1кг. свински ребра
1 лимон
1с.л. подправка за скара
4с.л. соев сос
3с.л. ябълков оцет
1с.л. захар
3ск. чесън
1с.л. кетчуп
1ч.ч. зеленчуков больон
4 големи картофа
няколко стръка пресен лук
200мл. течна сметана
5-6с.л. олио
Ребрата се накисват в маринатата приготвена от лим. сок, подправката за скара, соевия сос, оцет, захар, чесън, кетчуп.
Остават се да престоят поне 1 час. След това се нареждат в тавичка за печене заедно с больона и маринатата в която са престояли. Пекът се около 45мин., като от време на време ги обръщаме и ги поливаме със соса.
Предварително намазваме целите небелени картофи с олио, поръсваме ги със сол и ги завиваме във фолио и ги печем във фурната при ребрата.
Преди сервиране разрязваме картофите по дължина слагаме 1-2л. сметана и поръсваме със ситно нарязания лук.
Апетитни картофи с масло и копър
7-8 картофа
100гр. масло
4-5 небелени скилидки чесън
1 кубче зеленчуков бульон
3с.л. галета
1 връзка пресен копър
Картофите се нарязват на кубчета и се сваряват в подсолена вода. Водата се отцежда и се прибавя ситно нарязания копър, без да се разбърква.
В тиганче се разтапя маслото, смесено със стритото бульонче и се добавят небелените скилидки чесън, прибавят се и галетата и се разбърква. С тази смес се заливат картофите и се разбърква.