Е, хайде сега, нали не предлагаш да отворя тема "Бахур и кървавица", пък макар и в готварския клуб Струва ми се, че бързо ще потъне в забвение. Освен това и двата "деликатеса" са си съвсем актуални за нашия клуб, щото нито една от нас, струва ми се, не може да си ги купи от магазина Освен Тити, може би... трябва да я питаме има ли почва нещо подобно в Албания, али ниема (последното е на хърватски ).
Иначе за разликата - Лаура, мила, ти ме провокира!!!
!!!!!! За гнусливите и вегетарианците дотук !!!!!!! (И понеже жените не изълняват инструкции, моля пригответе си непромокаемо пликче)
"Кървавица: 3 л прясна кръв от заклано прасе се разбърква с дървена лъжица и се осолява. Смесва се със 2 кг скълцано месо от обрезки, осолено и размесено с черен пипер, бахар, кимион и карамфил. С това се напълват по-дебелички свински или говежди черва и се вари, докато при надупчване с игла от тях не изтича кръв.
Бахур: бял и черен свински дроб, месо, сланина от главата, сърце, ориз, чубрица, бахар, черен пипер, дебели свинске черва. Всичко се кълца тъпче се в червата и се вари" Тука поне не пуска кръв.
Те т'ва е! Черно на бяло. Ако някой има мерак да си го сготви.
И много моля, дами, не си мислете, че развалям Коледното настроение. Това си е нещо типично, даже задължително за Коледната трапеза, по нашите родни земи. От прасето нищо, ама нищо не се изхвърля!
Гледай ти, аз пък винаги съм си мислела, че бахур е турското име на кървавицата, но човек се учи докато е жив! Дядо ми му викаше така, но ние сме купували такова нещо само от магазин.
По въпроса за еквивалентите им, не се набутвай в Албания, а малко по на северозапад - Острова и по-конкретно северната му част, Шотландия. Питай Хонда да ти разкаже за шотландските специалитети, като хагис. Във Великобритания (както и във Финландия междувпрочем) правят и пудинг от кръв; и нещо като нашите джумерки. По принцип всички традиции са свързани с максималното използване на животинския продукт.
Ама и ние една тема отворихме.