Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 2 фев. 2005, 13:43 ч.

Какво готвите?

  • 41 452
  • 82
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 4 244
Цитат на: elivko

чат-пат правя и кьопоолу, ама не често, че трябва предварително печене и т.н.


Eли да ти кажа аz като права кьопоолу не ги пека ами ги варя (паладжаните де , Щото чуШки вzемам от Лидл готови печени) и става по бърzо.
Пробвай

# 46
  • Мнения: 470
[quote="Jungle
Нашта понеже "много ме обича" така ги направи че нямаха нищо общо с миналогодишните, беше набухала вътре сода и фъстъчено масло от което тя знае че ми се гади и най демонстративно ми ги връчи да си ги хапвам. Аз дадох първо на мъжа ми да опита, за да няма отрова...знае ли човек , в тая голяма Америка всичко се случва...но хайде да не се отклонявам от темата

[/quote]
Добре,че ти се гади от фъстъченото масло,защото знам,че за бременни не е подходящо.Това го чух веднъж на "Опра",каза го Джулия Робъртс.
Напиши моля те тази рецепта с пуйка и брюкселско зеле. Grinning

# 47
  • Мнения: 1 498
Фастъченото е заради алергиите.

# 48
  • Мнения: 1 909
Моят репертоар е доста бедничък:
паста, пилешка или спаначена супа, пиле с ориз, пържоли, кралски скариди, риба,  бял боб, фондю, раклет, шницели... и де факто готвя 4-5 пъти в месеца.
По-засуканите работи мъжът ми ги прави - напр. сарми, китайска храна, миди, разни рибни фантасмагории...  newsm81  
и още много неща, за които в момента не се сещам (а и повечето си ги импровизира на момента, така че не знам как се казват)  Simple Smile

Момичета, дайте ми моля ви читава рецепта за картофени кюфтета? Колкото по-"ресторантски" вкус, толкова по-добре.
Благодаря!  Simple Smile

# 49
  • Мнения: 1 498
Я кажи как готвиш скаридите.Wink

# 50
Ei,mami,strashni ste.!
Pocherpah razni ideii za madnji.
Za da mi e po-lesno sam si napravila edin spisak s nai-chesto gotvenite yastiya i sam si go slojila na vratat na hladilnika.Kato doide vreme da gotvim,zastavam pred vrata,cheta na glas,i na kakvoto se sprem,vadim go ot hladilnika i gotvim.
Inache ,mnogo trudno gi mislim pustite mandji... Grinning
Moyata recepta za kartofeni kiufteta..
Svaryavam kartofite.Posle gi machkam s vilica(nyamam onazi djadja,deto si e tohno za machkane na kartofi).Ako smestta e mnogo gasta,slagam malko ot vodata,kadeto sam varila kartofite(moje i s mlyako,no moyat maj ne obicha mlechni produkti...poredniyat neobichasht neshto maj... Grinning  Grinning
Dobavyam chubrca,sol,cheren piper,moje malko cherven.(nyakoi dobavyat sirene-vapros na vkus).Posle pravya kiuftencata,i ovalvam parvo v brashno-posle v razbit beltak na yaice....
parja v goreshto olio i kiuftencata stavt s mnogo vkusna,zlatna korichka.
Pozdravi ot men,otivam da mislya porednata mandja...Simple Smile
 newsm64  1dating  1dishes  1swing

# 51
  • Мнения: 1 909
Цитат на: Теодора
Я кажи как готвиш скаридите.Wink

Ако това е до мен... любима рецепта ми е следната

скаридите (може и белени, и небелени, но да са сурови) ги слагам в голяма купа, с разлято дъно, поръсвам ги много обилно с черен пипер и много намачкан чесън (според вкуса) и ги заливам с олио, колкото да ги покрие наполовина. Обърквам ги много добре, слагам едно фолио в/у купата и ги слагам в хладилника за няколко часа, да се мариноват.
После само вадя и пържа (слагам на грила), от подправките стават много ароматни. Обикновено ги сервирам с най-обикновен ориз, всичко друго бива игнорирано.  Simple Smile

# 52
  • Мнения: 1 909
Цитат на: Mimcho
... Moyata recepta za kartofeni kiufteta..

Много благодаря.  Simple Smile

# 53
  • Мнения: 2 452
Една рецепта от мен за ястие, което сготвих снощи - много е вкусно и лесно: картофи с праз (мисля че се казва "гретен")
Праз (3 глави + перата) се нарязва на кръгчета и се измива много добре с вода. Запарва се с малко вода и сол (в оригиналната рецепта се сотира с кр. масло, но моя вариант е по-малко калоричен). В купа се смесват няколко обелени картофа (4-5 ср. големи) нарязани на тънки колелца, подправки (аз слагам кубче магданоз, ч. пипер, сол, копър) и се добавя изцедения леко заварен праз. Всичко се омесва добре и се слага в съд за гретен , добавя се чаша бяло вино (или вода) и се пече покрито с фолио за 45 минути на 200 градуса. След като се извади от фурната се добавя 1/2 чаша сметана и се допича при 180 градуса за 30 минути без фолиото.

# 54
  • Мнения: 734
Ина, рецептата е много лесна за приготвяне:

4 бутчета - аз ги нарязвам на половина - 8 парчета месо.

Запържваш за 30 сек 1 глава лук с 2 лъжици червен пипер в 1/2 чаша маслинено олио. Добавяш овалените в сол бутчета, 2 картофа нарязани на едри кубчета, 1 морков и 300 грама брюкселско зеле, всяка малка зелка срязана наполовина. Сипваш 250 грама вода и вариш около 40-50 мин на много слаб огън. трябва едва да къкри. Вари се захлюпено с капак и се оставя да диша съвсем малко, за да не се изпари водата. В никакъв случай не доливаш вода защото става прекалено водно. Готово е когато месото е крехко и сварено на опитване. После разбиваш 2 лъжици сметана и половин лъжица брашно и внимателно разбъркваш докато поставяш сместа. Оставя се на огъня за още около минута-две. Сервира се поръсено с малко чер пипер и ситно нарязан копър.

# 55
Цитат на: geminarius
..., фондю, раклет,..

Джеминариус, я ме светни какви са тия чудеса. То сигурно ги знам ама не под такова име Wink  Grinning

# 56
  • Мнения: 1 909
Цитат на: Honda
Цитат на: geminarius
..., фондю, раклет,..

Джеминариус, я ме светни какви са тия чудеса. То сигурно ги знам ама не под такова име Wink  Grinning

Накратко: фондю е месо (може и риба), което се готви вари / пържи в бульон/олио, има го и във вариант с разтопено сирене - хлебчета, нарязани на кубчета, се топят в разтопеното сирене. Има го и в шоколаден вариант, но не е така популярно и харесвано зарадия странния вкус  Thinking

Раклет е сирене, нарязано на тънки парченца, което се разтапя в специални лопатки и после се излива върху сварени картофи. Simple Smile

Много подходящи (и вкусни) ястия за зимата, понеже са по-тежички и калорични, а и не изискват кой знае какви приготовления.  Simple Smile

# 57
  • Мнения: 2 003
Днес направих залм с зехтин и варени картофи,щото и двамата сме на диета,ина4е готвя основно бг.манджи.Пиленце с ориз,гюве4,таратор,салата от пе4ени 4ушки със 4есан,копър и сирене присъства по4ти постоянно на масата,агнешки котлети на скара със задушени катофки.Запасила съм се с пликове за пе4ено пиле и доста 4есто правя,пълнени 4ушки(една от любимите манджи на хол.ни приятелски семейства)мусака,дроб сърма ,бисквитена торти4ка(ммм,много ми липсва).....................Понякога поглеждам готварския форум и си крадна по-някоя идейка #Milti

# 58
  • Мнения: 1 017
Аз си готвя манджите от БГ:) още не съм опознала френската кухня Laughing
Правя супи: зеленчукови, топчета, крем супи.
Основните са: мусака, пържоли - телешки, свински или пилешки с гарнитура, Свинско месо с грах, картофи и домати, пълнени камби, щото тука не съм видяла такива чушки като в Бг, свинско със зеле, пиле с ориз, боб Stuck Out Tongue , леща- аз съм им фен на тези "деликатеси"Simple Smile)), салатки най-разнообразни- обичам да експериментирам в това отношение, но любима ми е зелена салата с домати, риба тон и бри или някакво друго френско сирене по избор. Обичам да готвя и телешко шпиковано с чесън и моркови, мариновано във вино и подправки и после задушено, след като стане слагам най-различни зеленчуци- моркови, броколи, целина в бульона и ги сварявам и след това пасирам- става невероятен сос, с който заливам месото:), а щях да забравя и риба правя обикновено печена на грил:)
Друго не се сещам в момента Embarassed

# 59
  • usa
  • Мнения: 2 113
аз пък току-що врътнах едни сърми със зелеви листа Simple Smile.
любими рецепти нямам -  обикновено като започна да готвя експериментирам с каквото имам в хладилника, малко са рецептите, към които се придържам стриктно. обичам да правя супи - зеленчукови, с месо, крем - всякакви. често готвя различни гювечета, големият гювеч е също на почит в кухнята ми. често правя и различни(в зависимост от това с какви зеленчуци разполагам в момента) манджи със сос - децата обичат ориз залян със някакъв сос и покрай него им пробутвам и зеленчуци. също така когато ми хареса нещо в ресторант или на гости, опитвам се да налучквам как и с какво е сготвено.
напоследък ми прави впечатление, че започвам да заприличвам на майка ми - чета готварски книги като романи  Embarassed ... рядко обаче изпълнявам рецептите както са в книгите, използвам ги по-скоро като идеи.

Общи условия

Активация на акаунт