Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 22 ян. 2008, 16:24 ч.

Рецептите на Стаси

  • 182 631
  • 143
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 1 122
Боб със свински ребърца


300 гр. боб
1 глава лук
50 гр. олио
2 с.л. червен пипер
2 сухи чушки
0,200 мл. смлени домати
2 с.л. подправка за боб
сол на вкус
1 с.л. джоджен
2-3 с.л. брашно

1 кг. свински ребърца
подправка за месо
1 с.л. соев сос
3 с.л. червено вино

Боба се накисва в студена вода от вечерта за да набъбне и да се свари по-бързо. На другия ден се слага в тенджера да ври 10 мин. Снема се от огъня за да се изхвърли първата вода. Пак се залива с вода и се прибавят олиото, червения пипер, чушките и лука нарязан на дребно. Вари се и 15 мин. преди да е готов боба се добавят доматите, подправката, джоджена и сол на вкус. Като се махне от огъня се прибавя брашното смесено с малко вода.
Ребрата се посоляват с подправката, поливат се с виното и соевия сос и се слагат в глинения съд, като се захлупват с капак. Задушават се ок. 30 мин. на 200*. След това се маха капака и се прибавя боба. Пече се още ок 30 мин. на 170*-180*. Трябва да се внимава да не изври водата и да не остане боба сух.





# 76
  • Мнения: 1 122
Масленки с мармалад

1 ч.ч. мас
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. кис. мляко
1/2 ч.л. сода
брашно

мармалад от сливи
орехи

От горните продукти се замесва средно меко тесто. Разстила се и се правят кръгчета, в които се слага мармалад от сливи и четвърт орехче. Захлупва се и краищата се прищипват. Пекат се на 180* докато порозовеят. Още топли се поръсват с пудра захар.
Може да се направят и с течен шоколад или с плънка от яйца и сирене.




Последна редакция: сб, 29 яну 2011, 16:39 от stasi76

# 77
  • Мнения: 1 122
Пълнен тостолоб


2,500 кг. тостолоб

За ориза:
150 гр. ориз
50 гр. счукани орехи
1с.л. чубрица
1 глава лук
1 морков
1 с.л. червен пипер
щипка черен пипер
сол

За соса:
0,600 мл. смлени домати
1 с. л. червен пипер
1 с. л. чубрица
1 глава лук
1 морков
1 с.л. соев сос
сол
2 с.л. брашно

Тостолоба се осолява отвън и отвътре. В тиган се сипва олио и се настъргва моркова, а лука се нарязва на дребно. Запържват се докато омекнат, след това се прибавя почистения и измит ориз. Добавя се сол на вкус, черния и червения пипер, чубрицата и след като се е позапържил леко се налива вода и на бавен огън се оставя да се вари до полуготовност. Най-накрая се прибавят и орехите.
В друг съд се сипва малко олио и по същия начин се нарязва лука и моркова. След като омекнат се добавят доматите, червения пипер, соевия сос, сол, чубрицата. Оставя се да поври, след което се прибавя размитото с малко вода брашно и се маха от огъня.
Рибата се пълни с ориза, зашива се и се слага в тавата, в която ще се пече. Отстрани се добавя доматения сос. Върху тостолоба се редят резенчета лимон. Пече се ок. 40 мин в умерена фурна.



# 78
  • Мнения: 1 122
Венец от картофена салата с колбас от marulka_s

около 1,5 кг картофи
1 и 1/2 майонеза
1 малка кофичка заквасена сметана
5-6 кисели краставички
около 300 гр колбас, шунка при мен пушен врат
1 глава лук, черен пипер, сол
1 желатин

Картофите се сваряват в подсолена вода, обелват се и се нарязват на едри кубчета. Колбасът и краставичките се нарязват на ситни кубчета, нарязваме на ситно и лука, нарязаните продукти се смесват. Майонезата се омесва със сметаната и черния пипер. Желатинът се разтваря в 120 мл вода, оставя се да набъбне, след което се разтваря на водна баня и се добавя към майонезената смес.
Обърканите зеленчуци и колбас се миксират с майонезената смес.
Всичко това се изсипва в кексова форма и се оставя да се охлади и втвърди за около 2-3 часа в хладилник.

Като се извади от хладилника, формата се потапя за 5 минутки в гореща вода, за да се размекне желатина и да се освободи лесно от тавичката. Обръща се върху поднос, украсява се по желание и се сервира.



 

# 79
  • Мнения: 1 122
Чушки бюрек

7 печени чушки
3 твърдо сварени яйца
150 гр. сирене
1 с.л. шарена сол
70 гр. разтопено масло

За панировката:
2 яйца
брашно
галета

Яйцата се настъргват и към тях се прибавя натрошеното сирене, шарената сол и маслото. Разбърква се хубаво и с тази смес се пълнят чушките. Овалват се в брашното, топят се в яйцето и накрая в галетата и се пържат в сгорещено олио.


# 80
  • Мнения: 1 122
Салата Костенурка  от _Пепи_
 
За Палачинките:

2 яйца
300 мл. пр. мляко
1/4 ч.л. сода
4-5 с.л. олио
брашно колкото поеме (ползвам брашно с набухватели)

за плънката на палачинките
2 пак. сирене крема
2-3 с. л. кисело мляко
1-2 стръка ситно нарязан пресен лук

От сместа се пържат по-дебели палачинки. Аз ги правя в много голям тиган и ми се получават 4-5 бройки. След като изстинат се мажат със сместа от сирене-крема, завиват се на стегнато руло и се слагат в хладилника за около 30-40 мин.



За салатата:

6-7 варени картофа
2-3 варени моркова
4-5 кисели краставички
2 кутии майонеза (ползвам Лека на Краси)
300-400 гр. варено пилешко месо
подправка за пиле (около 1/2 лъжичка)
3-4 варени яйца
по желание настърган кашкавал

След като палачинките стегнат се нарязват на колела и се нареждат по краищата на купа покрита предварително с фолио. Следващият слой е от настърганите сварени картови смесени с майонеза. И оттук нататък импровизирам с реда на продуктите, като всеки един смесвам с малко майонеза. Накрая пак се слага от картофите да запечатат салатата. Оставя се да престои една нощ.


# 81
  • Мнения: 1 122
Картофи с кашкавал и сирене - от списание Кулинарен журнал

1 кг. картофи
50 гр. масло
200 гр. кашкавал
200 гр. сирене
1 кутийка топено сирене на триъгълници
3 яйца
400 гр. кис. мляко
1 връзка копър( аз ги пропускам, защото не ги обичам)
1 връзка магданоз
1/2 ч.л. млян черен пипер
сол

Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на филийки. Половината от тях се подреждат в намазана с част от маслото тава. Поръсват се с настърганите кашкавал и сирене. Слагат се останалите картофи, поливат се с разтопеното масло и се нарежда топеното сирене. Яйцата се разбиват с кис. мляко, добавят се ситно нарязаните копър и магданоз, поръсва се с черния пипер и солта и картофите се заливат с тази смес.


# 82
  • Мнения: 1 122
Питка с кашкавал - Стъпка по стъпка

1 кг. брашно
0,300 мл. пр.мляко
5 яйца( един жълтък се отделя за намазване)
30 гр. мая
1 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. оцет
1 пак. масло

100 гр. кашкавал за поръсване

От горните продукти се замесва тесто. Разделя се на 3 топки, всяка от които също на три. От всяка топчица се прави възможно по-дълъг фитил. Намазва се с размекнато масло(не разтопено) и отгоре се слага втория фитил, пак масло и третия фитил. Разточва се с точилка на дълъг и тънък лист. Така се правят и останалите топчици, като трябва да станат 3 дълги и тънки листа. Върху първия лист се маже обилно с масло, върху него се поставя втория лист и пак масло и третия лист. Така наредените ленти една върху друга се усукват на въже, като едновременно се и разточват и пак се усукват. В намазана кръгла тава се започва навиване от центъра на тавата за да се получи охлюв. Оставя се да втаса. Преди да се сложи да се пече питката се намазва с жълтък и обилно се наръсва с настърган кашкавал.































Последна редакция: нд, 20 фев 2011, 17:28 от stasi76

# 83
  • Мнения: 1 122
Тиквено парфе от 1001 recepti.com

1/2 кг извара
1/2 кг тиква
1 ч.ч. захар
1 опак. ванилия
кората на 1 лимон
кората на 1 портокал
3 опак. желатин
50 г орехи

Тиквата (1/2 кг) се обелва, нарязва на кубчета и сварява на пара. Щом изстине, се разбива в пасатора заедно със захарта (1 ч.ч.). Прибавят се изварата (1/2 кг), ванилията (1 опак.), 2/3 от настърганите кори на цитрусовите плодове и отново се разбива до получаването на хомогенна смес. Желатинът (3 опак.) се залива с вода и се изчаква да набъбне. След това се залива отново с вода съгласно указанията на опаковката и се разтваря на водна баня. Щом се охлади, се налива в сместа за парфето - всичко се разбърква и излива във форма за торта с пръстен. Отгоре се поръсва с останалата част от настърганите кори от лимона и портокала и със счуканите орехови ядки. Поднася се на порции добре охладено.



# 84
  • Мнения: 1 122
Млечно рагу с гъби


1 кг месо(свинско или телешко)
1 пак. масло
200 гр. гъби от буркан
5 бр. топено сирене(триъгълници)
1 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. вода
1 ч.л. червен пипер
сол
1 с.л. соев сос
1 с.л. чубрица

Месото се нарязва на дребни кубчета. В глинен съд се слага месото, маслото, гъбите, топеното сирене, виното, водата и подправките. Сага се капака и ястието се задушава 1 час. След това се маха капака и се запича леко. Поднася се с гарнитура от пържени картофи.





# 85
  • Мнения: 1 122
Сладкиш от бисквити

1 пак. бисквити
200 гр. мармалад или сладко
100 гр. масло
50 гр. п.захар
100 гр. счукани орехи

Всяка бисквита се намазва с мармалада и се слепват в общ цилиндър. От маслото и пудрата захар се разбива маслен крем с който от всички страни се намазва цилиндъра и се поръсва със счуканите орехи. Сладкиша се обвива със свежо фолио и се поставя в камерата да се стегне. След това се съхранява в хладилник.


# 86
  • Мнения: 1 122
Птичи гнезда


1 кг. кайма(омесена като за кюфтета)
1 яйце
100 гр. кашкавал

За соса:
1 глава лук
1 морков
доматено пюре
1 с.л. чубрица
1 с.л. соев сос
олио
2. с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер

В тавичката в която ще се пече ястието се слага олио, нарязания на ситно лук и настъргания морков. Запържва се. След това се добавят доматите, соевия сос, чубрицата, пипера и се оставя малко да поври. Накрая се добавя и размитото брашно.
От каймата се правят големи кръгли кюфтета, като в средата на всяко се прави голяма дупка. Подреждат се в тавата със соса и се пекат. 5 мин. преди да се извадят от фурната в дупките на всяко кюфте се поставя по 1 лъжичка от яйцето и настъргания кашкавал.



# 87
  • Мнения: 1 122
Невероятен кекс от bg-mamma


 5 бр. яйца
 2 1/2 ч.ч. захар
 1 1/2 ч.ч. безалкохолно без значение какво
 1 ч.ч. олио
 3 1/2 ч.ч. брашно
 1 пакетче бакпулвер
 1 ч.л. сода за хляб
 2 п. ванилия
 2 с.л. какао
 около 1/2 ч.ч.едро начукани орехи
 
 течен шоколад
 цветни пръчици

 Разбиват се много хубаво яйцата със захарта, прибавят се последователно олиото, безалкохолното и ванилията като разбиването продължава. Когато всичко е разбито добре се прибавя брашното, пресято с бакпулвера и содата и се разбърква хубаво до пълна хомогенност. Полученото тесто се разделя на две, като в едната се слага какаото и орехите и се разбърква добре. В намазана и поръсена с брашно голяма форма ( аз ползвах дъното на ел. тенджера) се сипва от бялата смес, върху нея се сипва слой от кафявата. Така, докато свършат и двете смеси. Кекса се слага веднага да се пече в предварително загрята фурна до готовност.

 Аз пекох на 165 градуса на вентилатор и долно, на второ ниво от долу на горе докато се изпече, така, че дървеното шишче, с което пробвах да излезе сухо. Кекса се надува много и става много висок.
 
  Веднага след като се извади от фурната се изважда от формата внимателно, за да не се счупи и се намазва с течния шоколад и се поръсва с пръчиците.






# 88
  • Мнения: 1 122
Пиле с кайма от списание Кулинарен журнал


1 глава лук
3-4 с.л. олио
1 морков
200 гр. гъби
1 к.ч. ориз
250 гр. кайма
1 ч. л. чубрица
сол
черен пипер
1 пиле
1/2 кисела зелка
1 ч.л. червен пипер
1 лимон за украса

В тенджерка с нагорещено олио се запържват нарязаните на ситни кубчета лук и морков. Добавят се гъбите, оризът, каймата и подправките. Оставя се да се позапържат и се сипва 1 ч.ч. вода. Щом оризът стане почти готов, тенджерката се сваля от котлона. Пилето се посолява отвътре и се пълни с плънката. Отворът се забожда с клечки за зъби. В голяма тава се слага нарязаното зеле, объркано с червения пипер и ако е останало плънка. Отгоре се поставя напълненото пиле и се намазва с олиото, предварително разбъркано с червен пипер. Покрива се с фолио и се пече ок. 1 час. Фолиото се сваля и печенето продължава до златисто. Украсява се с резени лимон.



# 89
  • Мнения: 1 122
Пай с ябълки

ок. 700 гр. брашно
1 ч.ч. мас
1 ч.ч. захар
100 гр. кис. мляко
1 яйце
1 ч.л. сода

За плънката:
1 ч.ч. счукани орехи
1/2 кг. настъргани ябълки
1 ч.л. канела
3 с.л. захар
3 с.л. галета
1 бурканче конфитюр

Яйцето се разбива със захарта и кис.мляко със содата. Получената смес се омесва на меко тесто с брашното. Оставя се за 1 час в хладилника, след което се разделя на две части. Разточват се 2 кори колкото е тавичката. Тавата се намазва с олио и поръсва с брашно. Едната кора се поставя в тавата и върху нея се изсипва плънката. Покрива се с втората кора и се пече на 180* ок 30 мин. Още топъл сладкиша се поръсва с пудра захар.








Общи условия

Активация на акаунт