Първокласници 2017/2018 - 2 тема

• 76 719
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
  • European Union
И моето дете пише от първия ден с химикалка. Това с молива ми звучи като някаква нова мода, навлязла в последните години от американските школи.

# 526
И моето дете пише от първия ден с химикалка. Това с молива ми звучи като някаква нова мода, навлязла в последните години от американските школи.

По-скоро е обратното - през 97-ма писахме с молив в първи клас. Сега пишат с химикалка от началото. Първоначално се изненадах, но мисля че така е по-добре. Ще се научат по-лесно да не бъркат, защото няма как да се изтрие.

# 527
  • София
И при нас започнаха с химикал от първия ден. В началото беше голямо мазало. Сега се оправиха нещата, но нашият се стреми да пише красиво и това много го напряга, чак ръката и врата му  се схващат. Това се отразява на бързината на писане. Правили са диктовка и каза, че пропуснал 1-2 думи, защото госпожата диктувала бързо, по- вероятно е той-да е бил по-бавен. Още не се е научил на баланс - краснопис - бързина, но има време. Пък и не държа на краснопис, а на вярно и четливо писане.

# 528
Аз през далечната 979-1980 пишех в първи клас с молив. Тогава имахме задължително пръчици и сметала по математика и папки с букви. До дъската имаше голямо сметало и редове за пластмасови букви. От 33-34 деца в клас, само едно бе оставено да повтаря, всички бяхме ограмотени в училище.
Нашата госпожа уж влиза в положение, подавала съм й информация как се провеява и оценява дете с дислексия, как се правят самостоятелните работи, но тя за първи път се сбръсква с проблема и се оправдава с инспектора и останалите деца, че щели да протестират ако даде на моето дете по-лесни задачи. А аз не съм казвала да й дава по-лесни, а по-малко и такива, с които можое да се справи. Та от гледна точка на моето дете "не е честно" да й се дава на общо основание неща, които не са й по-силите, но по-важното пе останалите да си мислят "че така е честно".

# 529
  • Ловеч
И при нас се пише с молив, миналата седмица ме накара да й купя триеща химикалка, защото госпожата казала, че ще почват да пишат с тях скоро.
На 5ти имаме родителска, ще е интересно.

# 530
Ние също сме с химикалки. Госпожата не разрешава триещи се, но има деца, които ползват. Ние в това число. По-спокоен е, защото може да изтрие нещо, особено при домашните. Само че много бързо свършват и е голямо разорение.

# 531
При нас в началото лепяха човечета, вместо оценка, напоследък няма. Има случаи да направи всичко без нито една грешка, красиво написано, и други случаи, когато не е бил в настроение да работи и е отбил номера.
Как е при вас работата със звуковия анализ? При нас не се получи. Само децата, които влязоха в първи клас четящи горе-долу схващат идеята. Останалите просто оттренират звукосъчетания с изучените букви. Вече сега, като чете малко по-уверено, може да каже - тая дума е 6 букви, има три гласни, първата е М (например, "малина"), последната е А. Но да работим по модел на дума, без да напишем буквите в нея, не ни се получи. Май ще го схване напълно, след като се научи да чете, а не обратното, както са заложили в програмата.

# 532
Кофикъп, права си. Няма как да пишат диктовки и да правят звуков анализ без да могат да четат. И моята изостава с четенето, съответно има трудности с диктовката. Днес писахме три страници диктовки - срички, думи, изречения, като работихме съгласните една по една и разширявахме постепенно. Накрая започна да й попросветва. Заложено е много бързо темпо за сметка на децата, които не са усвоили материала предварително в ДГ. До втори клас има време, бавно и полека ще им се получат нещата и ще догонят останалите. Няма за къде да бързат, сега се полагат основите. Как сте с диктовките?

# 533
Диктовките са горе-долу добре. Вече се старае да пише по-четливо. Аз не държа на краснопис, но все пак искам да е пригледно това , което е написал и да се чете. Когато правят диктовка с новата буква, има доста грешки. На мен също ми се струва, че темпото е малко по-бързо. Почти всяка седмица са с нова буква, съответно все повече думи, които могат да се образуват. Предната взеха голямо Т. Тази седмица мисля, че ще учат "д".

# 534
Звуковите модели по наблюдение са трудни за не четящите деца. Като ги учихме лятото, ги разбра чак след като започна да срича.
Темпото наистина е бързо и не добрата подготовка създава проблеми.
Ето сега например обяснявах разместително свойство по математика 5+3 = 3+5= 8, моята написала 5+3=8+0=8.
С диктовките се справя отлично, не допуска никакви грешки.
Вие сте доста по-напред, при нашите вървят бавно по материала и класната им хич не се е забързала.

# 535
  • Варна
Пишат още с молив.
Стигнали са до “я” и 10.
С диктовките няма грижи никакви, пише вярно и четливо. Преписите не са му любими, пропуска запетайки, понякога букви. Явно не се концентрира достатъчно.
Звуковите модели ги прави без затруднения. Не съм се замисляла за такава закономерност с четенето, но има логика.
Мама Ру, през същото съм минала с големия. Не беше лесно, разбиране рядко срещах, но се справихме с общи усилия. С любов, търпение и постоянство, нещата се получават. Heart

# 536
И при нас пишат с молив. На моят син си му е рано за химикалка. Толкова грозно пише, че свят ми се завива като му отворя тетрадката. Снощи имаше да преписва един текст, оставих го сам за кратко в стаята. Връщам се и ми съобщава, че го е преписал. Като го видях ми стана тежко. Естествено преписа го втори път.

# 537
Ледено момиче, дай й някакви фигурки, накарай я да ги преброи и да ги раздели на две групи. Например 3 жаба в езерото и 5 на брега. След това петте жаби скачат в езерото. Колко жаби има в езерото? Пак делите 5+3. Този път трите жаби от езерото излизат на брега. Или нещо подобно. Като онагледиш по-лесно ще схване идеята.

# 538
  • София
При каката спряха молива и гумата, минаха на химикал и коректор... Даже не знаех, че има такива коректори, не цапат и много лесно се работи с тях. Моята сама обясни в книжарницата какво иска. Но тя много маже и не внимава, и бърза.
А брат й пък пише много четливо и равно. Но пък пише бавно.

# 539
  • софия
Момичета при нас още се пише с молив.Стигнали са до Т и 11,звуконите анализи са и трудни .
При диктовките се справя даже пише и букви ръкописно които още не са учили.Лятото поне на това наблегнахме.
 В класът голяма драма с коледното и тържество,защо ще се подарява подарък на учителката,защо и е на децата подарък и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт