Майчинството счетоводно - 6

• 68 055
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте!

Неведнъж сте ми помагали, затова отново се обръщам към вас. Имам следните въпроси:

3. Аз все се подготвям предварително и се престаравам и все наопаки става, но по същество. Вече трети месец първият ми болничен се губи някъде  в пространството между НОИ и Софийския университет. Да се свържа с горещите телефони в НОИ е научна фантастика. Моля помогнете!!! Къде да отида, къде да се обадя, на кого да се развикам, за да разбера какво става и докога ще съм в това унизително положение.
Предварително благодаря за вниманието и отговорите!

В НОИ има гишета за справки. Провери там, или счетоводителката да провери. Дългите болнични ги превеждат първи.

А за другото има Наредба за изчисляване и изплащане на обезщетенията от ДОО. Сега сме края на ноември. Все трябва да са я прочели колежките.

# 376
  • София
стики   bouquet Hug  bouquet

# 377
  • В полите на Пирин планина
Здравейте мами, имам въпрос, относно темата: В момента в който взех първия болничен за раждане, започна да ми се изплаща 90 процента от трудовото ми възнаграждение от НОИ, както си е редно. Но тези 90 процента се изчисляват на базата на заплатата предишните 6 месеца. До тук добре, но един месец след като родих, заплатата ми се увеличи с близо 50 лв. /работя в бюджетната сфера/, а  от НОИ продължават да ми привеждат на основата на старата заплата. Въпросът ми е къде отива това увеличение, което по закон трябва да си е мое
Здравей, не съм специалист, но следя темата, за да не изпусна нещо, така че моето скромно мнение е:
Болничния ти се изчислява един път на базата на 6-те месеца, които си работила преди да излезеш 45 дена болничен и не се преизчислява всеки месец за нови 6 месеца назад. Преизчислява се само в зависимост от броя дните в месеца, за които го получаваш.
С две думи това увеличение на заплатата няма да укаже влияние на твоя болничен,дори да вдигнат заплатат с 1000 лв.
Моля другите компетентни мами да ме поправят, ако грешно съм разбрала.  Embarassed

Съвсем вярно. Промени в трудовото възнаграждение влизат в сила, когато имаш реално отработени дни, а сега ти в отпуск за бременност и раждане.

# 378
здравейте. моля някой да ми разсясни - по старата схема съм и си получавам парите за майчинството от работодателя, миналия месец ми изтекоха 9 -те месеца, и сега ще взимам по 180 лева. Интересуваме като отида този месец да си получавам парите колко ще получа - точно 180 лева или ще имам удръжки и ще взема по-малко.  и тази сума влияе ли се от работните дни в съответния месец или е фиксирана.Питам ви защото нашето счетоводство има проблеми и всеки път се опитват да ми дадат по-малко пари и аз все ги хващам да си пресметнат отново нещата, та сега искам да сум сигурна каква сума да си търся. мерси много.

# 379
здравейте. моля някой да ми разсясни - по старата схема съм и си получавам парите за майчинството от работодателя, миналия месец ми изтекоха 9 -те месеца, и сега ще взимам по 180 лева. Интересуваме като отида този месец да си получавам парите колко ще получа - точно 180 лева или ще имам удръжки и ще взема по-малко.  и тази сума влияе ли се от работните дни в съответния месец или е фиксирана.Питам ви защото нашето счетоводство има проблеми и всеки път се опитват да ми дадат по-малко пари и аз все ги хващам да си пресметнат отново нещата, та сега искам да сум сигурна каква сума да си търся. мерси много.

За цял месец се вземат 180 лева / 190 от 01.01.2008 /. НО, ако отпускът за бременност и раждане ти изтича през м.10.2007 е нормално да вземеш част обезщетение за бременност и раждане и част обезщетение за отглеждане на дете в зависимост от броя работни дни във всеки вид отпуск.

# 380
  • София
Предвиждат ли се някакви промени в сумата за еднократна помощ за раждане - било официални, било слухове. Чух че се предвиждало за второ дете сумата да е доста по-голяма.

# 381
не аз сега ще си получавам парите за м.11, а отпускат за бременност и раждане изтече през 10 месец. Така че сега - т.е. в началото на Декември би трябвало да си взема пълната сума за м. 11 и тя е до колкото ми потвърждавате 180 лева - чисто. Нали така? Т.е няма да имам удръжки и да взема 170 примерно. Нали правилно съм разбрала?

# 382
не аз сега ще си получавам парите за м.11, а отпускат за бременност и раждане изтече през 10 месец. Така че сега - т.е. в началото на Декември би трябвало да си взема пълната сума за м. 11 и тя е до колкото ми потвърждавате 180 лева - чисто. Нали така? Т.е няма да имам удръжки и да взема 170 примерно. Нали правилно съм разбрала?

Върху обезщетенията не се правят никакви удръжки.

# 383
мерси много.

# 384
Предвиждат ли се някакви промени в сумата за еднократна помощ за раждане - било официални, било слухове. Чух че се предвиждало за второ дете сумата да е доста по-голяма.

За 1-во дете - 250 лева ; за 2-ро - 600 лева. Мисля още не е обнародвано.

# 385
От тогава са ми тези мъки с фирмата, искам справки-те не дават, други начини ще търся да ги ПРИНУДЯ, но разчитах на вас  за разяснение, защото те нищо не знаят и не ми обясняват ако ги питам.
Нямам друго обяснение, освен че са объркали нещата и после са ги коригирали. Затова има такава разлика в сумите.

Може обаче да ги попиташ защо по времето на 135 дни, когато имаш болничен, обезщетението е едно. А после вече е друго.  newsm78 Като по закон 315 дни се получава едно и също дневно обезщетение?!

Стики, много, много ти благодаря   bouquet  bouquet  bouquet Помогнахте ми много с Incandescent

# 386
Понеже ще ми пускат трудов договор тези дни и счетоводителката иска медицинско свидетелство за започване на работа,някой знае ли от кого се издава то- от личния лекар или от акушер-гинеколога,който ми води ЖК-то?
Благодаря предварително!

# 387
Момичета, включвам се и аз с един въпрос, като се надявам да има компетентни, за да ми отговорят.

Какъв е минималният осигурителен стаж, който човек трябва да има, за да му бъдат изплатени болничните от НОИ.
Аз съм на трудов договор (преди това само на граждански) от 3 месеца и не знам дали имам право на обезщетение за периода на болничния!

Много ви благодаря предварително!

# 388
  • София
 bowuu Здравейте отново  Hug

Може ли някой да ми каже, за осигуряването при бременност. 6 месеца преди термина ли трябва да е или 6 месеца преди 45 -те дни newsm78

И ако таткото се осигурява на минимална заплата, аз на колко най-много мога да се осигурявам, без да си изгубя детските newsm78

bouquet

Последна редакция: пн, 26 ное 2007, 13:52 от ketito

# 389
здравейте!
В момента съм в майчинство-синът ми е е на 1.2г.Получавам минималната сума за майчинство,тъй като в поседния момент ме назначиха в една фирма на трудов договор/без да работя там/.Водя се на заплата от 300лв.Преди да родя 6-7 месеца не съм работила.Сега отново "бременея"/в 3 мес./и искам да попитам има ли някакъв начин и как /чрез самоосигуряване ми казаха/ следващото майчинство да бъде в по-голям размер.Благодаря предварително на всички,които имат инфо по този въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт