Рецепти от Smiley*

  • 298 478
  • 267
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: пн, 05 яну 2015, 18:08 от Smiley*

# 151
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: пн, 05 яну 2015, 18:08 от Smiley*

# 152
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 15:23 от Smiley*

# 153
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: пн, 05 яну 2015, 18:09 от Smiley*

# 154
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 15:23 от Smiley*

# 155
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 15:23 от Smiley*

# 156
  • Мнения: 1 679
Постен сладкиш с ябълки и какао



Това е веган рецепта - без яйца, мляко и други животински продукти, и с намалено количеството на мазнина.
При сладки тестени изделия /където ролята на яйцата е свързваща, а не набухвателна/, като заместител на яйцето се използва се ябълково пюре: 1/4 ч.чаша ябълково пюре = 1 яйце. За други негови натурални заместители се препоръчват фино смляно ленено семе: 2 с.л. смяно ленено семе в 3 с.л. вода = 1 яйце, както и обикновената комбинация на оцет и сода за хляб: 1 с.л. оцет + 1 ч.л. сода за хляб = 1 яйце. За първи път използвах ябълков оцет при постните шоколадови квадрати и вече го прилагам по-уверено.

Продукти:
225 гр. брашно
40 гр. какао
120 гр. кафява захар
< 1 к.л. сол
1 бакпулвер
1 ч.чаша вода или сок от ябълки
¼ ч.чаша ябълково пюре /130 гр./
¼ ч.чаша олио /60 гр./
1 ч.л. лимонов сок
1 ванилия, канела
1 ч.чаша ябълки, обелени и нарязани на кубчета


Фурната се загрява на 150*С.
Форма за печене с размери 20х20 см., се покрива с хартия за печене и намазнява леко.
Ябълковото пюре се прави, чрез варене на пара.
Разбъркват се в купа брашното с половината захар, какаото, солта и бакпулвера.
Смесват се водата/сока, олиото, лимоновия сок и охладеното ябълково пюре.
Ябълките /1 средна по големина/ се обелват, почистват и нарязват на кубчета. Смесват се с другата половина от захарта и канелата.
Към брашняната смес се добавят течните съставки и ябълките. Обединяват се до хомогенизиране и изсипва в тавичката за печене.
Пече се в загрятата фурна за около 30 мин., до суха клечка.

Източник

Последна редакция: чт, 25 ное 2010, 08:54 от Smiley*

# 157
  • Мнения: 1 679
Тирамису









1 ч.ч. пудра захар
1 пакетче (220гр) крема сирене Филаделфия
2.5 ч.ч. течна млечна сметана
5 ч.л. захар
1 ч.ч. заквасена сметана
1 пакет бишкоти Савоярди
1ч.ч. нес кафе + 2 с.л. тъмен ром

Пудрата захар се разбива с крема сиренето до пухкав крем.
Към тях се добавя заквасената сметана и се бърка до получаването на еднородна смес.
Чаша и половина течна сметана се разбива с три лъжици захар, докато стане гъст крем и малко по малко се прибавя към крема от сиренето докато стане пухкав крем.

Бишкотите се потапят в кафето и се редят в тортена форма с откопчаващи се страници, изсипва се половината крем и се разстила върху бишкотите, поръсва се какао, после пак се редят бишкоти напоени в кафе и отгоре останалия крем.
Оставя се в хладилника за поне 10 часа.

Съвет от Ирина за бишкотите:
Просто ги потапям за секунда и то не целите, а само от едната страна. Т.е. отдолу са напоени с кафето, а отгоре си остават сухи. По този начин не се разкашкват и при сервиране запазват целостта си.

Изважда се от хладилника, махат се страниците, разбива се останалата една чаша сметана с 2 ч.л. захар, намазва се тортата и се поръсва с какао.
Украсих с шприцована сметана, а отгоре поръсих и малко смляно кафе.

Бележка от източника:
Бордът е от разтопен кафяв и бял шоколад. Изразва се лента от восъчна хартия (wax paper) с размера на обиколката на тортата и желаната височина, маже се лентата с шоколада, в случая първо се начертават белите ленти, като почват леко да се втвърдяват се намазва отгоре разтопения кафяв шоколад, като почне и той леко да се втърдява се взема внимателно лентата и се обвива тортата, така че хартията да остане от външната страна, оставя се така до пълното втвърдяване на шоколада и тогава се отлепя хартията.

Източник

Последна редакция: нд, 27 мар 2011, 19:09 от Smiley*

# 158
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 15:23 от Smiley*

# 159
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: пт, 17 май 2013, 07:50 от Smiley*

# 160
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: нд, 24 авг 2014, 10:29 от Smiley*

# 161
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: нд, 24 авг 2014, 10:29 от Smiley*

# 162
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 15:24 от Smiley*

# 163
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 15:24 от Smiley*

# 164
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 15:24 от Smiley*

Общи условия

Активация на акаунт