Recetas de Espana РЕЦЕПТИ ОТ ИСПАНИЯ 2

  • 101 522
  • 285
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
  • Мнения: 686
               

                         Млякото с ориз познато у нас като "сутляш" е известен испански десерт/може би са го взели от арабите, змам ли!!/. Счита се, че се приготвя най-добре в областта Астуриас, но е любим десерт в цяла Испания. Предлагам ви рецептата на един испански ресторант от Барселона. Това е ресторант: Casa Jacinto (Barcelona).


МЛЯКО  С  ОРИЗ  ХАСИНТО


ARROZ  con  LECHE  JACINTO         /Арос кон лече Хасинто/

1 литър мляко
1 пръчка канела
2 парчета кора от лимон
1 щипка сол
1 ч.ч.   ориз
250 гр. захар
ванилия

Варим млякото с канелата, солта и лим.кори. Когато се свари се слагат захарта и ориза, предварително измит със студена вода. Оставя се на бавен огън и се бърка. На края се добавя ванилията. Готов е за 15 - 20 мин.



 

Последна редакция: пт, 15 юни 2007, 14:12 от sylya

# 91
  • Пловдив
  • Мнения: 686











МЛЯКО  С   ОРИЗ   и   стафиди

250 гр. кръгъл ориз
250 гр. захар
1 л. мляко
1 малка чашка бренди
50 гр. стафиди
20 гр. кокосови стърготини
1 пръчка канела
4 карамфилчета
кора лимонова
чипка сол
2 жълтъка
20 гр. масло



Млякото, захарта, пръчката канела, карамфилчетата, кокоса, лимоновата кора, щипката сол се сваряват. Изваждат се кората от лимона, пръчката канела и карамфилчетата. Разбиват се 2-те жълтъка и при непрекъснато бъркане към тях се добавя малко по малко част от горещото мляко, за да не се пресече. Отделя се. Към останалото горещо мляко се добавя ориза, намалява се котлона и се сварява, като се бърка. Внимателно се прибавят разтворените жълтъци при непрекъснато бъркане. После се добавят  маслото, накиснатите в бренди стафиди заедно с брендито. Разбърква се хубаво и е  ГОТОВО!!!

Последна редакция: ср, 13 юни 2007, 11:30 от sylya

# 92
  • Мнения: 422
Момичета, обичам тортиля, но сега съм на разделно и не е подходяща.Но видях пусната рецепта за тортиля с тикички и я направих, останах възхитена, много ми хареса, обижавам тиквички.

# 93
  • Мнения: 1 818
Empanada de atun - Емпанада с риба тон-стъпка по стъпка



продукти Бутер тесто
зехтин,3 малки глави лук,4-5 домата,3 скилитки чесън,2 зелени чушки,3 яйца,3 консерви риба тон,маслини сол,брашно,малко захар

Приготвяне на пълнежа

 Нарязваме зеленчуците на ситно

 На среден огън запържваме лука,чесъна и чушката в малко зехтин,прибавяме и доматите

 Посоляваме

 ...и прибавяме малко захар

 Идва ред и на консервите риба тон

 Нрязваме на парченца сварените яйца

 ...и маслините

Подготовка на блата от Бутер тесто

  Размразяваме двата блата тесто

 Слагаме първо единият,после другият лист върху набрашнена повърхност

 Разточваме ги на тънко с много брашно

 Завиваме ги на руло

 Намазваме с масло тавичката на фурната и я поръсваме с брашно

 Слагаме единият разточен лист от бутер тесто във формата

Финални стъпки


 Внимателно разстиламе пълнежа без да покриваме краищата

 Слагаме нарязаните маслини върху пълнежа...

 ...и сварените яйца

 Покриваме с вторият разточен лист

 Излишното изрязваме

 ...и притискаме с пръсти краишата

 Намазваме с разбито яйце

  Печем 20-30 мин във загрята на 200 градуса фурна

# 94
  • Мнения: 1 818
 Салата от печени пълнени чушки



продуктиДве консерви или два буркана печени чушки,зелена салата,рачешки рулца,две сварени яйца,зелени маслини,може и с аншоа,майонеза
Нарязваме всички съставки на малки парченца/салатата,рулцата от раци,яйцата,две от печените чушки.Маслините запазваме за украса.Прибавяме майонезата и пълним печените чушки.

Последна редакция: ср, 13 юни 2007, 20:54 от gaby_s

# 95
  • Пловдив
  • Мнения: 686
           

          Гледах нещо подобно в предаването "Vamos a cocinar con Jose Andres",  обаче той си правеше тестото за емпанядата сам. Твоята е по-оригинална и ще взема да я пробвам. gaby s, той надупчваше  мисля че долния пласт с вилица, преди да сложи плънката.  Thinking А може би беше горният пласт, не си спомням.  newsm78  Май го правеше за да може да "диша" равномерно

# 96
  • Мнения: 1 818
  bouquet sylya,права си,май се дупче горния пласт.И аз съм виждала,но все не се сещам да го правя.С готово тесто става по-бързо ,пробвай,няма да сбъркаш  bouquet

# 97
  • Мнения: 1 818
Наденички със зеленчуци



8 наденички
200 гр.брюкселско зеле
? броколи
2 моркова
1 стъбло от целина
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 дафинов лист
1 чаша вино
1 л. Масло
2 л. Зехтин
сол

1. Нарязваме изчистените морков, целина и лук.Запържваме ги заедно с чесъна в масло и зехтин за 3-4 минути.
2.Прибавяме наденичките,предварително надупчени и готвим в продължение на няколко минути.Прибавяме виното .Всичко къкри още десетина минути.
3.Сваряваме броколито и зелчиците в подсолена вряла вода за 3 мин.Изваждаме ги и ги изцеждаме.
4.Прибавяме ги към сместта с наденичките,слагаме дафинов лист и готвим още 5 минути.

превод от сп."Cocina facil"

Последна редакция: чт, 14 юни 2007, 08:30 от gaby_s

# 98
  • Мнения: 1 726
Направих белени скариди (от замразените) в тигана леко запържени .Убиец са, еххх да имаше една "Болярка"     cheers

# 99
  • Пловдив
  • Мнения: 686


СКАРИДИ  от  МАВИЙЯ


GAMBONES  de  MAVILLA             Гамбонес  де  Мавийя


1 кг. скариди /gambas, langostinos или gambones/
1/2 ч.ч. зехтин
магданоз
едра сол
3 скил.чесън на филийки
1 лимон

Размрази, подсуши много добре скаридите на кухненска хартия. В тиган или плитка тенжера сложи скариди, посоли ги с магданоз и едра сол. Сложи друга част скариди в/у предната, посоли със сол имагданоз. В друг тиган се слага зехтин и се запържва чесъна. Оставя се да изстине и се слага върху скаридите. Слага се капак и се поставя в хладилник. На следващия ден се слагат на тих огън похлупени за няколко минути. Когато са готови се посипват с лимонов сок и се сервира.

Ето така изглеждат:



Последна редакция: чт, 14 юни 2007, 13:57 от sylya

# 100
  • Пловдив
  • Мнения: 686



СКАРИДИ  със  СОС  от  ЧЕСЪН


GAMBAS  con  SALSA  de  AJO            Гамбас  кон салса де ахо


500 гр. скариди                         4 парчета хляб
4 скил.чесън                              6 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок                      чер.пипер на вкус
сол на вкус                               
магданоз нарязан


Намокрете хляба с вода и в съд за разбиване сложете чесъна, солта, пипера, магданоза, линоновия сок, олиото и накиснатия хляб. Разбивате много добре с пасатор. Ако е много гъсто добавяте вода.
       Варите скаридите във вода и сол 1 мин. до като си сменят цвета. Изстудявате ги в студена вода, лед и сол. Белите и сервирате със соса.

Ето го :


 

# 101
  • Мнения: 1 818
Чушки пълнени с тортия-стъпка по стъпка



Продукти
зехтин
1 кг.картофи
3 малки глави лук или една голяма
5-6 чушки за пълнене
3 яйца

 Нарязваме на ситно лука и го запържваме в мазнината

 Приготвяме чушките,като внимателно отсраняваме дръжките им

 Нрязваме картофите на финни парченца,с помоща на рендето

...и ги подсушаваме добре

 Прибавяме картофите към лука и пържим до златисто,като бъркаме внимателно

 Изцеждаме от мазнината за 15-20 мин.

 Към сместта слагаме разбитите яйца

...и пълним чушките

 В мазнината ,където сме пържили картофите,пържим и чушките

 Когато се позачервят ги посоляваме

# 102
  • Пловдив
  • Мнения: 686
    gaby s браво за рецептата!  Simple Smile
Тази оригинална идея не ми беше хрумвала. Сигурно стават много мекички вътре....

Последна редакция: пт, 15 юни 2007, 11:59 от sylya

# 103
  • Мнения: 1 818
Pollo al chilindron Весело пиле



продукти



1 пиле,зехтин,зелена и червена чушка,2-3 сушени чушки,2-3 печени чушки от консерва,червен пипер,няколко паряета хамон/шунка,няколко малко доматчета или доматено пюре,3 скилитки чесън,подправка от 5 вида пипер,вино,сол

 Нарязваме пилето 

 Нарязваме хамона и го запържваме съвсем леко

 Прибавяме пилето и го държим на огъня,само да придобие цвят

 Изваждаме пилето и хамона от мазнината

...и прибавяме нарязаният лук и скилидки чесън 
 
 Нарязваме чушките на дълги ивички

...и ги задушаваме за 5 мин. 
 
...прибавяме и нарязаните на ивички  печени чушки

 Да не забравяме да накиснем сушените чушки във вода,час преди приготвянето им   

...нарязваме ги и прибавяме и тях в тенджерата

 Посоляваме ... слагаме нарязаните домати или 1/2 чашка доматено пюре 
 
 Към тази смес слагаме пилето и разбъркваме добре

 Готвим още 5 мин.

Последна редакция: вт, 17 юли 2007, 19:13 от gaby_s

# 104
  • Мнения: 1 818
    gaby s браво за рецептата!  Simple Smile
Тази оригинална идея не ми беше хрумвала. Сигурно стават много мекички вътре....

Да,подобно на нашите пълнени чушки с яйца и сирене Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт