Гражданска подкрепа за ничиите деца!

• 164 401
  • 3 083
  •   1
Отговори
# 1 410
pazetedecata@btv.bg
Ако има дом където знаете или подозирате че стават нередности, пратете информацията на бТВ. Мисля че не е нужно да има доказателства че има нередности. Дори нещо от сорта "има слухове за нередностти и директорката не пуска никой в дома" е основателна причина да се докладва. Дори вече да знаят за определено място, пак има смисъл да пратите информацията и вие. Важно е да се покаже че загрижеността идва "от народа" а не само от БХК който някой сматат за проводник на западни, враждебни на България интереси.

- Да напишем коментари към предаването в неделя и да ги пратим на бТВ. Така те ще разберат че има интерес към темата и да се надяваме ще я продължават и може би разширяват. Също така има шанс коментара да се прочете по телевизията, което ще ни дане голяма аудитория без пари. Коментари могат да се пратят тук:
http://btv.bg/feedback/

И на втория линк се отчетох. Peace

Разберете, много е по-важно да пишете коментарите си и това, което знаете на тези линкове примерно. Не защото и тук не ни четат, четат ни и още как, но там те ще стигнат до много повече хора, и най-важното до хора, които могат да ги направят достояние на цялата държава. Освен това това е и форма на граждански протест. А и това е възможност, сериозна възможност да окажем натиск в/у правителството и всички отговорни институции. Ето и други адреси:

Важни адреси
Внасяне на петиция към ЕП.

Кореспонденция с граждани на ЕП.

euro-ombudsman@europarl.eu.int Ел. поща на европейския омбудсман

Депутати от ЕП. Освен към българските ни депутати в Европейския парламент, можете да се обърнете и към депутатите в ЕП, представители на страната, в която живеете. Ето тук ще ги откриете.

Комисия по жалби и петиции към Народното събрание

София 1169, пл.”Княз Ал. Батенберг” 1
Народно събрание
Комисия по жалби и петиции на гражданите

Министър-председател Сергей Станишев
Министерски съвет
бул. “Дондуков” 1
София 1194
факс: 02 981 8170

Министър на труда и социалната политика Емилия Масларова
ул. “Триадица” 2
София 1051
факс: 02 988 44 05, 986 13 18

ел.поща:mlsp@mlsp.government.bg, inter.coop@mlsp.government.bg

Министър на здравеопазването Радослав Гайдарски
пл. “Св. Неделя” 5
София 1000
тел./факс: 02 981 1830
ел. поща: press@mh.government.bg

Главен прокурор Борис Велчев
бул. “Витоша” 2
София 1000
факс: 02 989 0110

Президент

Адрес София 1123, “Дондуков” №2
Телефон 9239333 /централа/
e-mail: press@president.bg

Народни представители

Не се притеснявайте как точно ще формулирате възмущението си и болката, важното е да изразите съпричастността си и позицията си!

# 1 411
Подадох сигнал в БТВ относно дом 8. Там никой не знае какво става. На Български хелзинкски комитет е отказан за последно достъп преди 1 година. На граждани също.

браво Доби Hug

В дискусията Славка каза, че има няколко дома които са като Могилино и даде примери. Дайте да ги докладвеме всичките.

- бТВ е обявило инициатива "Пази детето". В нея всеки може да подаде сигнал за място където може би се извършват нарушения на правата на децата. Ето линка
http://btv.bg/news/?magic=euro&euro_id=69
и мейла
pazetedecata@btv.bg
Ако има дом където знаете или подозирате че стават нередности, пратете информацията на бТВ. Мисля че не е нужно да има доказателства че има нередности. Дори нещо от сорта "има слухове за нередностти и директорката не пуска никой в дома" е основателна причина да се докладва. Дори вече да знаят за определено място, пак има смисъл да пратите информацията и вие. Важно е да се покаже че загрижеността идва "от народа" а не само от БХК който някой сматат за проводник на западни, враждебни на България интереси.

Последна редакция: вт, 11 дек 2007, 02:30 от pstaikov

# 1 412
Ето и моя коментар към БТВ. Пускам го не за друго, а защото това са едни от основните причини за всичко случващо се. Освен това знам, че края ще ви хареса! Twisted Evil

"Поздравявам Ви за излъчването на филма "Изоставените деца на България". Гледах го още преди два месеца, и оттогава живота ми се промени. Не мога да повярвам, че съм съвременник на подобен ужас, че това се случва в днешно време. В мирно време и то в държава приета в ЕС. Не мога да спра да си задавам въпроса, кой и как ни прие в Европа с тези престъпления срещу ничиите деца? Вече знам как, правителството ни е представило фалшиви доклади и то най-вероятно преписвани от някъде.
Защо едва наскоро научих, че съществуват деца с увреждания в институции, умиращи от недохранване със скелетовидни тела. Защо трябваше да го науча от чужда журналистка? Защо трябваше месеци да чета доклади, статии, за да проумея какво се случва, каква е причината, каква е истината? Родена съм тук, израснала съм тук, те също, а не знаех, че съществуват, там някъде скрити от нас, за да не ни притесняват с различността си. Не знаех, че някой, някога е решил вместо мен, да пази спокойствието ми и да ме възпитава да не ги познавам и разбирам. Цялото ни общество е болно, защото не знаем и не разбираме тези деца и изобщо проблемите на хората с увреждания, защото не сме възпитавани в хуманност. Те живеят затворени, изолирани и далеч от нас, защото в нашия стерилен свят няма място за тях.
А най-болни и престъпно безхаберни са социалните ни политици. Те изобщо не знаеха за какво става дума в началото, нямаха представа за какво говорят, нямаха никаква идея за проблемите и живота на тези деца. А са длъжни, затова им се плаща, затова са там, да се грижат за тях. Безотговорността им и липсата на елементарен професионализъм ги прави изцяло отговорни и виновни за състоянието на децата и смъртта на много от тях. И сега вече, когато сме  Европейска държава, и те са длъжни да се държат като Европейски политици и да си подадат оставките!!!"

# 1 413
СПЕШНО И ВАЖНО!

Обръщам се към представителите на двете групи - на осиновени и осиновители, както и родители на деца с увреждания - моля ви да ми пратите на мейл вашите искания, които занесохме в Парламентарната комисия миналата седмица. Спешно ми трябват в тяхната коригирана и допълнена форма.
Моля пратете ги на dvbgm@yahoo.com . Започваме да събираме всички важни документи, които ще обсъждаме в работната група, която ще сформираме по повод Комисията към парламента относно нашите искания. Подчертавам тук, защото по-нагоре е станала някаква грешка, че сформираната комисия е към парламента, а не към МТСП, и председателят на тази комисия е дама - депутат, а не представител на МТСП.

Започваме сформирането на работната група. В момента търсим компетентни юристи, които биха могли да се включат активно в изработването на искането за законодателни промени. Моля ви, пишете ми, ако имате идеи.

Yvette, не съм юрист, но съм доста наясно с нормативната уредба, ако мога да помогна с нещо, моля те пишете ми на лични, защото не намирам време всеки ден да преглеждам темата  Praynig

# 1 414
Ето и моя коментар към БТВ. Пускам го не за друго, а защото това са едни от основните причини за всичко случващо се. Освен това знам, че края ще ви хареса! Twisted Evil

"Поздравявам Ви за излъчването на филма "Изоставените деца на България". Гледах го още преди два месеца, и оттогава живота ми се промени. Не мога да повярвам, че съм съвременник на подобен ужас, че това се случва в днешно време. В мирно време и то в държава приета в ЕС. Не мога да спра да си задавам въпроса, кой и как ни прие в Европа с тези престъпления срещу ничиите деца? Вече знам как, правителството ни е представило фалшиви доклади и то най-вероятно преписвани от някъде.
Защо едва наскоро научих, че съществуват деца с увреждания в институции, умиращи от недохранване със скелетовидни тела. Защо трябваше да го науча от чужда журналистка? Защо трябваше месеци да чета доклади, статии, за да проумея какво се случва, каква е причината, каква е истината? Родена съм тук, израснала съм тук, те също, а не знаех, че съществуват, там някъде скрити от нас, за да не ни притесняват с различността си. Не знаех, че някой, някога е решил вместо мен, да пази спокойствието ми и да ме възпитава да не ги познавам и разбирам. Цялото ни общество е болно, защото не знаем и не разбираме тези деца и изобщо проблемите на хората с увреждания, защото не сме възпитавани в хуманност. Те живеят затворени, изолирани и далеч от нас, защото в нашия стерилен свят няма място за тях.
А най-болни и престъпно безхаберни са социалните ни политици. Те изобщо не знаеха за какво става дума в началото, нямаха представа за какво говорят, нямаха никаква идея за проблемите и живота на тези деца. А са длъжни, затова им се плаща, затова са там, да се грижат за тях. Безотговорността им и липсата на елементарен професионализъм ги прави изцяло отговорни и виновни за състоянието на децата и смъртта на много от тях. И сега вече, когато сме  Европейска държава, и те са длъжни да се държат като Европейски политици и да си подадат оставките!!!"

Тео, страхотно си го казала!

И аз се това се питам от както гледах филма.................

Защо трябваше да го научим от чуждестранна журналистка?

Колко правителства се смениха от както свърши Татовото време, та не бяха царе и демократични рицари, та не беше чудо. Та никoй от тях ли братче не успя да направи МИНИМУМА за ничиите деца............

В нормалните държави, след подобен скандал най малкото което се прави е да се подаде оставка.............в.............нормалните държави.

Първo, всички трябва да разберат какво става, защото аз си мисля, че тоя народ гледа, гледа ги тия деца и нищо не схваща, не разбира, че това не е нормално, че е престъпление! Ни г-жа Министърката, ни придворните и, ни персонала, ни лелките в дома.

Престъпници, престъпници...........................

Филма трябва да го пуснат в европейския парламент, да видят каква държава са приели, и да видя къде ще се скрият нашите горди представители.

Популярност му трябва на проблема...........

# 1 415
  • преди Варна/сега Горна Оряховица
За Горна Оряховица няма проблеми Hugвинаги готови

# 1 416
Teo,    Peace

Didi3, за съжаление има наредба, но явно тя не може да промени морала на лекарите и хората, които дават "съвети" на родилките да си изоставят децата. Колкото и закони да се приемат, мирогледа на народа ще се промени едва, когато се смени поколението на тази власт, която е съсредоточена в бившите комунистически кадри от годините на "социализма". Те са възпитавани в дух на отричане на различните. Много е важно за народа какъв пример му се дава. Този пример в момента се черпи от едни меркантилни и безнраствени хора. Не може да искаме от хората да не гледат от политиците си. Така е навсякъде по света, така е и тук. Говоря за всички нас, за лекарите, персонала в домовете и въобще за народа ни.
Ето цитат от доклад на ДАЗД:
"Изработено е методично указание за превенция на изоставането на деца на ниво родилен дом, което е съгласувано с МЗ и е изпратено до РЦЗ за изпълнение.  Целта на това указание е да подпомогне изграждането на междуинституционална мрежа за взаимодействие, координация и сътрудничество между отделите “Закрила на детето” към дирекциите “Социално подпомагане” и лечебните заведения, към които има родилни отделения с оглед прилагането на Наредбата за условията и реда за предотвратяване на изоставянето на деца и настаняването им в институции, както и за тяхната реинтеграция.
В Наредбата са разработени начините, по които отделите за закрила на детето в дирекциите “Социално подпомагане”, чрез подходящо насочени социални услуги, съдействие и подпомагане на семейства в затруднено положение, създават условия детето да остане в своята естествена семейна среда, вместо да бъде отглеждано в институция. Това дава възможност да се приложи на практика концепцията за подкрепа и грижа в общността за деца от семейства в неравностойно положение и гарантира, че настаняването в институция ще бъде крайна мярка за закрила на детето, която се предприема едва след изчерпването на  всички мерки за закрила в семейна среда".

# 1 417
СПЕШНО И ВАЖНО!

Обръщам се към представителите на двете групи - на осиновени и осиновители, както и родители на деца с увреждания - моля ви да ми пратите на мейл вашите искания, които занесохме в Парламентарната комисия миналата седмица. Спешно ми трябват в тяхната коригирана и допълнена форма.
Моля пратете ги на dvbgm@yahoo.com . Започваме да събираме всички важни документи, които ще обсъждаме в работната група, която ще сформираме по повод Комисията към парламента относно нашите искания. Подчертавам тук, защото по-нагоре е станала някаква грешка, че сформираната комисия е към парламента, а не към МТСП, и председателят на тази комисия е дама - депутат, а не представител на МТСП.

Започваме сформирането на работната група. В момента търсим компетентни юристи, които биха могли да се включат активно в изработването на искането за законодателни промени. Моля ви, пишете ми, ако имате идеи.

Yvette, не съм юрист, но съм доста наясно с нормативната уредба, ако мога да помогна с нещо, моля те пишете ми на лични, защото не намирам време всеки ден да преглеждам темата  Praynig

Ок, щом се свържем с всички желаещи да помогнат, ще пратим по един информационен имейл. След това ще организираме среща. Ще те имаме предвид.  Peace Дай мейл, може и на лични.

# 1 418
Teo- мн. добре си казала всичко, което вълнува и мен. Дано в следващото си предаване по темата БТВ съберат смелост да прочетат това, което си им писала (както направиха снощи, но беше доста несмело...).
Мugel - Още когато се заговори за този ужасяващ филм, четох изказвания на британци в техни форуми. Наистина бяха потресени хората. Спомням си, че един човек беше силно отвратен от видяното, и каза че безкрайно съжалява, че е ходил като турист в България и е оставил средствата си в тази страна, в която няма човешко отношение към нещастните и ощетени от съдбата хора. Така че- започнаха да ни усещат хората по света. Демагогията не може да поддържа една лъжа да безкрай.  Имам предвид цялостното състояние на България. Лъжем само себе си, че сме добре и че сме цивилизовани ... Голям рев беше, че сме европейци, какво щели да ни приемат в Европа те ... (още по зле, че географски се намираме в Европа, а поведението ни е на първобитни диваци !)

# 1 419
  • под шипковия храст
Тео, право в десятката!
проблема според мен е, че обществото или не е в час какво се случва или по-лошия вариант не го интересува...
не искам да ви попарвам ентусиазма, но лично аз не възлагам много надежди да дойде някой отвън и да ни оправи нещата. това си е наша грижа и макар да сме шепа хора, надявам се да успеем да направим, каквото е по силите ни! кой с каквото и както може. дори само да се говори за тези деца  е вече нещо.
да не подценяваме и това, което се върши. доколкото аз съм разбрала, въпросния филм е поръчан от БХК. той не е иницииран от някой загрижен чужденец. шапка им свалям колко много са направили и продължават да правят!
за да сме силни, трябва да сме единни и много. птичка пролет не прави. Peace
следващата крачка, за мен е, искането на оставки, както Мата каза! да им е ясно, че МТСП не е място за скатавки и далаверки! Crossing Arms

# 1 420
Някой от вас гледа ли сутрешния блог на нова тв.
Е това е, идват чужденци да ни покажат, че ничиите деца имат нужда от всички нас, за пореден път се почуваствах много зле.
За тези от вас, които не са гледали ще преразкажа малко, ако позволите, макар , че дъщеря ми не ми позволи да чуя всичко.
Елсаби и Джак Лоу осиновяват момиче от дом в Добромирци, момичето се казва Лора.
Имаше нейни снимки от времето, когато е взета от дома, няма да ви описвам как изглеждаше, представете си някое от децата в Могилино, същата гледка.
Сега обаче Лора Лоу е една прекрасна млада госпожица, малко срамежлива, но прекрасна.
ще цитирам част от изказванията им.
Елсаби Лоу: "Повечето българи незнаят какво се случва в тези домове...водили сме с нас приятели българи....Виждали сме поне 5 дома в това състояние/като дома в Добромирци/...
Сега сградите са променени, да, но грижите са същите...За тези деца не се полагат специализирани грижи..."
Джак Лоу:"Един цитат от библията, Ти, който почиташ религията в името на бога, трябва да закриляш сираците...Моля хората да стигнат до тези деца, те имат нужда от любов, те са подложени на студ и глад, ТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ ВСИчКИ ВАС"

# 1 421
Жалко, че съм изпуснала това предаване. Джак, Елсаби и Лора са просто прекрасни и са невероятен пример за това как може да се спаси едно дете. Говорили сме за това семейство, пускали сме и линк към сайта им.

# 1 422
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=134529&srcpos=4
Дали това ще "постресне" великите ни управници?!

# 1 423
Maslarova pred info radio dnes...
.............
.... Кажете тема, която вълнува всички през последните дни. Започна ли извеждането на децата от дома в Могилино?

Ем. Масларова: Откровено да ви кажа, това е една много груба манипулация, преекспонирана. Съжалявам, че се включиха и българските медии, защото аз, ако искам да, извинете за израза, да злепоставянякоя държава мога да направя много по-страшен филм. И то много.

Да уточним само за слушателите, става въпрос за филма на Би Би Си, който беше излъчен за този дом.

Ем. Масларова: Да, искам да ви кажа, че ние закрихме вече два дома, без никой да разбере и без да се вдига такъв шум. За дома в Могилинорешението беше взето още 2006 г., но тъй като той не е на подчинение на Министерството на труда, въпреки че ние обираме всичките лаври в кавички, а на общинско, на общината, община Могилино не се съгласи, а те са на тяхно разпореждане. Но, взетиса всички мерки, децата вече се извеждат от дома и предвидени са изграждане на защитени жилища, те ще станат много скоро за тези деца, които са над 18 години, тъй като там има 35 деца над 18 години - младежи с умствена изостаналост, няколко деца ще бъдат върнати в семействата си. За съжаление повечето от родителите не желаят да си вземат децата от дома, така че ще трябва всички ние да се грижим за тях. Няма драма в това. Искам дебело да подчертая, че децата в дома имат и храна, и облекло, инеобходимите условия. Така че не ни трябват стари дрехи, изпратени отнякъде, но всичко в рамките на до 4 месеца ще приключи. Така че много интензивно работим по този въпрос, съжалявам, че трябваше да се драматизира по този начин, включително и с българи, които получават пари за това, но това едруга тема.

Искате да кажете, че някой е получил пари, за да злепостави българската държава чрез този филм?

Ем. Масларова: Разбира се, за филма са заплатени не малко пари, във филма участват и български представители на неправителствения сектор. Но това са други неща. Аз искам да кажа, че ние сме предприели всички мерки, децата са добре, здрави са, регулярно ходят лекаривече от Русе при тях. Проблемът беше, че не могат всеки ден да имат тази специализирана лекарска помощ, защото все пак Могилиное на около 40 километра от Русе и по-трудно се пътува.
.........................

No Comment!!!!

# 1 424
Maslarova pred info radio dnes...
.............
.... Кажете тема, която вълнува всички през последните дни. Започна ли извеждането на децата от дома в Могилино?

Ем. Масларова: Откровено да ви кажа, това е една много груба манипулация, преекспонирана. Съжалявам, че се включиха и българските медии, защото аз, ако искам да, извинете за израза, да злепоставянякоя държава мога да направя много по-страшен филм. И то много.

Да уточним само за слушателите, става въпрос за филма на Би Би Си, който беше излъчен за този дом.

Ем. Масларова: Да, искам да ви кажа, че ние закрихме вече два дома, без никой да разбере и без да се вдига такъв шум. За дома в Могилинорешението беше взето още 2006 г., но тъй като той не е на подчинение на Министерството на труда, въпреки че ние обираме всичките лаври в кавички, а на общинско, на общината, община Могилино не се съгласи, а те са на тяхно разпореждане. Но, взетиса всички мерки, децата вече се извеждат от дома и предвидени са изграждане на защитени жилища, те ще станат много скоро за тези деца, които са над 18 години, тъй като там има 35 деца над 18 години - младежи с умствена изостаналост, няколко деца ще бъдат върнати в семействата си. За съжаление повечето от родителите не желаят да си вземат децата от дома, така че ще трябва всички ние да се грижим за тях. Няма драма в това. Искам дебело да подчертая, че децата в дома имат и храна, и облекло, инеобходимите условия. Така че не ни трябват стари дрехи, изпратени отнякъде, но всичко в рамките на до 4 месеца ще приключи. Така че много интензивно работим по този въпрос, съжалявам, че трябваше да се драматизира по този начин, включително и с българи, които получават пари за това, но това едруга тема.

Искате да кажете, че някой е получил пари, за да злепостави българската държава чрез този филм?

Ем. Масларова: Разбира се, за филма са заплатени не малко пари, във филма участват и български представители на неправителствения сектор. Но това са други неща. Аз искам да кажа, че ние сме предприели всички мерки, децата са добре, здрави са, регулярно ходят лекаривече от Русе при тях. Проблемът беше, че не могат всеки ден да имат тази специализирана лекарска помощ, защото все пак Могилиное на около 40 километра от Русе и по-трудно се пътува.
.........................

No Comment!!!!

Ох ... Псува ми се, на висок глас.

Дайте ми линк към това интервю...

Общи условия

Активация на акаунт