Каква торта за рожден ден?

  • 5 461
  • 19
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 836
Благодаря!
Ами ягодката е всъщност кейк - изпечен във форма сърце. Без яйца и мляко е - търсих специално такава рецепта, че сина ми беше на диета по това време.
Ето тук

Ето темата, в която момичетата ми предлагаха такива рецепти http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=161012.0
Благодаря!
Видях, че е кейк, затова ще се осмеля нея да направя  Embarassed. Разгледах и другите ти произведения. Възхищавам се на уменията ти!

# 16
  • Мнения: 624
Меги-снощи доста до късно гледах колко са прекрасни тортите ти,както споменах синът ми доста се вълнува от футболни топки,но ме притеснява,че за първи път ще правя такава торта.Попадах на отделни коментари за тортата-футболната топка-но ще те помоля още веднъж-кажи ми,моля те,как да започна? Praynig newsm78
Благодаря още веднъж  bouquet

# 17
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
Ще се опитам, че тя вече остана доста далече във времето.

Намерих тук едно описание, което съм писала преди известно време: Цитирам го, ако има още нещо, питай.
Започвам: Тортата я намазвам с маслен крем - за се загладят неравните участъци и да не прозира кафявия цвят на рулата. Масло и пудра захар на око и после в хладилника. Покритието е от марципан Варна - тогава нямах моделираща маса. Изрязват се отделни шестоъгълници след като се разточи (1-2 мм, даже по-към 1 мм), много лесно залепват върху масления крем - от топлината на ръката маслото се поразтопява. И едно много важно нещо - досега не съм го писала: черните полета трябва да са петоъгълници, иначе не пасва и е много трудно. Ама отде да знам аз. Сега вече имаме такава топка в къщи (истинска), но тогава нямахме. Ако знаеш колко се измъчих да ги наглася.
Ето по този начин се изрязват шестоъгълници http://www.snimka.bg/album.php?album_id=87303&photo=59, но да не забравиш - черните са петоъгълници, използвай тази схема за белите.
Тревата е от същата маса, боядисана в зелено. Ето така се прави: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=87303&photo=62 и се отрязва с нож.
Боите ми са течни, но може да сложиш и на прах (тъкмо няма да се налага да използваш много пудра захар при замесването). Черното съм го получавала по 2 начина - равни количества синьо, червено и жълто или с какао. Ако се загледаш ще видиш, че всъщност е кафяво - тогава нямах синя боя (червено и зелено става кафяво).
За тортата - мисля, че всяка торта с подобна форма става, стига да не е много мека (да може да удържи покритието). Но пък ако покритието е тънко 1мм, не е много тежко - моята торта е в купа с диаметър 23 см (горе-долу).
Успех с тортата. Би трябвало да стане по-добре от моята. С готовата маса става много добре покритието. И ако приложиш съвета ми за петоъгълниците, ще стане като истинска топка. Ако сега я правя тази торта, ще стане много по-добре, но тя беше първия ми опит с този марципан.
Ако имате в къщи истинска топка - непременно я използвай за модел.

Ако съм изпуснала нещо: Ето тук има още http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=169001.msg3360279#msg3360279
Ако имаш още въпроси, питай.

# 18
  • Мнения: 624
Меги-разбрах за покритието,намерих къде е обяснено и за марципан Варна,а пълнежът на тортата,да разбирам,че е шоколадовата торта с рула,нали?Вече ме е срам да питам Embarassed,не мисля,че ще успея да я направя,но пък от опит глава не боли newsm78
И още нещо-задължително ли трябва да се заглади с маслен крем/притеснява ме вкусът/,и кой вариант е по-добър-марципан Варна,или моделираща маса? newsm78

Последна редакция: сб, 09 юни 2007, 01:09 от tanqkarapetrova

# 19
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
Да - отвътре е шоколадова торта с рула. В посочения по-горе линк е точно тази тема. Затова не го написах. Но може и да е друга торта с такава форма. Много лесно се прави, не се страхувай да опиташ. И понеже не се пекат блатове, провали почти не могат да станат.
Масления крем не се усеща като отделен вкус, намазах го съвсем тънко. И аз първия път се притеснявах от това. Ако искаш може да го замениш с кайсиев мармалад. Но е хубаво да има нещо намазано отгоре. После по лесно се слага покритието - има върху какво да залепне. Тортата змия не я намазах и после имах големи проблеми - покритието оставаше на ръцете ми и не искаше да застане върху змията. Масления крем също така запълва пукнатините и дава по-добра форма на топката, по-гладка става. Без него всяка една издутинка от рулата ще се вижда под покритието. И още една функция на крема - изолира влагата от тортата да не отива към покритието и да го разтопи - точно тази торта няма такъв крем отгоре (който да я овлажнява), но ако решиш да слагаш млечен крем, да знаеш, че той разтопява покритието ако се допира до него.
С моделиращата маса се работи по-лесно, по-еластична е, не засъхва отгоре (при рязане не се напуква), но пък марципан варна е по-добър на вкус. Готовата маса е с ванилия - но на мен ми е много напарфюмирана.

Общи условия

Активация на акаунт