането, които ти ми откри...
По какъв начин би засегнало "всеки и всички" текст от рода:
... при ин-витро процедура с донорство (подкрепено с документи, че донорът не е човека, с който се развеждаш, както и че не си била бременна преди процедурата), клаузата се променят както следва...
Disclaimer: Не съм юрист, така че не се хващай за формулировката...

# 104
Пак: Промените в законодателството засягат всеки и всички, това убягва на предлагащите новости. Ако не е ясно как,  тук трудно би било обяснено накратко.

Не се наемам да убеждавам Анелия. Университет, предполагам, би свършил работа.

Зачеването с донорски материал е нормативно регламентирано и ако е осъществено надлежно, не предполага дела или други усложнения в разглежданата тематика.
Да са живи и здрави дечицата и хората да са намерили щастие по избрания от тях път.

Общи условия

Активация на акаунт