Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията!

• 43 778
  • 468
  •   1
Отговори
# 195
Яна се върна от курса по дислексия в Русе!
Останах като гръмната след гледане на видеоматериалите, снимани по време на работата с нея. Примерно със завързани очи каза цялата азбука наобратно, сле което отново със завързани очи с посочване на букви съставяше изречения. Същото повтори и когато азбуката беше изписана наобратно /т.е. почваше с Я и завършваше с А/. Как им беше запомнила местата, идея си нямам просто...
Не че това ще й помогне особено много в живота, но това беше най-очебийния пример за това какви ли неща има в децата ни,а и в самите нас, които може и никога да не разберем, че ги имат, тъй като няма кой и как да им ги отключи!?
Когато питах Яна дали е репетирала това с казването на азбуката наобратно / убийте ме,но аз стигнах само до Ю без да се запъна/, тя простичко ми отговори *Не, просто си я казах*.....

# 196
  • София и там където не се пуши
Да ви се похваля, ама да наистина вече четем, бавно, но четем, без да сричаме. Не мога да повярвам  Shocked . Учителката ми казваше че четат, аз не вярвах.

Пазех една детска книжка, ама много бебешка за едно слонче - 3 стр. Прочете ги. Сега съм взела една книжка на морето, дано така продължим.
Надявам се от тук натакък да отприщим е разбира се с наша помощ.

# 197
Боже мой,Дороти толкова се радвам за вас,така ми се иска и ние скоро да ви се похвалим.Йоанна е на село пълна почивка,от септември почваме да видим какви ще ги свършим.

# 198
Здравейте от мен!
За известно време нямахме интернет, гледам доста сте изписали!  Grinning

dorothy, много се радвам, че вече четете! Мисля, че скоро наистина ще се отприщи детето, успех!

ЖАНА Д, радвам се, че сте минали курса в Русе, ние го минахме миналото лято и мисля че имаме полза. Но сега трябва да продължите с упражненията по начина, който са ви казали. Добре е всеки ден, за кратко време, за да не се умори детето.

При нас родителят с дислексия май съм аз, въпреки че нямах проблеми с четенето, но имах други признаци, като пословична разсеяност, хаоатичност, всички ме смятаха за странен човек. И много ми беше трудно да уча четейки, сега осъзнавам, че ако не си представя картина в главата, не мога да запомня урока, а като си го представя, после пак не ми е лесно да го възпроизведа с думи.

Моите двама големи бяха един месец при баба си на село, супер почивка, спане до обяд, ядене на пържени картофи, пица и безлкохолно, все гледа да им угажда жената. Между другото по моя поръчка Данчо е прочел "Мамино детенце", под контрола на баба си, че му е от книгите за догодина. А сега от около седмица и половина са при баща си на строежа, че да се пооправят малко, че много са се отпуснали. Но все пак са разбрани и много помагат. Но другата седмица са планирали да са при мен, че има рожден ден големия, и няма да имам шанс да седна на компютъра. Дано да се спогаждаме, че и малкия Здравко е влязъл в "бебешкия пубертет", като нещо не е на неговата ходи да те щипе и да хапе, непомня големите толкоз да са били инати, чудя се, това дали е, защото е седмаче?

Между другото преди известно време писах на хората от Нов Български Университет, които изследват дислексията и се свързах с тях. Уговорихме се за октомври месец да заведа Данчо, че сега и те и ние имаме други планове за лятото. Някой друг да се е свързвал с тях?

Весела ваканция на всички! Все се замислям някой ден дали ще намерим време за някоя среща?

# 199
Здравейте ,препоръчаха ми да започна  да уча Дани да срича с картончета    върху които е написана сричка .Вие   ползвали ли сте тази методика ?
И какво  сте   правили за подготовка   Hug  bouquet

# 200
Блувелвет, и буквенка и в детската какво ли не направиха хората. Даваха им фотокопирани, които ги пазя листа, например буквата и след това в урока включено всичко с буквата например написани много букви и след това те трябва да оградят само буквата от урока след това срички включващи тази буква и да посочет от отдолу изброени същата изписана и т.н. като се прибера в София мога да ти пратятакива да добиеш представа, но са попълнени за жалост.

Отделно и учителката му в училище с какво ли не го кара да чете, и една игра ще ти пратя интересна.

Продължава да чете, но не трябвало да се чете с майки, а само с учителката и с тати  Joy Joy. 

# 201
dorothy Ще ти бъда благодарна каквото можеш да ми пратиш   всичко  ще е  полезно   Hug  bouquet

# 202
# 203
Въпрос към всички - имате ли наблюдения дали при някое от вашите деца се наблюдава липса на определяне на температурите? Моята дъщеря Яна откакто я помня прави доста странни обличания - намирала съм я в нас през зимата с рокля с гол гръб, а през лятото стои в къщи с плетена блуза. Не е нон стоп така, но определено има изцепки. Интересно е, че никога не й е студено или горещо- просто досега никога не съм я чула да се оплаква от температурите - каквото е, такова е.
Сега в момента примерно това лято спи през нощта на затворена врата и затворен прозорец и се учудва като й казвам, че ще се удуши от жегата. За нея това наистина не е проблем...
Питам се дали това е част от проявите на дислексия или си е някаква нейна *екстра*?  newsm78

# 204
Въпрос към всички - имате ли наблюдения дали при някое от вашите деца се наблюдава липса на определяне на температурите? Моята дъщеря Яна откакто я помня прави доста странни обличания - намирала съм я в нас през зимата с рокля с гол гръб, а през лятото стои в къщи с плетена блуза. Не е нон стоп така, но определено има изцепки. Интересно е, че никога не й е студено или горещо- просто досега никога не съм я чула да се оплаква от температурите - каквото е, такова е.
Сега в момента примерно това лято спи през нощта на затворена врата и затворен прозорец и се учудва като й казвам, че ще се удуши от жегата. За нея това наистина не е проблем...
Питам се дали това е част от проявите на дислексия или си е някаква нейна *екстра*?  newsm78

Мисля, че това може да е една от проявите на дислексията.
При нас не мога да кажа, че е липса на определяне на температурите, а висок праг на търпимост, висок праг на болка. Може и при вас да е така, а не че не знае каква е температурата. Мога да дам примери. Претърпявал е операции, без нито веднъж да поиска после аналгин или болкоуспокоително. Прибирал се е от училищния басейн, в студено и ветровито време, без да забележи че си е забравил якето там. Веднъж са играли след училище и  валял мокър сняг, който му се стапя върху косата, влиза в дрехите и почти целия беше прогизнал. Като го видях се уплаших, тогава работех наблизо, а брат му заключил отвътре вратата на апартамента и си слушал музика с едни слушалки и не го чул, та беше дошъл да ми се оплаче. После веднага го вкарвам в банята да си пусне горещ душ.
Друго ми е интересно. Понякога се случва като премръзне, вечерта да вдигне температура, сякаш си включва реотаните, за да се стопли,  и на другата сутрин нищо му няма.

# 205
Не съм специалист  но това което съм чела  ,за чувствителността към температура  ,звук,вкус  и тн  е свързано със  Сензорно интегративна дисфункция  влезте прочетете  там  подробно има преведен материал .

# 206
   Запис

# 207
фЛОРА, част от нещата, за които си споменала, могат да се кажат и за моята дъщеря, с изключение на търпимостта към болката. В нейния случай по-скоро става въпрос за непоносимост към болката /ама това може да е наследено и от мен - не съм от най-безстрашните   Embarassed/
Тя пък много обича като вали дъжд да излиза в двора на училището и да скача в локвите, без изобщо да се сети, че после цял ден е с мокри крака /и без да й е студено също така/. Вече съсипа едни обувки по този повод.
Значи може наистина да се каже, че това е възможно да е проява на дислексия.
Ооо, чакайте да ви разкажа нещо интересно. Laughing  Нали уж децата с дислексия не притежавали чувство за последователност, поради което ми се налагаше да повтарям като малоумна всяка вечер *дупе, зъби,шини*. Е, накрая я питах иска ли да направим следното - всяка вечер да не й повтарям едно и също, а тя да си го прави сама. Но пък ако не го направи, няма да има компютър следващия ден, следователно няма да има чат и слушане на музика. Тя се съгласи и аз вече не досаждам, дори и не намеквам. Това беше преди 3 седмици. Оттогава има само два дни пропуск - първата вечер заспа с дрехите пред телевизора, и фактически една-единствена вечер забрави да направи това.
Извод - и при тях си действа в пълна сила въпроса с мотивацията  Rolling Eyes

# 208
Тук като информация, не намирам данни къде е приемния кабинет, частния на проф Матанова. Хайде да го напише някой, че аз съм го загубила, а ми трябва точен адрес.

# 209
Здравейте! Аз съм обвързана с темата професионално, защото съм логопед. Моят първи съвет към Вас скъпи родители е да оставите децата си да "дишат" спокойно.
Поощрявайте всеки самостоятелен опит да се подготвят за училище и избягвайте преките критики и сравнението с другите деца.
Погрижете се с детето да работи логопед, който е достатъчно опитен в работата с  нарушенията в писмената комуникация- т.нар. дизлексия и дизграфия, а също и проблеми в усвояването на сметните операции- акалкулии.
Без да Ви стряскам, но тези проблеми се решават обикновено до към 7-8 клас, в по-редки случаи продължават доживот.
Сега нещо успокоително - самият Леонардо да Винчи, Айнщайн и Том Крус са имали такива проблеми.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт