БисИри и правописТни консОлтациЙ 16

• 43 103
  • 993
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Пазаря и пазарувам са две различни думи, не са синоними.Имат си самостойна употреба и назовават различни неща.

# 391
Пазаря и пазарувам са две различни думи, не са синоними.Имат си самостойна употреба и назовават различни неща.
Сигурна ли си?! Защото значението на пазаря (се) може да е просто едно от значенията му на "обменям стоки", "търгувам" и пр.?! Страх ме е да не го приеме някой за заяждане, просто питам, защото самата аз не знам. Разсъждавам си.

# 392
  • София
Сигурна ли си?! Защото значението на пазаря (се) може да е просто едно от значенията му на "обменям стоки", "търгувам" и пр.?! Страх ме е да не го приеме някой за заяждане, просто питам, защото самата аз не знам. Разсъждавам си.

Сигурна съм.

Пазарувам - купувам нещо, ходя на пазар.
Пазаря/се/ - уговарям цена; наемам на работа; препирам се за цената на нещо.

# 393
Купувачът се пазари за стоката и я купува. Купувачът пазарува, купувайки... Ха да те видя!

# 394
Цитат на: ..
аксесуари
И това е от потребител с ОГРОМНИ претенции за стил и класа.... акуратен при това Mr. Green

# 395
  • София
Купувачът се пазари за стоката и я купува. Купувачът пазарува, купувайки... Ха да те видя!

Какво ми казваш?
Че на пазар можеш да се пазариш? Можеш.След пазарлъка можеш и да си напазаруваш, ако ти изнася.
Опровергаваш ли ме?
Или що?

# 396
  • в моя свят на мир и любов
Цитат на: ..
аксесуари
И това е от потребител с ОГРОМНИ претенции за стил и класа.... акуратен при това Mr. Green

Нещо се позагуби този потребител.
След онази акуратна тема.

И много моля, сигурно е неволна правописна грешка, защото акуратните потребители никога не грешат. Те са повече от ССФ.

# 397
  • София
Не се сещам за коя тема говорите.
Само да кажа, че всеки може да сгреши.
Дори ССФ Mr. Green

# 398
Опровергаваш ли ме?
Или що?

Не, защото няма прав и крив в този спор. А и спор няма. Ти използваш един от лексикалните нюанси на думата. Аз - други, архаични, но все още в употреба.

Българският език е богат. Жалко е, че българите не го познават, а предпочитат да привнасят изкълчени думи от германски езици.

# 399
  • София
Стояне, не ползвам никакви "лексикални нюанси".Говоря за най-обикновена езикова норма.
Имаме две думи, назоваващи различни понятия, в тази връзка,употребата им като синоними не обогатява езика по никакъв начин.
Да не говорим, че това е некоректно.
Така че, недей да говориш за непознаване на езика от българите точно в този случай, моля те.

# 400
Стояне, не ползвам никакви "лексикални нюанси".
И там е проблема...

# 401
  • София
Стояне, не ползвам никакви "лексикални нюанси".
И там е проблема...

Да, проблем е.
Ако неправилната употреба на думи почне да се назовава "лексикален нюанс", това наистина ще се окаже сериозно предизвикателство за всички, които коректно боравят с езика.

# 402
Ако пазарувам следва примера на лагерувам, например, то би следвало да значи пребивавам на пазара, но дали задължително значи, че се пазаря или пазаря... не знам. Нюансирам, просто.

# 403
  • София
Ако пазарувам следва примера на лагерувам, например, то би следвало да значи пребивавам на пазара, но дали задължително значи, че се пазаря или пазаря... не знам. Нюансирам, просто.

Логиката, която ползваш, би те отвела към идеята, че докато мързелуваш, значи пребиваваш на мързела, иначе мързелиш Mr. Green

ХАйде да спрем спора.
Ако ви се нрави да пазарите, което възприемате като пазаруване - О.К.
Всеки си носи кръста.

# 404

Общи условия

Активация на акаунт