Термопомпа за отопление на апартамент

• 2 801
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте!
Моля споделете мнения за този вид отопление. Много малко информация  за термопомпите намирам в нет-а, като цяло. Ще отопляваме двустайна панелка с вътрешна и външна изолация. Интересувам се от предимствата и недостатъците. Другия вариант е котле с пелети, но си е голяма разправия, макар да е по-оптимизиран процес от дърва и въглища.
Притесненията ми относно термопомпите са, че цената на системата е доста висока, а гаранцията им е две години, което не ми се струва оправдано.
Ще съм благодарна за мнения и идеи. Климатиците в случая не ги мисля, не ми е удачен вариант за отопление с малки деца, бебета.
Благодаря предварително!

# 1
Ние от доста години живеем в двустаен с 2 деца(били са бебета, разбира се), човек има нон-стоп вкъщи. Нашето отоплението е 80-100 лв./месец, като в тази цена е цялото домакинство. Не бих сложила котле или помпа или нещо обемно в двустайно жилище, а и не бих инвестирала няколко хил.лева за нещо, което ще се избива като разход 10+ години.
Бих сложила такова нещо в къща, където наистина си е хладно.

В момента много ли високи сметки имате? Като направиш бюджета как излизат нещата? Аз го смятам така:
Ако системата струва средно 10 000 лв.(не съм сигурна изобщо) и очаквате да ви спестява по 100 лв./месец(това е нещо супер оптимално, за мен е много далечна цифра), то като разделиш 10 000: 100 = месеци, а именно 100 месеца, което е около 8 години избиване на този разход, за да излезнеш на нула. Може и да бъркам, но в общи линии така го виждам.

# 2
Да, благодаря. Определено и аз подобна сметка си правя, не си заслужава цялата тази инвестиция. Общо взето за помещения по-малки от 90-100м2 не си заслужава. Друг е въпроса ако целият блок се събере и отоплява с една термопомпа, тогава ще има резон.
С какво отоплявате вашият апартамент? Какви са ви подовите настилки? Ние ще сме първа зима в апартамента, но миналата зима изкарахме в къща, отново три помещения на конвектори адакс през декември сметката за тока беше 460лв.  и ни се иска по-икономичен вариант. Друг е въпроса, че апартамента ще има  вътрешна и външна изолация, прилична дограма и дори същите конвектори ще дадат по-нисък разход ел.енергия.

# 3
През всичките години ток до 100 лв, като се има предвид, че сме били на бойлер в първите апртаменти(ново строителство, изток). Има го и това, че обичаме да ни е хладно - оптимално 22 градуса, сега гледам съм на 20 градуса и ми е добре. Мисля, че и това е важно. Сега сме в стар немски панел, много добра изолация лятото хладно, зимата - поносимо. Нищо специално няма сега, даже отдолу няма съседи, изолация има само на спалнята.
 Виж, в къща определено е студено и се топли по-различно. Аз бих инвестирала някаква поносима сума за изолация и добра дограма(ако си в старо строителство), но това с котлето си е за сериозни случаи. Поне да беше 3-4 хил.лева, но май са доста по-скъпи...

# 4
Стар панел е, но отвън вече е изолирано, а вътре предстои. Аз вече за себе си знам, че не искам термопомпа,  не си заслужава за този апартамент.
Не разбрах само на какво се отоплявате вие, за да са ви такива сметките. Може ли малко инфо, моля?

# 5
Стар панел е, но отвън вече е изолирано, а вътре предстои. Аз вече за себе си знам, че не искам термопомпа,  не си заслужава за този апартамент.
Не разбрах само на какво се отоплявате вие, за да са ви такива сметките. Може ли малко инфо, моля?

Здравейте,
живяли сме и в къща, от 5г. сме сме апартамент. Ето какво е положението с отоплението:
1. Къща ~90м2, с външна изолация и PVC дограма. Отоплението е на камина Прити/с фурна - зимата готвя на нея/ с водна риза; разход 5-7м3 дърва на сезон, ел.енергия ~60лв./месец.
2. Апартамент панел от 1970г. 60м2, неизолиран, с PVC дограма, вътрешен, изцяло южен. Отопление - Топлофикация София, с радиатори във всяка стая, с топломери. Най-високата ни сметка за отопление/+подгряване на 4м3вода/ е била 110лв./месец, и то само за един месец през тези 5 сезона. Обикновено плащаме около 40-70лв./месец само за отопление.
Да отбележа, че обичаме да ни е топло, с две деца сме и не пестим ототопление.
Дано съм била полезна.

# 6
Нашето отопление е климатици и стенна керамична печка, тип духалка, но са много удобни с дистанционно. Три стаи са, по-скоро е голямо жилище за двустайно, все пак е от старите. По принцип пускаме печките за 10 мин, после не се пускат доста време, защото вътре е топло(20-22 градуса), като ни стане хладно пак пускаме. Можеше да го направим да върви радиатор или климатик нон-стоп на много слабо, но просто е топло. Ако е -20градуса цял ден е вървял климатика, а в спалнята - по 1 час на таймер керамичната печка. Но това само дълбоката зима. Явно много си зависи от апаратамента.

ПП: Да си призная сега още не съм пускала климатика в хола, пускам една духалка тип най-смотаната от 20 лв.(взех я като ходим на хижи), защото ми затопля за 5 мин, а климатика докато загрее и трябва да го спра, много топло ми става.

# 7
Да, за мен по-добро от Топлофикация - няма. Лошото е, че там където ще живеем няма топлофикация, няма централна газификация или друг вид локалко отопление. Именно поради тази причина отворих тема за идеи на алтернативно отопление.
Сега правят измервания и изчисления, за да оразмерят система термопома и очаквам скоро да дадат и ценова оферта. ММ много се надъхал за такъв вид система.
Благодаря ви за идеите, очаквам още някоя такава.

Общи условия

Активация на акаунт