Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-20

• 62 979
  • 746
  •   1
Отговори
# 435
Освен ако не е собственост на банка и банката да намери друг инвеститор, тогава пак може да стане евентуално...

Мнооого евентуално Mr. Green Знам една офис сграда на бул. "България", завършена на над 90% и с фалирал строител (Бокар). Банката е взела сградата и.... може би десетина години нищо не прави, има си я, но нито я завършва, нито я продава, а сградата се руши.

# 436
банките не се занимават с довършване на сгради, тъй като тази дейност не фигурира в лиценза им.
продават ги на някой, който иска да ги довърши.
ако се намери такъв предприемач, може да се спазари за много ниска цена, ако купи цялата сграда, не отделни апартаменти.

но това е само за фирми, които са много в час.
защото ако строежът е спрял поради неизпълнение на нещо си, не поради фалит на фирмата - ставаш МНОГО  назад. Или трябва да си платят някъде, или да го разрушат и почнат отново.

за мен, това не е покупка, подходяща за мен

# 437
Пуснах обява за един апартамент, но се продаваха няколко. Като предупреждение за "зелено" да проверявате добре строител и инвеститор. Не е цяла сграда, не знам по какви причини.

Някой знае ли какъв е случаят на новия блок, залепен точно до парка на Студентски град? Отзад откриха скоро една частна детска, като замък, до него има бизнес център-хотел или нещо подобно. Гледам, че виси "Продаваме имоти" с телефон, а вечер е напълно тъмно, пък сградата ми изглежда готова от доста време.

# 438
Пуснах обява за един апартамент, но се продаваха няколко. Като предупреждение за "зелено" да проверявате добре строител и инвеститор. Не е цяла сграда, не знам по какви причини.

Някой знае ли какъв е случаят на новия блок, залепен точно до парка на Студентски град? Отзад откриха скоро една частна детска, като замък, до него има бизнес център-хотел или нещо подобно. Гледам, че виси "Продаваме имоти" с телефон, а вечер е напълно тъмно, пък сградата ми изглежда готова от доста време.

Аз знам какъв е случая. Най-евтиния двустаен апартамент беше 90 и нещо евра Grinning Иначе всичко друго му е наред. И има големи такси за подръжка, рецепцията е като на петзвезден хотел.

П.С. За строежите в студентски град се обръщайте директно към мен, разучил съм ги до един Simple Smile

# 439
Ооо, да, знаех, че са високи цените, ама това ме разби.... Чудех се защо при толкова лукс и изсипани пари още не е населено.

# 440
За всичко в този живот си има причина Grinning Особено за неизкупени апартаменти в този строителен бум.

Бокал продаваха двустаен много близо до моя строеж за 72к евро и тристаен около стотак. Те са фирма с безспорна репутация и качество, но на мен това ми се видя много скъпо.

# 441
  • София
Да питам и аз - точно сте отворили дума за фалирали строители. Във хубав блок без акт 16 на фалирал строител частно лице продава ап. Може да има и други купени от частни лица, но непродадените са собственост на банката-кредитор. Как стоят нещата при такава схема - винаги ли банките намират стр. фирми за довършване на сградата , или може да си остане така до безкрай?

# 442
...При фалирал строител или такъв замразен строеж или не обслужващ си заема ,  банката дава на търг само тези имоти , които не са продадени и се водят собственост на строителя
Затова са тези наши разсъждения .... това е доста показателно за статута на сградата

Разбрах, мерси!  Peace  Аз си мислех за случая, когато инвеститорът е взел заем за строежа и е заложил цялата сграда. А то вярно, че може да е взел заем само срещу залог на няколко имота там, а за останалите капитал му осигуряват закупилите на зелено.  И банката сега продава само тези имоти.

Аз по прицип не се интересувам от "зелено", а в този пущинак пък съвсем. Но ми беше любопитно.

# 443
Да питам и аз - точно сте отворили дума за фалирали строители. Във хубав блок без акт 16 на фалирал строител частно лице продава ап. Може да има и други купени от частни лица, но непродадените са собственост на банката-кредитор. Как стоят нещата при такава схема - винаги ли банките намират стр. фирми за довършване на сградата , или може да си остане така до безкрай?

Ами както писаха по-горе, може да си седи така до безкрай. Зависи може би банката каква евентуална печалба ще си изчисли.

В блока дето купувам до него залепения на калкан е фалирал през кризата. В момента е почти завършен, няма АКТ 15 и АКТ 16 и е собственост на Пиреус Банк. Не е ясно, дали банката ще го завърши и кога. Предполагам, че все ще се случи някога, ама кога ще е това някога...

# 444
Vayana, не съм чувала банка да е намерила строител и да довършва. Те дори имат ограничение колко време и колко имоти да имат, затова някои си направиха дружества за имоти. Ако всичко е наред, може би с помощта на банката и другите собственици заедно да се придвижат нещата до акт 16.

Да се оплача - отново попаднах на приличен (поне от снимки) апартамент, малко по-висока от търсената цена, обаче продават само на частни лица. Т.е. не мога с мой брокер, а трябва да дам комисиона 3% на някой, който не познавам, ако искам да купя. И няма снимки да се ориентирам кой е точно блока, да търся на място собственик Sad

# 445
Често е така. Както казах доста пъти, брокерите не могат да се заобиколят. Дори и да намериш собственика, ще ти кажа много причини защо пак няма да ти се получи схемата.

# 446
Леле като ви чета сега имот на зелено не бих взела. Де да знам какво е финансовото състояние на строителя. А и как пък се изкупуват имоти на зелено с такъв риск....

# 447
  • София
Мдаа ... мъгляви перспективи.
А за комплекса на Крит на ул. Иван Сусанин в Манастирски ливади някой да е дочул нещо? Фирма Крит фалира - не е тайна.

# 448
Vayana, не съм чувала банка да е намерила строител и да довършва. Те дори имат ограничение колко време и колко имоти да имат, затова някои си направиха дружества за имоти. Ако всичко е наред, може би с помощта на банката и другите собственици заедно да се придвижат нещата до акт 16.

Да се оплача - отново попаднах на приличен (поне от снимки) апартамент, малко по-висока от търсената цена, обаче продават само на частни лица. Т.е. не мога с мой брокер, а трябва да дам комисиона 3% на някой, който не познавам, ако искам да купя. И няма снимки да се ориентирам кой е точно блока, да търся на място собственик Sad
Не разбрах какъв ти е проблема? Ако продавача не иска брокер, ти отиди и виж жилището. Дали ще го гледаш сама или "с твоя брокер" едвали има проблем за продавача. Той /Тя иска да спести 3% комисионна на двете страни, пък ти като искаш си дай твойте на брокера си.

# 449

Не разбрах какъв ти е проблема? Ако продавача не иска брокер, ти отиди и виж жилището. Дали ще го гледаш сама или "с твоя брокер" едвали има проблем за продавача. Той /Тя иска да спести 3% комисионна на двете страни, пък ти като искаш си дай твойте на брокера си.
Ти не си разбрала. Обявата е от брокер, но той не иска да работи с колеги. Иска двойна сделка.

Общи условия

Активация на акаунт