Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-20

• 63 072
  • 746
  •   1
Отговори
# 315
  • София
На хотел/хостел излиза по-евтино.

# 316
Глупости,  към 600 са двустайните. Честичко се комбинират с приятели/познати, за да излиза по-евтино. Разбира се, и сметките не са чак толкова високи, отоплението на едно такова жилище рядко излиза над 130-150лв (с инверторен климатик примерно). А пък има и доста момчета, които си траят на хладно и не им пука.

# 317
То хубаво да купиш за инвестиция малко жилище с локация, която предполага бързо отдаване под наем, дори Студентски град. Да го обзаведеш евтино също е ок. Обаче да купиш некачествена сграда и да се надяваш, че ще успееш да избиеш парите преди нещо по сградата да се е развалило и да трябва да се главоболиш с ремонти, не ми се струва много прозорливо.

А какво ви е мнението за купуване със собствен брокер? Какви са предимствата? Ние досега сме търсили все сами и после винаги с адвокат. При нашето жилище купихме без брокер дори. Моята позната, която търси в момента, се чуди дали да наеме брокер. Освен гледането на обяви, какво спестява това? Кой плаща комисионната на брокера на продавача?
Аз ако продавам апартамент, изобщо няма да искам да броя едни 3% на брокер, при положение че търсенето е достатъчно голямо в момента.

Последна редакция: пн, 06 ное 2017, 08:17 от Пролетен дъждец

# 318
Глупости,  към 600 са двустайните. Честичко се комбинират с приятели/познати, за да излиза по-евтино. Разбира се, и сметките не са чак толкова високи, отоплението на едно такова жилище рядко излиза над 130-150лв (с инверторен климатик примерно). А пък има и доста момчета, които си траят на хладно и не им пука.

Пред мен ти казвам видях как апартамент 48кв чиста площ се даде за 2 часа за 800лв.

# 319
  • In transit

А в София за разлика от другите градове масово се прехвърля на данъчна оценка и другите пари са в кеш. Така е поне при строителите, които работят на добри цени. Защото разни като Артекс може и да вземат парите изрядно и чисто, обаче цените им са скандални...
Ех защо някой данъчен не следи темата, ще напълнят хазната...

# 320
Те защото не знаят нали Grinning

# 321
  • In transit
Ами не се вижда да правят нещо обаче Grinning

# 322
  • Варна
Аз продадох и купих на данъчна оценка, разликите документално се оформиха като договори за строителни подобрения и мебели. За всичко си имам документи.
Достатъчно ме оръсиха брокери, нотариус и държава, за да ме е грижа.

# 323
Ами не се вижда да правят нещо обаче Grinning

Напротив правят, прибра ли са си каквото трябва не ги мисли. Или не си наясно, че всички са в играта?

# 324
Аз продадох и купих на данъчна оценка, разликите документално се оформиха като договори за строителни подобрения и мебели. За всичко си имам документи.
Достатъчно ме оръсиха брокери, нотариус и държава, за да ме е грижа.

Съгласен съм с теб, тези данъци са излишни разходи. Проблема е единствено в риска, ако нещо се издъни и после тръгнеш по съдилища.

# 325
Като купувате на данъчна оценка, защо не си искате да бъде подписана обратна разписка при сключването на сделката, която да се завери от нотариуса, че се продава на действителна сума. Аз бих го направила, поне да имам защита, че ако стане сакатлък, мога да поискам да ми върнат сумата, която съм дала.

# 326
То хубаво, че бързо се дава под наем определено евтино и некачествено жилище, но трябва да имаме предвид и профила на наемащите - непретенциозни, без големи финансови възможности, без намерение за дългосрочна отседналост и....доста често некоректни в задълженията си. Имам пример пред себе си с апартамент, даван от мои близки до Медицинска академия. Всичките им наематели закъсняваха, не плащаха наем или се изнасяха по родните си места или някъде другаде с огромни сметки от ток и парно. И това трябва да се има предвид при подбиране на наемателите. И да - инвестицията е за това не да се извадят едни бързи пари веднага, а след време да ти остане актив, който има някаква стойност и си я вдига в годините, не да се чудиш какви ремонти да правиш на банята, ама той течът бил отгоре, пък на съседът на му пука.
П.П. На недействителна цена не бих сключила никакъв договор, независимо колко скъпо ще ми излезе покупката на жилище, това не е прахосмукачка, която ако не е ок да преглътна гаранцията. Нали утре мога да остана без него, ако се появи друг собственик или нещо се издъни. Данъчната оценка няма да ме утеши въобще.

# 327
  • София
Ама как ще купиш тези евтинии в Студентски град ? Че и на зелено ! Луд трябва да си и то напълно. Не Бароко, а Барако да се кръстят по - добре. Хич да не разбираш нищо, с просто око, строежите са под всякаква критика ! Колкото и да не те интересува, все пак първо инвестираш на зелено, второ инвестираш в нещо, което след 5 години ще е по - зле от съседните общежития. Хубава и евтино няма, това е за глупаци.

# 328
  • София, Bulgaria
Набързо да споделя мнение по възникнали въпроси:
1. Все по рядко се изповядва на данъчна оценка. Все повече хората разбират сделка на светло с ясно съзнание, че това в само и единствено в техен интерес. А когато става въпрос за десетки хиляди евро разплащане спестявайки 1000лв. , а давайки десетки хиляди на ръка и без документ е някак си -" скъпи на триците, евтини на брашното" .
2. За купувачите мога да кажа, че имат 3 варианта да излязат на пазара. Като предварително искам да кажа , че предварителната подготовка е половината от свършената работа. За съжаление, много от тях действат емоционално и се хвърлят директно в сайтовете, дори подхождат и по-лековерно и от купувайки си ботуши. Тогава поне ще обиколят някой и друг МОЛ, преди да вземат решение.
Кой са вариантите:
 А/ сам си търси имот. Това в повечето случаи означава, гледане на обяви в интернет и звънене на брокера, пуснали обяви. Вероятността да попаднете на частно лице е минимална. Този вариант е най-неблагоприятния за купувача, защото първо не  се знае на какъв брокер ще попаднете, може и да е добър , а може и да е от "брокерите със звучни имена" . Аз лично не бих си поверила парите на случаен човек. Да, точно му ги поверявате, защото той ще Ви преведе през целия процес, които не е никак прост, още по-малко лесен. Пак ще си платите комисиона, да може и да ви направят отстъпка, защото той е все пак нает от продавача и естествено той му плаща.
Б/ Решавате, че ще ползвате брокер. Правите си срещи с 1, 2, 3...5 брокера и на всеки споделяте за вашето търсене, но всъщност не наемате никой конкретно, като си мислите, че колкото повече брокера работят за Вас, толкова по-добре или не искате да се обвързвате.  Тук минусът е, че никои от тези всички брокери не работи целенасочено за Вас, защото Вие не сте негов личен клиент, нямате поети ангажименти, подписан договор и т.н. Все едно да отидете в 5 сладкарници и да поръчате торта, като им кажете, че сте поръчали на още 4 места, а накрая, която най-много Ви хареса нея ще купите. Колко от сладкарниците ще почната да Ви правят торта?
Та и тук е нещо подобно, мислите си че имате брокери, но всъщност нямате. Ако все пак успеете да стигнете до сделка при този вариант плюсът е , че поне познавате брокерите и така да се каже Вие сте ги избрали и малко или много сте запознати с техните качества като брокери.
В/ Наемате си личен брокер. Това е Вашият човек на пазара. Той знае всичко за Вашите цели, мечти, кое харесвате и кое не.  Работите в екип и той Ви превежда през целия процес на сделка, той има екип от специалисти, с които може да се съветва във всеки един момент по възникнали казуси. Неговата цел е вашата цел. При сделка Вие плащате на него. Продавачът  плаща на неговия си брокер.

# 329
Да, това е причината. Предпочитани райони - тези, в които се отдават по-често имоти под наем - идеален център и южни или източни квартали, до зелени площи, че там пък много се застрои. Бюджет - нещо до около 200 000 евро. От снимките в предлагани апартаменти в Иван Вазов и Лозенец например се виждат апартаменти, които гледат в други апартаменти или към стена. Такъв имот не бих си купила, подтискащо е.

В Иван Вазов е една идея по-добре, но като цяло, и в двата района земята е скъпа, съответно се застроява нагъсто и нависоко, за да се получат колкото може повече имоти от парцела. Трудно ще намериш нещо в тези райони с гледка, само на висок етаж (над 6-ти) евентуално. Но е въпрос на късмет и много търсене.

Като цяло, в Иван Вазов старите блокове са строени с много отстояния и междублокови, но в тях много рядко излиза нещо за продан. В долен Лозенец са по-нагъсто, но и там много рядко излиза нещо за продан.  В момента гледам, че основно се продават имоти в новата сграда на Христо Смирненски (копаят дупката), но там гледка не виждам как ще има, като сградата ще бъде буквално на ръка разстояние от съседните, освен евентуално последниите етажи. На Миджур вече са на груб строеж, но няма свободни, а цената на двуспалните беше 180 К евро без ДДС през лятото.  На Милин Камък също вече няма свободни, и те са на груб строеж вече. Всички тези проекти са сбутани между други сгради на малко разстояние, та ако търсенето е за отстояния и гледка (освен всички други параметри), ще иска много упоритост и голяма доза късмет.

Последна редакция: пн, 06 ное 2017, 10:19 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт