Дъжд вали и стегна студ, но мамите от ИБ трепят вируси с Мавруд

• 35 000
  • 748
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна
Правилника не е повече от закона.....няма ли законово основание, не могат да ви изключат, защото образованието е право на детето
Искаш да кажеш, че ако е ученик и не ходи на училище, т.е. натрупа неизвинени отсъствия не могат да го изключат, защото образованието е право на детето? Не ми се вярва...

# 76
  • Бургас
Това е различно, казах, защото по Конституация задължителното образование е от 1ви клас, НО! правото на образование е право на детето и държавата има ангажимент да го осигури, в подходяща форма, като се съобрази със семейните ценности, нужди, разбирания, но това е тънък лед и само прависти и правозащитници ходят по него.
Не го изключват току така, минава в индивидуална форма на обучение, ако е след 1ви клас, след като се мине през оценка преди това.  А ако се занимаеш да занесеш за изключване от предучилищна в съда, смятай си го спечелил, именно заради факта, че основният закон на РБ, регулира образованието след 1ви клас

Като цяло и практиката е , че в ДГ, само вдигат шум за тези неизвинени и отделно си плащаш целият ден....нищо повече.

# 77
  • Варна
Дори и така да е, не виждам за необходимо да се прави напук на системата, освен да научим отрочето от малко, че правилата не важат за него друго едва ли ще се постигне. Пък и предвид, че едва ли някой ще тръгне да изключва дете за 12 отсъствия вместо 10, по-скоро го допускам при системно неспазване на правилата, да тръгнеш да съдиш след това би било много нагло. Не го изключвам като възможност де.

# 78
  • Бургас
Нагло е , ако не знаеш за какво се бориш......ами просто така на пук. Не е нагло, ако осъзнаваш, че родителят е водещият в отглеждането и възпитанието на детето, а не държавата  и докато му осигурява всичко необходимо като условия да живее, учи се и съществува добре, то значи полага необходимите грижи. Имаме много дупки в законово отношение и трябва да бъдат изчистени, за да не се получават подобни двусмислици. Образованието е право на детето, ангажимент на държавата е да му осигури такова във форма, подходяща и съобразена със семейните разбирания и нужди. Т.е системата трябва да се съобрази с потребностите на семейството и детето, а не обратното, ама.....нали....Пробват се сега де с разни индивидуални форми и т.н....ама далеч сме още , далеч......

# 79
  • Варна
Ами далеч сме. В момента се осигурява това. Доколкото разбирам има и вариант да не е записано детето в градина или училище и пак да си получи сертификата. Но щом е записано в градина спазваш правилата на градината, в крайна сметка не може цял колектив преподаватели да се въртят около всеки родител с индивидуални искания, де ще му излезе краят.

# 80
  • Сливен
И аз като Прахчето съм сигурна, че никой не е е изключен от ДГ за едни отсъствия. Те в училищата си ги къткат, какво остава в градините.
Аз също си знам, че дните, които можем да извиним по семейни причини с а 10, но от ДГ казаха, че няма проблем, т.е. може - щом в една градина може, значи може навсякъде, зависи вече къде дават и къде - не. Просто всеки си действа според неговата градина/училище.
Днес отново ми върнаха Ивайла с гниди + още 5 деца. Миналата седмица тръгна въпросното дете, от което тръгва всичко. Наджасках набързо един сигнал до РЗИ, но първо звъннах на сестрата на градината да я питам дали е открила на някое дете въшки, отговорът беше : "не". Та сега много се чудя да пусна ли сигнала. Според нея били стари гниди, защото на всички деца са умрели /аз живи гниди така и не видях на главата на Ивайла. Пак я мазах, пак сресвах, пак чистих - последния път лично сестрата я прегледа косъм по косъм, каза че няма, а сега пък били стари, т.е. дори и тя не ги е видяла, пък днес даже аз ги виждам. Според вас - кое е по-вероятно: дали ме лъже и отново имат пропуск като са пуснали дете с въшки, или наистина са стари и чак сега 10 дни по-късно ги виждаме всички  newsm78  ?
Егати историята вече, не мога да се побера в кожата си вече от гняв, чудя се докога ще продължава това нещо, защото съвсем скоро ще започна нова работа и не мога да започна с болнични, а те между другото за въшки/гниди не дават и болнични. Освен това целият и скалп се лющи от препаратите и е много трудно да се различи кое е кожа/пърхот, кое е стара/нова гнида  ooooh!

# 81
  • Бургас
Няма да си забравя последният път, Ивейн болна от шарка- обадих се в яслата  и предупредих, отделно заведох я на лекар, уведомиха РЗИ и ми дадоха бележка. Но нямаше как да занеса бележката в яслата, защото аз останах да я гледам, а мъжът в командировка. Трябваше да ида с нея болна, а в същият момент- карантина.

Отивам аз след като ми дадоха контактната бележка и ме посреща госпожата с думите- Много ме разочаровахте, защо не донесохте бележката  Joy hahaha rotfImbo . Първо и казах, че не съм някоя от нейните дечица да ми дава оценка кой кого разочаровал и второ нямаше как да знаеса бележката без да наруша карантината, защото детето няма при кого да остане, а и е болна с темп, не мисля да го изкарвам.......И тя ми вика- такава е системата, трябваше да измислите начин. Казах и директно , че системата е това, което те правят и щом има проблем, те са хората , които ще го решат. Няма сила , която да ме накара да си разнасям болното дете в 21 век заради хвърчащ лист хартия, като инфото е стигнало и електронно до РЗИ и те са уведомени, а аз да разнасям бележки, ако имат проблем да ми пратят официално порицание, такива устни опити да ме накарат да се почувствам некомфортно не ми минават........

# 82
  • shumen
Прахче,и аз не бих го завела в карантина,ако ще и да се сърдят.
Рокси,а сестрата сигурна ли е,че това са гниди?
Месечинке,а как разпознаваш кашлицата откъде е?

# 83
  • Варна
Ами той почти винаги кашля по един и същ начин, то просто се усеща и чува, че не е дълбока кашлица, а суха и дразнеща. От гърлото ще е, откъде другаде. Веднъж е правил бронхит и веднъж ларингит, но тогава и беше супер отпаднал, с температура, личеше, че е зле. Всичко друго - фарингити и сополиви кашлици като през цялото време докато кашля, че чак повръща, не спира да беснее.

# 84
  • shumen
А при моя не всички бронхити и ларингити протичат с Т.Ето сега само веднъж вдигна 37.5 и се оказа с Ларингит.А и все едно,че нищо му няма скача и беснее.

# 85
  • NE
Справките за отсъствията се подават до 5-то число на следващ месец. Съвсем нормално е 10 дни по семейни причини. Трябва някъде да има граница и на молбите се пак. Ако родителя предупреди културно и се разбере с учителите е друга работа. Малцинството обаче не го умее и затова теглят чертата - 3 неизвинени и санкции за месец. Никой не е изгърмявал от детска градина ... нелепо е просто. В един момент не е допустимо кефни ти и изчезваш. Редовно си ги гласуваме на педагогически съвети. Те и детските градини ги има. Щом не се спазва правилника си има решение. 90% от тийновете зачезват или се правят на болни и т.н. В един момент някой трябва да носи отговорност. Родителя казва ... той/тя е на училище и училището носи отговорност. Не знам някой да иска да си слага главата в торбата.
Записва се и без документ от предучилищна, но щом се търси паралелка, учителка, училище нещата стоят по-доста по-различен начин.

# 86
  • В къщурката на хълма на феите
честно казано за първи път съм в подобна ситуация - нашата класна ръководителка, каза като реша да пускам Ема на училище да занеса една бележка от лекар със съответната диагноза .. не, че знам каква диагноза ще пише тая хубавица, понеже ние тръгнахме с хрема, минахме през да речем бронхит и още не сме го оправили .. днес говорих с док. в сряда пак да ходим, щото Ема буха като магаре съде с инхалациите, а утре сме при неврохирурзите .. ептен ме тресат разни притеснения, да не забравя нещо да попитам или как ще озаптяваме Ема пак, ако правим ЕЕГ, дали ще стигнем навреме с тия ремонти из цяла София и изобщоооо пълно куку съм .. но мисълта ми беше друга .. направи ми впечатление, че на първия учебен ден една майка уведомяваше класната, как сина й нямало да идва следващите 10-15 дена, щото видиш ли били на почивка, а почивката била резервирана от не-знам-си-кога-си и т.н. .. абе, колко трябва чавка да ти е изпила мозъка, да правиш резервация за почивка след 15.09, като знаеш, че детето ти почва първи клас и трябва да ходи на училище?!?! на тия аз лично нямаше да им взема извинителната бележка .. ебаси .. то бива, бива да си несъобразителен, ама чак толкоз?!?!

# 87
  • shumen
Цвете,така е.По големите ученици ги изпращаш на училище,а те дали ходят е отделен въпрос.Аз лично съм свидетел как брат ми едно време го изпращаха на училище,а той не ходеше.И това в 10-11 клас.Тогава класната му изпрати едно момче от класа с бележка до нашите,но то уж не ги намерило и не я беше дало и той продължаваше да си бяга.Накрая лично класната му дойде и се срещна с нашите и няма да ти казвам те колко учудени бяха,че го изпращат сутрин,а той къде ходи не се знаеше.
Меци,е тая и аз не бих и взела бележката.Ама навсякъде има такива откачалки.

# 88
  • до едно тепе
Такаа питах госпожата кога искат бележката за отсъствията. Каза ми, ако се разболее се обаждаме да кажем, че е болен и когато си отиде на градина тогава бележката. Изключение трябва да правим само ако е края на месеца, защото го приключват и трябва да си оправят отсъствията.
Мецко силно ще стискаме палци утре всичко да мине нормално.
 В групата на Слав въртят вирус в момента-температура и хрема. В петък бяха останали 15 деца,а  тая вечер ми каза госпожата,че едно детенце чака с температура да си го вземат. Таа така, в очакване сме Confused

# 89
  • shumen
Поспалане,то и при нас е така.Искат бележката,когато си отиде на градина.
При нас явно също го има този вирус.В Петък от 22-23 деца в групата бяха останали не повече от 15.
Меци,стискаме палци за утре.

Общи условия

Активация на акаунт