Машина за хляб - 5 част

  • 63 736
  • 550
  •   1
Отговори
# 375
  • София
  • Мнения: 2 130
Без мая значи със кисела закваска. Това става много трудно и трябва да се отгледа закваската (вода+брашно), или да се вземе от някого, но после пак продължаваш да си я храниш и възобновяваш (има квасове, които са на над 100 години, в смисъл, че оттогава си ги отглеждат!!!!). Втасването на такъв хляб е доста специфично, не мисля, че машинките са с програми, разчетени за това нещо...

# 376
  • Мнения: 11 743
Да,машината няма програма за това,но вие пак може да си го направите.Ако се интересувате и нямате друг източник - аз имам описание как става киселата закваска и прочие процедурите натам - мога да ги дам.Или Димитрина,ако иска може да ги напише.
Очаквайте доста гадно нещо, обаче... Sick

# 377
  • Мнения: 2 014
Веролина, мисля, че Зори беше казала как процедира при козунака. Аз също започнах да правя така - включвам на програма за пълнозърнест хляб, която има затопляне около 20 минути или повече. Вътре са вече сложените продукти. През това време си шупвам маята в част от млякото, добавям сместа към останалите, вече затопленки продукти и давам старт. Така правя винаги, когато е студено.
Пина, Димитрина, поклон за добрите обяснения   bouquet
Но и аз като Пина си действам с вредното бяло брашно у това си е  Embarassed

# 378
  • София
  • Мнения: 3 874
Ето тук една мама е дала изпитана рецепта на ръжен хляб с кисела закваскаbouquet Аз лично не съм правила, но смятам скоро да се пробвам. Simple Smile

# 379
Снощи пробвах да направя шоколадовия хляб, но не стана това, което очаквах. Кажете ми, моля, като майсторки, къде ми е грешката?
Ползвах рецептата от този форум, не помня чия е, защото разпечатах всички. Та, там пише - 1 чаша вода и 2 1/8 чаши брашно. Но като започна да се меси в началото, ми се стори много рядко тестото - направо като за кекс и добавих брашно да стане тестото на топка, както правя и другите видове хляб.

Накрая бухна хляба, на външен вид - чудесен, но вкуса му нещо ми се видя странен, хем хляб, хем с някакъв особен вкус и не достатъчно сладък, според мен.

Вие правили ли сте го? Така ли трябва да бъде?

# 380
  • София
  • Мнения: 2 130
Аз със закваска още не съм се пробвала, защото това, което съм чела, ми се струва още доста времеемко и сложно, че и температура да му търся дни наред, че и в обсега на любопитни ръчички да не е....,че и да го подхранвам - все едно си имаш домашен любимец вкъщи...

Но, това, което geleva е дала по-горе, ми се вижда приемлив вариант и бих опитала нещо такова...Всъщност, рецептите за квас вероятно са също толкова много, колкото и за хляб...навремето хората са му намирали начина, кой както е могъл на своето място...

Мога да дам една рецепата от тази английската книга, както и 1 линк (http://www.sourdoughhome.com/100percentwholewheat.html), но нито едното, нито другото не съм пробвала лично, а и в този линк доста обезкуражително предупреждаваха, че начинаещите е по-добре да си вземат в началото от някого, а да не пробват сами, защото резултатът обикновено бил да се откажат и разочароват още преди да са опитали истинските резултати...

# 381
  • София
  • Мнения: 548
deata - в 15 - та страница ме питаше за рецептата на хляба с маслините и сиренето. Тя е от тук от форума - от Рецепти за машина за хляб. Стана много добре, макар че го правих само с маслини и сирене, а мащерката замених с чубрица. Сушени домати нямам, а и не ям домати.
 Извинявам се, че отговарям чак сега, но имах проблем със интернета.
 Neli VB - и аз съм с Аляска. И на моята понякога почва да трака странно и все едно стърже. Но като добавя лъжица брашно и спира. Но се налага на няколко пъти да слагам по лъжица, защото като премеси няколко пъти и пак почва да "Стърже"

 

# 382
  • Мнения: 11 607
Пина, благодарение на теб правих хляб само от типово брашно+малко пълнозърнесто - стана чудесен! Не се решавах да не сложа бяло брашно в хляба...Но явно днес ще се ходи до Метро за Панино,че свърши. Много съм доволна от тази марка. Дали на мен така ми се струва,но май и хляба има друга консистенция в сравнение с Техрата!

# 383
  • София, Борово
  • Мнения: 1 773
Хайде докато сме в началото всеки отделно да напише каква машинка си има???(
Клатроник - инокс.
Късно се записвам, но ще следя с интерес!  bouquet

# 384
  • София/Осло
  • Мнения: 4 541
irinopolis - аз си проверявам редовно за отговора ти...и ето търпението ми беше възнаградено   bouquet
Вярно, че късно съобщавам ,но видях че Diana си е написала машинката ,та...моята е Кенууд....мноого си я обичаме, а срам не срам да си призная мъжа ми така я е окупирал, че нищо не мога да направя от него, от мен се изискват рецептите де-той после извършва свещеното хлебо/и не само/пекание  Joy Joy Joy

# 385
  • Мнения: 1 698
Здравейте и от мен, аз съм нова в тази темичка, но днес и аз се сдобих с машинка за хляб Мoulinex. Сега се ровя за някоя лесна рецептичка за хляб, но като изчетох темичката, останах с впечатление, че първите един-два пъти не се получава хубав хляб. Сега чак не ми се почва, че резултата да не е newsm61.
Ще ви чета редовно, да знаете Joy

# 386
  • София
  • Мнения: 1 825
Здравейте и от мен, аз съм нова в тази темичка, но днес и аз се сдобих с машинка за хляб Мoulinex. Сега се ровя за някоя лесна рецептичка за хляб, но като изчетох темичката, останах с впечатление, че първите един-два пъти не се получава хубав хляб. Сега чак не ми се почва, че резултата да не е newsm61.
Ще ви чета редовно, да знаете Joy

Аз също си купих Мулинекс. Първият ми опит бе повече от успешен /хляб с бира с рецепта от нета/. Но след това пробвах хляб с маслини - пълен провал. Дори нямам идея къде сгреших. Сега се ровя да си намеря някоя готинка рецепта. Ще ви държа в течение ...

# 387
  • София/Осло
  • Мнения: 4 541
При нас също от първия път сие получи...но я аз да питам
Не ни се надува хляба до края на формичката..адски вкусен е, но размера му е хммм...като на квадрат....дали е от маята..ползваме суха

# 388
  • Мнения: 2 391
Здравейте и от мен, аз съм нова в тази темичка, но днес и аз се сдобих с машинка за хляб Мoulinex. Сега се ровя за някоя лесна рецептичка за хляб, но като изчетох темичката, останах с впечатление, че първите един-два пъти не се получава хубав хляб. Сега чак не ми се почва, че резултата да не е newsm61.
Ще ви чета редовно, да знаете Joy

Аз също си купих Мулинекс. Първият ми опит бе повече от успешен /хляб с бира с рецепта от нета/. Но след това пробвах хляб с маслини - пълен провал. Дори нямам идея къде сгреших. Сега се ровя да си намеря някоя готинка рецепта. Ще ви държа в течение ...

Момичета,

моля за рецептата за хляба с бирата !

мерси предварително

# 389
  • Мнения: 2 014
Момичета, не робувайте на точни мерки. Следете просто течността - била тя мляко, бира или вода, да е около 300мл, а сухите продукти - 500гр. Ако ще слагате яйце, то да се приспадне от течността. Грубо казано са тези мерки, но има разлика в типовете брашно. Затова просто си следете топката да ви е гладка, еластична, да се отделя от стените на контейнерчето. Ако при последния звуков сигнал добавите малко кашкавал, хлябът става божествен. Опитайте хляба с чесън и кашкавал. Моят любим. А, ако после филийките се препекат - да не ви обяснявам за каква вкусотия става дума. Иначе в темата с рецептите (на първа страница в тази тема е даден линк към нея) ще откриете това, което търсите. Препоръчвам рецептите на Рая, Пина, Зори. Ако все пак държите за бирен хляб, ще пиша.

Общи условия

Активация на акаунт