Фентъзи и фантастика - Тема 12

• 38 454
  • 751
  •   1
Отговори
# 645
Angel_Dust, нищо не си изпуснала. Такава реклама му удариха на Бакман, все едно е най-великият писател на всички времена.
Windekind, Бьорнстад? По-скоро ще приема, че "Баба праща поздрави и се извинява" е фентъзи.

# 646
  • България
Аз започнах "Заклеващият" на Сандърсън.
Огромна тухла!
Самостоятелна книга с финал ли е?
Приключих с "Кентърбърийски загадки" и търся нещо ново, преди да продължа със "Средновековни загадки".

# 647
Аз започнах "Заклеващият" на Сандърсън.
Огромна тухла!
Самостоятелна книга с финал ли е?

Не. Има две книги преди нея (Пътят на кралете и Сияйни слова) и още 7, след тази, които предстоят да бъдат написани. Отделно има препратки и към други книги на Сандерсън.

# 648
  • В полите на Пирин планина
Аниш е отговорила, вместо мен. Hands V

Трета книга от "Летописите на светлината на бурята".
Не знаех, че 7 се очакват. Grin
Поредицата, според мен, е самостоятелна. Дори самият Сандърсън обяснява това в Предговора към книгата.
Връзката е, че действието се развива в един свят с други негови книги.

# 649
Аниш е отговорила, вместо мен. Hands V

Трета книга от "Летописите на светлината на бурята".
Не знаех, че 7 се очакват. Grin
Поредицата, според мен, е самостоятелна. Дори самият Сандърсън обяснява това в Предговора към книгата.
Връзката е, че действието се развива в един свят с други негови книги.
Не точно в един свят, а в една мегавселена. На отделни светове/измерения, които засега нямат друг общ персонаж освен Хойд/Шутът и там другите му имена. За Гибелта, Съхранението, Келсайър и Ясна все още не е ясно, макар и да е загатнато.
Рошар (планетата/светът на Архивите) ще се явява нещо като основен.

Последна редакция: чт, 28 дек 2017, 16:09 от Аниш

# 650
  • България
О, ясно. Благодаря🤗.
Тия дни сме на мобилен интернет, само с ефирни тв и пада яко четене.
Започвам Тери Пратчет, Нийл Геймън
Добри поличби
(Правите и акуратни предсказания на Агнес Нътър, вещица).

# 651
Взех да препрочета "Мравките", но нещо засега ми звучат леко наивно на моменти. Едно време много ми харесаха. Благодаря за мненията за Бьорнстад. А какво е мнението Ви за книгата, независимо от стила?

Последна редакция: чт, 28 дек 2017, 16:25 от Windekind

# 652
Огледай се в темите със заглавие "В момента чета...". Тук едва ли ще намериш някого, който да я е чел.

# 653
  • Майничка
В Гудрийдс видях, че Бьорнстад е причислена към фентази/ фантастика. Много я купуваха покрай промоциите на Сиела, но не съм чела мнение на някой прочел.
Имате ли впечатления от книгата?

Нищо общо с фентъзи. Може би, евентуално, далечна прилика с магическия реализъм, но не тип Алиенде, а по-скоро Амаду или Маркес. На мен книгата ми хареса, изобщо, всичко на Бакман дотук ми е харесало, но не е четиво за всеки. Не че е елитарно, просто според мен, трябва да си много оптимистичен тип, че да харесваш такъв тип недраматично-безнадеждни ситуации. Но аз харесвам и "Вакантен пост" на Роулинг, примерно /на нея най-вече бих я оприличила/, както и много, ама много скандинавската литература, от 19 век насам, а Бакман напълно се вписва в духа й.

Дохърти е крими, ама в твърде пресилен средновековно-суеверен стил.

# 654
"Мравките" ми беше харесала много преди години. Видях, че има и продължения, но още не са ми попадали електронно. Преди тях обаче, ще трябва да препрочета първата, защото помня само някои общи неща от нея. Не знам как ще ми се стори сега.

# 655
Имам и друг вариант😸.
Например:
Джон, чел ли си Цикъл „The Belgariad“ („Белгариад“) и Цикъл „The Malloreon“ („Малореон“)?
Има ли финал или е с отворен край?
Май имаше обсъждане в темата, но не съм сигурна😼

Белгариада е като при Фийст и при Хоб. ОТделни трилогии които са свързани помежду си. Всяка има край сама за себе си, но той достатъчно отворен, за да може да се допълва постоянно.

Последна редакция: чт, 28 дек 2017, 18:38 от Джон Сняг

# 656
Дохърти има и Египетски загадки. На мен те ми напомнят на някогашните китайски загадки със съдията Ди.
Дохърти е Мистичност - крими, с елемент на средновековие/античност
не съм чел Дан Браун, но предполагам, че е нещо подобно

# 657
А то принципно много ли ги бързаме номинациите? В крайна сметка дори да почнем да ги правим втората седмица на януари примерно, може да бъде определен един срок от седмица или две за номинации и после гласуване:thinking: Ако не започнат на 1ви януари, едва ли ще свърши света.
лично аз изобщо не бързам, но понеже темата беше в пълен застой исках да знам какво правим като дойде сакралната дата (бяхме обявили новинациите от началото на януари до края на януари)- нова тема или продължаваме докато се изчерпи тази дори да изминат още няколко дена.

# 658
  • България
Дохърти има и Египетски загадки. На мен те ми напомнят на някогашните китайски загадки със съдията Ди.
Дохърти е Мистичност - крими, с елемент на средновековие/античност
не съм чел Дан Браун, но предполагам, че е нещо подобно
Египетските и за Македонски ще прескоча. Не съм фен.
Цитат на: Джон Сняг
link=topic=999501.msg36041134#msg36041134 date=1514477269
Имам и друг вариант😸.
Например:
Джон, чел ли си Цикъл „The Belgariad“ („Белгариад“) и Цикъл „The Malloreon“ („Малореон“)?
Има ли финал или е с отворен край?
Май имаше обсъждане в темата, но не съм сигурна😼

Белгариада е като при Фийст и при Хоб. ОТделни трилогии които са свързани помежду си. Всяка има край сама за себе си, но той достатъчно отворен, за да може да се допълва постоянно.
Благодаря!

# 659
... Нищо не успявам да чета през тази ваканция, та с 2017 определено приключих.

Ох, точно обратното е при мен - за четири дни изчетох повече, отколкото за последните четири месеца.  Embarassed
И на мен много ми спори четенето. Grinning След Хари Август започнах "Аркадия", но нещо не се спогодих с нея. Добра история, добре написана, но не ми беше интересна, разсейвах се постоянно и я зарязах. Прочетох и "Дървото на лъжите", средна хубост и току- що затварям "Въглен връх". Страхотно се забавлявах докато я четях, изключително много ми хареса. Свежа, забавна и много добре написана книга. Мисля сега да продължа с "Книгата на чаения майстор".

Общи условия

Активация на акаунт