Кашкавалки
1кг брашно
40гр мая
20гр сол
150гр кр. масло
20гр захар
200гр св. мас
3 яйца
200гр кашкавал
вода - малко за разтваряне на маята (около 100-150мл, хладка)
Замесва се с температура 26 градуса, маята се натрошава във водата и захарта. Замесва се с всички продукти, като се отделя 1 яйце, което се ползва половината за намазване и половината за пълнежа.
Втасва 1 час на хладно. Разточва се с дебелина 1см, нарязва се, слага се пълнежа - настърган кашкавал с яйце и се навиват, да станат горе долу квадратни или правоъгълни.
Втасват втори път, наредени в тава за 1 час на хладно (28-30градуса). Намазват се с яйце и се наръсват леко с настърган кашкавал.
Пекат се в предварително загрята фурна на 240- 250градуса (без вентилатор) за 10-15 минути.
Аз съм ги правила, като замествах кр. масло с мас, защото имах много тогава. Може и маста да се замести с кр. масло или маргарин.
Стават разкошни, душички, заслужават отделна тема, но нямам снимка, много отдавна не съм ги правила...
Рецептата е отново професионална, от училище.