Ако направите някоя рецепта от линковете, напишете я в темата и след нея напишете подробности, минуси, плюсове или гафове при правенето на хляба. Така ще се учим взаимно. Целта на темата е да се съберат само рецепти и лесно да се намира желаната рецепта
Ето тук може да коментирате и питате - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=461739.345
Умишлено не съм променяла нищо в начина на обяснение на рецептите, за да запазя авторското право
Но Ви моля нека да слагаме само рецепти тук
Хляб с канела 1 ¼ lb:
1¼ чаши вода,
1¼ чаена лъжичка сол,
по 2 супени лъжици захар и олио,
2½ чаши захар,
1½ ч. лъж. канела ,
1½ ч. лъж. мая
¾ чаша стафиди.
Хляб с кисело мляко
1 чаена чаша кисело мляко
половин чаша прясно
2 яйца
половин чаена лъжичка сода бикарбонат
1 и половина чаена лъжичка сол
половин чаена лъжичка захар
2 супени лъжици олио
3 и половина чаени чаши брашно
половин чаена лъжичка мая за хляб
Хляб с маслини (675 гр)
Съставки:
вода 1 1/8 чашка
сухо мляко 2 1/2 с.л
масло 2 1/2 с.л
захар 2 1/4 с.л
сол 1 1/4 ч.л
смесени подправки (така ги продават тук ) 2 1/2 ч.л
бяло брашно 2 1/2 чашка
"черно" брашно 1/2 чашка
суха мая 1 1/4 ч.л
маслини (черни) 1/2 чашка
За маслините пише, че е препоръчително да се вкарат в цикъла, когато машината "уведоми", че започва втасването, иначе се били "накълцвали" по някаква си причина
Хляб с кашкавал и лук (675 гр)
Продукти:
вода 1 чашка
сухо мляко 2с.л
захар 2 с.л
сол 1 ч.л
лук на прах 3 с.л
настърган кашкавал (Mature cheddar- това е видът кашкавал в рецептата, но става и с друг) 1 1/4 чашки
бяло брашно 3 1/4 чашки
суха мая 1 1/2 ч.л
Кашкавала се добавя в началото на второто втасване за да не потъне най-отдолу
И да допълня, че съставките се слагат в ред, в който са описани.
Хляб с лук
350гр. брашно
210мл. Прясно мляко + вода или
1 яйце
1с.л. захар
20мл. Масло (50гр.)
20гр. Свежа мая или 4-5гр. Суха мая
щипка сол
една глава лук на филийки
маслини
босилек
олио
Лукът и маслините да се овалят в брашно преди да се пуснат. Най накрая може да се поръси с лук, кашкавал и босилека
Всичко се слага в машината, а олиото се добавя когато започне месенето
Хляб с ядки (675 гр)
Продукти:
вода 1 чашка
олио 2 с.л
мед 2 с.л
сол 1 1/2 ч.л
слънчогледови семки (обелени разбира се) 1/4 чашка
нарязани орехи 1/4 чашка
бяло брашно 3 чашки
суха мая 1 1/4 ч.л
Шоколадов хляб (675 гр)
вода 1 чашка
1 разбито яйце
сухо мляко 1 с.л
масло 1 с.л
захар 1/2 чашка
сол 1/2 ч.л
начупени орехи 1/4 чашка
бяло брашно 2 1/8 чашки
какао на прах 1/2 чашка
суха мая 1 ч.л
Черен хляб (2 lb)
1 + 1/4 cup Вода
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжица сол
2 cup Брашно от типа "Whole Weat Flour" (черно брашно)
1 + 2/3 cup Брашно тип бяло
1 + 1/2 чаена лъжичка мая
Сипвате водата в съда на Бредмейкъра, добавяте захарта и солта. Насипвате брашното отгоре върху водата като се стремите да покриете изцяло водата.
Последно слагате маята, като внимавате водата и маята да не влизат в контакт
Брашното трябва да се насипе като слой отгоре върху водата и да изолира маята от водата!!!
Поставете да се пече на програма "Grain".
Ако нямате такава програма сложете на програмата която е предвидена за печене на черен хляб.
Ръжен хляб 1
220 мл вода (+малко повече)
250 г брашно
1,5 чаени лъжички сол (всъщност трябват 2, дори 2,5)
50 г ръжено брашно
50 г пълнозърнесто брашно (аз го правя направо със 100 г ръжено брашно и готово)
1 пакетче суха мая
Програма - основната програма за печене на хляб, 2 часа и 55 мин. при мен, степен на препичане на коричката - 1
Значи като се замеси, гледаш и добавяш лъжица-две вода... вероятно заради ръженото брашно става едно много гъсто и лепкаво тесто, така че аз добавих вода, стана малко по-рядко и се надигна и опече много добре.
Солта в рецептата определено беше малко... опитай все пак първо с 2 ч.л.
Става страшно вкусно хлебче.
В книжката пише да се остави да изстине на решетка. Аз обаче си увивам хляба в кухненска кърпа и така го оставям да изстине. Съхранявам го също увит в кърпа, в найлонов плик и в хладилника. Така остава мек и при желание можеш да си го препечеш
Снощи го доядохме с масълце и червен хайвер... ммм... опитай.)
Ръжен хляб 2
140 мл вода
142 мл кисело мляко
2 ч.л. сол
2 ч.л. кафява захар или 3 ч.л. мед
2 с.л. олио
225 гр. бяло брашно
225 гр. ръжено брашно
1 1/4 ч.л. суха мая
Продуктите се слагат в горния ред. Програма за пълнозърнест хляб, към 3ч30мин горе-долу. Препичане - степен 2.
Колкото по-кисело е киселото мляко, толкова по-добре. Разбива се хубаво с водата, преди да се сипе в чашата на машината.
Медът е моя измишльотина, защото нямах кафява захар, а бях чела в други рецепти за мед в ръжения хляб вместо меласа .
Става невероятно вкусно, киселичко, лепкаво, въобще - както си му е редът
Ръжен хляб с кимон
300мл. вода
2 ч.л лимонов сок
22 мл слънчогледово олио
125 гр. Ръжено брашно
375 гр. Бяло брашно
22 мл. обезмаслено мляко на прах
1/2 ч.л. зърна кимон
1 и 1/2 ч.л. сол
15 мл. захар
1 ч.л. суха мая
Слага се водата и лимоновия сок във машината за хляб. Маята се слага най-накрая. Добавя се ръженото и бялото брашно, но не трябва да покриват изцяло водата. Слагат се млякото и кимона. Добавя се солта и захарта в два отделни ъгала на фурната. Прави се малка дупка в средата и се добавя маята. Внимавайте да няма контакт с водата. Машината се настройва на нормална програма и средно запечена кора
Хляб със сирене и маслини (750 гр)
240 мл вода
3 с.л. зехтин
1 1/2 с.л. захар
3/4 ч.л. сушена мащерка
1 1/2 ч.л. сол
360 г брашно
2 1/4 ч.л. суха мая
---
55 г натрошено сирене
6 с.л. едро нарязани зелени маслини
3 с.л. нарязани сушени домати
3 с.л. брашно
Постави първите седем съставки в указания ред в машината. Нагласи машината на програма за бял хляб. Пусни я да меси.
Размеси останалите съставки добре. Постави ги в машината след първото месене или при сигнала за поставяне на добавки.
Аз поставям вместо указаните маслини и сушени домати каквото имам в момента -- само маслини, само сушени домати, черни вместо зелени маслини, чушки, лютеница. Понякога добавям чесън или песто. Мащерката, разбира се, може да се замени с други подправки -- например чубрица. Гледам количеството смес да не се променя и влажността да остава същата
Хляб с ким3/4 ч. ч. мляко (в оригиналната рецепта беше вода)
3/4 ч.ч. извара (това е приблизително 100 г)
1 с. л. зехтин (или олио, или друга мазнина)
1 с. л. захар
3 ч. ч. бяло брашно
1 с. л. сушени люспички чесън (не знам дали ме разбираш какво имам предвид - нарязан на филийки по дължина чесън и изсушен, купих го от един китайски магазин - в оригиналната рецепта беше с лук)
ким (аз слагах на око, щот много обичам)
1 ч. л. сол
1 пакетче мая
В този ред блъскаш в машината. Нагласяш машината на тъмен хляб (в смисъл - препечен). Тъй като моята машина има 3 размера - 750 г, 1 кг и 1250 г, аз го сложих на 750, но всъщност май излиза по-малко. Хлебчето става поресто и меко, а кимът му придава много хубав аромат.
Хляб за комбинации
350гр. брашно
210мл. Прясно мляко + вода или 290мл. Ако не се слага яйце
1 яйце
1с.л. захар
20мл. Масло (50гр.)
20гр. Свежа мая или 4-5гр. Суха мая
щипка сол
Добавки по желание
сирене, кашкавал, маслини, орехи, тиквено семе, ленено семе, пшеични зародиши, овесени ядки, сусам
Яйцето и захарта се разбиват заедно предварително
Тесто за пица
500гр.брашно
315мл прясно мляко
1 яйце
3с.л. зехтин
6гр мая
1ч.л сол
1с.л захар
Тестото се разделя на топчета и се замразява. Блата става мек и пухкав
Пита
530гр.брашно
315мл прясно мляко
3 яйца. Желтъка се отделя за мазане
50-70гр маслоo
6гр мая
1ч.л сол
1с.л захар
Козунак
малък козунак
10 гр мая (суха)
125 мл прясно мляко (топличко)
100 гр масло (половината олио, половината разтопено краве масло)
500 гр брашно (зависи много какво ти е брашното)
щипка сол
3 яйца
125-150 гр захар
настъргана лимонова кора
стафиди
бадеми
Слагам в машината първо прясното мляко, след това олиото и разтопеното краве масло, яйцата, брашното, захарта, солта и маята.
Оставям го да се меси и втасва (ползвам програма ТЕСТО)
След като свърши програмата го изваждам, прибавам настърганата лимонова кора, оформям го и го слагам на топло още веднъж да втаса. Преди да го сложа да се пече го намазвам с жълтък, поръсвам със захар и забождам стафиди и бадеми.
Ще потърся снимка да ти го покажа в готов вид.
Ако искаш голяма доза, удвои продуктите.
Козунак
3 яйца + 1 белтък(жълтъка остава за намазване отгоре)
½ ч.ч прясно мляко
1 ч.ч захар
¼ чаша разтопено масло + ¼ чаша олио
1 tbs(чаена лъжица) мая
около 3 и 1/2 ч.ч. брашно, всеки път ми отива различно количество
настъргана кора от един лимон
Първо слагам в машината и разбивам яйцата със захарта, после добавям млякото, след това маслото. Слагам после около 2.5 ч.ч. брашно и маята и оставям да се разбърка добре, става каша, после прибавям по малко от останалото брашно и по малко от олиото.Брашно слагам докато се получи нелепкаво тесто. След като спре месенето, пускам пак на ново машината на цикъла за тесто, така три пъти, последния път вече оставям да свърши целия цикъл, така че и да втаса.
Първия път в плитките сложих стафиди, а втория път смесих счукани орехи, полях ги със прясно млако, колкото да ги покрие и ги сложих за две минути в микровълновата, после им сложих захар и канела и оставих така да постои, стана гъста смес. Всяка плитка я разточвах, слагах от сместа и завивах на руло, после оплетох четерите плитки.
Първите пъти оставях козунаците върху печката, включвах фурната да загрее на 250 и отварях вратата, ама става много жега в стаята, затова сега слагам оплетените козунаци във фурната и включвам на WARM и така си втасват, после ги вадя и ги мажа със жълтък, включвам фурната на 375 и ги пека около 18-20 минути, зависи колко е голям козунака.
Козунак
330 – 370 гр. Брашно
20гр свежа и ли 4гр суха мая
3 яйца. Отделя се една лъжица за мазане отгоре
100мл.прясно мляко
100гр. Захар или 150гр – ½ чаша
щипка сол
50гр масло
кора от лимон, ванилия, ром, стафиди, бадеми, орехи, канела
3 с.л. олио
Стафидите се накисват във вода и преди да се добавят се слагат в брашното. Яйцата се разбиват със захарта и лимонената кора и ванилията. Ако са студени, да се затоплят в микровълновата. Маята се разтваря в затоплено мляко с малко захар и брашно. Част от брашното се насипва във формата със солта, яйцата, брашното и млякото с маята (ако е свежа) Като почне да меси се добавя по малко разтопено масло. Като го поеме се добавят 3 с.л. олио. Като даде сигнал за добавяне на продукти – стафидите. Ако тесто е течно може да се добави още брашно
Козуначени кифлички
2 яйца
60 гр. Масло
60 гр. Захар
100мл прясно мляко,
една щипка сол,
350 гр. брашно,
едно пакетче суха мая,
могат да се добавят и стафиди или лимонови корички,но това по желание.
пускам машината на програмата за месене на тесто,на моята машина "мулинекс" тази програма е 1 час и 50 минути,след като е готово тестото оформям кифличките и им слагам като пълнеж мармалад,сирене,кашкавал или каквото преценя за подходящо,оставям ги да втасат за около 15 минути и после ги пека на не много силна фурна.това всъщност е бабината рецепта за козунак,просто видях че на моята машина рецептите са все за около 350гр. брашно и си намалям пропорционално рецептите и експериментирам. козунак не мога да опека в нея сполучлив,прекалено дълго втасва и става почти на трохи,но кифличките ги харесваме
Панетоне
4 супени лъжици прясно мляко
2 яйца
80 г масло
130 г брашно
60 г захар
130 г брашно
1 пакетче суха мая
6 супени лъжици стафиди
4 супени лъжици захаросани портокалови корички
В моята машина се слагат в този ред съставките.
Пече се на програма за Сладък хляб (3 часа и 9 минути, но изключих 10-на минути преди края, защото взе да попрегаря).
Наистина е много вкусно и наистина мирише на козунак.)
Сладко
Съставки:
плодове (препоръчително да са нарязани) 3 чашки
захар с "презерватив " 1 чаша
Лимонов сок 3 с.л
и накрая ми вика да ползвам 11програма. Като по време на "готвенето" на сладкото не трябва да се отваря капака на машината.И също пише в машината да не се слагат повече от 3 чашки плодове