Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-20

• 63 165
  • 746
  •   1
Отговори
# 225
Мисля,че няма да ви се наложи да я гледате дълго време.

# 226
  • In transit
Гледката не е приятна..отделно мога да предположа, че в сградата се подвизават всякакви странни индивиди, няма да ги изреждам...в някакъв момент може и да я съборят, щото то вятъра да я духне и ще падне, ама ако чакат собственика и да го направи, може бая да почакаш и за това. Аз не бих се навила.

На мен пък в последно време м направи впечатление, че се предлагат много апартаменти купувани по време на бума 2008г. Явно собствениците са решили, че сега цените са достатъчно високи за да могат да им вземат поне близка сума до тази, на която са ги купили.

# 227
Мисля,че няма да ви се наложи да я гледате дълго време.
И аз го мисля този вариант, но пък следва по-нататък...шум и мръсотия, докато се изгради нова сграда...

# 228
За съжаление е така. 80% от хора та в БГ имоат поне еднин апартамент или друг тип имот, а когато това е характеристика на нацията, то и апартамента е част от личността и живота на хората. Толкова много народ се ИПОТЕКИРА заради "имота"

Така е по правилно

# 229
къде се намира? Ако е на хубаво място в София, според мен има шанс - ако не да я съборят, то да я реновират. На мен не ми се вижда да е полу-съборена. Само мазилката й на места е поокапала, иначе изглежда здрава и масивна. Ако я измажат иреновират, ще изглежда отлично.
Има ли как да провериш чия собственост е?
Ако е държавна/общинска - да се поинтересуваш за плановете им?

# 230
къде се намира? Ако е на хубаво място в София, според мен има шанс - ако не да я съборят, то да я реновират. На мен не ми се вижда да е полу-съборена. Само мазилката й на места е поокапала, иначе изглежда здрава и масивна. Ако я измажат иреновират, ще изглежда отлично.
Има ли как да провериш чия собственост е?
Ако е държавна/общинска - да се поинтересуваш за плановете им?

Намира се в Банишора. Трудно ми е да кажа, колко е добър квартала. Гледахме вече няколко имота там..но чак да е добър квартала...Rolling EyesThinkingRolling Eyes
Доколкото знам е общинска собственост и че е дадена на частен съсдия-изпълнител за продажба в началото на тази година.
Освен това на 6-7 мин. пеша се намира Центарлния софийски затвор. Не знам колко ви притеснява това, но мен лично в известен смисъл да.

# 231
Нз, има потенциал, но...

# 232
Ето пример за междублоково, с което не мога да правя компромис. "Чаках" година да си харесам апарамент, но нямаше да се вкарам в улица-катакомба. От Мират бяха много любезни като предлагаха една сграда и почти се бях навила, но когато отидох на уличката беше по-зле от Google Maps, защото на компютъра не усещаш прахоляк, шум от циганчета, скари и тн:

Няма никаква тенденция улиците и катакомбите на улицата да станат в горния вид в близките поне 10 години. Освен цигани, си има гараж, автомивка, някакви кучета, дупки по улуците, за градинки не може да става въпрос!

# 233
много е кофти това търсене и ненамиране. От кучета много ме е страх. Ако е близко до парк, може да го преживея. Харесва ми, че отсреща е ниско строителство

# 234
  • In transit
много е кофти това търсене и ненамиране. От кучета много ме е страх. Ако е близко до парк, може да го преживея. Харесва ми, че отсреща е ниско строителство
Точно преди час ходих на оглед...апартамента приличен, новичък, обзаведен. Района няма да го коментирам, доста застроен, с тенденция още да се застроява. Това вече почти сме го преглътнали. Обаче излизам на хубавата южна лоджа и едно мощно бау ми взе акъла. Оказа се, че комшиите руснаци имат два големи песа. Не видях каква порода са, не ми и трябва, стигаше ми да чуя как излая тоя пес.

# 235
това не е добре. За да пазят тишина - тряваб разправии с общиа, полиция ... освен ако не попиташ комшиите дали не са там само временно??

# 236
  • In transit
това не е добре. За да пазят тишина - тряваб разправии с общиа, полиция ... освен ако не попиташ комшиите дали не са там само временно??
Постоянно живеещи са за съжаление Simple Smile

# 237
  • София
Скрит текст:
Идеи как да намерим имот, в районите на община Костинброд (Волуяк май мирише от птицефермите ?). Балша чиста ли е (предвид кариерата). Остават Житен, Голяновци, Доброславци и Драговищица - само последния ни е добре познат. Може да се разшири радиуса.
Става дума да заменим наш имот (Драговищица - 1600м2, в съседство има ток) с новозакупения, който след това ще го продадем най-вероятно, тъй като сегашния реално е непродаваем - ще го вземе съседа (но само със замяна). Търся изгодна оферта. В 2-3 сайта гледах - в 5 села, но само единици с цена до 5-10 000 лв. (imot.bg)
> Земеделска земя до регулация/път.

Идеи как да увеличим шансовете за намиране на имот (може и да не е за жил.строителство, не знам какво се търси).
Ако е през агенция - може ли да се спазари цената?
в Житен кв.м е 50-70 евро регулация, но е към община Нови Искър, т.е София- град и има градски транспорт до София
Другите са в община Костинброд
част от Драговищица няма вода и канал, високият квартал над селото, сега не се сещам за името
Голяновци е най- добре устроеното село, но и много скъпо, защото е почти квартал на Костинброд
Не се търси в регулация, а ДО регулация. 50Е  - абсурд. ooooh!
Освен да се тръгне едно по едно селата и да се разпитва. Thinking

# 238
  • София
Скрит текст:
Обмислям дали да не продадем апартамент (тристаен, преходен хол, средна цена за района е 970Е/м2, стар от 68-70та, комуникативен район).
Това което не ми допада е: преходен хол; голям ми е за мен; асансьор който се налага да  слушам понеже спя до общите части (стълбището); донякъде и съседите (малко дете).
+ плюсове - отоплен блок (ТЕЦ) и почти не ползвам ток зимата, здрав (25см стени от панел, вероятно ЕПК? - няма пукнатинка). Две тераси Simple Smile
Далеч от шумни булеварди. Има къде да се паркира. Peace
---------------------------
1. Какво е за Вас най-доброто изложение на апартамента и разположение на помещенията. Масово двустайните са с кухньохол... Защо двустайните се водят (спалня с кухня-хол)? За мен двустаен е спалня, хол и кухня.
Някои публикуват схема, но не дават къде е Север.
2. За сам човек (с опция за двойка) - каква е оптималната квадратура? За ориентир - за мен лично - спалня от 12кв.м е приемливо.  Rolling Eyes
  под 11кв.м. вече граничи с клаустрофобията, отделно че и въздуха е по-малко.
Все пак ако разликата между една стая в повече е приемлива (струваща си), бих подкачил. Знам че гарсионерите са най-скъпи за кв.м... а и не бих се набивал в такова нещо.
3. Квадратурата в обявите за "светлата" част ли е или застроена? Как да разбера по нот. акт каква е (за да го оценя по-точно наличния - има само една площ и не е уточнено какво включва).

4. Все повече се замислям за ново строителство... мисълта за панорамни (големи) прозорци много ме привлича, струва ми се, че е добра инвестиция. Макс до 5-6 етажа. Да има поне една тереса (която да не е  2-3кв. м  Mr. Green).
5. При тухлата има ли го шумът от съседите? Какви са предимствата спрямо панела.
6. Какво да избягваме като цяло?
7. Има ли смисъл от имот от ЧСИ (търг)?
- закупуване на зелено (акт. 14/15) може ли да бъде сигурно,(предвид по-достъпната цена), но пък не знаеш на какви съседи ще попаднеш?! Не случайно съм се насочил и към тези райони.

8. Етаж? Партер е ясно, дори и втори - не. На последен не съм живял, но май няма предимства освен цената.
В тази обява два пъти пишат за светлината... не знам, тези прозорчета ми изглеждат по-малки от апартамента в който живея
Това което си представям надхвърля възможностите ми, но все пак трябва да си изградя визия.
Кварталите също са важни - южните ми харесват, но в Манастирски - не бих, прекалено е гъсто, а не знам тези на 1-2 етаж колко часа имат пряка светлина, особено зимата, когато е по-ниско Слънцето. По-скоро Изток, Полигона, Младост, но не знам там има ли строено след 2000г. (освен Младост). Метрото е добре да го има (дори в проект).
 Кръстова вада и Витоша ми допаднаха като идея/локация, но ще са ОК след поне 10г (с тези строежи и лоша инфраструктура...), по-скоро Манастриски Изток, там май не е много нагъсто?
Други идеи за квартали? Затворен комплекс - не е вариант.
1. Проблемът с шума от асансьора се решава с добра шумоизолация. Малкото дете ще порасне. Масово двустайни и малки тристайни НС се купуват от семейства с малки деца. Не се знае на какво ще попаднеш.

Те едни щрангове не могат да съберат пари 5години... ти за  шумоизолация ми говориш - говоря за асансьорната машина - чува се до първия етаж, все пак е панел.
- Ето това ме притеснява - съседите

2. Щом мястото е супер, не е шумно, проблемът с прехода не би ли могъл да се реши с ремонт, усвояване на едната тераса? В НС няма да ти е по-тихо. Стените са по-тънки. Паркоместата и ТЕЦ-а са голям плюс!
- не искам да си затварям и южната тераса, просто ги губиш тези 3.8м2 (от 18.5м2)
Мислел съм и за бутане на стена, но е доста солидна и пак ще има един отрязан ъгъл от хола за подхода към стаята
Това не е ли + за младо семейство - съседите отдолу скоро се нанесоха скоро с бебе и си мисля че е предимство - демек цената не трябва да е по-ниска, просто за някой е ОК, за други не такова разположение

3. Опцията двойка става тройка. Детето трябва да има поне 15 кв.м стая (да не кажа 20) родителите - собствена спалня. Поне моите критерии са такива.
  Е, аз не мога да мисля от сега за всичко, не знам #Crazy

4. Добра инвестиция, да. Ако имаш друг, но не и ако продаваш и купуваш. На твое място не бих продала питомното, за да гоня дивото.
В смисъл?!
5. Има го. Че и по-голям. Предимствата са спорни - само прочети темата:)
 - Мисля че зависи каква изолация слагат строителите - имам позната, която е с тухла и отгоре дори нищо не чува.

6. Много дълбок въпрос.  
7. Има смисъл от ЧСИ, но не и ако ти е за първи път и нямаш адвокат, който да те ориентира. На акт 14-15 - винаги има риск и малко банки дават кредити.
Май там е разковничето + имоти на банки (без чси)

8. Не мога да дам мнение за квартал. Мога да кажа как бих подходила аз - решавам кои са предпочитаните за мен, в кои категорично не искам. И тръгвам да обикалям с лист и химикал и да пиша номера на блокове. Защото може квартала да е ОК, но вътре в него да има места, които не са. Опция двойка - тройка, предполага и близост до ДГ и училища. Транспорт, месторабота, близост на родители и приятели... Помисли добре.
Най-вече се целя в райони, където живеят хора от средната и над средната класа, т.е. нормални хора.Живял съм в Обеля и Овча Купел и не бих се върнал там.

- това мисля че са въпроси, когато се събереш с някого luvbed, все пак няма да си хвана марсианка, че аз едва ли не и детското креватче трябва да съм приготвил... и тя само да трябва да легне в спалнята...  Laughing
пп.
Ако имах средствата, щях тристаен да си взема, но не ми се плащат лихви залудо (изпитал съм го вече).

Етаж - зависи къде си свикнал и как. За мен първи, последен и над 6 не е опция. Но има хора, предпочитат точно това.
Аз съм на 6ти (от Sunglasses и ми е перфектно - но на последен е тегаво - единствено имаш гледка.
Основния проблем си остава локацията и капиталът. В новите квартали все още е тъмна индия. София парк пък се развива - има идея и за метро...
Между добро старо строителство и масово ново - със сигурност по-добър вариант е първият. Ако можеш да си позволиш/да си вземеш по-малък от сегашния апаратамент съответно на заслужаваща си висока цена, но наистина хубаво НС - 30+ кв.м. холо-кухня, спалня 12-14 кв.м, гардеробна и баня към стаята, отделно тоалетна, хубава тераска и за мен най-важното - околоблоково пр-во, тогава може да си смениш жилището. Иначе не виждам смисъл да се буташ в някаква кутийка с по-лоши условия, само защото е "ново".

Не търся непременно НС, може и след 2000г.
Преходния тристаен (76м2 - не знам как да разбера това чиста или застроена площ е) се намира в Бъкстон, на тихо място.
Чудя се да влагам ли средства в ремонт преди евентуална продажба - защото купувачът може да не му харесва това което си направил...но пък се вдига цената?! Засега планът е да се отдаде под наем - целият или на части. (Има опция за втора баня, ако не я оставя за склад/килер, че не ми се изнася всичко от къщи, а и има още работа по нея), като цяло само настилката е ремонтирана, антрето, новата дограма....другото плаче за ремонт (банята, кухня, кухненски балкон с метална дограма пред разпад...стари мебели).
 Сега добър момент ли е да се продава или има още мегдан да се покачат цените?

При 50-65 квадрата има ли шанс да е с две тераси?
Хол с кухн. бокс ми е малко анти. Свикнал съм да има отделна кухня.
 Вие как решавате проблема със смесването на миризми и прочие, еле пък ако се наложи да се спи там?! Ако е във вътрешната част - може да се сложи стена с прозорец. newsm78

Просто искам да си взема нещо свое, според потребностите и да го пригодя както на мен ми е добре, а не да поддържам апартамент, който не ползвам и на 50%, както и да се отърся от фамилната обремененост и да започна на ново.
Това ще стане след 1-2 години, така като гледам (поне да построят метрото в Овча Купел и тогава продаваме директно другия апартамент (110м2) и се купуват два. И така и за другите двама братя ще има самостоятелен покрив Hug 1swing

Последна редакция: нд, 29 окт 2017, 17:14 от Starrydream

# 239
  • Бургас
Ясно е, че си решил:)
Пари за ремонт не давай. Няма да вдигнеш цената кой знае колко, отделно разправии с майстори...
Проблема с миризмите го решавам с аспиратор Faber.
Под наем - в това състояние? Ще намериш кофти наематели за малко пари.

Общи условия

Активация на акаунт