Тортено предизвикателство Октомври 2008

• 71 120
  • 1 138
  •   1
Отговори
# 885
Момичета, съжалявам че не съм се включила тези два дни, но не смогвам да чета заради някои домашни неща, покрай децата и т.н. Сега набързо прехвърлих последните 4 торти, страхотни са. Прочетох много идеи и научих много неща от вас - свалям ви шапка ДАМИ! Само аз явно я претупах накрая, но това ще ми е като много голяма обица на ухото. Embarassed
Няма да изброявам поотделно каквото видях, че всичко ми се смеси в главата, но нямам думи за майсторството ви.   bouquet

# 886
Време  е да напиша моя среднощен коментар.
stasi76
- Признавам си, че в първия момент нищо не ми говореше приказката. Но към края и, нещо взе да ми просветва. Както и да е. Тортата ти е страхотна. Толкова е одухотворена. Лъха някаква приятна носталгия от нея. От отминали времена и нрави..... Страхотни фигури и дреболийки. Много труд е положен. Оценявам го. Колкото и да е приятно да ги цъцкаш тия фигурки, в един момент те втриса вече. Та се трупат, трупат.....Бабата ми е малко страховита с таз` уста, но .... това е защото трябва да се вглеждаме.  Wink Много добре си ги изпипала. Браво.
Radinna
В първия момент се стреснах като отворих линка за предизвикателството. Викам си: Тая па Тандури, какво ми направи със снимката, та стана такава зелена тортата ми...... И после ми стана адски готино като видях друг вариант на моята торта. Много ги обичам тия топчета...... Твоите муцунки са по-сладки. Нещото което си пропуснала явно да забележиш: Очичките им са доста по-събрани. Има  и нещо друго. На момиченцата очичките са кръгли, а на момчетата елипсовидни. Но това не е критика. Това е само отбелязване на нещо което малко хора биха забелязали.
Харесвам тортата ти. Много се зарадвах че се отказах от зеленото покритие и аз. Имало е защо да ми се провали желатиновия борд....  Party

# 887
7 Ноември
Обсъждане на тортите на ЕленаК и Джемма.

Малко за правилата на обсъждането:
Форматът на обсъждане ще е свободен, както предния път. Моля както наблюдателите, така и участниците да имат чувство за такт при коментарите си, като се стараят да предложат конструктивна критика!
В първият постинг на всяко обсъждане ще пускам описанието на изработилите тортата точно както са ми го пратили.

Няколко съвета към обсъждащите:
- Моля, уточнявайте към кой е отправен въпроса ви!
- Преди да зададете въпрос, убедете се, че авторката не е отговорила на същия или подобен въпрос. Имаме само по 1 ден за 2 торти, времето не е много, така че постарайте се въпросите да не се повтарят!
- Моля, не обсъждайте други торти и не задавайте въпроси на други участници докато дискусията за настоящите тече!
Благодаря на всички ви за разбирането!

ЕленаК
Тортата на ЕленаК можете да видите тук:
http://flickr.com/photos/26588310@N04/sets/72157608354417322/
Описанието на ЕленаК

Торта “Татяна”

5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. едро смлени орехи
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. мед
1 ч.л. сода бикарбонат
750 ml. течна сметана
Всичко се обърква без миксер, оставих я да престои една нощ в хладилника. Кашата беше много гъста, излязоха три блата (около 30см.). Противно на очакванията ми се надуха добре.Наистина блатовете са много вкусни , но си мисля, че ако беше с друг крем например муса на Танита щеше да е по-добра комбинация. По рецепта е със сметана.Фигурките са от „Варна“.
За ръкавицата: Напълних с ориз гумена ръкавица за да може да стои изправена. Най-напред я облякох с разточено тесто, но не ми хареса. Капнах малко вода във „Варната“ да се разкашка за да стане грапаво покритие.Оцветявах с четка ,отначало цвета беше много светъл ,но като престоя стана отвратително кафяво.
Зайчето , мишката и борчетата също са оцветявани с четка. Бродерийките по дрехите са рисувани с флумастер-писец. Оказа се ,че съм оставила много малки клечки за закрепяне на зайчето и затова е леко подпряно до борчето. По бордюра е златен брокат разтворен във водка.Сега не мога да пусна снимка с разрез, когато започне обсъждането ще покажа такава.
Първоначалната ми идея беше за приказката „Дядо и ряпа“. Започнах с мишката и до там. Малкия го пратих на ясла и като се почна с болести вече цял месец и в болница лежахме даже. Едва тази седмица успях да направя другите фигурки.Трябваше и да я зглобявам буквално за час, с пипащи ръчички около мен и гости, които ме гледаха в ръцете.За капак и поша ми се пука три пъти докато правих бордюра.Толкова инфарктна торта не съм правила. Доста претупах нещата ,затова не съм и доволна от резултата. Надявам се на следващото предизвикателство да се представя по- добре.

Това е от мен. Чакам с нетърпение да видя и вашите торти.

Джемма( втора торта)
Тортата Джемма( втора торта) можете да видите тук:
http://flickr.com/photos/26588310@N04/sets/72157608354563514/
Описанието на Джемма( втора торта):

Торта “Медовик”

На водна баня се слагат- 3 яйца, 1,5 ч.ч захар, 3 пълни с.л мед, 130 гр масло (снимка №1). Когато се стопи захарта се прибавя 1,5 ч.л сода бикарбонат. Сместта се увеличава и побелява. (снимка №2 ). Изсипва се върху кладенче от 3 чаши брашно ( аз го замесих в хлебопекарната ) и се меси тесто ( снимки № 3, 4 и 5). Разделя се на топки (снимка № 6 ). Всяка топка се разточва върху пекарска хартия и с чиния се изрязва идеален кръг ( сн.№ 7). Пече се на 180 гр в загрята фурна, да се внимава да не прегори, стават бързо ( сн. № 8, 9 и 10). Прави се варен жълт крем, аз обаче направих пудинг “Ванилия” на д-р Йоткер, като се свали от котлона се добавя едно пакетче масло ( сн.№ 11). Сглобява се тортата като се слага повечко крем, за да омекнат блатовете ( сн.№ 12).
Покрих тортата с готов разточен бадемов марципан от Метро. За първи път ползвам и да си призная не ми хареса. Трудно се изглажда, за разлика от ММ (сн № 13). Фигурките са моделирани с различни теста, част с ММ, други с тесто от белтък и пудра захар. Понеже тортата ще носи утре на друго място и няма да имам разрез, то от част от тестото направих пастички (сн. № 26) и снимах техния разрез ( сн. № 27). Обаче на пастичките блатовете са само 3 и са по-дебелички. Разрезът на тортата ще е с повече пластове и по-тънки.

Не намерих приказката на български, но тук я има на руски, за тези които са я забравили. J:
http://www.storybook.ru/russian/?i_5=250

# 888
Поздравления за тортите!  Peace

ЕленаК, много сладък зайо!  Simple Smile Ръкавичката ми харесва, добра идея за оформянето. Елхичките от какво са? От марципан или са шприцовани?
За 'Татяна' - виждам, че си писала течна сметана. Аз слагам заквасена, с нея крема става малко рядък и добре поема в блата. За 'сватбената' не ми се получи добре, защото стоя в хладилника покрита с марципан, а иначе само я намазвам с крема от заквасена сметана и пудра захар, слагам задължително в торба и в хладилника. След 24 часа е мека, поела и с разкошен вкус (без да е украсена)

Джемма, много сполучливи фигурки  Peace  Тоя медовик така и не съм го пробвала още.

# 889
ЕленаК, страхотни фигурки,чудех се ръкавичката от какво е ,че седи изправена,но ти си отговорила.Поздравления!

Джемма, всяка една твоя торта ме впечатлява,и тая не прави изключение.Не помня приказката, и не ми остава време да я прочета.Само човечето,предполагам принца, е малко сплескан,но като цяло много ми харесва!

# 890
Момичета,искам просто да се запиша и ви правя поклон за труда който сте положили.Направо сте невероятни.Истинско удоволствие е за мен ,че се свързах с вас. newsm10 smile3525 smile3501

# 891
Къде ми е блондорааааа ....... След като от сутринта пиша, пиша и после вместо "публикувай", натискам "предварителен преглед" и оставям нещата така с мисълта, че всичко е готово, смятам това наистина да го публикувам  Laughing

Elena K. чудесен сняг и елхички. Комина на ръкавичката ме впечатли много  Peace А и фигурките не остават по назад, а и елечето на Зайко стои много добре. Поздравявам те   bouquet

Джемма прочетох цялата приказка  Blush Много ми хареса тортата, а Иван-царевич много убав богатир... Въобще изпипана торта, поздравявам те   bouquet  Първо се чудех какво правят тези пастички там, но вече ми е ясно добре, че си написала, че имаше да ги търся около тортата и да се блещя ...

# 892
  • Plovdiv->Toronto
ЕленаК много сладка торта, доста си добра със шприца Peace, а и фигурките са страхотни. С какво покри ръкавичката ?
Джемма, много ми харесва тортата, богатира наистина кой каза преди мен Simple Smile, много е красив ... Харесва ми идеята да е полукръгла почти, като че ли показва по-голям мащаб, все едно през половината русия са минали да стигнат до това езерце  Laughing ... Марципана и на мен не ми хареса като пробвах да направя нещо с него, те всъщност в английските кейкове го слагат под фондана или айсинга като замазка, за да е идеално гладка тортата. На мен това ми се струва прекалено Confused, а и на вкус не е кой знае какво ... Даже не знам как си го разточила толкова тънко  bouquet, на мен ми беше не достатъчно пластичен и се късаше ....

# 893
  • София
Елена К, зайо много ми хареса, толкова е наперен, но добричък и чаровен и с това етно елеченце...Жалко, че не ти е стигнало времето за още някоя фигурка, която да наднича от ръкавичата и така да стане по-жива тортата, но показаното ми говори, че би могла да направиш чудесно всички животинки...

Джемма, пиша това и отивам да прочета приказката, защото в моята глава само "царевна лягушка" се мотаеше, жаба, стрела злочест късмет на принца, точно пък в блатото да му падне стрелата...друго не помнех като правех моята версия на тази приказка...В твоя случай богатирът си е баш както аз си представям богатир - едър...Ако е принц, си представям снажен, лов, валсове...Ама богатир си е друго...За марципана - браво, че си успяла да покриеш, само един път съм пробвала с домашно направен, покрих, но той ми беше за под фондан и после хората харесаха вкуса на бадеми...Иначе съм правила, но за да го включа в рецепта за блатове, не ми се получава еластично, но мисля, че не се и предвижда да е кой знае колко такова...Където съм видяла да покриват, все е почти 1 см дебело разточено...Аз го харесвам на вкус (този, който съм правила де), проблемът при мен вероятно е, че не мога съвсем на прах да ги смеля бадемите и тази едрозърненост пречи - този, купеният такъв ли е или гладък?

# 894
  • Карнобат
eli_c, ръкавичката е покрита с размекната варна.
pina, елхичките са от марципан. Непременно ще пробвам и по твоя начин.
kрасимира,violetblue, dimitrina, pina, eli_c , благодаря ви момичета. Чесно да си кажа очаквах доста критики.

# 895
  • Карнобат

Djemma, много симпатична тортичка.  И фигурките ти са изпипани. А езерцето от какво е направено?

Ани благодаря ти за търпението и огромния труд който полагаш за темата. smile3525

Форума пак ми прави номера.

Последна редакция: пт, 07 ное 2008, 15:56 от Elena K.

# 896
Извинете ме, че чак сега се включвам, ужас ми е някакъв, но по същество:

ЕленаК, първото нещо, което видях в тортата беше как си направила ръкавицата! Много оригинално решение си намерила! Би ли споделила как си направила вратичката? Може би аз нещо не разбрах, но ръкавицата е покрита с размекната Варна, но тогава как стана дупка за вратата?  newsm78
Много добра и детайлна работа по фигурите, отново интересни борчета, аз лично бих им нарязала ( може би с ножица) краищата за да стоят по-като иглички. За покриването на тортата да ти кажа честно не ми харесва особено, особено златния кант. В смисъл че такъв кант може да сложиш, ако искаш да акцентираш в/у някакъв добре изпипан детайл, в този случай ти сама сподели какви премеждия си имала с шприцоването, така че мисля че не беше необходимо. Това, което бих предложила ( не само на теб, ако и някой друг се сблъска с този проблем) за имитация на сняг, когато нямате никакво време и нищо не върви- просто намажете с дебел слой айсинг и оформете върхове с лъжица. Поръсването с кокосови стърготини е също добър вариант.  Peace
Като цяло обаче това, което на мен ми стана ясно от тази торта е, че можеш много повече и чакам с нетърпение следващото предизвикателство, да видя какво ще покажеш. Всички имаме такива инфарктни торти и заслужаваш адмирации, че си успяла да я направиш при това положение! Пожелавам ти следващият път да работиш на спокойно и да видим повече от това, което си показала на фигурките! Браво!

Джемма, е това е вече друго нещо! Simple Smile Супер богатир! Просто още щом зърнах снимката нямаше как да объркам приказката! Много добра работа на фигурката, наистина е внушителен!Много интересно е езерцето! Честно казано бях виждала много варианти на езера, обаче това ми е първото такова. Кристална захар ли е? newsm78 Харесва ми как си обърнала внимание на малките детайли и това, че има повече фигури. За покриването няма да коментирам, ти сама си забелязала. По принцип за по-лесно с марципана покриват на 2 етапа- отгоре с кръг и отстрани с лента, но аз лично никога не съм работила с него, затова не мога да дам обективно мнение ( между другото мисля в скоро време да го пробвам, както и медовика!).
Пак обаче тези твоите боички ме тормозят Simple Smile Много са бледи листата и цветята, нереалистично бледи. Това не е твоя вина обаче, боите са такива. Единственото, което ми идва на ум е да боядисаш отгоре с боя за релеф, ама не знам какъв ще е ефекта.  newsm78
Като цяло ми харесва много повече от първата ти торта, а приказката, която си избрала ми е от любимите! Много ми беше интересно да видя две торти на тази тематика коренно различни една от друга, едната по-символична, другата по-сценична.
Супер е да си имаме това предизвикателство, толкова интересни и нови неща се виждат и научават! Peace

# 897
  • Карнобат
Ани,ръкавичката е с два слоя варна. Първия е доста дебел за да я оформя и изрежа прозорчето, а после с размекнатата за да е грапава.

# 898
Ани,ръкавичката е с два слоя варна. Първия е доста дебел за да я оформя и изрежа прозорчето, а после с размекнатата за да е грапава.

Ааа, сега ми стана ясно! Много оригинално!  Peace

# 899
  • Балчик
Момичета, сега успявам да седна пред компа. Ще изчета внимателно всичко и ще редактирам после постинга си, ако трябва.
Благодаря ви за милите думи. И аз тази повече я харесах- като изключим марципана- няма да го ползвам друг път за това. Него не съм го разточвала- от Метро бях купила преди време готов разточен, кръгъл, точно з апокриване. Беше сложен върху карнон и найлон и беше навит заедно с него на руло. Не е идеално гладък, но не е и едвозърнест. На вкус- Sick Не ми харесва и това е, няколко пъти съм яла и немски изделия с марципан и не можах да го заобичам. Затова приключвам с него.

За тоя богатир колко мус е чудих как ще го направя. Накрая стана бързо, от само себе си. Новата ми червена боичка ми хареса доста- малко сложих,че ми се досвидя, пазя я за Коледа. Laughing

Определено тези мои бои са голям проблем, още не съм си поръчала други, ама скоро трябва да го направя, че до 5 декември ми трябват.

Езерото е от оцветена кристална захар.

отивам да видя тортата на Elena K. и ще се включа пак.

Последна редакция: пт, 07 ное 2008, 18:04 от Джемма

Общи условия

Активация на акаунт