Някой изследвал ли е детето си за олово?

• 117 839
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 855
l'ange, грам не съм искала нещо да те засегна.

nor4y, има 2 теми - КОВЕ СЕ НОВИЯТ ЗАКОН ЗА ХРАНИТЕ!!! ДА ПРОДЪЛЖИМ ЗАПОЧНАТОТО СЪС ЗАКОНА ЗА ГМО!!!  и Храни за бременни и деца без ГМО - има ли въобще такива? Сега тъкмо се присещам да ги сложа в "зеления указател".

Soleil, много са масови тези съдове. Приличат на много твърда пластмаса, чуплива, бяла и с рисунки. Ей на тези попаднах например. Нямали Бисфенол А, ма са от меламин. Ей, тва триковете им нямат край. Тъкмо се зарадваш, че няма едното, а то имало другото.

Бека-та добре изглежда и е на сравнително прилични цени.

В новия мол (The Mall) има магазин на Brabantia. Освен съдовете Brabantia, които са стоманени, има и чугунени тенджери, тигани (не запомних марката). Адски тежки. Едната серия е с някакво тефлоново покритие, другите са емайлирани. Цени не запомних. Мисля, че и Бека продаваха там.

Но съм адски доволна от чугунения чайник, който си купих.

Опс, за малко да забравя - EFSA се сетиха да обърнат внимание на тефлона най-накрая - Request for data on perfluoroalkylated substances in food . Т.е. събират данни от различни държави и организации за количествата на перфлуороктанова киселина (тефлон) от съдове в храната. Лошото е, че тепърва се захващат и очакват информация от наблюдения и изследвания за 2010 и 2011 година. И чак след това ще излезнат с някакво становище.

Последна редакция: пт, 07 май 2010, 00:25 от I see you

# 856
Здравейте, момичета!
Ще купувам тенджери и съм в голяма дилема.
Много ми се иска да си взема Силаргановите на Силит, обаче няколко пъти ходих вече в магазина и те са ужасно тежки. Голямата все едно е две кила, ами като я напълня???
Освен това се притеснявам, че като са такива кютуци тези съдове, мога като нищо да ги перна някъде и или те или гранитните ми плотове да сдадат багажа.

Някой освен Меги престраши ли се да си купи тенджери от Силарган?

Ако не, дайте предложение - какви???

Гледах едни на Фислер, който бяха много добри като цена, 480 някъде 5 бр. Обаче бяха доста тънкостенни и момчето в магазина ми обясни, че това са серии за по бедни държави, в които се пести от материал.

Друго още исках да попитам, серията Елементс на Силит има капаци, които по краищата се извиват навътре, както тези на Цептер. В магазина ми обясниха, че това помагало изпаренията да се вливат отново в тенджера и да не излизат навън, някой има ли наблюдение това така ли е?

При Цептера има нещо такова, почти не излиза пара навън. Така ставали уж по-вкусни манджите, защото не се налага да се долива. Simple Smile

Още нещо да питам, има ли някой чугунен съд, от тези големите като гювечи. Или въобще нещо. Гледам на Ле Creuset емайлираните, ама и от тях ме е страх да взема, като гледам колко олющени се продават в ибей. От друга с трана в няколко магазина чакат зареждане на една щатска фирма с такива без емайл, предварително "seasoned", т.е не би тряблаво да ръждясва, но пак не може да се слага кисело в тях.
Кое е по-добрия вариант според вас???????

Също да питам, какво мислите за Цептер и има ли някой идея какви са цените на един комплект тенджери?

Ох стана голямо питане, благодаря за търпението  newsm78  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

Последна редакция: сб, 08 май 2010, 23:26 от artexa

# 857
Аз съм със Силарган на Силит и не е чак толкова тежко. Аз имам тренинг с 18/10 преди това, които също са тежички. Силно се съмнявам да ги пернеш някъде, освен ако не си състезателка по тласкане на гюле Simple Smile) Можеш ли да покажеш този капак? Моят също не е с равен, но е от тези, които ги плъзгаш леко и изцеждаш водата, без да пада другото.

I see you, значи по еко линията на Бека нямаш забележки?

# 858
Jeni, виж ето тук са теси капаци. Твоите същите ли са; и ако да, наистина ли не излиза парата навън?

http://www.bestshopbg.com/product.php?productid=16446&cat=0&page=2

# 859

I see you, значи по еко линията на Бека нямаш забележки?

Ами.. нали знаеш кой е специалистът тук - dutci. Но за съжаление отдавна не се е мяркала.

При Бека тялото на съдовете (не на всички, а само на серията) е от стомана и алуминий, което е предимство, защото са леки и на приемливи цени, а само покритието е керамично. Незалепващо е, но няма PFOA or PTFE (т.е. тефлон), което е супер.

Докато при Силит целият съд е керамика, много по-плътни са и затова са толкова тежки, но и толкова скъпи.

Та?

# 860
Аз имам чугунен тиган.Недостатъка му е,че е адски тежък.Иначе може от котлона да се пъха директно във фурната.Това,което ми прави впечатление  обаче е,че като го измия и става на едни според мен ръждиви капки.Затова веднага го подсушавам след измиване и го намазвам с мазнина.Не ми харесва,че загаря,но мисля че ястията стават по-вкусни.Освен това,четох,че се отделяло желязо от чугуна и така организма си набавял липси.

За тенджери с капак без дупки-имам някакви обикновени такъв тип и много ме е яд,че не съм гледала какво си купувам.Защото като кипне манджата,трябва да отварям целия капак.

# 861
На мен Силита доста ми тежи, но това не ми пречи, важното е, че си спестявам от вредни химикали. По-ме дразни това, което споделих и по-горе, че много ми залепва храната. Пробвах да задушавам и само с вода, пак същото. Изобщо явно трябва да мина курс на обучение как да готвя с тези съдове Sad. На Цептера съм забелязала, че не става точно така.

# 862
Azaela, а защо искаш да готвиш без мазнина? Всъщност, вредното в мазнината е холестеролът, но него го няма в растителното олио. Ако ползваш студенопресован зехтин или друго подобно олио (в зависимост от температурата, с която готвиш) нямаш никакъв проблем. Нещо повече - качествена мазнина винаги е необходима, за да могат да се усвояват мастно разтворимите витамини от храната.

# 863
Студенопресованите олиа не са за готвени.Единственото,което не загаря е гхито.Но на мен ми идва малко тежко.

# 864
Студенопресованите олиа не са за готвени.Единственото,което не загаря е гхито.Но на мен ми идва малко тежко.

Значи и зехтина ли не става за готвене?  Rolling Eyes

# 865
Аз не описах добре нещата, готвя с мазнина - зехтин, масло и други, но ги слагам накрая, за да има максимално малко термична обработк. Проблемът ми не са мазнините, а че с тези съдове, които използвам, храната много бързо залепва за дъното и загаря, без значение дали съм сложила само вода или мазнина.

# 866

Значи и зехтина ли не става за готвене?  Rolling Eyes

Мисля,че ако е извлечен по химичен на4ин няма проблем за готвенето.Но студенопресования-само в салати или в студени ястя.

# 867

Оми, как бе?! Размятахме по другите теми едни указания при какви температури на готвене кои студенопресовани олиа са най-издържливи. Например сусамово олио, палмовото (но не хидрогенирано) са за по-високите температури. Зехтин става за средни температури като задушаване. Не мога да го намеря линка сега, щото ми остана във фаворити на другия комп. Иначе за гхи-то е така, ама мен нещо ме домързява да си правя.

Azaela, да не би това да е защото са много плътни и дебели, с дебело или двойно дъно и задържат много топлината. Пробвала ли си на доста по-ниска температура да готвиш? Например, аз като готвя в двойно дъно дори махам от котлона 5-10-15 мин. по-рано (в зависимост какво готвя), защото то се доготвя яденето в тенджерата - толкова много се нагрява и задържа топлината.

# 868
Аз така знам.Аko ако намериш линка метни насам-може и на лични.

# 869
Цитат
[]

Наситени мазнини

кокосово, палмово и какаово масло
Много стабилни, втвърдяват се при стайна Т, подходящи за готвене при висока Т(190градуса)- пържене.[/size]
[]
Мононенаситени м.-Омега 9
зехтин, бадемово, фъстъчено, от авокадо, лешниково, шамфъстъчено олио
Не влияят върху нивото на холестерола.Прекомерната им употреба увеличива триглицеридите, с изключение на зехтина, който ги намалява.
Издържат на умерена Т(170градуса)
[/size]
Полиненаситени мастни киселини-Омега 6
слънчогледово, тиквено, конопено, орехово, соево олио
Използват се за студено готвене или лека топлинна обработка (100градуса).
[]При печене на хляб, кекс във фурна, влагата в тестото поддържа вътре температурата по-ниска от 100градуса.[/size]
[size=]
Суперненаситени мастни киселини-Омега 3
ленено, конопено и тиквено семе, соя и орехи
Извнредно уязвими при Т и трябва да се ползват само за салати, студено готвене (49градуса).[/size]
Статия от Спунк за мазнините.

Виви, най-подходящо за готвене при ниска температура около 100 градуса е именно сусамовото олио (както и слънчогледовото). Горчивината му (на мен пък то много ми горчи) и натрапчивият вкус изчезват с готвенето.

За умерена Т около 170 градуса - зехтин, бадемово, лешниково, фъстъчено.
За висока Т (190 градуса) - кокосово, какаово, палмово.

Логиката идва от там, че ненаситените мастни киселини са много уязвими и олиа с високо количество такива трябва да се ползват само за салати (ленено, конопено, тиквено и т.н.). Поли-ненаситените също са уязвими, но могат да се ползват за студено готвене - печене на ниска Т (сусамово, слънчогледово). Мазнини с предимно моно-ненаситени не съдържат ЕМК и могат при средна и по-висока Т (зехтина и другите от групата). А наситените са най-устойчиви и най-подходящи за по-високи Т, дори стават за пържене (кокосово, палмово, какаово).

Колкото до зехтина, с горчивината му се свиква. Навремето като спрях да ползвам рафинирано слънчогледово олио и минах само на зехтин, ми трябваха 1-2 седмици да свикна с вкуса и сега изобщо не ми горчи. Ако примерно спреш да ползваш рапично за салати и минеш само на зехтин, за да не можеш да правиш сравнението, ще свикнеш и ти.

[/quote]

1. За пърженето със зехтин - нищо не съм писал по-въпроса, защото има няколко варианта. Ако одобрявате другите мазнини - не гответе със зехтин. Впрочем въпрос на вкус и кесия. Но, когато се готви, в съда има и вода и температурата не надхвърля 100 градуса. Когато се пържи мазнинана се загрява до 200 градуса.

Зехтинът е два пъти по устойчив на окисляване от олиото. (Една двойна връзка срещу две.)
Екстра върджин означава зехтин първа ръка(не буквално). След изцеждането на първата ръка се пресова още, смачкват се и костилките и се изцежда (втора цедка) зехтин Pomace. Може и да се екстрахира с екстракционен бензин, няма значение.  той има същия маслен състав, но е по-малко ароматичен и е по-евтин. Препоръчвам го за готвене, ако го приемате на вкус и цена.
Салатния зехтин е смес между зехтин и олио. Проценти не се посочват. Можете да си го забъркате и в къщи. Нека го наречем олио с аромат на зехтин. Вземете кило маслини, залейте ги с олио и след два дни ще имате нещо като салатен зехтин. Само че е олио...

Моите "пържилни" индекси  - колкото по-висок е индекса , толкова по-лесно се окислява мазнината при загряване:

кокосово                5.1
палмово               27.4
свинска мас         31.5
зехтин всякакъв  46.4
фастъчено          52.0
сусамово              58.7
слънчогледово    69.0

Коефициентите отразяват САМО устойчивостта на маслата при пържене и печене.
При студена консумация и при готвене до 100 градуса - супи, манджи, таблицата е неприложима. Коефициентите са линейни, т.е. свинската мас е шест пъти по-неустойчива от кокосовото масло.

http://www.nutritiondata.com/facts/fats-and-oils/509/2

Зехтинът със сигурност може да се ползва при готвене в тенджера, където има вода.

I see you, за печене на кекс или картофи на фурна каква мазнина ползваш? Там Т е над 200., поне при картофите. Само кокосово или палмово масло ли? Може на лични да не спамим.

Последна редакция: пн, 10 май 2010, 16:36 от Soleil*

Общи условия

Активация на акаунт