Тортено предизвикателство Октомври 2008

• 71 134
  • 1 138
  •   1
Отговори
# 795
Ванче, четох препрочитах, пулих се и гледах и пак не разбрах клак аджеба стават тези къщички. Разтапяш шоколад, пълниш балонче от ръкавица с него, после го връзваш и седи, нал' тъй? Ама колко време седи и какво се случва през това време с него- изсъхва само по стените, а вътре стои течно  newsm78 ? Как точно го правиш кухо от вътре- гледам вадиш нещо от вътре ама какво  newsm78 ? Айде моля те да разясниш като за идеот...май всички разбраха, само аз не схванах  Laughing
Иначе тортата е много весела, харесва ми идеята, има много детайли, абе супер е. Белия фон не ми пречи, не ми прилича на сняг изобщо- смятам че си е екстра и чудно изпъкват фигурките на него, иначе в тази шарения какъвто и фон да беше сложила все някоя фигурка щеше да се изгуби. Само розичките от сметана не ме кефят много, ама то е защото не харесвам такъв тип украса. Някой беше споменал за цвета на татко Барба, че е малко по-ярък- присъединявам се, щеше да е по-добре светло розов  Peace

Силсав- много свежа идея- това ми е друга много любима приказка, малко ми липсва Тетка Гретка  Laughing - любим персонаж. И аз мислех че е трансфер, чудесно се е получило, харесва ми. Много е интересен ефекта с двуизмерните фигурки върху фона. Само сметаната не ми допада, но то си е мой личен вкус  Peace

Последна редакция: вт, 04 ное 2008, 19:15 от Clairette

# 796
  • у дома
такааааааа то всичко е казано, написано и обяснено, ама нека си тупна и моето мнението:

van444e, van444e, van444e, ти си знаеш, ама... нЕма такъв акъл като твоя, нЕма!  Naughty моя акъл не побира, как въобще ти хрумна тази идея  #Crazy просто имаш невероятна фантазия, цяло богатство  Party освен да направя поклон доземи, друго не ми остава! newsm20 Уникални са къщичките, барбароните и всичко. сметановия борд нещо ми идва в повече, но иначе перфектна работа. поздравления  smile3501 а какви точно гъбички за боядисване използваш, би ли снимала и показала   newsm78 Hug

sillsav и аз се заблудих, че е трансфер! страхотно са се получили фигурите, покрива, небето! невероятни са, много ми харесват   Peace мисля си, че белия борд, ако беше цветен щеше да е по-добре  newsm78  Hug поздравления  smile3501

# 797
Много се извинявам на Димитрина и Blueeye, че не можах вчера да коментирам. Борих се за първи път с шоколадов фондан, но за това ще пиша в другата тема. С две думи ще кажа страхотно ми харесват и на двете.  bouquet

Ванче тортата ти е супер.  Peace На мен белия фон ми допада, а за фигурките - перфектни са. А за къщичките  Shocked малеее как го измисли.

Силсав и аз мислех, че това е трансфер. Браво, много добре си се справила. Това е любима приказка от моето детство.

# 798
Clairette - ама че ме разсмяяяяяяя..... Не бе миличко. Балончетата са предварително надути и добре вързани. Шоколада се разтапя и му се добавя олио. Като изстине.... знам ли колко, да не се усеща на ръката - топиш надутото балонче в шоколада. Ако не гръмне, вадиш го и го закачаш да виси. То си капе и си образува остро връхче отгоре. След около 15 минутки го топиш втори път. Том шоколада може да е по-топъл. Пак го закачаш да виси. След 2-3-4 часа, като си изчистиш кочината която си сътворил заради спуканите балончета, пиеш 2 валериана и сядаш. Пукваш балончето и започваш  да го отлепяш бааааавничко и внимателно отвътре. Понеже е мазничко от олиото, става лесно. Това което виждаш да вадя отвътре е точно балончето. В случая пръстче от хирургическа ръкавица. Разгледай снимките, там се вижда.
blueeye® - нали знаеш вица за жирафа /Е, такова жУвотно нЕма/. Е, те такова съм и Язе.
А татко Барба е червен, сега ще ви обясня защо. Той даже е на райета ама не се вижда хубаво на снимките. Беше си хубаво бебешко розов. С боичка на прахче си го правих. Но със нишесте го оформях. И като дойде време да го къпя.... топнах гъбката във водка.... минах фигурата и боичката се активира и блесна с пълна сила..... Ядосах му се, ама тестото свърши до милиграм и заради него трябваше да меся ново. Оставих го изсъхне, понапудрих го отново с нишесте за да му убия цвета и ето ви го Татко Барба - нов цвят. Ето ви да си знаете. Внимавайте с боичките, кои ще се активират при мокрене допълнително...... Ако пак не е било ясно, казвам да пиша нови обяснения.....
Блу - не ме карай да ти снимам гъбичка за чинии моля те че ще станем за смях пред чужденците...... Най-обикновенна мека, ситнопореста, кръгла, жълта гъба ползвам. Само острото зеленото и махам.

# 799
Влизам за много бързо, защото пак укъснях!

Ванче, твоята торта и на Тандури са ми фаворити.Впечатли ме най-много белият фон, след това къщичките и не на последно място самите Барбарони!!!Аз дефект не видях!!!Браво, впечатлена, изумена и т.н....   bouquet Благодаря за подрлобните обяснения.

sillsav, няма да повтарям останалите, много добра работа, поздравления.   bouquet Копнах си тортичката като модел(че, ще си копна и обяснението как е направено, защото ще ми потрябва.Благодаря ти!   bouquet

# 800
  • София
Цитат
Този вариант на карамеления крем как ти се струва на вкус - аз съм правила този на Пепи с кондензираното мляко
raya_usa карамеления крем стана много вкусен, още повече че сложих и пудинг карамел, масло умишлено не сложих много, защото прави много тежък и маслен вкуса на крема, не съм правила с кондензирано мляко.

Ако трябва да правя плоски торти бих ги направила пак така двуизмерни,  защото с едно шаблонче (което може да си го пазиш и за други торти) си изрязваш няколко силуета, не отива много материал както да правиш няколко фигурки, така ако на първото оплескам цветовете, хвърлям и рисувам върху второто, третото и т.н. без да се притеснявам. При трансфера, ако не е за пред хората е по-трудно да го правиш отново,защото отнема много време и труд, ако рисуваш директно върху тортата пък трябва да си сигурен в себе си, защото няма гумичка да триеш.

Може би трябва да спомена и това, че от руската мастика изрязах правоъгълника(небето), които изсъхна заедно с фигурките. После само го сложих върху тортата и"залепих" фигурките.Аз се притеснявах,че ще се начупи при разрязването, но то беше омекнало от крема и стана като все едно съм покрила с бавносъхнеща, едно такова жилаво, та стана супер. Иначе трябваше да замесвам специално наново руска мастика за "небето"в деня на сглобяването, защото не може да се съхранява в хладилник, та и в това се улесних.

# 801
Влизам само да поздравя Ванчето за невероятната торта.
Ванче !!! Това с балоните трябва да го патентираш
Чао, следя ви като имам време

# 802
И аз се включвам накратко, че нещо не съм много във форма... хремаво ми е, ревливо ми е и т.н.
За тортите искам да кажа че минаха 2 от 3те ми фаворита, и не се  притеснявам да си кажа че те бяха тортата на Ванчето с барбароните, тортата на Дими с жабата (направо като истинска!!!!) и тортата на ... която още предстои. Разкошни творения момичета, направо нямам думи, наистина.   chef ви свалям за уменията.
И страхотно полезни неща научих от това предизвикателство и всички вас. Дано още много време споделяме тези емоции и се учим едни от други.

# 803
Към края на вечерта е,но да се включа и аз,за да ви поздравя с прекрасните торти!
Веанчееее,направо ми събра очите се тези барбарони!То вече всичко е изкоментирано,
ама и аз да си кажа,че техниката с балоните е уникална,както и цялата торта като изпълнение.
Незнам,нямам думи ти си просто страхотна,с богато въображение и от всичко вече научих 3 техники Hug Hug Hug Wink
sillsav,идеята ти за Макс и Мориц е много добра!Първоначално и аз се бях замислила,но ми се стори доста
игра,но ето ти си намерила алтернатива,за да не са фигури,а двуизмерна торта!
Много добър ефект,със сигурност ще опитам някога и вече ще знам към кого де се обръщам за съвет Wink

# 804
Благодаряяяяяяяя, благодаряяяяяяя...... как беше: благодаря на мама, благодаря на тате и на моля другарката от първи клас..... /нали така разправят на Оскарите/ Шегувам се. Момичета, направо ме убихте с толкова комплименти. Растат ми крилца вече и се извисявам на високо... Трогната  и поласкана съм от вашите коментари и комплименти.   bouquetПоспестихте ми критика, ама нищо..... Аз си я знам повечето... и съм си я самоотчела. Има какво да поправя за в бъдеще.... Очкавах бомба с тия къщички, но да си призная не очаквах ядрена експлозия. Радвам се много!!!!
Само за финал да ви разкажа нещо весело с тази торта, което преди малко се сетих в един друг разговор. както вече казах, в предишната Фр.Селска торта ми липсваше вкуса на алкохола. И тоя път реших да я сиропирам с уиски..... Тъй като не пия алкохол и не съм много веща в тая насока, а бях си свършила рома, реших да си мина по познат път. Тоест - уискито на мъжа ми. Вадя аз бутилката с едно уиски, дето е скрито щото е много пари и решавам да си сипя от него в кремчето. Дотук добре. Ама отде в моята невежа глава знания, че точно па на това шише му е счупено дозаторчето отгоре. Знам си аз че като той си сипва и се чува едно приятно: гъл-гъл-гъл и то си тече по малко. И нали съм си с точен окомер, обръщам аз бутилката и я тръсвам за по-сигурно, какво ти гъл-гъл... чу се едно шууууууурррррррр.... и едни поне 150 грама заминаха. Грабнах купата, поизлях каквото можах..... ама....какво ти изливане.... Викам си.... и без това ми стана гъсто кремчето.... за годишнината ще черпя..... каааарай... направо 2 в 1..... Режа после аз тортата да я правя на две торти.... мамоооооу..... дали не миришеше, а? 18годишно отлежало "в`иски". На другия ден ядем.... сълзи ни текат от очите... пари на небцето.... малкия като бъги обикаляше хола горкия.... ама яде.... на вторите парчета песни пропяхме...... На всички които занесох от тортата -  Shocked ей,такива очички изцъклиха. И за още питаха......  Това беше приказка за лека нощ от мен..... Ако някой реши да прави пияна торта... да ми се обади за точни пропорции. А!!! Забравих най-важното. На съпруга парчето се поднася с гарнитура Валидол..... щото има нужда като разбере къде му е уискито.....  baby_neutral
Благодаря ви на всички още веднъж..... Става ми все по-трудно да ви изненадвам..... но ще го измисля...

# 805
уф, ох, малеее, олеле, горкият ти съпруг....  hahaha  Joy  Laughing Малеее голяма приказка, каква ти лека нощ, аз толкова се смях, че събудих всички в къщи  Naughty

Малко оффф  Flutter

# 806
Цитат
Балончетата са предварително надути и добре вързани.
ooooh! ooooh! ooooh! да разбира се, ама кой да се сети, много съм зле изобщо не загрях  Blush .

# 807
Ванче ама и ти едни приказки за лека нощ разправяш  Joy Ми туй "виски" ако е било бърбан (дето е поне 45 % алкохол) а не скоч , представям си как сте "пропели"  Joy Като ти дойда на гости да тренираме шприца , моля нИ мЪ черпи с такива торти , що'т както казва един познат руснак " я виски не пию"  Mr. Green
 Айде лека нощ разказа приказката вече-пък аз да пускам СНН да гледам кво става с изборите Thinking

# 808
Рая, и аз гледам сега изборите, направо няма да се спи днеска!

Ванче, събудих децата!!! Joy Така съм се смяла с тебе Simple Smile
Хайде след малко пускам другите торти, ще съм доста време онлайн заради изборите, така че който иска да пита Simple Smile

# 809
5 Ноември
Обсъждане на тортите на Tandoori и Blueeye.

Малко за правилата на обсъждането:
Форматът на обсъждане ще е свободен, както предния път. Моля както наблюдателите, така и участниците да имат чувство за такт при коментарите си, като се стараят да предложат конструктивна критика!
В първият постинг на всяко обсъждане ще пускам описанието на изработилите тортата точно както са ми го пратили.

Няколко съвета към обсъждащите:
- Моля, уточнявайте към кой е отправен въпроса ви!
- Преди да зададете въпрос, убедете се, че авторката не е отговорила на същия или подобен въпрос. Имаме само по 1 ден за 2 торти, времето не е много, така че постарайте се въпросите да не се повтарят!
- Моля, не обсъждайте други торти и не задавайте въпроси на други участници докато дискусията за настоящите тече!
Благодаря на всички ви за разбирането!

Tandoori
Тортата на Tandoori можете да видите тук:
http://flickr.com/photos/26588310@N04/sets/72157608197937200/
Описанието на Tandoori

Жар птица
Всички знате приказката за Жар птица, така че няма смисъл да я пиша.
С тази торта от самото начало беше голямо премеждие, аз дори писах във форума, драма и половина!
Първо, едвам измислих как да направя конструкцияа после като я направих, нямах никаква идея как да закрепя фондана на крилете, наложи се да правя акробатики с голямо парче фондан преметнато през средата. И най-накрая стигнахме до перата. Едно по едно, не ме питайте, направо ми се плачеше накрая, особено онези около врата, понеже са много малки, разказа ми се играта, докато успея да ги направя, а фондана бях разточила толкова тънко, че направо се чупеше като го погледна!

Fruit cake ( Плодова торта)

Първо искам да предупредя, че съм гледала рецептата от “The Essential Cake decorating gude”, но направих доста промени, защото прочетох после инструкциите по направата на  този вид блат на Кристофър Кимбъл в “ The Dessert Bible” и комбинирах според това, което имах.
Казвам да не се чуди някой, ако в рецептите има разминаване, защото е умишлено. Описвам как аз я правих.
Много отдавна ми се искаше да направя плодова торта от този вид, просто си търсех повод и реших, че сега е удачен момент Wink
По принцип този тип торти казват, че може да издържат до 25 години след печене!!! ( На това му се казва трайност!Имайте предвид обаче, че това е когато се съхранява с алкохол!) Това се прави обаче по малко по-различен начин от това, което аз ще ви предложа сега, тортата, която аз правих може да се яде веднага. Тук е доста популярен избор при сватбени торти.

За 2 блата – 15 см и 20 см
Правих сместа общо, затова давам и рецептата така, просто се разделя м/у двете форми.

750 гр сушени плодове ( аз използвах сушени; папая, манго, череши, стафиди, червени боровинки, фурми)
45 гр цитрусови кори ( аз имах само лимони, но може да сложите и портокали, мандарини, дори и лайм)
80 мл бренди
475 гр размекнато масло
475 грама светлокафява захар ( ако нямате може да ползвате и обикновена)
6 яйца
560 гр пресято брашно
3 с.л ароматни подправки ( аз използвах 1 с.л канела, 1 с.л карамфил, 1 с.л индийско орехче)
½ ч.л сол
1 с.л течна ванилия ( или едно пакетче суха)
½ чаша силно кафе ( сварено, не на прах и ако е еспресо прецедено!)
1 ½ чаша бадеми ( аз ги запекох на тиган преди да ги сложа, защото исках да си пуснат аромата на ядка)

Време на печене
за 15 см формата- 2 часа и 5 мин
за 20 см формата – 3-3 ½  часа.

Нарежете на малки парчета сушените плодове, смесете ги с нарязаните цитрусови кори и брендито. Покрийте с фолио ( или с капак, зависи от съда) и оставете да престоят- колкото повече стоят, толкова по-добре. Аз имах възможност да ги оставя са престоят 7 часа.

Загрейте фурната на 140 С градуса, пригответе тавичките, в които ще печете, като ги намазните леко, сложите пекарска хартия така, че да излиза извън съда ( може да видите на снимките, които съм пуснала) и защипете с кламер или телбод от горната страна ( в никакъв случай там където се допира до блата!!! )
Изключително важно е всички продукти да са около 20 С градуса! Ако това условие не е спазено докато разбивате блата ще ви се пресече! Проверете ако трябва с термометър за храна.

Разбийте размекнатото масло и постепенно добавете захарта. Когато станат на крем, добавете като разбивате на най-слабата степен едно по едно яйцата. Добавете ванилията.
В отделен съд пресейте брашното, подправките и солта.
Към сместа с маслото и яйцата добавете сместа от брашното и подправките, след това добавете бадемите, разбъркайте добве на ръка, добавете кафето и най-накрая добавете сушените плодове, които вече би трябвало да са се накиснали добре.
Колкото и странно да звучат следващите няколко реда, така пише в рецептата и аз така процедирах- обвийте с няколко пласта вестник ( нямам идея защо точно вестник) тавите отвън и ги вържете с канапче ( аз защипах с кламер). След това сложете няколко пласта вестник на скарата на фурната и така сложете тавите отгоре.
Авторката обяснява, че по този начин се предпазва от изсъхване блата, защото се пече дълго на ниска температура и има опасност да изсъхне.
След като се изпекат блатовете, ако желаете докато са още топли може да ги напръскате с още бренди, за да засилите аромата, след това покрийте с пекарска хартия и фолио и оставете да изстине в тавата.
След като е напълно изстинал блата, изкарайте го от тавата, обвийте в прозрачно фолио и сложете във вакумирана кутия в хладилника ( 2 седмици трайност) или във фризера ( 1 година трайност).

Плодовата торта не се реже на отделни блатове, а се оставя цяла. Така може да се сервива покрита с марципан, фондан, полята с шоколад. Не търпи кремове, затова при сглобяване използвайте или много тънък слой маслен крем, или просто намажете със сладко.
Може да се сервира и просто така, като кекс, поръсена със захар.
Има много богат и плътен вкус, затова се режат малки парчета, особено е подходяща за коктейли с кафе, бренди, грог, чайове, горещ шоколад и т.н.

Най-долният ми етаж по стечение на обстоятелствата беше с готови блатове, нещо което не само не беше предвидено, но не беше и желателно. Както и предположих меките купени блатове нямаше как да издържат тежките плодови отгоре, но за съжаление нямах избор, писах ви какво стана с фурната. Накратко по време на снимките лампата с която осветявах започна да топи долния блат, в следствие на което се наложи да правя сума еквилибристики и въпреки всичко тортата се наклони, просто не издържа. Никога не съм имала такъв проблем,но и винаги съм внимала с тежината на блатовете, за съжаление просто обстоятелствата се стекоха така.
Моят извод от ситуацията е, че просто трябва да се науча да правя блатовете доста време предварително. Дойде и много на моята фурна и спря да работи като хората, когато ги правих наведнъж и затова не можах да довърша.
На мен лично карамелената торта ми дойде много сладка, но всички много я харесаха. За мен обаче плодовата торта беше страшен вкус! Много ми хареса и определено ще направя пак! Единственото нещо, което бих променила е това да добавя повече алкохол, т.е да увия блата в алкохолен тензух, но не можех да го направя заради децата.
Цялата работа ми отне седмица, най-вече заради птицата, с която напредвах адски бавно, понеже трябваше да чакам всичко да съхне постепенно, преди да добавя другото.
Много дълго стана, ако имате въпроси питайте, аз ще съм онлайн и в БГ време сутринта заради изборите!

Blueeye
Тортата Blueeye можете да видите тук:
http://flickr.com/photos/26588310@N04/sets/72157608308075174/
Описанието на Blueeye:

торта №2
Тортено предизвикателство Октомври 2008г – Нетрадиционни приказни герои – Муминтроли (семейство скандинавски троли http://www.moomin.fi/moomin.htm )

реванш на торта "Магнетен", понеже не съм доволна от предишния резултат Neutral Face единствената разлика ще е готовите платки. ето тук http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2319.msg51733.html  е оригиналната рецепта.
за разлика от първата торта, тук в крема сложих есенция Лимон и прах ванилия, самия крем варих при непрекъснато разбъркване почти 1 час. платките пак напоих с вода и Бейлис. получи се торта с приблизителни размери – диаметър 18 см и височина 8 см. (използвах общо 8 ленти с дължина 23см и приблизителна ширина 7.7см и една лента с дължина около 8см.)

украса

опитах да заложа на гладкото покриване на торта с „чаршаф” (това е нещо, което все още не го владея и определено имам нужда от тренировки. за първи път използвам шипков мармалад за под покритието). използвам готови платки за тортата, затова за самото покритие си направих маршмелоуз фондан от бонбони ябълка. фигурките и цветята са от готова моделираща маса. използвах и кокосови стърготини за украсата, оцветих ги със зелена боя. използвах за първи път Punch-а  (то не било никак лесно да се работи с него).
изобразила съм Госпожица Снорк и Муминтрол, сина на татко Мумин и мама Муминка, а това е рисунката – вдъхновение http://files.osobie.pl/photos/1/11914/200_200/muminki.jpg , а пък ето тук http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B8_%D0% … D1%81%D0%BE%D0%BD  може да прочетете повече за самите герои  Simple Smile

в общи линии това е Simple Smile

Последна редакция: чт, 06 ное 2008, 02:24 от Tandoori

Общи условия

Активация на акаунт