Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-20

• 63 033
  • 746
  •   1
Отговори
# 195
  • София, Bulgaria
Нали не си мислите, че хората, които са купили в новите квартали като Витоша, Кръстова вада, Манастирски ливади не са знаели, какво правят. Може дори да не са им били въобще приоритетни като квартали, защото като нови все още не са уредени. Но са направили своя избор на база бюджет и топ най-важни за тях неща. Хубавото е, че "свят голям, хора шарени"...и всеки има различни навици и начин на живот.
От както преди 4 години  две приятелки дошли на оглед в нова сграда си купиха 2 еднакви ателиета едно над друго. А те бяха най-"куците" в цялата сграда. Дори си мислих, че няма продаване това чудо, защото бяха с по един единствен прозорец и то в чупката  на буква "П", такава беше форма на сградата.  През този измислен прозорец на 2-3 метра се виждаше зид, а слънце не само, че никога не огрява, а  вътре беше все едно навън времето е пред буря.
А мацките се влюбиха в тези апартаменти...казаха: " Също като в Япония...прекрасни са" .. не знам, как съм гледала в този момент, ноо...няколко дни по-късно все още не вярвах на случващото се.

# 196
  • Sofia
Аз да се похваля. Отървахме се от едно ужасно жилище, за което много се тревожех последния месец. Днес стана сделката. Слава богу, купувачката не е за ожалване - явно много не й пука, има пари и не й е единствено жилище. Ако беше някое семейство с дете, щях да съм много гузна. Продадохме го за 36 500 евро, едностаен на последен етаж, в разпадащ се блок. Whistling

# 197
rumka833, с какво ходят до Плиска, с кола или градски транспорт. И колко време пътуват, в час пик под час няма как да стигнеш. Както и да го гледаш, минаваш през много задръстени улици, за да стигнеш от Манастирски ливади до Плиска
Здравей, някой път  кола, някой път с Градски транспорт. Вярно е, че работят далеч. Но това важи за всички квартали на града - ако работиш далеч, транспортът все товари.

# 198
Покупката на имот много прилича на покупката на кола. Отиваш в Тойота и виждаш 30 000 лв. базов модел, ама аз искам автоматична скоростна кутия  буум..5000лв. отгоре. Искам ... още 5- 6 екстри и допълнения.... и цента стана 50 000 лв. В същото време в Дачия, можеш да си купиш наточена кола за 30 000 лв.
Същото е и с имота. Преценяваш си бюджета и виждаш, какво най-добро според своите си критерии можеш да купиш. Като си направиш добре анализа, тогава много добре се вижда, колко пари отгоре ти качва всяко изискване и ти дава възможност да решиш струва ли си тази екстра за теб или можеш и без нея.
И да, макар и най-нормални изисквания, всяка претенция е екстра.
Важното е всеки купувач да си вземе решение, какво иска: базова Тойота или наточена Дачия. Винаги до това се опира, без значение бюджета. Дори и за тези, които имат възможност за наточена Тойота, ще се огледат, дали пък не  могат да купят по-висок клас автомобил, макар и с по-малко екстри.

С тази разлика, че имотите, които не са ново строителство се продават не от някой с пазарна и ценова стратегия, а често от хора неграмотни финансово, които изпадат в една от двете крайности. Или силно завишават цената (защото чули, видели или сънували за някакви химерни сделки), или пък продават под пазарна. И тук е тънката част, да се намери нещо на под пазарна. Нещо, което изчезва от пазара за седмица примерно. Всеки има желание да намери нещо такова, но често стратегията му на търсене е нелогична, не е старателна и нецеленасочена.
Аз имах проблем с намиране на жилище под наем в Бургас преди няколко години. Първо опити с брокер. Не се получи. Даже ми препоръчаха разни, но след няколко лъжи, неявяване на срещи, насрочване на нови и отново неявяване разбрах, че нещо куца. Брокерите в Бургас (подочух и във Варна) са по зле и от софийските.
Звънях къде ли не. Мислех си, че познавам пазара на имоти. Поне софийския. Във вестниците, издадени на деня обявите бяха стари. Разбрах, че има теч на информация предваретилно и читавите неща заминават преди да се издаде вестника (отделно известния проблем с фалшивите и набирателни обяви).
Направих си флайери и листовки и жертвах единствения си свободен ден да обикалям набелязания квартал, говорих с де що имаше хора по градинки, на пейки пред блока и т.н. Във всяка пощенска кутия имаше моя телефон (обаждаха ми се до година след това). Така попаднах на наколко жилища, но все компромисни.
Нагласих си критериите в Имот.бг и в ОЛХ и рефрешвах колкото можех често, примерно през 15 минути.
Когато звъннах на хазяина си, той се учуди как така съм видял обявата - той я бил публикувал току-що.
Та, ако човек си търси имот никой начин не е лош, важното е да отдели време и сили. Моите наблюдения са, че повечето хора изпиват нежелание да вършат тази работа. И затова се хвърлят на някой брокер, който само това и чака - рибки на кукичката.
Едно изключително изгодно жилище (следвайки еврейската поговорка "не купувай от собственик, а от наследник") намерих от разлепена обява. Отново непрофисонално от тяхна страна, много изгодно за мен.
Другото е вече човек да има поглед какво може да стане и на каква цена от силно подценени жилища, които изглеждат като гробници. Но това вече е доста по-широка тема - човек, който не влага време и сили да търси жилище дали ще се наеме с подобна задача ...
И примера с колите: Ако беше само шоу-рума и опциите на производителя пътищата ни щяха да са без коли. Но повечето са стари таратайки, при покупката на които изобщо не се подхожда тая опция - оная опция. Опциите са за магазина. Пазарът е доста по-див и суров. Моето наблюдение е, че пазарът на коли е доста по-див от пазара на имоти. Дълга тема защо е така ....

# 199
Аз да се похваля. Отървахме се от едно ужасно жилище, за което много се тревожех последния месец. Днес стана сделката. Слава богу, купувачката не е за ожалване - явно много не й пука, има пари и не й е единствено жилище. Ако беше някое семейство с дете, щях да съм много гузна. Продадохме го за 36 500 евро, едностаен на последен етаж, в разпадащ се блок. Whistling
За кой град става въпрос?

# 200
  • Sofia
За кой град става въпрос?

София, "Хаджи Димитър"

# 201
София, Хаджи Димитър, ако е до бъдеща метростанция може би си представя как ще му направи бърз ремонт и ще го дава под наем или ще го продаде с обещание "перспективен район".

Аз на никого не препоръчвам да си търси апартамент през приятели и познати. Досега съм имала - "брата на нашата семейна приятелка Х строи, я му се обади". Строи, близо до Централна гара, на оживени булеварди и т.н. Върви обяснявай защо не искаш там.

Втори случай: "На Х леля му си продава прекрасен апартамент в Дружба. Блока е от 1960, стабилна тухла, ремонтирала го е, преходен е, ама какво толкова". Значи на лелята й е трудно да го продаде, а ако има проблем и аз трябва да го продавам? Много стара тухла, без асансьор, от едната стая се влиза в другата и какво ме грее, че е до метрото?

Случай 3: "Баба ти Ванче, помниш я как ни идваше на гости преди 25 години, си продава чисто нов, прекрасен, обзаведен апартамент, до метро, поръчкови гардероби, охрана, ниски разходи". Баба Ванче продава апартамент, в който 2-3 години е живяно след ремонта, на цена 20% над пазарната заради поръчковите мебели, и освен това целият апартамент всъщност е еднопространствено ателие.

Последния случай ме довърши - звънят лели и майка ми: "Сещаш ли се за чичо Ххххх, който се пенсионира, сега живее на село, ама му останаха апартаментите в София, иска да продава, я му се обади. Бил съвсем скоро ремонтиран, едно време са ги давали само на инженери и интелектуалци в тоя блок, като за наш човек ще намали цената." Какво няма да намали, то въпросът е за панел, последен етаж, ремонтиран последно преди 30 години. На това му се казва  "скоро ремонтиран".

Да не говорим за друг,  който пита "Че за какво ти е метро и транспорт, ще се движиш с кола, аз така правя".

# 202
Казах ти, че ще се продаде, гледам свалили сте от цената. Не знаех само, че блока е проблемен. Живот и здраве може и да го укрепят, нали не е тръгнал да пада на парчета. Laughing

# 203
  • Sofia
Да, свалихме още цената, макар че купувачката май щеше да даде и малко повече. Нещо бързаше. На парчета му пада тавана от поне десет години и няма надежда да се направи нещо според мен. Навъждат се плъхове и хлебарки. Даже лятото майка ми и съседката заловили един плъх в коридора, ама забравили, че сложили капан в един шкаф и доста помирисало, докато се сетили. В момента се опитват да продадат един на по-нисък етаж в блока за 43 000 , в прилично състояние, ще видим колко време ще стои.

# 204
# 205
  • In transit
Днес открих един апартамент чрез строителна фирма, блока бил строен 2012, апартамента бил на някаква жена дето живеела в Гърция и решила, че няма да се прибира. Помолила фирмата да и го продаде. Среден етаж. Звъня и питам дали е покрит апартамента. Отговарят ми, че има само малка част около 3-4м2, които не са покрити, имало тераса отгоре, но не е живяно и можело да се види, че няма течове. Докато чакам да се уговорим за оглед се порових в нета и намерих много снимки през агенции. И какво да видя, ми тя дневната имаше по цялата дължина скос и велукс прозорци. Като се чухме с жената и я питам така ли е, а тя казва " А да, от 3-тия етаж почва стеснение на сградата."
Добре де, като попиташ дали един апартамент е покрит какво се разбира? Че има покрив над стаята ли?

# 206
Мики, какво стана с онзи апартамент? Извинявай, но нямам време да следя подробно темата. Blush

# 207
  • София
Авторката да пробва да направи нещо с живота си, а не да плюе хората, които искат дом. Бях малка и помня в Германия едни други българи как ревяха, че наемодателя ги оставя на улицата защото не са спазвали договора си. После баюа ми разправяше, че вече никой няма да им даде под наем, защото вече имат "лошо реноме". Сега поне съм спокойна, че може да изкараме с години без да изкараме един лев, защото имаме покрив. Пък нека някои си харчат парите за пътувания(според статията), ние сме направили семейство, пътуването си идва само  Wink

# 208
  • In transit
Мики, какво стана с онзи апартамент? Извинявай, но нямам време да следя подробно темата. Blush
Нищо, не е бил нашия явно Simple Smile Родата не можа да се разбере за сроковете помежду си като цяло. Сестрата бързаше, братчето хич.

# 209

Дрън, дрън. Някой се е изходил по въпроса под напора на неудовлетворени жилищни нужди Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт