Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-20

• 63 081
  • 746
  •   1
Отговори
# 285
  • София

Трябва, няма срок.
В двумесечен срок трябва да се декларира в Местни данъци и такси, там има глоба, ако се изтърве срока.
Хъх, ние нашият офис в Бургас 2 г и 1 месец ли, колко точно не помня - така и не отидохме. И като ММ отиде  -сега искаме да го продадем, и трябват документи от данъчното.
Онази дама се облещила и процедила - мммм - ми то изтекло по давност, няма да ви глобявам
Wink
значи - или до 2 месеца, или след 2 години
Wink
Има глоба между 20 и 500 лева мисля че беше. Давностният срок е 5 години.
Но всеки служител може да си затвори очите и да я приеме и въведе, без да вдига шум. Това се е случило и с вас.  Wink
Ако не си декларирал давността е 2 години и 2 месеца не ме питайте как са го изчислили, скоро приятели проточиха продажбата с 1 месец поради тази причина. Не са ги глобили и стотинка, от самата община са им казали да изчакат.
[/quote]
да, май административната давност (засягаща декларацията по чл.14) беше 2 години. Но все пак ще дължат данъците от момента на придобиването или ако са повече от 5 години и пуснат молба за погасяване по давност за 5 години назад, без текущата.
Глобите за физическите лица винаги са минималните - от личен опит казвам - 20 лева

# 286
  • София
Записвам се и аз при вас, търся имот в София с цел инвестиция, тоест не аз да живея в него, а да отдавам под наем. Много са ми полезни коментарите ви.
Добре е да споделиш предпочитани райони и бюджет, така някой може да даде мнение.
То за това ли имотите са кът?

# 287

То за това ли имотите са кът?
Не са кът, отвори сайтовете...пълно е с имоти.

# 288
Просто като се купува се гледат поне 5-6 критерия. Никой не купува само заради по-ниска цена или само 1 условия, напр.локация.
Затова и сума ти имоти седят 6-12 месеца на пазара.

# 289
Записвам се и аз при вас, търся имот в София с цел инвестиция, тоест не аз да живея в него, а да отдавам под наем. Много са ми полезни коментарите ви.

Простата сметка показва, че тая инвестиция ти се изплаща за 25-30 год. като възвръщане. Друг е въпросът човек да не иска да държи пари в банка и са на сигурно.
Да, това е причината. Предпочитани райони - тези, в които се отдават по-често имоти под наем - идеален център и южни или източни квартали, до зелени площи, че там пък много се застрои. Бюджет - нещо до около 200 000 евро. От снимките в предлагани апартаменти в Иван Вазов и Лозенец например се виждат апартаменти, които гледат в други апартаменти или към стена. Такъв имот не бих си купила, подтискащо е.

# 290
Записвам се да ви следя.
Приятелка си търси дву-или едностаен СС. Много са се вдигнали цените от преди 3 години. Говорих с една брокерка, която каза, че след фалита на КТБ хората са се изплашили и пак са започнали да инвестират в жилища.

# 291
Записвам се да ви следя.
Приятелка си търси дву-или едностаен СС. Много са се вдигнали цените от преди 3 години. Говорих с една брокерка, която каза, че след фалита на КТБ хората са се изплашили и пак са започнали да инвестират в жилища.
Добави и факта, че депозитите са на дъното съответно и кредитите. Лихва по кредит 3-4% определено раздвижва нещата. В добавка и някаква масова истерия и параноя. Изключително въодушевени брокери от нарастването на цените. Само като си караш по булеварда и всяка втора табела ти е " Дом за нашите деца", "Нова сграда" или "Евтин ипотечен кредит само при нас" е достатъчно доказателство.

# 292
Добре е да споделиш предпочитани райони и бюджет, така някой може да даде мнение.

Ако искаш да купуваш имот с цел инвестиция, за мен е най-добре в студентски град, на зелено от Бароко. Не са качествено строителство, но жилищата им са евтини и имаш сигурност, че ще го завършат. Като за наем са идеални, а в студентски са най-високи. Мой приятел вчера даде не много голям двустаен(40 и няколко квадрата) за 800лв. Даде го за два часа, във входа имаше 20 човека. Ако го беше пуснал на търг сигурно можеше и над 900лв да му вземе...

# 293

Ако искаш да купуваш имот с цел инвестиция, за мен е най-добре в студентски град, на зелено от Бароко. Не са качествено строителство, но жилищата им са евтини и имаш сигурност, че ще го завършат. Като за наем са идеални, а в студентски са най-високи. Мой приятел вчера даде не много голям двустаен(40 и няколко квадрата) за 800лв. Даде го за два часа, във входа имаше 20 човека. Ако го беше пуснал на търг сигурно можеше и над 900лв да му вземе...
Иха, искам и аз...колко струва един двустаен от Барокото на зелено?

# 294
Благодаря за съвета, аз имах друг възглед до сега, ама...търся нещо качествено, в което с удоволствие бих живяла и аз, та цената доста хвръква така....

# 295
В момента и там са се вдигнали малко цените и в момента нямат нищо за продажба. Но в последния блок повечето се продадоха между 500 и 600 евро на квадрат още на дупка... До колкото знам трябва да се платят 10 процента на предварителен и цялата сума на АКТ 14, но те вземат АКТ 14 чак като са почти готови Simple Smile Така ги прехвърлят на ниската данъчна оценка.

Един приятел вече е купил 10-на апартамента от тях и 3 гаража. Повечето ги взе между 20 и 35 хиляди евро. Най-ниския му наем е 500лв. Разбира се потроши доста време и нерви да ги обзаведе по възможно най-евтиния начин Simple Smile

# 296
В момента и там са се вдигнали малко цените и в момента нямат нищо за продажба. Но в последния блок повечето се продадоха между 500 и 600 евро на квадрат още на дупка... До колкото знам трябва да се платят 10 процента на предварителен и цялата сума на АКТ 14, но те вземат АКТ 14 чак като са почти готови Simple Smile Така ги прехвърлят на ниската данъчна оценка.
Щом е сериозен строителя не е страшно. 600е/м2 е добра цена, ако възвръщаемостта е действително такава.

# 297
Щом е сериозен строителя не е страшно. 600е/м2 е добра цена, ако възвръщаемостта е действително такава.

Не знам обаче следващия блок на какви пари ще го пусне, защото пазара полудя.

Строителя от който си купих аз жилището, Булстрой, новия му обект в Дървеница е на съвсем други цени на квадрат спрямо този, от който аз купих когато е започвал строежа.

Та не знам дали още е подходящо да се купуват жилища за инвестиция. Но допреди година с тези Бароко си беше голяма схема. Не случайно като започнат нов блок и 5-6 човека го изкупуват целия блок. Даже в единия блок, който построиха срещу клуб 35 въобще не се продаваха никакви жилища.

# 298
На мен това Бароко ми звучи като някакаъв циганин, може и да греша.
А твоя строител, помня в другата тема как хвърляхме боб дали няма да те изпържи. Peace

# 299
Винаги има риска като е в строеж, затова и цената е такава. По смисъла си всяка една инвестиция идва с процент риск.

А в София за разлика от другите градове масово се прехвърля на данъчна оценка и другите пари са в кеш. Така е поне при строителите, които работят на добри цени. Защото разни като Артекс може и да вземат парите изрядно и чисто, обаче цените им са скандални...

Общи условия

Активация на акаунт