В кухнята на педагогически захранващите

  • 28 838
  • 328
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 65
За закуска- овесени ядки с малко, ама много малко кафява захар.
За обяд - от вчерешната пуйка/ имахме гости и си играх да я пека/+ картофено пюре.
За вечеря- тиквички с ориз + салата.
Лека и приятна седмица от нас!
За пържените картофки и ние сме опитали три микродозички Макдоналдски картоф, и при нас се случва 3-4 пъти в год.Laughing,

# 271
  • София
  • Мнения: 6 680
Някой случайно да има рецепта за здравословна торта за 1-ви рожден ден. Имам предвид да няма прясно мляко и белтъци, представям си например изцедено кисело мляко, плодове отгоре, нещо от този род. Не ми е нужна голяма торта, само за нас с таткото и бебето, иначе в събота ще празнуваме при бабата с ГОЛЯМА НЕЗДРАВОСЛОВНА торта, по-скоро някакъв несложен мини вариант, който да не отнема много време, предпочитам да си играя с нея, вместо да правя 3 часа торта. Някакви идеи? Гледах в "рецептите", ама там свят ми се изви от торти, не мога да го изчета това чудо.  bouquet

# 272
  • Мнения: 1 216
Някой случайно да има рецепта за здравословна торта за 1-ви рожден ден.

Ето една бърза, лесна и почти здравословна ГОЛЯМА вкусотия

1. 1 малка кофичка заквасена сметана
2. 1/4 кофичка кисело мляко
3. 1 пакетче ванилия
4. захар на вкус
5. 1 блат  за торта

Забъркваш 1+2+3+4 и мажеш върху 5
Оставяш в хладилкика да стегне малко и му се наслаждаваш!!!!

Може да да добавиш плодове за украса и вкус (пресни, сладко)

# 273
  • Мнения: 2 616
Снощи му сготвих заек с моркови и тиква, лук, бял ориз и сложих от един черен китайки, който е много ароматен, всичко сварих на пара, малко зехтин и морска сол за вкус-стана превъзходно. Flutter

Имате ли идеи с  какво нещо здравословно мога да заменя солетитепо улиците? Ужасена съм от факта, че всеки ден изяжда по един пакет кашкавалени солети  Cry обаче го сържбят много венците и трябва да дъвчи нещо по-твърдичко. Мислех си за моркови, но ме е страх, че ще се задави с тях. Парченца краставичка мислите ли, че е по-безопасна? Другият вариант, който обмислях е да изпека от някои от бисквитите на Деси, които е поствала, ама те пък са сладички и не ми се ще пък сладко всеки ден. Изобщо в чуденка съм  newsm78

# 274
  • София
  • Мнения: 12 231
  Да и моите обичат солети, но избягвам доколкото мога, давам им обаче от най-обикновенните не кашкавалени. Заместителите които съм измислила са ядки - сурови белени - кашу, слънчоглед, тиквени семки. Обелени и нарязани на парченца ябълка и круша от вкъщи, краставици обожават и нямат никакви проблеми да ги ядат, но все още ми се виждат много нитратни и не взимам често. Днес побеснях с майки навън, които упорито им тикаха в ръцете Зрънчо, а аз се опитвах тактично да откажа. Нямам против да опитат едно две, но не и да се тъпчат и да ми обясняват как нямало проблем. Все пак това аз трябва да го реша Peace.
  Да си призная от сутринта сме на кърма и кашу. Домързя ме да направя грис. Предложих сутринта и от Био кисело мляко, не не пожелаха. Сега ще чета как се подквасва кисело мляко, нядавям се това Био Кисело мляко да става за подкваска, но незнам прясното пастъоризирано мляко от магазина дали ще стане?
   ИвелинаАтанасова за черния императорски ориз ли става въпрос? И аз съм купила един пакет, ще се опитам скоро да го пробвам и аз как ще стане тогава  Simple Smile

# 275
  • Мнения: 326
Аз така квася маляко..
да се включа и аз с моята "технология"  chef
за да съм сигурна, че ще стане използвам термометър и винаги меря температурата. Моят е живачен, мери до 100 градуса(бих препоръчала да е спиртен, че е по-безопасно)
И аз ползвам домашно мляко, което обаче не оставям да кипне, а го загрявам до 70 градуса и после го оставям на котлона на слаба степен още 15 минути, т.е 15 мин да поддържа тези градуси. Когато млякото се кипне и темп. е около 100 градуса се разрушават доста от полезните съставки. След това оставям да се охлади до 50 грауса.
Закваска: за 2 литра прясно мляко - 2 с.л кисело мляко със стайна температура се смесва с 2-3 с.л от топлото мляко и се разбърква добре с вилица (не трябва да останат бучици, а трябва да е идеално гладко). За закваска ползвам домашно или мляко "Тонус" - гарантирам, че с Тонус се кваси идеално, напоследък само с него квася.
Около половин час преди да започна да правя млякото загрявам фурната на програма "Размръзяване". Моята фурна е Горене. Предполагам, че всяка фурна с вентилатор има такава функция. Тази програма загрява постепенно фурната и поддържа температура около 45 градуса. Температурата във фурната първия път мерих с термометъра на бебчо за коритото. Като включа фуранта слагам вътре и бурканите да се затоплят. Когато фурната е готова слагам закваската в млякото и разбърквам добре, наливам в бурканите и слагам във фурната без капачки. Настройвам таймера за 3 часа. Когато млякото е готово го местя в хладилника и като се охлади затварям с капачки.
Установих, че тайната на хубавото мляко е абсолютно точната температура, която трябва да се поддържа еднаква през цялото време. Пробвала съм да загрявам фурната уж за по-бързо на други програми и после да пускам на размръзяване.. нищо не стана .. млякото седеше като пресечено и с много вода вътре Sick 1 седмица го подмятахме из хладилника и нямаше кой да го изяде, а вчерашното, което правих точно по тази технология вече го няма.. стана гъсто и гладко.
Забравих да кажа, че може да се кваси и купено прясно мляко. Пак става, но киселото мляко стои малко като обезмаслено. Като мляко с 0,1% масленост hahaha
Ами така квася аз. Това е комбинация от опита на няколко човека и някои мами от готварския фоум.

# 276
  • София
  • Мнения: 12 231
  Кони мерси много, спомнях си точно твоето описание и тъкмо запретвах ръкави да издиря темата  Simple Smile

# 277
  • Мнения: 1 081
Императорският ориз е мнооого вкусен:) Може да го сварите просто, и да го подправите с настърган пармезан, или най-обикновен кашкавал:) Голяма вкусотия:) ммммммммммм.....

Иве, бисквитките са си сладички, пък и бързо се ядат...Мойто диване за 15 мин от Детския кът в Морската до нас(Електрон) омита поне 10тина, и посел не ще да яде друго. Не са решение, според мен. Пробва ли тия диетичните "Слабин"-има ги в ЦБА и в диетичния зад градинката на Чаталджа. Те са дребнички, занимавки, и като ги чета-бая позлени. А и са въздух основно:)

Нашето меню за днес:
Закуска:елда с круша
Обяд: картофена яхнийка със сирене(от кухнята, ама тоя път поне не е буламач)
Вечеря: Супа топчета(домашна), салата моркови и цвекло




# 278
  • София
  • Мнения: 6 680
.....5. 1 блат  за торта..........
Ама този блат за торта готов ли е, той май не е много здравословен. Как да направя домашен, евентуално с пълнозърнесто брашно?

# 279
  • София
  • Мнения: 6 680
Имате ли идеи с  какво нещо здравословно мога да заменя солетитепо улиците? Ужасена съм от факта, че всеки ден изяжда по един пакет кашкавалени солети  Cry обаче го сържбят много венците и трябва да дъвчи нещо по-твърдичко. Мислех си за моркови, но ме е страх, че ще се задави с тях.
Пробвай с моркови (Анна не се задавя с тях, гризе си по мъничко и много ги обича), ябълки, круши, и оризови бисквити, аз скоро си накупих доста от чужбина, 100% ориз или царевица, без сол, био, мисля, че и тук ги има по диетичните магазини, и тях ги гризе доста с удоволствие.

# 280
  • Мнения: 2 616
Айла, императорски е да-невероятна вкусотия. Откакто го открих само с него готвя.

Наистина ще опитам с моркови и краставичка, нарязани на лентички и ще ви докладвам резултата. Ябълките и крушите ме притесняват, че не може да ги яде сам още, а и почерняват, ако ги обеля и нарежа на парченца от вкъщи  Cry Оризови бисквити не съм виждала, но ще потърся, обаче днес опитах с оризовките-някакъв тип пресован ориз с подправки е, не е лошо и мисля, че и Марти ги възприе.

Олив, колко зъба има Анна, и изобщо има ли значение колко зъба има в устата със задавянето с морковите и краставичката?  newsm78

Деска, още утре ще му взема Слабин, има ги и в ЦБА и в Бурлекс, ама не ми е идвало на ум да му вземам такива чудеса. А вие доколкото разбирам живеете на около 10мин път от нас, ние сме точно над завод "Дружба", ще се радвам някой път да изведем заедно двамата Мартиновци заедно. Ще ти пусна координати на лични  Laughing

# 281
  • София
  • Мнения: 6 680
Ами 4 зъба има Анна, 2 долу и 2 горе, с тях отхапва малки парченца и после ги дъвче с венците, но тя от малка си дъвче, пюрета не обича.Аз и давам цяло парче морков и ябълка, проблем няма.

# 282
  • гр.Пловдив
  • Мнения: 346
Аз дажам солето но по малко. Един пакет го ядем 3-4 дни. Аз съм много щастлива че малката не обича Зрънчо, и като я черпят тя в повечето случаи отказва, ако си вземе едно, второ не иска. Аз купувам Царевин и Трохо-от диетичните магазини взех и Слабин но не съм го пробвала. Царевина е страхотен.

# 283
  • Пловдив
  • Мнения: 1 672
.....5. 1 блат  за торта..........
Ама този блат за торта готов ли е, той май не е много здравословен. Как да направя домашен, евентуално с пълнозърнесто брашно?
за блат ми идва на ум само блата от този сладкиш http://gotvarstvo.georgievi.net/a/sladkish_kompot

# 284
  • Мнения: 1 081
Иве, само не прекалявайте със Слабин, че е бъкан с фибри, и може да се одриска адаша:)
Редувай го с оризовките на Иззи, или на Рацио-имат най-различни разновидности, а в Пикадили има и един царевичен хляб, като сухарчета е, само малко сол и кимион има, като здравословно "Зрънчо"  Mr. Green , ама е удобен за хващане:)

Пък аз тия дни ще се пробвам да направя домашни солети, само да ми върнат машината за спагети, и ако стане нещо-ще споделя:)

Общи условия

Активация на акаунт