торта
пак торта перлени бои
Но пък пандишпана беше разкошен, отдавна правя блатовете като смесвам брашно и нишесте - по-лесни са за разрязване. Рецептата е от сайта на Др. Йоткер:
4 яйца
4 с.л. гореща вода
180 гр захар
1 ванилия
100 гр брашно
100 гр нишесте
1/2 пакетче бакпулвер
Жълтъците се бият с горещата вода до гъста кремообразна смес. Добавя се захарта и ванилията. Отделените белтъци се бият на сняг. Разстилат се върху крема. Поръсва се със сместа от баршно, нишесте и бакпулвер и леко с лъжица се обърква.
Пече се на 180 С, (дори по-добре на 160-170 С) около 30-35 мин.
Блатът успешно се реже на две, дори на три парчета - рязох с обикновен нож и се получи:
три блата с крем
разрез
За по-равна повърхоност на тортата при подреждането на блатовете за най-горен се избира най-равният блат. При мен например винаги при печенето отгоре пандишпана леко се надува на мехурчета - така като сложа средният блат най-отгоре получавам идеално равна повърхност.
Друга фатка: откопчаващата форма за торта се маже (или се слага хартия) само на дъното, а не и по стените - това подпомага равномерното надуване на блата по време на печене.
Крем, който докарва доста на белия крем на Неделя:
4 яйца, 250 гр масло, 250 гр захар, ванлия
Приготвяне на крема:
Яйцата и захарта се варят на водна баня при непрекъснато бъркане до сгъстяване (отнема около 25-35 мин), охлажда се и се смесва с маслото, разбито с ванилията.
Към тази смес добавям разбита сметана Президент - количеството е на око.....колкото повече, толкова повече, т.е. по-хубаво
И нещо, което открих за себе си, че е много вкусно: сиропирам блатовете с ябълков сок - готов купешки от кутия - така тортата става много лека с едва доловим кисел привкус.