Фермата 3 - 2017 г. - Тема 5

• 62 036
  • 743
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Това, с което на мен всъщност не са ми симпатични българските емигранти, е високомерното отношение към нежелаещите да напуснат и оставащи в България. Мнението на болшинството емигрирали е, че тези които не постъпват като тях са страхливи, по-глупави или наивни.

Това е абсолютно същата генерализация като на отсрещната страна. Въобще за мен това противопастяване е напълно излишно, никаква разлика не виждам  между емигранти и живеещи тук, всичко си е до човек.

# 436
Да, до човека си е. Но го има това, за което говори Степа.
Наскоро прочетох един виц :
Успешно емигрирали българи са тези, които после не идват в България да си правят зъбите.

Скрит текст:
От тези, които идват да си правят зъбите тук, съм лично потърпевша. Пълни нещастници - нямат пари да си ги направят там, където са отишли да живеят, а тук дават зор за срокове, но искат и без пари. Е, няма такова нещо - хем експресно, хем евтино. Даже стандартната цена им се вижда висока, нещастници. Като им се каже, че цената заекспресна поръчка е по-висока, веднага почват пазарлъци, че щото са емигранти, ги мислим за милионери и гледаме да им одерем кожата, много нагло. Дори не могат да вденат, че експресната поръчка навсякъде и за всеки е по-скъпа.

# 437
Това, с което на мен всъщност не са ми симпатични българските емигранти, е високомерното отношение към нежелаещите да напуснат и оставащи в България. Мнението на болшинството емигрирали е, че тези които не постъпват като тях са страхливи, по-глупави или наивни.
Обикновено, когато се случи такъв спор като между двамата Ивановци, да не си на страната на Сапунджиев, защото тутакси ти наскачат цял куп настръхнали емигранти, готови да воюват с теб и натякващи ти, че ти нищо не си направил за родината си, а те, видиш ли, едва ли не те издържат и теб, и децата ти, и баба ти с парите дето пращат на техните семейства тук! Но в действителност паричните преводи от емигранти към БГ дори не могат да се сравняват с многократно надвишаващите ги приходи от туристи, идващи в България всяка година.
А родолюбието и патриотизма винаги им е болна тема, но въпреки това все още не съм срещнала емигрант, който да не рекламира и да не се хвали с емигрантството си...сякаш имат придобит импулс да изтъкнат себе си пред "бедните" си сънародници тук.
Глупости. Точно обратното е и се видя и във фермата. Тези които са останали в България нападат и обиждат напусналите много повече отколкото обратното. И е прав берлинчанина, че уж българите останали в родината я много обичат в същото време голяма част от тях не си плащат данъците, не спазват елементарни закони и гледат във всякакви ситуации да се правят на тарикати. Отделно винаги някой друг ни е винонен за бедите, почти никога не поемаме отговорност. Друго нещо което ме отблъсква в момента в България е тази мутренска култура която е заляла всички слоеве на обществото. Адски неприятно.
Аз съм винаги на максимата, че трябва да се уважават решенията на другите. Шапка свалям на всички които са си намерили пътя в България, но това не ги прави нито повече нито по-малко от който и да е емигрант.

# 438
Цитат
Това е абсолютно същата генерализация като на отсрещната страна. Въобще за мен това противопастяване е напълно излишно, никаква разлика не виждам  между емигранти и живеещи тук, всичко си е до човек.

Именно схващане от типа "всичко си е до човек", или както една поговорка гласи "Всяка коза за свой крак", води до разпад на обществото, до егоцентризъм, до издигане в идеал единствено на собственото благо, до желание да избягаш от проблема за да не си част от него, до липса на социална отговорност там от където идваш, до пошъл скептицизъм и до изнежена чувствителност по тази тема.
Това е и някакво наследство от толкова години византийско (168 г.), турско (482 г.). През цялото това време девизът е бил "всеки да се спасява поединично". Ето го и коренът на егоцентризма - индивидуализъм без знания и високо съзнание се превръща в егоцентризъм, не е ли така? Simple Smile
Аз не бих нарекла спора по темата излишно противопоставяне. Предпочитам да мисля че е възможно достигането до изясняване на двете позиции. А анализа и причините за емигрантското мислене са необходими за решаване на проблема с него.

Последна редакция: сб, 14 окт 2017, 03:03 от Stepa

# 439
Цитат

Именно схващане от типа "всичко си е до човек", или както една поговорка гласи "Всяка коза за свой крак", води до разпад на обществото, до егоцентричен индивидуализъм, до издигане в идеал единствено на собственото благо, до желание да избягаш от проблема за да не си част от него, до липса на социална отговорност там от където идваш, до пошъл скептицизъм и до изнежена чувствителност по тази тема.
Аз не бих нарекла спора по темата излишно противопоставяне. Предпочитам да мисля че е възможно достигането до изясняване на двете позиции, а анализа и причините за емигрантското мислене са необходими за решаване на проблема с него.
И кое е това общество което се е разпаднало заради "егоцентричен индивидуализъм". То целият капиталистически свят се води по тази максима. Още Адам Смит е казал, че каквото е добро за отделния индивид е добро за цялото общество. Теорията за невидимата ръка.

# 440
И понеже някой спомена туристи. Защо когато в България има празници и се отворят повече от 2 дни почивка или през летните отпуски повечето българи тичат за Гърция вместо да ходят по черноморието? Или тогава родолюбието остава на заден план?

# 441
Цитат
И кое е това общество което се е разпаднало заради "егоцентричен индивидуализъм". То целият капиталистически свят се води по тази максима. Още Адам Смит е казал, че каквото е добро за отделния индивид е добро за цялото общество.

Адам Смит е казал също и това: "Индивидуалистът се ръководи от личната си изгода, а не от онова, което е полезно за обществото" Simple Smile

Цитат
И понеже някой спомена туристи. Защо когато в България има празници и се отворят повече от 2 дни почивка или през летните отпуски повечето българи тичат за Гърция вместо да ходят по черноморието? Или тогава родолюбието остава на заден план?

Да си турист, да пътуваш по света, да си любопитен към други култури и страни не е признак за липса на родолюбие Grinning Все едно да кажем, че германските туристи по нашето черноморие не обичат родината си Grinning

# 442
Е много ясно, че индивидуалиста се води от личната си изгода. Всеки човек се води от личната си изгода. Предполагам, че ти не си даряваш заплатата на държавата, а я харчиш по собствено усмотрение?
Туризмът е много важен за нашата икономика, в Германия не е. Затова всяка година се чуват призиви повече българи да почиват по черноморието, но много малко ги интересува това. Точно това са псевдопатриотите.

# 443
Цитат
Е много ясно, че индивидуалиста се води от личната си изгода. Всеки човек се води от личната си изгода. Предполагам, че ти не си даряваш заплатата на държавата, а я харчиш по собствено усмотрение?

Разбира се, че не дарявам заплатата си на държавата, но плащам данъците си в нея Simple Smile

Цитат
Туризмът е много важен за нашата икономика, в Германия не е.

Германия има проспериращ туризъм, тя е 7-та най-посещавана страна в света и 5-та най-посещавана в Европа Simple Smile А един от основните двигатели на германската икономика е вълната от емигранти, които са вливат в нея като по-евтина работна ръка.

Цитат
Затова всяка година се чуват призиви повече българи да почиват по черноморието, но много малко ги интересува това. Точно това са псевдопатриотите.

Пак ще повторя: Да си турист, да пътуваш по света, да си любопитен към други култури и страни не е признак за липса на родолюбие.

# 444
Какво общо има това кой къде си плаща данъците с това дали си индивидуалист?
Колкото до туризма специално говорех за българите които всяка година ходят поне по 3 пъти до Гърция вместо да ходят на черноморието. Няма нищо общо с опознаване на чужди култури и пътуване по света, а само до Гърция. Не може да се тупаш по гърдите, че си родолюбец и в същото време да отказваш да си вложиш парите за български туризъм. Държавата губи милиони от хора които живеят в нея. но отказват да си карат отпуските там.

Последна редакция: сб, 14 окт 2017, 04:36 от pandaannie

# 445
Скрит текст:
Колкото до туризма специално говорех за българите които всяка година ходят поне по 3 пъти до Гърция вместо да ходят на черноморието. Няма нищо общо с опознаване на чужди култури и пътуване по света, а само до Гърция. Не може да се тупаш по гърдите, че си родолюбец и в същото време да отказваш да си вложиш парите за български туризъм. Държавата губи милиони от хора които живеят в нея. но отказват да си карат отпуските там.

pandaannie, мислех че вече съм отговорила на всичко това, но ако държиш да повтаряш въпросите, като само разместваш словореда, се предавам! Simple Smile Нека някой друг се заеме.

# 446
Скрит текст:

pandaannie, мислех че вече съм отговорила на всичко това, но ако държиш да повтаряш въпросите, като само разместваш словореда, се предавам! Simple Smile Нека някой друг се заеме.
Интересно защото описваш това което ти правиш. Повтаряш едно и също без значение какъв е въпросът и дали твоят отговор е смислово свързан с него. Смесваш различни теми и даже не се усещаш.

# 447
Засичам много повече негативни коментари на българи към емигранти българи,отколкото обратното.

Това му звучи като прословутата злоба,че някой е по-добре и по-успешен в живота и дай да го смажем,че току виж станал мизерник като нас,защото да приветстваш успехите на някой е много по-трудно от това,просто да се заплюе.

За зъболекарските услуги не е показателно,защото и много западноевропейци с финанси ходят из Унгария и Полша и къде беше още,не помня,защото услугите са хем по-качествени,хем двойно/тройно по-евтини.
Да се сравняват днешните емигранти с Христо Ботев и Левски е безсрамие.Не помня България вмомента да е окупирана от чуждо влияние и въобще как могат да се сравняват 2 тотално различни поколения и времена Rolling Eyes

# 448
18 мнения - нито едно за Фермата.

Станислав върна ли цигарите?

# 449
Аз не разбрах това с цигарите, но за мен това да скриеш цигарите на пушачите е като да скриеш месото на месоядните..И двете не ги одобрявам.
Вили може да се е напила, но трябва да се държи на положение. Най-малкото на Яни колко му трябва??  Може да й липсва мъжка ласка ама не е това начина..

Общи условия

Активация на акаунт