Невероятно вкусно руло, благодаря за рецептата
Продукти за блата
5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
2 ванилии
2 с.л. какао
Продукти за крема
300 мл течна неподсладена сметана
200 г начупен на парченца натурален шоколад
100 г лешникова нуга
100 г печени белени лешници
Приготвяне
* Разбийте яйцата със захарта докато отроят обема си и станат на гъст,плътен крем. С внимателно бъркане (с лъжица или домакинска лопатка) прибавете постепенно брашното,пресято с ванилията. Разделете полученото тесто на две равни части. Към едната добавете какаото,разтворено в 2 -3 с.л. гореща вода.
* Постелете правоъгълната тава от фурната с хартия за печене. Изсипете двете смеси в два отделни сладкарски поша (или найлонови торбички,на които след това отрежете ъглите) и шприцовайте тънки ленти по дължината на тавата,като редувате бяло с кафяво.
* Изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна. След като се охлади леко,навийте блата на руло по дължината му заедно с хартията. Оставете за 1 час да приеме форма ,след което отстранете хартията.
* Загрейте сметаната до кипване и я свалете от огъня. Прибавете шоколада и нугата,нарязана на парченца. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. След като крема изстине го нанесете върху блата , поръсете с цели лешници и завийте на руло.
* Опаковайте го добре в алуминиево фолио и го оставете в хладилника.
Съвет : от това количество тесто излизат два блата,стига да искате те да са тънички. Аз предпочетох рулото да е с по-малко тесто и изпекох още един блат в кръгла тортена форма , който стои във фризера и си чака реда. Изпеченият пандишпан е много подходящ за замразяване,а какво по-хубаво от това да имате под ръка един готов чудесен домашен блат...? Малко ягоди,сметана и ето ви готов сладкиш за 5 минути.
Лешниковата нуга не съм я купувала в България. Не знам дали ще можете да я намерите по нашите магазини. Като неин заместител може да добавите Нутела в крема. Все пак лешниковата нуга е нейна основна съставка. Но прибавете Нутелата към напълно изстудения крем за да не се разводни.Ако и това нямате,просто сложете повече лешници.