cathie, би ли ми казала за питата на Морена суха мая ли сложи и колко(понеже знам,че и ти използваш предимно суха мая) и в машината ли я меси или на ръка?
Ааа, не. Всичко си правя по рецептите аз - т.е. с прясна мая правих, ама и със суха ще стане. На Биляна беше със суха и беше супер.
Ето рецептата, защото съм попроменила някои неща. Пускам 2 пъти програма месене за половин час. После премесих двете питки и оставих да втаса, ама всичко съм описала , че съм малко Мара Подробната.
Питка Морена
300гр прясно мляко (+100мл вода)
5 с.л. кисело мляко
4 с.л. олио
1 пакетче мая за хляб колкото кибритена кутия – 40 гр
3 яйца
2 с.л. захар (може и 3, за да е по-сладка)
1 с.л. сол
брашно (малко над 1 кг)
½ доза, удобна за машинката:
150 мл прясно мляко (+50 мл вода)
2 с.л. кисело мляко
2 с.л. олио
½ пакетче мая за хляб – 20 гр
1. път - 2 яйца, 2. път – 1 яйце и 1 белтък
1 с.л. захар (може и 1 ½ , за да е по-сладка)
½ с.л. сол
брашно (малко над 500 гр)
Подгрява се половината прясно мляко, да бъде приятно топло, в никакъв случай вряло. В него се слага 1 щипка захар и се разтваря цялата мая. Оставяте маята да втасва (започва постепенно да бухва). След като втаса маята, в тава слагате брашно и смесвате всички продукти по- горе. Да не забравите и другата половина от прясното мляко! Слагате вече бухналата мая и месите. Прибавяте брашно, колкото е нужно, за да спре да лепне и до меко тесто и продължавате да мееееесите до припадък. След това го биете 100 пъти. Оставяте го да втаса 15 мин. После пак месите и пак биете и пак втасва. След второто втасване делите тестото на 3 топки (аз разделих на 4 - всяко беше по 400 гр, значи ми се е получило тесто с тегло 1600 гр - защото пекох в тенджера, но и да не се пече в тенджера, така става по-многопластово). Всяка топка разточвате на кора, малко по-голяма от дъното на тавата, в която ще печете. Мажете всяка от корите с олио (обилно със запържено масло – 125 гр) и ги налагате една върху друга. Нарязвате като торта, на 16 парчета. Навивате парчетата от дебелата към тънката част(като кифлички) и ги редите в намаслена и набрашнена тава. 14 кифлички встрани, като лъчи, и 2 – в средата, едно до друго (ако тавата е с по-малък диаметър или ако използвате тенджера, отстрани могат да се наредят 12 кифлички, а в средата – останалите 4, разположени напречно на радиалните в края). Наредената пита оставяте да втасва 30мин в затоплена до 50 С фурна (ако времето е топло, това не се прави, а може да се изчака малко повече време за втасването – да удвои или утрои обема си, но и да не превтаса). След това мажете с жълтък (разбит с 4-5 с.л. олио – да стане хубава перлена смес и да има достатъчно за намазване) и печете на 200 градуса (45 минути на 170-180 С).
NB! За да не месите до припадък – машинка за хляб (Аз я правих така, но на два пъти си правих тестото, след това го премесих заедно и го оставих – набрашнено - да втаса в добре набрашнена тенджера с капак. Така месенето идва малко над 1 час. Около 1 час втасва. Оформянето на кифличките – около 20мин. Следващо втасване - пак около час. Печене – 45 минути. Общо време за питката от приготвянето на закваската до изваждането от фурната – около 5 часа спокойно, може и за 3,5 – 4 часа, ако се форсира втасването. Но вместо да се бърза, може да се започне по-раничко. Ако питката ви трябва в 8 часа, почнете в 3, за да сте сигурни, че в 8 ще е готова и да не се притеснявате.)
Оценка: Стана ми страхотна пита – и на вкус, и на вид – с мекичка коричка, пухкава, въздушна и лека.
*Наклоненият шрифт са мои забележки.