Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси

• 136 347
  • 346
  •   1
Отговори
# 315
  • София
marsidi,благодаря ти много за отговора,значи има надежда и аз да взимам по нещичко за моите дечица.Досега бях от богатите,които надвишаваша с много малко таваяна и не взимах нищо #Cussing out,дано сега се класираме Praynig

Да, наистина!

Всички деца трябва да имат право да получават детски надбавки!

Напълно съм съгласна,всички деца би трябвало да са с равни права,независимо от това колко взимат родителите им Peace

# 316
Здравейте!аз иман един въпрос.Моята брутна заплата е 700лв имам ли право на детски и взимат ли се доходите на бащата с когото имам развод от октом.2008г.Благодаря предварително.

# 317
  • София
Здравейте!аз иман един въпрос.Моята брутна заплата е 700лв имам ли право на детски и взимат ли се доходите на бащата с когото имам развод от октом.2008г.Благодаря предварително.
Не би трябвало да се взима предвид дохода на бащата. Към молбата трябва да приложиш копие от влязло в сила решение на съда за допускане на развод.

# 318
И аз да се включа с един въпрос.
Току що си изготвих бележката за доходите и става ясно, че времето, в което съм била в болнични имам данни за доход само за първия ден от болничния /който е за сметка на работодателя/, а за останалите дни, които се изплащат от НОИ няма данни във ведомостта /естествено, де  Wink/. Та въпроса ми е, трябва ли от НОИ да търся някакво удостоверение, че са ми изплатили обезщетения за временна нетрудоспособност или гледане на болно дете или Социални грижи си получават такива справки от НОИ директно?

# 319
  • София
И аз да се включа с един въпрос.
Току що си изготвих бележката за доходите и става ясно, че времето, в което съм била в болнични имам данни за доход само за първия ден от болничния /който е за сметка на работодателя/, а за останалите дни, които се изплащат от НОИ няма данни във ведомостта /естествено, де  Wink/. Та въпроса ми е, трябва ли от НОИ да търся някакво удостоверение, че са ми изплатили обезщетения за временна нетрудоспособност или гледане на болно дете или Социални грижи си получават такива справки от НОИ директно?
Дирекция "СП" получава служебно информация за изплатените обезщетения от НОИ, не е нужно да взимаш удостоверение от НОИ.

# 320
ivanah, удостоверението за изплатените обезщетения ти го вадят на място в СП, но трябва да се включат тези суми в декларацията която подаваш

# 321
Имам следното питане кой доход се взима за детски- получения или начисления.
След като НОИ забавя изплащането на болничните и през м.01- 02.2008 са ми преведени суми за 11 и12.2007 те ще влезат ли като доход за детски , ако кандидатствам този месец- и посоча период 1-12.2008. А с днешна дата имам превод на 220 лв. за м.11.2008.
[/color]

# 322
  • София
Имам следното питане кой доход се взима за детски- получения или начисления.
След като НОИ забавя изплащането на болничните и през м.01- 02.2008 са ми преведени суми за 11 и12.2007 те ще влезат ли като доход за детски , ако кандидатствам този месец- и посоча период 1-12.2008. А с днешна дата имам превод на 220 лв. за м.11.2008.
[/color]
Взимат се изплатените обезщетения или доходи в съответния месец. Ако обезщетението за 11.07  ти е изплатено през 01.08г. то ще влезе като доход през 2008 г.

# 323
Не е честно, защото забавянето е поради вина на НОИ- и само заради това няма да се класирам за детски.

Пък може това да им и целта- колкото по- малко хора взимат детски толкова по- добре.

# 324
Здравейте! И аз имам въпрос. Трябва сега да подам документите за детските надбавки. Взех бележки от работодателите ни / моя и на съпруга ми/, но съпруга ми е безработен от април 2008г. за този период /април - декември/ той няма доход. Трябва ли да подава някакъв документ и какъв да е той. Не е бил на борса.
Благодаря!

# 325
  • София
Здравейте! И аз имам въпрос. Трябва сега да подам документите за детските надбавки. Взех бележки от работодателите ни / моя и на съпруга ми/, но съпруга ми е безработен от април 2008г. за този период /април - декември/ той няма доход. Трябва ли да подава някакъв документ и какъв да е той. Не е бил на борса.
Благодаря!
Декларация, че през този период не е работил и не е получавал доходи. Носи и трудовата му книжка, че понякога когато има прекъсване на тр. договор ги искат за справка.

# 326
Може ли въпрос(сега видях темата,но не съм я изчела цялата и може вече да е коментирано)-освен стандартната молба-декларация+ бележка за доходите на съпруга ми какви други документи трябва да предствя при положение,че цялата минала година съм била по майчинство и нямам други доходи,освен него?Трябва ли някакъв документ от моята служба?Благодаря.

# 327
  • София
Може ли въпрос(сега видях темата,но не съм я изчела цялата и може вече да е коментирано)-освен стандартната молба-декларация+ бележка за доходите на съпруга ми какви други документи трябва да предствя при положение,че цялата минала година съм била по майчинство и нямам други доходи,освен него?Трябва ли някакъв документ от моята служба?Благодаря.
Трябва и удостоверение от твоята служба, с нулев доход и да запишат, че си била в отпуск за бременност и раждане или отпуск за отглеждане на дете. Също удостоверения за раждане на децата, отглеждани в семейството /копия за всеки случай/, лична карта.
Ако имаш документ за банковата сметка ти препоръчвам да си го приложиш, защото стават грешки.
Ако някой от двама ви има прекъсване в трудовите договори изискват и трудови книжки за справка.

# 328
А знаете ли дали през 2009 г. мин. осигурителен праг ще е 350 лв. Миналия месец взехме бележки за доходите, но се оказа че надхвърляме тези 300 лв и затова не ги подадох. Мога ли януари 2009 да взема бележки за предната година от януари до декември и да ги подам ?
Мисля, че се очаква средномесечения доход на член от семейството за получаване на детски  да стане 350 лв. Но това ще е сигурно едва когато Закона за държавния бюджет на РБ за 2009 бъде обнародван. Можеш да да подадеш януари месец молба, до тогава ще е ясно какъв ще е прага за получаване на детски.

Закона за държавния бюджет на РБ за 2009 e обнародван.

§ 15. (1) Средномесечният доход по чл. 4 от Закона за семейни помощи за деца за 2009 г. е 350 лв.
(2) Размерът на месечните помощи за дете по чл. 7, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2009 г. е 35 лв. за всяко дете.

(3) При едновременно раждане от майката на 2 и повече деца помощта по ал. 2 за всяко от тях се определя и изплаща в размер 150 на сто от размера по ал. 2.

(4) Размерът на еднократната помощ при бременност по чл. 5а от Закона за семейни помощи за деца за 2009 г. е 150 лв.

(5) Размерът на еднократната помощ при раждане на живо дете по чл. 6, ал. 2 от Закона за семейни помощи за деца за 2009 г. е, както следва:

1. за първо дете - по 250 лв.;

2. за второ дете - по 600 лв.;

3. за трето и всяко следващо дете - по 200 лв.

(6) Размерът на допълнителната еднократна помощ за дете с установени трайни увреждания 50 и над 50 на сто до навършване на 2-годишна възраст по чл. 6, ал. 6 от Закона за семейни помощи за деца за 2009 г. е 100 лв.

(7) Размерът на месечните помощи за отглеждане на дете до една година по чл. 8, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2009 г. е 100 лв.

# 329
Здравейте имам и аз една питанка,ако въпроса се повтаря се извинявам предварително.В молбата за детски където вписвам брутния доход на съпруга ми,трябва ли да включа моето майчинство.Или само да го запиша в графа обезщетение от майчинство?

Общи условия

Активация на акаунт