Коледа идва!

• 120 760
  • 1 001
  •   1
Отговори
# 630
и аз масло и то немско

# 631
  • София
Кажете каква марка маргарин използвахте за меденките?

Ами аз лично правих меденки по две рецепти - в едната е олио, а в другата няма въобще мазнина.

Иначе където пише масло, слагам масло, не маргарин.

обаче в тези на Джули пише "твърд маргарин"  newsm78

# 632
  • Пловдив
Руми, аз ги правех с масло и станаха. Ако искаш си купи от Била масло Clever Леко- то е 50/50 масло и маргарин  Wink

# 633
купи българско масло - то е твърд маргарин

# 634
Да попитам, кога се мажат меденките с белтък кога са топли или изтинали и след това се украсяват с глазурата? Дали може да се замести белтъка с нещо друго, че и децата ще ядат?

# 635
Срам, не срам, да питам - може ли да си спестя ръчното месене на меденките, като ги омеся с кухненския робот?

А в машина за хляб?  Embarassed Laughing

АМи така де, с мързел към прогрес Simple Smile  bouquet
Аз моите меденки ги омесих в машината за хляб. В рецептата меда е 1 к.чашка. Нямаше проблем

# 636
Кажете каква марка маргарин използвахте за меденките?
Аз използвам БЕЛЛА 80 процента масленост, той дори мирише на масло

# 637
  • На тавана. С Карлсон и Дребосъчетата.
Да попитам, кога се мажат меденките с белтък кога са топли или изтинали и след това се украсяват с глазурата? Дали може да се замести белтъка с нещо друго, че и децата ще ядат?

Изстинали се мажат. Аз ще правя глазура само от пудра захар и лимон.

# 638

Изстинали се мажат. Аз ще правя глазура само от пудра захар и лимон.

Благодаря, ти за отговора.
А може ли вместо с белтък да ги намажа меденките с мед?  Дали ще стоят лъскави?

# 639
  • у дома
няма как да не се похваля - преди малко приключих с печенето на 2-та доза коледни сладки, този път заложих на Меденките на Джули, станаха страхотни!!! още веднъж благодаря за рецептата на natalyna  Hug направих експеримент за меденки-розички  Crazy ще ги украсявам с белтъчната глазура малко по-късно или утре  Mr. Green

Последна редакция: пт, 14 дек 2007, 15:07 от blueeye®

# 640
няма как да не се похваля - преди малко приключих с печенето на 2-та доза коледни сладки, този път заложих на Меденките на Джули, станаха страхотни!!! още веднъж благодаря за рецептата на natalyna  Hug направих експеримент за меденки-розички  Crazy ще ги украсявам с белтъчната глазура малко по-късно или утре  Mr. Green

Страхотно изглеждат наистина. Ще взема и аз да пробвам тази рецепта на Джули, защото двата ми предишни опита бяха доста несполучливи.  Grinning

# 641

Ако някой иска точна немска рецепта за малките формички на Zenker - слезте в долната част на страничката......... които се продаваха миналата Коледа в Пикадили Варна, да свирка  Simple Smile

Аз свиркам  Whistling. Имам елхичка и камбанка и се чудя какво да ги правя  Simple Smile.

# 642
Taneto - къде го даде тоя сайт на Zenker - тортената ми форма е от там ама аз от де да знам ми то страшни красоти имали тези хора. Влюбих се във формичките на Дядо Коледа и разни готови други. HugМерси за инфото.
Зори това ти е за джинжифиловите сладки newsm51 - снощи прегрешихме Mr. Greenи отворихме кутията с тези сладки. ММММММММ ами те страшни станали. Чуден аромат.

Последна редакция: пт, 14 дек 2007, 15:45 от Бъни

# 643
  • Пловдив
blueeye®, супер са ти станали меденките. Сигурна съм, че ще ги украсиш подобаващо   Party

Taneto, и аз свиркам. Имам елхичка и снежен човек Wink

# 644
Готово, ще ви изпея рецептата, която ми пратиха от Zenker, защото аз бях достаъчно нахална да им пратя и-мейл с молба за подходяща за тази форма рецепта.
Но първо да кажа, че аз измерих обема на формата (напълних я с вода и прелях в мерителна купа) и се оказа, че моята побира около 600 мл вода.

Основна рецепта за форма Санта Клаус номер 3692

Продукти:
2 средноголеми яйца
90 гр захар
1 пакетче ванилена захар
100 гр масло или маргарин
120 гр брашно
1 равна ч.л. бакпулвер

За глазурата:
100 гр пудра захар
1/2 белтък
1 ч.л. лимонов сок
сладкарски бои

Приготовление:
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се бият с половината захар на сняг. Жълтъците се бият до пухкавост с останалата половина захар, ванилена захар и мазнината. Брашното се смесва с бакпулвера и се добавя към сместта, белтъчния сняг и той се добавя.
Формата се маже с масло и поръсва с брашно - това е важно!. Тестото се изсипва вътре и се заглажда. Пече се в предварително загрята фурна на 190 С около 30 мин.
За глазурата пресятата пудра захар с белтъка и лимоновия сок се разбиват 5 мин. Пожелание може да се използва боя.
Санта Клаус се намазва с глазурата след като е изстинал и се украсява.

Моите уточнения към рецептата:
тестото се получава доста гъсто и трудно се заравнява повърхността, след като е изсипано във формата. По време на печене се наду в средата (което обаче си мисля, че е нормално) и затова пекох на 150-160 градуса около 40 мин. След изстиване кексчето спадна и остана минимална издутина. Блатът е вкусен и стои мокър. Аз го разрязах на две и по средата намазах малко крем, забъркан на око от 1 жълтък, около 200 мл прясно мляко и малко нишесте. След пренощуване тортичката е станала още по-мокра.
Моята украса отгоре е от супер тънко разточена готова моделираща маса.
Следващият път бих сложила повече бакпулвер.

Ако нещо не е ясно, ще отговарям, макар че утре и вдругиден няма да имам време за компа.......

Имат красоти, Бъни, и аз на моменти искам от всички форми по една, но после ентусиазма ми се охлажда  Wink Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт