Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 42

• 40 246
  • 720
  •   1
Отговори
# 570
  • София, България
Здравейте и от мен! Чакаме първото си детенце през Февруари и засега върви добре. Малко ми е неудобно тук да питам, и да,знам че трябва с лекар да се консултирам, но часът ми е чак за четвъртък и междувременно реших да ви питам: нормално ли е по време на бременност да има подуване в меките части? От седмица забелязвам едва-едва забележимо подуване в слабините и то само от ляво. Нито боли, нито е твърдо, така че отхвърлям възможността за киста, а и ходя много редовно на АГ прегледи.  Странното е,че сутрин, като стана от леглото, го усещам като изтръпнало за няколко секунди, през деня е сетивно на допир, но няма болка. Чудя се възможно ли е да е някакъв кръвоносен съд, притиснат от бебето?

# 571
Здравейте , днес бях на първия преглед при АГ , направи ми вагинален ехограф на който каза че нищо не се вижда все още . Също изчисли че съм в 4 седмица и 3 дни  според дата на последния цикъл. Въпросът ми е опасен ли е за бебето този вътрешен ехограф и нормално ли е нищо да не види ? Мина ми през главата дали е възможно тестовете да лъжат , но едва ли 4 теста ще дават положителен резултат и накрая да няма нищо .

# 572
Избързала си с прегледа. Самия преглед не е опасен.
Чхг кръврен тест и повторението му след два дни дават надеждна информация толкова рано. Сигурно си бременна, но търпение си трябва.

# 573
Не е ли нормално вече в 4г.с да има наличен плоден сак . Много се притеснявам от това че нищо не видя докторката . Каза ми да отида отново след 2 седмици за да провери отново . Много много се тревожа..

# 574
Възможно е да не се вижда. Аз с три положителни теста бях отишла точно в четвърта седмица и нямаше абсолютноооо нищичко. След една или две (ще те излъжа с точност) седмици отидох пак и вече си имаше сак, но трябваше да изчакам още  седмица и половина за сърдечен ритъм.  Търпениеее Simple Smile)

# 575
Не е ли нормално вече в 4г.с да има наличен плоден сак . Много се притеснявам от това че нищо не видя докторката . Каза ми да отида отново след 2 седмици за да провери отново . Много много се тревожа..
Нормално е да не се вижда, то не е бебе още.
След 2 седмици ще има сак, а след 4, сърчице. Спокойно, пий си фолиевата киселина. Peace

# 576
По въпроса с намалелите води...
В 35гс бяха 6.4 (при минимум 5, а по това време трябвало да са 16-18). На следващия преглед се бяха поувеличили до 7 и нещо ( бебето, като ги пие трябва и да ги изпишква) Днес вече съм 42гс (пренасям 7 ден) Rolling Eyes и всичко си е ок. Нито съм приемана в болница, нито предизвикана заради водите. Но тонове следим 1 път седмично и водите ги мерим пак така . Споко! А и в 9-ти месец трябва да почнат да намаляват, защото бебето расте, мястото намалява, а и консумира повече. Нали трябва и да се ражда Wink

# 577
Скрит текст:
В 35гс бяха 6.4 (при минимум 5, а по това време трябвало да са 16-18). На следващия преглед се бяха поувеличили до 7 и нещо ( бебето, като ги пие трябва и да ги изпишква) Днес вече съм 42гс (пренасям 7 ден) Rolling Eyes и всичко си е ок. Нито съм приемана в болница, нито предизвикана заради водите. Но тонове следим 1 път седмично и водите ги мерим пак така . Споко! А и в 9-ти месец трябва да почнат да намаляват, защото бебето расте, мястото намалява, а и консумира повече. Нали трябва и да се ражда Wink
Леко раждане от мен! Hug

# 578
Скрит текст:
Леко раждане от мен! Hug
Амин, дай Боже! Simple Smile

# 579
Много спокойно звучиш, което е добър знак. Всичко ще е наред и да се похвалиш. Peace

# 580
здравейте има ли в България задължителни болнични след раждането или мога сравнително бързо да си тръгна на работа по свое осмотрение? почвам работа в България сега и си мислих да си стоя вкъщи около 2 седмици и после да тръгвам полека лека, но сега май се оказва, че 6 седмици трябва задължително болнични...вярно ли е това?

# 581
 В БГ няма много такава практика да се връщат родилки толкова скоро след раждането на работа. Ако тук няма кой да ти каже може да попиташ в темата за майчинство и счетоводство или в НОИ.
След като в момента не си в БГ мога само да те подсетя за някои тънкости, които да провериш:
- знам че ако майката се върне на работа преди изтичане на 2 година майчинство, освен заплата й се полага и половината от майчинството. Това 100% важи за втората година, провери дали важи и за първата, защото все пак са си средства.
- другото което също може да провериш е ако има на кой да отстъпиш майчинството- може да е таткото, баба или дядо. Освен че ще получават майчинство, мисля че ще им се води и стаж.
Смисъл че в БГ има доста неща от които може да се възползваш, ако си решила да се върнеш на работа.

# 582
здрасти,  ами бащата  ще вземе бащинство, за да мога аз да работя. могат ли да ме задължат  да не ходя на работа три месеца след раждането?

# 583
Предполагам не могат, но ще е абсолютен парадокс за България. Мисля че бащинството можеше да е след 6-тия месец. Прочети ги тия неща, за да си сигурна. Мисля че на мамите на малки бебета се полагат часове за кърмене, както и намален работен ден, но това съм го чела преди много време и мога да греша. По принцип с майчинството първата година ти се полагат 80-90% от парите, които си вземала, ако го прехвърлиш ти ще си взимаш заплатата само, а таткото ще взима % от заплатата. Направи си сметката добре и имай предвид че това време с бебето няма да се върне...

# 584
Момичета, бях днес на ранна ФМ, всичко е повече от добре. Обаче сега видях, че имам леко кафеникаво течение. Не съм имала такова нито сега, нито с първата бременност. Казвали са ми, че е възможно от някакво дразнене на шийката, при полов акт или ваганилен преглед. Обаче нито едно от двете не съм имала тези дни. Единственото необичайно днес беше много, много ходене и съответно преумора.

Общи условия

Активация на акаунт