За изхождането (ЕБХ) - част 5

• 19 640
  • 321
  •   1
Отговори
# 45
Вещичка, Калина също вечер прави по- големи паузи с пишкането, ама след 8-9 да речем. И тогава ми е особено трудно да тълкувам желанията и. Сигурно имам 30% погрешни предположения.
Забравих да пиша, че преди два дни излизахме и беше само по гащи детето. Повече от час в слинга и нямаше проблем. Веднъж я изпишах за това време.

# 46
  • София
О, днес ставате на 3 месеца Hug да сте все така послушнии разбрани Heart Eyes

# 47
бабо Тонке,недей да се инатиш,защото тая битка познай кой ще спечели и ти ще си останеш само с прането и чувството за неудовлетвореност.Те лапетата (бебетата) са много мнителни и аха да им се стори че си правиш каквото си знаеш,а не ги слушаш, и прането стане четворно.Кой ли не го познава това дърпане?!
Atti ,ако питаш мен не чети старите теми,а се довери на инстинктите си.Защото: 1) на нас ни е много драго да "помагаме",обменяме опит и да си спомняме какво е било с нас; 2) с всяко бебе е индивидуално и чуждия опит колкото помага,толкова и пречи; 3) така темата се обновява и повече нови, стари, малки и големи майки се докосват до правилното мислене.Алелуя.
Пиги,просто нямам думи да ти благодаря.Направо се преродих.

За пазаруването-преди 2-3 месеца търсих гащички и една млада (все още нераждала) продавачка започна да умува дали ще се побере памперс в гащичките.Аз и казах супер простичко че не ползваме памперси и за това са ми необходими,за да не е съвсем по голо дупе докато си играе.Тя ми се усмихна мило и неразбиращо,а на мен така ми се прииска да има 2 изречения,които да описват ЕБХ и да са грабващи всяка бъдеща майка.Преди малко гледах "Часът на мама",където Маги и Венелина представяха книгата " Близо до бебето" и забелязах че и те малко се посмутиха и затрудниха да представят нещо толкова естествено и простичко.
Та предлагам да ги измислим ние тия изречения,а аз лятото планирам да направя една закачлива брошурка без много текст,но с много дупета.Какво мислите?

# 48
Според мен трудното на това да си кажеш направо какво е ЕБХ е, че от раз ще те обявят за луд. Което, естествено, обезсмисля това да го кажеш...
Лично аз реших, че може и да има хляб в тази работа по следната си моя логика: ако бебетата са направени така, че да искат да са до мама постоянно в началото, защо са направени така, че да пишкат и акат безразборно - едва ли се предполага, че майката трябва да бъде непрестанно маркирана  Laughing. С две думи - всичко останало при бебетата е така ефективно и разумно измислено, няма логика за това единствено нещо да има "бъг".

И да разкажа едно интересно нощно преживяване (как звучи само  hahaha).
Като въведение - мен ме мързи, а малкият се сърди, ако го будя нощем за пиш, т.е. засега се отказах от тази амбиция. Нощните акита са друго нещо, но тях от известно време ги няма. Та, снощи преди лягане човекът си свърши работата, както си му е редът. Следващото включване го очакваме чак сутринта.
През нощта сънувам аз как бебокът се нааква в памперса - един, два пъти, три пъти. Събуждам се от този кошмар  Mr. Green. Разхождам се до банята, лягам, той се размрънква, давам гърда - т.е. минава си време. И познайте - човекът съобщи, че има "извънредно издание". Щях да падна  ooooh!
Може, макар да нямам такъв спомен, да се е въртял преди това, да съм регистрирала, но да ми се е спяло, знам ли. Интересно, във всеки случай.

# 49
Е, знаех си, че нещо пропускам днес и ето какво било- за естественото отглеждане на бебетата. Така му се канех и аз по същата причина. Аз съм оглупяла доста напоследък, но разчитам на вашите будни умове  Grinning.
И да, расте чавето  newsm03
Dazzle, реална фантазия, а  Mr. Green

# 50
Та предлагам да ги измислим ние тия изречения,а аз лятото планирам да направя една закачлива брошурка без много текст,но с много дупета.Какво мислите?

Аз на родителите и на свекърите го обясних много простичко - както бебчето ми показва кога е гладно, така показва и кога му се пишка/ака. Въпросът е дали ще избера да му разчитам сигналите за акане/пишкане или ще ги пренебрегна и ще го оставя да свърши работата в гащите.

# 51
Още един плюс на ЕБХ забелязвам напоследък.

Често батковците/каките започват да се напикават след появата на новия член на семейството. При Андрей също има връщане назад - напишква се често и дори се случи 2 пъти да се наака (не се беше случвало повече от година!!)

Но това, че се опитвам да изпишквам бебето, мисля, че се отразява добре и на Андрей. Винаги когато ме вижда с бебето до легена идва веднага, сваля гащите и се изпишква. Много е горд и доволен, защото бебето е малко и не знае как да пишка, а той е батко и му показва.

Мисля, че така му е по-лесно, защото вижда, че дори за едно бебе е нормално да не си върши работата в гащите. Защото логиката "То е бебе, малко е, сладко е, позволено му е да пишка в памперса, а ти си голям и трябва да ходиш на гърне" не винаги е достъпна за по-големите дечица, които в такъв момент започват да се държат като бебета  Simple Smile

С малкия - експериментите продължават  Wink. Странно, но се оказа, че ми е по-трудно да хвана ако, отколкото пиш. Не съм сигурна, че забелязвам някакви сигнали. Но е факт, че бебето откликва добре на моите непохватни опити  Grinning

# 52
Еми явно неумението да обясня кратко каквое ЕБХ е в моята глава,защото вие сте го казали повече от прекрасно.Atti ,направо си го открадвам.Въпреки че моята мома си е направо лелка вече.Дори педиатърката не се учуди като се опитах да я изпишкам в мивката предишния път.
Имаше едни филмчета,дето някой ги подметна в предишната тема.Не успях да ги открия,може ли някой да ги сложи на първа страница,че искам да ги размятквам като говоря компетентно по въпроса?
Duol ,вие като се носите,бебето не става ли по-неспокойно преди нужда?

# 53
   Оля, точно за това си мислех днес - за малките и големите
деца и примера. Просто се чудех колко още да чакаме,
докато се решим за още един дребчо. Simple Smile

А мисълта за това, че новородените не могат да сучат спейки,
не ме оставя два дни вече. Ива, хвърли ме в дълбок размисъл и
ровичкане на спомени отпреди година и половина. И се сетих!
Могат! Днес, докато приспивах М., ми изплува как я кърмя заспала
преди да вляза в магазин, където ще се забавя или няма да имам
възможност да я накърмя, ако се събуди. Сядах в парка, гушвах я,
както си спи и тя лапваше гърдата и се насукваше, при което
продължаваше да спи. А щом и майка ми е била с мен, значи М. е
била на не повече от 4 седмици, а първият ми спомен за това е,
когато е била на 18 дни. Леле, как се забравят такива неща!
Добре, че е форумът, та да си ги записваме. Simple Smile

# 54
Имаше филмчета в сайта на Людмил. Да не би да са те? http://www.bezpeleni.info/ Най- долу- отразено в медиите.
А, сега се сетих, че и преди да пусне обновения сайт някой беше публикувал, че и със субтитри на български май бяха.
Каката от бебе не се напишква нощем и се случва инцидентно като е болна например. Преди две нощи обаче имаше пропуск. И сега се чудя да не съм я изпишала аз като съм "пиш- пиш"- кала на дребосъка през нощта  newsm78, щото леглото е на 30- 40 см от нашето. Та някой път ефектът е непредвидим  Mr. Green.

# 55
  • София
Тя моята хубавица дърта се прави на бебе и ходи да показва на Филип как се пишка, а сутринта ме попита защо на нея не й казвам "бравоооо" Mr. Green Та се наложи и на 7-годишна мома да й честитя пишкането Laughing
Наистина забелязвам и аз , че вечер много нарядко пишка младежа. Ето вчера пак спа 4 часа с разсънвания леки, а пишка доста преди да заспи, тоест повече от 4 часа, може и 5 да са били без да се изпишка.
Иначе за спящите новородени...Ми че как да не могат? Та ние по цели нощи от раждането само това правим? През нощта той въобще не се разбужда, а само сумти и пуфти, като локомотив и рие с тая глава по възглавницата, като прасе, все едно трюфели търси Mr. Green Нищо чудно и да намери, ако си купя тапи за уши, макар може и други умения да развие за да стигне до цицата Mr. Green Толкова много пъти съм го кърмила спящ. Нощите са под разбиране, а и през деня също. Сетих се от поста на Анна. Като го носих навън на близо едномесечна възраст, (а почнахме от по-малко на 20 дни като беше, при това в най-големите студове, но мама уши дебел подплатен слинг) можеше да спи и по 3-4 часа, а се хранихме и храним на по 2 часа, та, когато не знаех къде ще ме свари евентуалното му събуждане, ако се налага да сме повече навън, та му тиках гърдата и той си се насуквал и продължавал да спи. В това състояние никога не съм го уригвала.

Иначе за ЕБХ много хора около мен се впечатляват, ама като че ли в положително отношение. В Щъркела купувам такива непропускаеми чаршавчета , а те все са изпопродадени, когато ги потърся. И продавачката ми казва, че едно време са се застоявали, а сега изведнъж станаха много търсени. Това ме навежда на мисълта, че може би доста хора прилагат ЕБХ, без да го афишират. И й го казах, казах и, че точно по тази причина и аз ги търся, защото наслагвам по всякакви места из апартамента за да не влача едното напред-назад, а малкия е без памперси. Да й бяхте видяли погледа, който хвърли на малката ми маймуна, висяща в слинга Mr. Green "Без памперсииии?" Shocked Наложи се да я успокоя , че точно в момента е с памперс, че само навън и през нощтра ползвам. А също се ядосвам, че няма бебешки гащи. Или ще ми извадят парашути за върху памперс, ама поне става на крачетата, но пък пелената се размотава свободно, или някакви изрязани гъзарски слипчета за по-големи дечица. Едвам намерих гащи за детето. При все това, че преди години, като че ли имаше повече такива малки гащьони, щом останаха от каката такива.

Последна редакция: пт, 14 мар 2008, 09:35 от veshti4ka

# 56
Мили мами,
имам въпрос към тези от вас, които имат вече по-големи деца и са използвали ЕБХ. Пуснах една друга тема във връзка с поставянето на гърне ( имa някои невероятни коментари...като например, че на 2 години и половина още е рано за гърне или този че си дресирам детето като куче ( въпросната майка макар че по мое впечатление е много интелигентна жена , явно и куче си няма Wink ) ), но изникна един интересен случай - ето тук може да прочетете. Понеже имате много повече опит в поставянето на гърне, моля за коментар на описаното и евентуални съвети как да се избегне. На мен лично ми се струва, че това е форма на негативизъм, през който минават всички деца в тази възраст ( не, не искам, искам сам и т.н.) и че едно поставяне в по-сънено състояние ( след сън ) може да го омекоти отчасти, но са ми интересни вашите идеи и опит

# 57
  • София
Мами, вижте каква тема пуснах и, ако искате, се включвайте! Peace

Lenyto
, сигурна съм, че мамите с по-големите дечица ще се включат, но си спомня, че те споделяха, че и те са имали такива "стачки" от дечицата си.

# 58
Lenyto, моят син, около годинката имаше такъв период-изведнъж не искаше да го изхождам (не казвам да го слагам на гърне, защото доскоро той изобщо не искаше да сяда на гърне). Наакваше се в гащите, нещо, което м/у 4.5месеца и 1 год. не се е случвало (освен когато е бил с разстройство). Продължи 1 седмица и нещата се нормализираха. Наистина, мисля че ключа беше в това, че го издебвах когато е сънен сутрин или следобед и тогава го подканях да ака. Май в същия период не искаше и да пишка-наложи се да му връчвам интересна играчка, точно в момента когато го взимам да пишка. Изпишкваше се за секунди и трябваше тутакси да го пусна да си ходи по неговитеси работи Grinning
Напоследък няма вече претенции-пишка навсякъде, където му предложа-на гърне, на тоалетната, над легена.... И предупреждава предварително, вече "фалове" имаме много, много рядко (1-2 пъти на месец) Grinning

# 59
   За думичките: при нас всичко е "писсс" и аз според ситуацията и
времето разбирам коя точно нужда е наред. Simple Smile Как е при вашите деца?
Хем ги разграничавах двете неща, но М. казва една дума и за двете.

Общи условия

Активация на акаунт