Майчинството счетоводно - 3

• 148 227
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 2 070
  • Sofia
Здравейте, мамчета!
Иска ми се да задам един-два въпроса...  newsm78 Доста е изписано по тях, ма всеки е на различно мнение, та не ми стана съвсем ясно.
Първо , искам да ви попитам, след колко време ви превеждат майчинството от НОИ? Месец, два, три... разбрах че доста се удължава процедурата.
И второто ми въпросче е: майчинството как се изчислява? Имам предвид ако излезна от сега болнични / от 3 месец например/, следващите 6 месеца ще получавам 80% от заплата си. А след това майчинството ще бъде 90% от заплатата или 90% от 80-те% от болничния?
Например , ако получавам заплата 1000лв., болничния ще бъде 800лв. А майчинството колко ще бъде , 900лв. или 720лв.?
Малеее, дали ме разбра някой?
Предварително благодаря за отзивчивостта  smile3525

Ще получавате 90% от дохода си, а не от 80% болничен. Но при заплата 1000 лева, няма да получавате нито 800 нито 900 лева. Има ограничение, че обезщетението не може да е по-голямо от нетното възнаграждение. Следователно, ако заплатата ви е 1000 лева и за болничния за общо заболяване и после за болнчиния за бременност и раждане ще получавате по около 740 лева.

Лелееее, явно съм доста несхватлива!
Извинявам се предварително, но ако нетната заплата е 1000 лв. (следователно брутната е около 1400 лв) , това какво  означава ?
Много благодаря отново  smile3525

Тези 1000 лева последно нете или брутен доход са? Защото при брутна заплата от 1400 лева, нетната е малко по-малко от 1000 лева. Към 980 лева се получава.
1000лв. нетна
Много ти благодаря отново за вниманието   bouquet

# 2 071
Здравейте мили съветнички! Много съм развълнувана, защото имам приятелка, с която раждахме заедно и преди малко ми каза че е бременна с второто. Тя започна работа веднага след като детето и навърши 1г, защото е била неосигурена преди първата и бременност. Преди месец най-после и пуснаха договор, но граждански, та ме попита дали може да си пусне болничен, колко какъв и докога най-много. Без да съм се обърнала към вас и без да искам да я притеснявам излишно не и казах че това е само част от проблемите с гражданския д-р. Кажете моля, освен за болничните, имат ли право да я махнат, какви са и правата в това положение и може ли нещо да направи за да получава през 9м след раждането някакви прилични пари, а не 190, на които я осигуряват. Благодаря ви!

За да има право на болничен, приятелката ви трябва да работи на трудов договор. Гражданския договор не дава право на болничен, включително и на болничен за бременност и раждане.
Какво значи могат ли да я махнат? Тя не е назначена! На практика гражданския договор не е назначаване на работа. Това си е обикновен договор за поръчка. Възлага и се някаква работа. Този договор може да бъде прекратен по всяко време. Това не е договор по Кодекса на труда и по него приятелката ви няма никакви права на полагаща труд - няма право на отпуск, няма право на болничен, няма защита от уволнение, защото за да я уволнят, първо трябва да я назанчат, а тя, както вече казах, не е назначена.
Нещо повече - по гражданския договор няма понятия като работно време, извънредно работно време и т.н.

И още нещо. Приятелката ви, ако си остане на граждански договор няма да взима 190 лева, а ще взима 180 лева обезщетение. Защото по граждански договор осигуровки за фонд Общо заболяване и майчинство не се дължат. Т.е. нея не я осигуряват на 190 лева. Не и за болничните.
Осигуряват я само за пенсия и здравно.

# 2 072
Здравейте, мамчета!
Иска ми се да задам един-два въпроса...  newsm78 Доста е изписано по тях, ма всеки е на различно мнение, та не ми стана съвсем ясно.
Първо , искам да ви попитам, след колко време ви превеждат майчинството от НОИ? Месец, два, три... разбрах че доста се удължава процедурата.
И второто ми въпросче е: майчинството как се изчислява? Имам предвид ако излезна от сега болнични / от 3 месец например/, следващите 6 месеца ще получавам 80% от заплата си. А след това майчинството ще бъде 90% от заплатата или 90% от 80-те% от болничния?
Например , ако получавам заплата 1000лв., болничния ще бъде 800лв. А майчинството колко ще бъде , 900лв. или 720лв.?
Малеее, дали ме разбра някой?
Предварително благодаря за отзивчивостта  smile3525

Ще получавате 90% от дохода си, а не от 80% болничен. Но при заплата 1000 лева, няма да получавате нито 800 нито 900 лева. Има ограничение, че обезщетението не може да е по-голямо от нетното възнаграждение. Следователно, ако заплатата ви е 1000 лева и за болничния за общо заболяване и после за болнчиния за бременност и раждане ще получавате по около 740 лева.

Лелееее, явно съм доста несхватлива!
Извинявам се предварително, но ако нетната заплата е 1000 лв. (следователно брутната е около 1400 лв) , това какво  означава ?
Много благодаря отново  smile3525

Тези 1000 лева последно нете или брутен доход са? Защото при брутна заплата от 1400 лева, нетната е малко по-малко от 1000 лева. Към 980 лева се получава.
1000лв. нетна
Много ти благодаря отново за вниманието   bouquet

Ако нетната заплата е 1000 лева и осигурителния доход е 1400 лева ( и двете условия трябва да са спазени, за да е вярно това, което ще напиша ), тогава обезщетението и за двата вида болничен ще е около 1000 лева на месец. ( Зависи от работните дни през месеца, за който се изплаща обезщетение и от работните дни в 6-месечния период, служещ за база, но средно ще е толкова.)

# 2 073
  • Sofia
Ако нетната заплата е 1000 лева и осигурителния доход е 1400 лева ( и двете условия трябва да са спазени, за да е вярно това, което ще напиша ), тогава обезщетението и за двата вида болничен ще е около 1000 лева на месец. ( Зависи от работните дни през месеца, за който се изплаща обезщетение и от работните дни в 6-месечния период, служещ за база, но средно ще е толкова.)
[/quote]

Ей, супер! Условията са спазени и значи ще си получавам горе долу толкова пари все едно съм си на работа.
Много ти благодаря, сега ми стана ясно и мисля че трябва да те водим на заплата тук, толкова много помагаш  smile3503
Пак ти благодаря!!!

# 2 074

Ей, супер! Условията са спазени и значи ще си получавам горе долу толкова пари все едно съм си на работа.
Много ти благодаря, сега ми стана ясно и мисля че трябва да те водим на заплата тук, толкова много помагаш  smile3503
Пак ти благодаря!!!
[/quote]

Да, обезщетението е толкова, колкото по принцип си получаваш, докато работиш. Разлика има само при получаващите много ниски ( под 180 лева ) и много високи ( нади 1800 лева ) заплати.
Пак заповядай. За мен това не е работа, а удоволствие.   bouquet

# 2 075
  • София
ZinaSt нямам думи да ти благодаря! Когато приятелката ми се обади страшно се зарадвах на новината... и мн. искам да и помогнем заедно със съвет какво да направи за да може да разчита на обезщетение и на болничен, защото е сервитьорка и никак не става да продължи да работи. сигурно трябва да сключи фиктивен тр.д-р и да внася осигуровки. В тоя ред на мисли, ще ми кажеш ли какви са сумите за осиг., които се внасят в/у макс. размер 1300май беше, колко месеца най-малко трябва да внася, за да получава после тия пари и има ли смисъл от това. Благодаря!

# 2 076
  • В подножието на планината
Здравейте,
имам един въпрос към вас.Бях в чужбина до края на седмият месец от бременността си.Родих в
България и досега от социалните служби са ми изплатени:200лв.еднократна помощ при раждане,
150лв.помощ 45 дена преди раждането.В момента получавам 100лв месечна социална помощ+
18лв детски.В краят на юни смятам отново да замина за чужбина заедно с детето.Въпросът ми е
ще трябва ли да върна изплатените ми досега помощи след като детето няма да се отглежда в
България?Трябва ли да уведомя социалните служби,че ще напускаме страната,за да спрат
изплащането на помощите?Благодаря ви предварително.

# 2 077
  • у нас
Бихте ли ми казали, за 28 дни, за месец май  колко майчинство трябва да взема, защото аз си правя едни сметки, а счетоводителката ми ми каза съвсем друга сума, по-ниска от моята. На каква база се смята?

Вероятно не са ви правилни сметките, защото не може през май да имате 28 дни майчинство. Всички обезщетения се изплащат на база работните дни в месеца, които за м. Май са 20. Така че, не може да получите обезщетение за 28 дни.
Важно е от коя до коя дата сте в майчинство, за да може да се преброят работните дни в този период. Също така е важно какво разбирате по майчинство - обезщетение за бременност и раждане или обезщетение а отглеждане на дете до 2 години. Защото, ако е първото, няма как да ви отговоря без да знам осигурителния ви доход.

От многото мисли в главата ми, съм обеденила някои от тях и не съм обърнала внимание какво съм писала. Извинявам се. Открихме грешката, беше в програмата, искаше малко настройка. Е, оказа се, че аз съм права. Благодаря на Зина за отговора.  bouquet

# 2 078
да! имам впредвид периода от 315,

# 2 079
От 11.05.2007 съм в болничен по майчинство 45 дни преди раждане. Искането за сумата за болничния трябва да бъде пуснато до 10.06.2007 ( поне преди беше така) и до няколко дни я превеждаха. Понеже се самоосигурявам искам да разбера забавят ли изплащането на болничните по майчинство като другите или ги превеждат на време.

# 2 080
  • Плевен
Осигуряват ме на 125 лв. значи ли това че след като се роди бебо 315 дни няма да получавам 180 лв. майчинство,а само 80% от 125-те лева като болничен.Ако е така и започна да се самоосигурявам допълнително на какава сума трябва да е за да получавам поне 180 лв

# 2 081
  • София
Въпрос за остатъка от 135 до 315 дни и документите дето трябва да ги дам и попълня.
От счетовотството ми искат за това 3 неща:
1.копие от акт за раждане
2.приложение №2 към чл.4-молба-декл. за изплащане на парично обезщ. при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 отКСО за остатъка от 135 до 315
3.приложение №1 към чл.3, ал.3 и 4-декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл50 и 51.
Чуденкана ми е за точка 3-трябва ли да го попълвам и това, като то ми се вижда еднакво  почти с първото. Защото вие мамите-счетоводителки от форума нищо не споменавате за това приложение, а сте доста по компетентни от моите. И много вяра им нямам.

# 2 082
  • София
Здравейте, искам да попитам следното: от миналата година имам 8 дни неизползван годишен отпуск, от тази година ми се полагат 20 дни, какво става с тези дни, при положение, че не са ползвани, трябва ли да ми се изплатят от работодателя и ако е така по каква схема става изчисляването. Предварително благодаря. Grinning

# 2 083
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
От 11.05.2007 съм в болничен по майчинство 45 дни преди раждане. Искането за сумата за болничния трябва да бъде пуснато до 10.06.2007 ( поне преди беше така) и до няколко дни я превеждаха. Понеже се самоосигурявам искам да разбера забавят ли изплащането на болничните по майчинство като другите или ги превеждат на време.

Ако нямате друг болничен лист от 2006 г. без да имате прекъсване до 11.05.2007 г. обезщетението ще ви се изплаща от НОИ по ваша банкова сметка без искане, а след представяне на определени документи в НОИ

# 2 084
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Осигуряват ме на 125 лв. значи ли това че след като се роди бебо 315 дни няма да получавам 180 лв. майчинство,а само 80% от 125-те лева като болничен.Ако е така и започна да се самоосигурявам допълнително на какава сума трябва да е за да получавам поне 180 лв

Отпуска 315 дни е за бременност и раждане. При него минималната сума на обезщетението е 180 лв. ако изчисленото ви обезщетение е под тази сума.
След това се ползва отпуск за гледане на дете до 2 години, обезщетението за който за 2007 г. е 180 лв.
80% от средно дневното възнаграждение за последните 6 месеца е обезщетението за болничен лист за общо заболяване. Това е болничен лист за задържане или друга болест несвързана с бременността.

Общи условия

Активация на акаунт