Какво ще сложите на коледната трапеза?

  • 17 925
  • 148
  •   1
Отговори
  • Мнения: 14
Наближава Коледа – един от най-светлите празници, които посрещаме в уютна атмосфера с домашно приготвени вкуснотии. Ароматът на прясно изпечени питки, сладкиши и банички прави моментите със семейството и любимите ни хора незабравими.



Fork And Knife Включете се в кулинарното предизвикателство на София Мел и BG-Mamma!
Разгледайте богатата селекция от продукти на София Мел и споделете до 4 януари 2018 г. своята рецепта за любима питка, баница, тиквеник, сладкиш или друга вкуснотия, която приготвяте за коледните празници. Може да участвате както с публикувана рецепта, така и със снимка на приготвени от вас печива. Всеки потребител, който изпълни едно от условията за участие, ще се включи в нашата томбола за 5 бр. подаръчни комплекти.

Всеки комплект се състои от:
Christmas Tree 1кг София Мел Класик
Christmas Tree 1кг София Мел Екстра
People Santa Престилка
People Santa Ръкавица

*Всеки потребител има право да публикува неограничен брой рецепти или снимки в една публикация. Участието с повече от 1 рецепта или снимка НЕ повишава шансовете за спечелване на награда от томболата. Всеки участник може да участва в Играта само с един потребителски профил. Един участник може да спечели само една от обявените награди.

Последна редакция: пт, 22 дек 2017, 10:45 от Редактор**

# 1
  • Мнения: 29 347
За Бъдни вечер любимият ми тиквеник:

Необходими съставки:
•   точени кори
400 грама
•   тиква
1,2 кг
•   захар
1 чаена чаша
•   стафиди
1/2 чаена чаша
•   орехи
1 1/2 чаена чаша
1/2 чаена чаша смлени, 1 чаена чаша накълцани
•   олио
1 кафена чаша
•   канела
1/2 чаена лъжица
•   пудра захар
1/2 чаена чаша
Рецептата:
Ако говорим за истински български  десерти, то крем карамелът и млякото с ориз трябва да отпаднат и списъкът да стане съвсем късичък – само различни вариации на тема сладка баница, като сиропирана баница с локум, баница с ябълки и баница с тиква. Баницата с тиква, известна и като тиквеник е едно истинско зимно изкушение. Тиквеникът е задължителен за трапезата на Бъдни вечер, той е и много подходящ за постещите по време на Коледните пости. И въпреки, че в България се произвеждат и хапват толкова много тикви, тиквеникът и печената тиква са може би двете най-популярни рецепти за използването на тиквата в кухнята. Баницата с тиква става най-вкусна с домашно точени кори, но точенето на кори си е сложна процедура изискваща доста време и още повече умения. Затова предложената тук рецепта за тиквеник е за тиквеник с готови кори. Ако обаче умеете да точите използвайте плънката от рецептата, така вашият тиквеник ще стане още по-вкусен.
1.   Първата стъпка от рецептата за тиквеник е подготовката на тиквата. Обелвате и нарязвате тиквата на парчета, след което я настъргвате. Изсипвате тиквата в тенджера, добавяте олиото и захарта и задушавате, докато водата на тиквата поизври и се получи гъста каша. Добавяте и орехите, канелата и стафидите и слагате сместа на страна, за да поизстине.
2.   След като  тиквената смес е поизстинала разтваряте пакета кори, намазвате кората леко с олио и в тесния ѝ край слагате от сместа, след което навивате на руло и поставяте рулото в тавата. Редите тиквеника от стените към вътрешността на тавата. Ако ползвате по-фини кори, то ползвайте по две, а не по една, за да не се накъсат при завиване. Повторете процедурата за навиването на рулцата докато свършат корите и сместа. Накрая намажете баницата с олио.
3.   Тиквеникът  с готови кори се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се зачерви, за което са му необходими около 50 минути. След като е готов го извадете от фурната и го изчакайте да изстине. Изстиналият тиквеник поръсете с пудра захар.

За Коледа - домашен кекс с ябълки и орехи:

Необходими продукти за домашен кекс с ябълки:
2 яйца, 1 чаена чаша захар (чашата с вместимост от 250 мл.), 300 гр. брашно, 15 гр. бакпулвер, 125 мл. олио, 3 едри ябълки, 1/2 чаена чаша орехови ядки, 1/2 чаена лъжичка канела, 1 ванилова захар или 1 прахче ванилия, пудра захар.
Приготвяне: разбийте яйцата и захарта в купа с вилица до еднородност (не повече). Прибавете към яйцата олиото и разбъркайте да се смесят. Смесете брашното с канелата, бакпулвера и ванилията. Пресейте ги за да се смесят добре. Ябълките измийте и настържете на едро ренде. Може да ги обелите предварително ако ябълките ви са от магазина (моите са домашни и не са пръскани с препарати).
Добавете към яйцата 1/3 от брашното с канелата и бакпулвера. Разбъркайте с лъжица сместа. Не бъркайте много и добавете половината от настърганите ябълки. Отново добавете 1/3 от брашното и разбъркайте. Прибавете втората половина на ябълките и разбъркайте. Прибавете последното брашно и орехите, които предварително сте нарязали. Разбърквате сместа за последно.
Кексовете от този род не обичат интензивно и дълго бъркане, така че не прекалявайте с разбъркването.
Намазнете кексова форма с олио или масло. Поръсете равномерно с брашно и изтупайте излишното от формата. Ако ползвате силиконова форма няма нужда да намазнявате и набрашнявате.
Кекса се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса на средна скара без вентилатор. Печенето е около 30-35 минути. Проверете с дървено шишче за готовността на кекса, защото всяка фурна пече различно.
Изпеченият кекс отавете да се охлади за 15-20 минути и извадете от формата. Поръсете кекса докато е топъл с пудра захар и оставете да се охлади напълно. Нарежете вашият кекс с ябълки когато е напълно изстинал.

Последна редакция: пт, 22 дек 2017, 11:01 от Natali_

# 2
  • София-Младост
  • Мнения: 23 354
Наложена баница


Щолен

# 3
  • София
  • Мнения: 3 022
Обичаме меденки.Лесно се правят и са много вкусни.
3 яйца
1ч.ч.олио
1 ванилия
1ч.ч захар
1 ч.л. канела
1 щипка джинджифил
6 с.л. мед
1 ч.л сода за хляб(слага се в меда)
Брашно колкото поеме
тестото се разточва на лист с дебелина около 5 мм.
Пекат се на 180С около 10 мин.

# 4
  • Мнения: 5 682
Винаги правя няколко дози "Канелени меденки"
Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 пакетче канела
1/2 ч.л. сода
2 с.л. мед
1 ч.ч. олио
брашно колкото поеме до меко, не лепнещо тесто
Омесва се тесто, правят се топчета. Отгоре им слагам и парченце орех. Редят се в тава покрита с хартия и се пекат на умерено загрята фурна на около 180 градуса.

# 5
  • Перник
  • Мнения: 2 265
Коледа е един от любимите ми празници. Имам син, който е именник и задължително се поднася питка, омесена от мама. Рецептата ми е традиционна и всичко слагам на око. Съставките са: брашно, мая, прясно мляко, щипка захар, щипка сол, яйце и малко олио. Ще добавя снимка на 25.12. когато я опека. От тази пшитка и от печената патица с кисело зеле никога не остава след гостите ни.

# 6
  • плевен
  • Мнения: 454
ПАМУК ПОГАЧА НА КИФЛИЧКИ
продукти
1 ч.ч. (240 мл) топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) олио
2 с.л. захар 1 с.л. сол
½ пак. (20 г) прясна мая /аз сложих 1бр 7гр.-суха/
6 ч.ч. (840 г) брашно /на мен ми отиде малко повече около килограм/
1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.
Ако е суха направо се сипва в брашното.
В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.
Сипва се захарта и солта./захарта може да намалите на 2с.л. ако не искате да ви сладни/
Разбърква се с лъжица.
Меси се до меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.

# 7
  • Варна
  • Мнения: 11 340
Това е рецептата на любимите ми коледни бисквитки, които правим ежегодно с децата:
КОЛЕДНИ МЕДЕНКИ:

Продукти:
2 яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша мед
2 чаени лъжички сода за хляб
2 пакетчета ванилия – 4-5 гр.
2 чаени лъжички канела
5 чаени чаши брашно
1 чаена чаша олио
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:
Медът се разбърква със содата. Яйцата се разбиват със захарта и се прибавят към меда. Постепенно се добавят ванилията, канелата, олиото и брашното докато се получи меко тесто. Може да се наложи да добавите допълнително брашно, но не се притеснявайте. За да не залепва, когато се разточва, тестото и плота се поръсват добре с брашно. Разточва се кора с дебелина 2 мм и с помощта на формички, изрязваме фигурки, които се отлепват най-добре с шпатула за торта. Кората не трябва да е много дебела, защото при печенето меденките се надуват. Пекат се върху хартия за печене, на 180ºС при нормална печка и на 150ºС при вентилаторна. Могат да се слепват по 2 с мармалад или да останат единични.
Когато са слепени с мармалад, омекват за една нощ, а когато са единични, за да омекнат по-бързо, в кутията в която се съхраняват, се слагат 2-3 резена ябълка.
Докато са още топли и меки, може да се пробие дупчица с игла или шило и да се украсят с панделка.
По желание могат да се украсят и с коледни мотиви, като се смеси 1 яйчен белтък с пудра захар или да се поръсят само с пудра захар.
Понеже излизат доста, можете да направите и половин доза, като всички продукти слагате наполовина.

Ето и снимка на част от тазгодишните:

# 8
  • Мнения: 116
1 кубче прясна мая (50г)
1 с.л. захар
1 с.л. сол
2-3 с.л. зехтин
2 ч.ч. топла вода
2 ч.ч. брашно
Смесват се маята,  захарта и малко вода и се оставят 15-тина минути докато шупне сместа. В голяма купа изсипваме брашното , солта, водата и зехтина. Разбъркваме с вилица, докато се получи хомогенна смес. Получава се меко тесто. Изсипва се във форма за печене на козунак /продълговата тавичка/, която е покрита с хартия за печене. Оставя се да около час и се пече. Получава се много пухкав и вкусен хляб!

# 9
  • Мнения: 1 776
Кекс с Круши

Необходими продукти :
3 яйца, 1/2 чаена чаша олио, 1 чаена чаша захар, 1 чаена чаша смлени орехи,  1/2 кофичка кисело мляко (250 грама), 1 пакетче ванилия,  1 чаена лъжичка сода бикарбонат,  2 чаени чаши брашно,1-2 круши

Начина на приготвяне :
    Разбиваме с миксер много добре яйцата със захарта и олиото.
    Към киселото мляко добавяме 1 чаена лъжичка сода бикарбонат и разбъркваме добре. След това се прибавя към останалите продукти.
    Добавяме към сместа орехите, ванилията и най-накрая брашното.
    Готовата смес изсипваме във форма за кекс, която е предварително намазана с олио.
    Обелваме, почистваме и нарязваме крушите и ги подреждаш отгоре върху сместа.
    Печем кекса в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин.

По желание готовия кекс може да се поръси с пудра захар.

# 10
  • Лясковец
  • Мнения: 765
Сиропиран тиквеник с орехи

Продукти

1 брой кори за баница
4-5-парчета средно големи тиква
3 ч.ч. захар
1ч.ч. счукани орехи
олио
половин пакетче канела 2ч.ч. вода

Начин на приготвяне

Настъргваме си тиквата на едрото ренде.Запържваме я в малко мазнина,добавяме 1 ч.ч. захар и половин пакетче канела за още 5мин. и сваляме от котлона.Разстиламе си листите вземаме 2 листа поръсваме със тиквената смес и после със счуканите орехи.Навиваме на руло и слагаме в намазнена тава.След като всички листи са навити печем на 200гр.През това време си сваряваме захарен сироп от останалата захар и вода.Когато тиквеника е готов заливаме със сиропа,като единия продукт трябва да е топъл а другият студен.

# 11
  • Бургас
  • Мнения: 6 470
Meденки, разбира се Smile
Продукти:
    2 яйца
    1 ч.чаша захар
    1 кафена чаша мед
    1 непълна ч.чаша олио
    2-3 с.л..канела
    1 бакпулвер, няколко ванилии
    Брашно колкото поеме – около 500-600 г

    Рзбиват се яйцата, захарта, добавят се олиото, меда и всичко останало. Последно се прибавя постепенно брашното до получаване на лепкаво тесто. Оформят се топчета, които леко се притискат.
    Пекат се върху хартия на 180 градуса. Добре е да не са препечени, защото така стават твърди. По желание отделните меденки може да се слепят с шоколад, конфитюр или друго.

# 12
  • Пловдив
  • Мнения: 234
Кекс с тиква

Необходими продукти:
* 2-3 яйца
* 200 гр захар /една чаена чаша/
* 100 мл. олио /половин чаена чаша/
* 1 пакетче бакплувер
* 1 пакетче ванилова захар
* 1/2 чаена лъжичка канела
* около 300 гр сурова настъргана тиква /около 2, може и 3 чаени чаши/
* 1/2 чаена чаша орехи /нарязани или пуснати в блендер/
* 300 гр брашно /2-3 чаени чаши, слагам го на око, да не е много течна сместа/

Начин на приготвяне:
Разбивате яйцата със захарта, до получаване на еднородна пухкава смес. След това прибавяте олиото и разбърквате отново. В брашното слагате бакплувера и прибавяте на порции към сместа, като прибавям ваниловата захар и канелата. Накрая към сместа се слага настърганата тиква и орехите, разбърква се и ако стане много течно може да прибавите още малко брашно. Изсипвате в намазана с олио и брашно тава или форма за кекс и печете до готовност на 180 градуса.

Кексът става невероятно вкусен, да ви е сладко Simple Smile

# 13
  • Мнения: 220
Кекс с ябълки и орехи

Продукти: 4 бр. яйца, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. нарязани орехи,  2-3 бр. ябълки, 3 с.л. оцет, 1 ч.л. сода с връх,  2 ванилии, пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

    Яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване.
    Прибавят се олиото и брашното, но не наведнъж, а по малко, като се редуват.
    Добавят се орехите, настърганите ябълки, ванилията и содата, разтворена в оцета. Обърква се с дървена лъжица.
    Сместа се изсипва в намазнена и поръсена с брашно форма за кекс (може и малка тавичка).
    Пече се в затоплена фурна на 220 С. Когато покафенее се покрива с фолио и се пече до готовност.
    Изважда се от формата, когато се охлади, и се поръсва с пудра захар.

# 14
  • Мнения: 1 294
Най - вкусните меденки:

3 яйца
1ч.ч.олио
1 ванилия
1ч.ч захар
1 ч.л. канела
малко джинджър
6 с.л. мед
1 ч.л сода за хляб(слага се в меда)
Брашно колкото поеме
Пресявам брашното, за да е по-пухкаво и от продуктите омесвам тесто. Разточвам го тънко - около 5 мм. Обикновено взимаме с детето формичките и ги изрязваме заедно.
Пека на 180 градуса около 10 мин.
Весели празници Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт